Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 14

Svarbiausių Eurolygos metimų specialistų penketuke – M.Grigonis ir R.Giedraitis

Vienas svarbiausių įgūdžių krepšinyje – gebėjimas prie didžiulio sirgalių spaudimo pataikyti svarbius paskutinių akimirkų tritaškius. Nuo pirmojo Eurolygos sezono vidutinis metimų iš toli skaičius išaugo per 36 procentus. Oficialus lygos tinklalapis penkis tolimų metimų specialistus, tarp kurių – ir du lietuviai.
Grigonis ir Giedraitis
Grigonis ir Giedraitis

Kaip tapti elitiniu snaiperiu Eurolygoje?

„Jei esi pasitikintis savimi, tuomet gali pataikyti sudėtingus metimus. Jei tu visada pasiruošęs ir visada tiki savimi, tai suteiks tau pranašumą. Aš tai jaučiu nuo vaikystės. Tai labai svarbus dalykas“, – Eurolygos tinklalapiui mintimis dalijosi Kauno „Žalgirio“ lyderis Marius Grigonis.

Karjeros sezoną žaidžiantis 26-erių lietuvis vidutiniškai pelno po 15,2 taško (6 vieta turnyre), o tolimus metimus jis svaido net 56,4 proc. taiklumu (3 vieta).

M.Grigonis tritaškiais užbombardavo „Panathinaikos“ ekipą Atėnuose, pataikęs 6 tolimus metimus iš 8 ir surinkęs 24 taškus. Šiam kauniečiui pritrūko vos 1 taško iki karjeros rekordo, kuris spalio pabaigoje buvo pasiektas Vilerbane.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Marius Grigonis
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Marius Grigonis

„Pirmiausia, tai aš žinau, jog tokius metimus galiu pataikyti. Tai mano metimai. Kartais jie tikslo nepasiekia, bet žinau, jog turiu nedvejodamas atakuoti krepšį. Galiu pramesti tris, keturis ar penkis kartus, bet jei šeštą kartą prie tritaškio linijos stovėsiu laisvas, aš ilgai nesvarstysiu mesti į krepšį ar ne. Aš tikrai atliksiu metimą“, – teigė Maskvos srities „Chimki“ lyderis Aleksejus Švedas.

Dvejopus jausmus keliantis ruso sezonas Eurolygoje. Rimo Kurtinaičio auklėtinis fiksuoja po 17,8 taško, atlieka po 9 rezultatyvius perdavimus, atkovoja po 4,1 ir perima po 1,1 kamuolio, tačiau iš toli atakuoja vos 32,9 proc. taiklumu bei praranda po 5,3 kamuolio.

„Chimki“ vos su 2 pergalėmis per 13 mačų žengia paskutinėje Eurolygos pozicijoje.

„Žmonės įprastai mato tik rezultatą, žaidėją, kuris sužaidė gerai. Bet jie nežino apie jo įdėtą darbą – kiek valandų jis dirbo sporto salėje ar gatvės krepšinio aikštelėje? Niekas to nežino“, – sakė A.Švedas.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Aleksejus Švedas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Aleksejus Švedas

Vassilis Spanoulis per karjerą pataikė ne vieną skambų metimą, atnešusi pergalę Graikijos rinktinei, Atėnų „Panathinaikos“ ar Pirėjo „Olympiakos“ klubams.

Triskart Eurolygos čempionas bei triskart naudingiausias Eurolygos finalo ketverto žaidėjas vis dar dėvi raudonus marškinėlius bei tęsia profesionalaus krepšininko karjerą.

„Mano mentalitetas – visada galvoti apie būsimą metimą. Man nesvarbu, kas nutiko prieš tai. Nesvarbu, pataikiau aš ar pramečiau, stengiuosi skaityti situaciją ir ieškoti būdų, kaip pagelbėti komandai“, – sakė Eurolygos legenda.

Šį sezoną 38-erių graikas vis dar rungtyniauja po 17,5 minutės, pelno po 7 taškus (vid. 27,7 proc. trit.), atlieka po 2,9 rezultatyvaus perdavimo.

Getty images / Euroleague.net nuotr./Rokas Giedraitis
Getty images / Euroleague.net nuotr./Rokas Giedraitis

Eurolygos dėmesio sulaukė ir Vitorijos „Baskonia“ gretose žibantis Rokas Giedraitis.

Iš Vokietijos į Ispaniją persikėlęs 28-erių lietuvis sezoną pradėjo fenomenaliai. Nors pastaruoju metu pateko į duobelę, tačiau vis tiek demonstruoja solidžius statistinius rodiklius – 11,8 taško (36,2 proc. trit.), 2,8 atkovoto ir 1,2 perimto kamuolio, 1,6 rezultatyvaus perdavimo ir 11,7 naudingumo balo.

„Aš neapsikraunu mintimis. Kai atakuoju krepšį ar turiu kamuolį savo rankose, nieko negalvoju. Tiesiog koncentruojuosi į metimą“, – sakė R.Giedraitis.

Vėlai atsiskleidęs krepšininkas pasižymi vikrumu, puikiu judėjimu be kamuolio bei greitu ir minkštu metimu, kuris jam gali padėti praverti ir NBA duris.

„Iki 18 metų amžiaus aš buvau mažas vaikinas, kuris aikštelės kampe laukdavo perdavimo ir būdavo pasiruošęs metimui. Toks buvo mano vaidmuo iki 18“, – sakė R.Giedraitis.

Antradienio vakarą lietuvio pajėgumu įsitikinti galės ir Kauno „Žalgiris“.

Euroleague.net nuotr./Lorenzo Brownas
Euroleague.net nuotr./Lorenzo Brownas

Pergalingais metimais praėjusį sezoną pasižymėjo amerikietis Lorenzo Brownas, su sirena nužudęs „Valencia“ komandą.

Vasarą įžaidėjas iš Belgrado „Crvena zvezda“ atvyko į Stambulo „Fenerbahče“ bei tapo Edgaro Ulanovo komandos draugu.

Pagrindiniu Turkijos ekipos atakų dirigentu tapęs L.Brownas per 28 minutes pelno po 11,5 taško (32,5 proc. trit.), atkovoja po 2,8 ir perima po 1,5 kamuolio, atlieka po 4,4 rezultatyvaus perdavimo, klysta po 2,9 karto ir fiksuoja po 10,8 naudingumo balo.

„Kai atlieku metimą, galvoju tik apie tai, kaip kamuolys skrodžia tinklelį. Stabiliu metiku bandau išlikti kuo daugiau dirbamas sporto salėje. Atlieku serijas metimų, arba kaip sako mano treneris: „laistau savo augalus“. Man labai patinka įgyvendinto tikslo ar pataikyto paskutinės sekundės metimo jausmas. Jei tokiomis akimirkomis kamuolys yra tavo rankose, tai galingas dalykas, ypatingai, jei gebi kažką sukurti. Niekur kitur nerasi tokio jausmo, kaip sirgalių didžiulis palaikymas ir būrys tave po pergalingo metimo sveikinančių komandos draugų“, – sakė L.Brownas.

Ketvirtadienį „Fenerbahče“ su L.Brownu bei E.Ulanovu lankysis „Žalgirio“ arenoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas