Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 10 16

Stringantys „Žalgirio“ naujokai: ko dar trūksta jų bagaže?

Kai „Žalgiris TV“ paviešino smagų žalgiriečių su Aaronu White'u susitikimą, už pagrindinio kamerų fokuso liko labai reikšminga Šarūno Jasikevičiaus mintis. „Pabandyk prisiminti save prieš dvejus metus. Tai ten dabar esame mes“, – sakė amerikiečiui Šaras, ko gero, pasakodamas jam apie dabartinę Kauno „Žalgirio“ būseną. Kauno garbės pilietis vėl pradeda viską nuo nulio. 15min pasakoja apie keturių svarbiausių „Žalgirio“ pirkinių iššūkius Eurolygos sezono starte.
Zach LeDay
Zach LeDay / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.
Ketvirtadienis | Eurolyga | „Žalgiris“ – „Real“ | 20:00 | Kaunas

Žalgirietis Zachas LeDay su savimi tempia į salę juodą kuprinę, kurią pirmiausia pasideda prie komandos suolo, o per pamėtymų seriją pasistato net prie krepšio.

Taip ir septyni „Žalgirio“ naujokai į Kauną ant pečių atsinešė asmeninį patirties bagažą, kuriame galbūt prisikrovė nereikalingų dalykų, ir kuriame galbūt dar trūksta svarbiausių, kurių ieško Šaras.

Keturi ryškiausi nauji veidai – Alexas Perezas, Zachas LeDay, Jockas Landale'as ir Nigelas Hayesas, kol kas visi kartu renka vid. 9,5 naudingumo balo per rungtynes.

Tai vos 15 proc. viso „Žalgirio“ naudingumo balų vidurkio (64), o kalbant paprasčiau, statistiškai tik šeštadalis–septindalis indėlio į visą komandos kraitį.

„Tiesiog kasame sau duobę. Kai kurie dar nesupranta, ką reikš šios rungtynės, bet, manau, dar supras“, – Milano „Mediolanum“ arenos rūbinėje 15min sakė Marius Grigonis, įvertinęs dvi paleistas progas pirmosiose rungtynėse su „Baskonia“ ir „Olimpia“, ir akivaizdžiai atkreipęs dėmesį į „Žalgirio“ naujokus.

Šie dar nesupranta ir daugiau dalykų. 15min pasakoja, kur dar labiausiai kojas apšilti reikia „Žalgirio“ naujokams.

Jockas Landale'as

23 min. | 9,5 tšk. (38,9% met.) | 4 kam. | 2,5 kl. | 6 naud.

23-ejų australas kol kas yra efektyviausiai žaidžiantis „Žalgirio“ naujokas, bet centrui dar toli iki solidžios savo formos.

Nors perėjo australišką krepšinio mokyklą su regbio elementais ir metus grūdinosi mokydamasis kalnuose, kol kas J.Landale'as dar ne toks fiziškai stiprus, kokio reikalauja Eurolygos lygis.

211 cm ūgio legionierius dar per glebnai rankose laiko kamuolį ir suteikia varžovams galimybę jį išplėšti kontaktinėse situacijose.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Jockas Landale'as
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Jockas Landale'as

J.Landale'ui dar trūksta pasitikėjimo savimi. Kartais atrodo, kad užuot žaidęs kantriai, puolime jis renkasi lengviausią kelią ir leidžia į krepšį tritaškį.

Per dvejas rungtynes vidurio puolėjas jau švystelėjo net 9 tolimus metimus, nors pataikė tik 2 (22,2 proc.). Palyginimui, jis išmetė tiek pat – 9 dvitaškius (5/9).

J.Landale'as nėra geriausiai nugara į krepšį rungtyniaujantis žaidėjas, bet, pavyzdžiui, praėjusį sezoną Belgrade jis metė penkiskart daugiau dviejų taškų vertės metimų nei tritaškių. Be to, per du mačus australas metė tik 4 baudas. Palyginimui, jo pirmtakas Brandonas Daviesas Eurolygoje mesdavo vidutiniškai po 5 baudas per vieną susitikimą.

VIDEO: „Ginčas“: ar gali „Žalgiris“ žaisti kitaip ir ar pasiteisins proceso laukimas?

Atvykėlis prieš Eurolygos startą kalbėjo apie ambicijas iškovoti trofėjų, bet neslėpė jaudulio. Gal tai susiję su jo debiutu stipriausiame turnyre Europoje.

Kantresnis, fiziškesnis ir dar geriau gynyboje krutantis J.Landale'as laukiamas ateityje.

Nigelas Hayesas

23 min. | 2,5 tšk. (18,2% met.) | 6 kam. | 1,5 perd. | 3 naud.

Praėjusį sezoną Stambulo „Galatasaray“ klube 15,7 taško rinkęs Nigelas Hayesas vis dar nesuderina savo taikiklio.

57 proc. dvitaškių ir 44 proc. tritaškių pernai Europos taurėje pataikęs puolėjas „Žalgiryje“ kol kas įrideno tik 2 taiklius metimus iš 11.

Į „Žalgirį“ jis atvyko statyti gerų užtvarų, pataikyti tritaškių ir įnešti į gynybą universalumo.

Kartais dar atrodo, kad N.Hayesas dar bando perprasti „Žalgirio“ taisykles taip pat painiai, kaip lietuvių kalbą. Dėl to vietoj prasiveržimo prieš lėtapėdį Luisą Scolą jis renkasi metimą iš distancijos, sudvejoja, gavęs savo gero metimo situaciją.

Bet panašu, kad Š.Jasikevičius ir „Žalgirio“ treneriai vertina jo gynybos skaitymą ir kitų detalių įgyvendinimą.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Nigelas Hayesas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Nigelas Hayesas

Milane N.Hayesas buvo tik kartą pakeistas per paskutinę 17 minučių atkarpą – ant suolo prisėdo vos 15 sekundžių. Tą atkarpą jam būnant aikštėje, „Žalgiris“ įmetė 5 taškais daugiau nei priešininkai. Amerikietis kol kas patenka ir į efektyviausią žaliai baltų penketą.

N.Hayesas yra informaciją genialiai sugeriantis žaidėjas. Faktas, kad per metus jis pramoko kalbėti turkiškai ir dabar bando perkąsti lietuvių kalbos asmenavimą ir linksniavimą, daug ką pasako apie žaidėjo IQ.

Vos tik N.Hayesas suderins taikiklį ir išmoks „Žalgirio“ sistemos taisykles, amerikietis turėtų būti žymiai ryškesnis. O tai atrodo kaip natūralios N.Hayeso evoliucijos dalis.

Zachas Leday

21 min. | 6 tšk. (25% met.) | 4,5 kam. | 2 naud.

Turbūt žaliausias „Žalgirio“ legionierius, su kuriuo treneriams reikia dirbti daugiausiai.

Nors 25-erių amerikietis jau pernai debiutavo Eurolygoje su Pirėjo „Olympiakos“, iš Graikijos, Izraelio ir JAV jis į Kauną atsinešė per daug žalingų įpročių.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Zach LeDay
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Zach LeDay

Š.Jasikevičius į arsenalą įsidėjo Z.LeDay ginklą sustiprinti „Žalgirio“ gynybą keičiantis dengiamaisiais, tačiau kitose situacijose aukštaūgio gynyba dar labai skylėta.

Štai Luisas Scola jį kaip pirmoką šokdino Milane, o amerikiečio gynyba nebaugina net LKL aukštaūgių. Puolime Z.LeDay pernelyg pasikliauja savo abejotinos tikimybės metimais, kurių krepšį kol kas pasiekė tik 25 proc. Kantriai neįžaisdamas situacijų, jis vos nepramušė skylės Milano lentoje.

202 cm ūgio legionierius pilnas energijos, bet Š.Jasikevičiui dar reikia laiko ją suvaldyti.

Alexas Perezas

6 min. | 0 tšk. (0/4 met.) | 0,5 perd. | -1,5 naud.

Žaidėjas, dėl kurio Šarūnui Jasikevičiui tenka atsišaudyti daugiausiai.

Asmeninės problemos ir sunki įžaidėjo našta „Žalgiryje“ apkartino Alexo Perezo debiutą Eurolygoje.

26 metų 191 cm ūgio įžaidėjas praėjusį sezoną meistriškai dirigavo Bandirmos „Banvit“ komandai mūšiuose su Eurolygos „Final 4“ klubais „Fenerbahče“ ir „Anadolu Efes“, bet Kaune vėl turi visko mokytis iš naujo.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Alexas Perezas
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Alexas Perezas

Septynios A.Perezo minutės Milane atnešė „Žalgiriui“ 12 taškų deficitą.

Kartu su Eurolygos startu Kaune, per 13 minučių, kurias A.Perezas laikė „Žalgirio“ žaidimo dirigento lazdelę, žalgiriečiai įmetė 21 tašku mažiau nei varžovai.

A.Perezas dar kol kas neryžtingai plūduriuoja aikštėje, bet reikia suprasti įžaidėjo pareigų sudėtingumą.

Šarūno Jasikevičiaus sistemoje tai yra komandos įvedimas į derinį, visų žaidėjų sustatymas į reikiamas pozicijas, tikslus kamuolio nukreipimas į reikiamus taškus, savalaikiškumas ir kokybiški metimai.

A.Perezas dar yra pasimetęs juodojoje skylėje tarp agresijos atakuojant krepšį ir žaidimo užaštrinimo perdavimais.

A.Perezui dar sunku ir tai matosi plika akimi. Bet svarbiausia ir geriausia, ką šioje situacijoje gali padaryti „Žalgiris“, tai pagrindinį krūvį permesti darbiniam arkliui Thomasui Walkupui ir parodyti pasitikėjimą naujoku, jam aiškiai pasakant, kad klubas yra pasirengęs laukti.

Dar rudenį atsisveikinti su A.Perezu norėjo Rygos VEF klubas, pusmetį geriausios jo versijos laukė ir turkai, ir sezono pabaigoje visi buvo labai patenkinti meksikiečio indėliu.

Pažiūrėsime, kiek lauks ir kiek galės laukti Š.Jasikevičius ir „Žalgiris“.

Trys lietuviai

„Žalgiryje“ yra dar trys naujokai, bet apie juos kalbama mažiau.

Lukas Lekavičius faktiškai yra naujokas, bet dviem metams pakėlė sparnus į Atėnų „Panathinaikos“, išmokytas skraidyti Šarūno Jasikevičiaus.

Iš pasaulio čempionato puikią formą atsinešęs įžaidėjas su 10,5 taško ir 3 rezultatyvių perdavimų vidurkiu, rezultatyvumu nusileidžia tik M.Grigoniui (vid. 11,5 tšk.) ir daro tai, ko jo prašo treneris.

Eurolygos debiutantas M.Gebenas neretai pradeda rungtynes „Žalgirio“ starto penkete, bet naudojamas tik trumpai atkarpai ir kol kas rungtyniauja tik po 8 minutes (2 tšk., 1,5 kam.).

Tačiau šio 24-erių vidurio puolėjo situacija labai aiški – dar pernai jis vilkėjo Utenos „Juventus“ marškinėlius, todėl kiekviena minutė ant Eurolygos parketo yra gera pamoka dar tik besišlifuojantiems M.Gebeno įgūdžiams. Tačiau jau dabar krenta į akis, kokį pasitikėjimą juo rodo ir garsiai apie tai kalba Š.Jasikevičius.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Martinas Gebenas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Martinas Gebenas

22-ejų „Žalgirio“ eksperimentas Karolis Lukošiūnas Eurolygoje dar nedebiutavo ir klausimas, kada dar debiutuos. Bet viskas suprantama – šis bandomasis triušis nebūtinai išlįs iš magiškos „Žalgirio“ skrybėlės.

Pernai Eurolygos sezonas tokiu metu dar net nebuvo prasidėjęs, tad kalbėti apie žalingus „Žalgirio“ naujokų įpročius dabar normalu. Septynių „Žalgirio“ atvykėlių, o dar konkrečiau – keturių svarbių Lietuvos čempionų pirkinių, laukia išbandymų kupinas pusmetis, kuris parodys, iš kokio molio drėbti šie žaidėjai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas