Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 02 09

T.Sedekerskį gyręs K.Maksvytis: „Net televizijos kameros kartais paskui „Baskonia“ nespėja“

Penktadienio vakarą Nemuno saloje – itin svarbi Kauno „Žalgirio“ ir Vitorijos „Baskonia“ komandų kova dėl vietos Eurolygos atkrintamosiose rungtynėse. Prieš dvikovą Kazys Maksvytis gyrė ispanišką viesulą, pasidalino gerais signalais bei liaupsino puikiai šį sezoną žaidžiantį Tadą Sedekerskį.

Penktadienis | Eurolyga | „Žalgiris“ – „Baskonia“ | 20:00 | Kaunas

Didžiausioje šį sezoną penkių pralaimėjimų duobėje per abu Eurolygos ir Lietuvos krepšinio lygos („Betsafe-LKL“) turnyrus įkritęs Kauno „Žalgiris“ ant pergalingų bėgių sieks sugrįžti žūtbūtinėje penktadienio kovoje su visus šį sezoną stebinančia lietuviškąja Vitorijos „Baskonia“ ekipa.

Joano Penarroyos auklėtiniai pirmąją Eurolygos sezono dalį užbaigė pirmoje turnyrinės lentelės vietoje, o po 23 turų „Baskonia“ savo sąskaitoje turi 13, o „Žalgiris“ – 12 pergalių.

Pirmąjį tarpusavio mačą Ispanijoje, kuris dar vyko lapkričio mėnesio pabaigoje, „Žalgiris“ pralaimėjo stipriai (73:93), tad žvalgytis Kazio Maksvyčio auklėtiniams pirmiausia reikia ne į taškų skirtumą, o į būtinybę iškovoti pergalę.

„Atvažiuoja stiprus varžovas, užimantis pirmą vietą Eurolygoje pagal puolimo reitingą, antroje vietoje – pagal išmestus tritaškius ir dvitaškių pataikymo procentą. Pirmose rungtynėse Vitorijoje praleidome 93 taškus. Kiek pamenu, tai turbūt daugiausiai, kiek esame praleidę šį sezoną Eurolygoje, – rungtynių išvakarėse kalbėjo Kazys Maksvytis. – Atvažiuoja labai stipri komanda, kuri dominuoja savo puolimu, pagal greitą žaidimą, tritaškius, užtvaras žaidėjams be kamuolio ir greitą kamuolio judėjimą. „Baskonia“ pasiekia pergales savo puolimu. Stiprus ir neparankus varžovas, nes esame labiau gynybinė komanda. Turbūt bus puolimo ir gynybos dvikova. Pažiūrėsime, kuriai komandai pasiseks, tikimės, kad tai būsime mes.“

K.Maksvytis pasidžiaugė pastarosiomis trimis dienomis nuo paskutinių rungtynių, kurias komanda galėjo paskirti treniruotėms ir poilsiui.

„Truputį ilgiau pabuvome namuose. Kažkiek daugiau galimybių turėjome pasitreniruoti ir sustyguoti savąjį žaidimą. Kaip visada kalbu apie signalus, dabar signalai treniruotėse yra lyg ir neblogi. Grįžtame į savo vėžes ir tikiuosi, kad ryt būsime pasiruošę, – sakė K.Maksvytis. – Krepšinyje stebuklų nebūna. Jei laimi, komandos savivertė ir chemija didėja, jei pralaimi – atsiranda kažkokios abejonės. Stengiamės tai išgyvendinti, stengiamės koncentruotis į paprastus dalykus, sunkų darbą ir gerą koncentraciją. Tikiuosi, kad grįšime.“

„Žalgirio“ krizė prasidėjo nuo problemų įžaidėjo pozicijoje, kai absoliutų komandos vedlį Keenaną Evansą pakeitęs Isaiah Tayloras pats patyrė traumą, savęs šį sezoną neranda Lukas Lekavičius, o atakų organizatoriaus pozicija Tomui Dimšai nėra pagrindinė.

Ar yra realių sprendimų, kaip išjudinti „Žalgirio“ kūrybą, kai yra traumuotas pagrindinis įžaidėjas?

„Grubiai tariant, tai mums reikia dar savaitę išsiversti su sunkesne ir mažesne rotacija, ypač gynėjų grandyje, – dėstė K.Maksvytis. – Ieškome išeičių. Grįžta Dovis Giedraitis su geresne savo forma ir kažkiek prideda mums variantų gynyboje ir puolime. Žinoma, kuriame lengvesnes ir geresnes situacijas, kaip lengviau ir geriau įžaisti kamuolį bei pakelti savąjį puolimą.“

Vitorijos „Baskonia“ twitter nuotr./Vitorijos „Baskonia“
Vitorijos „Baskonia“ twitter nuotr./Vitorijos „Baskonia“

Su Arvydo Macijausko laikų „Baskonia“ komanda lyginama šiuometinė ekipa demonstruoja absoliutų puolimą, kuris šį sezoną nuplovė ne vieną kelyje pasitaikiusį galingą varžovą.

Vis dėlto „Baskonia“ žaidimas namuose ir išvykose skiriasi kaip diena nuo nakties. „Fernando Buesa“ arenoje baskai iškovojo 10 pergalių ir patyrė 2 pralaimėjimus, tuo metu svečiuose – vos 3 pergalės ir 8 nesėkmės.

Paskutinį kartą išvykoje Vitorijos krepšininkai laimėjo dar gruodžio mėnesio viduryje.

„Namuose ir išvykose skiriasi „Baskonia“ puolimas. Namuose skaičiai yra dar geresni, jie ten žaidžia dar geriau ir išsimeta dar daugiau tritaškių. Tuo ir skiriasi. Esame didesnė namų komanda ir tikiuosi, kad ši tendencija pasiteisins bei sužaisime namuose žymiai geriau tiek puldami, tiek gindamiesi“, – sakė „Žalgirio“ strategas.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Joanas Penarroya ir Vanja Marinkovičius
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Joanas Penarroya ir Vanja Marinkovičius

Liaupsių susilaukė 53-ejų metų „Baskonia“ strategas J.Penarroya, kuris Eurolygoje dirba pirmąjį sezoną, bet yra laikomas tarp pretendentų iškovoti metų trenerio apdovanojimą.

„Iš pirmo žvilgsnio – tipinis ispanų treneris. Žaidimo tempas – labai greitas, o situacijų sukuriama daug. Komanda žaidžia greitai ir įdomiai, puolime jie naudoja skirtingus derinius, variantus, didelis kamuolio judėjimas ir daug užtvarų žaidėjams be kamuolio. Kartais televizijos kameros nespėja užfiksuoti, kaip „Baskonia“ po gynybos pelno taškus. Geras specialistas, kuris ne be reikalo dirba Eurolygoje“, – teigė „Žalgirio“ vairininkas.

K.Maksvytis pasidalijo mintimis ir apie Pierria Henry netektį. Pagrindinis „Baskonia“ įžaidėjas įkliuvo bandydamas priduoti dopingo kontrolei sintetinį šlapimą, o tai gali jam kainuoti net ir karjeros pabaigą.

„Jis buvo labai svarbus faktorius. „Baskonia“ žaidimas su šio krepšininku atėjimu kilo į viršų. Vietoje jo atėjo Maxas Heideggeris. Neblogas žaidėjas, ateities Eurolygos krepšininkas. Rezultatyvus žaidėjas, Izraelio lygoje turėjęs 18 taškų vidurkį. Atėjo kitas žaidėjas, bet jis yra puolamo stiliaus, o P.Henry – labiau gynybos. Nemanau, kad „Baskonia“ labai pralaimėjo. Jiems reikia laiko įvesti naują žaidėją, bet jis yra neblogas krepšininkas“, – sakė K.Maksvytis.

Vitorijos „Baskonia“ twitter nuotr./Tadas Sedekerskis
Vitorijos „Baskonia“ twitter nuotr./Tadas Sedekerskis

Svarbius vaidmenis „Baskonia“ ekipoje užima ir abu lietuviai – Rokas Giedraitis ir Tadas Sedekerskis.

Pastarasis žaidėjas fiksuoja karjeros skaičius abiejuose turnyruose – Eurolygoje ir Ispanijos čempionate. Stipriausiame Senojo žemyno turnyre T.Sedekerskis per beveik 20 minučių renka po 6,4 taško, 4,4 atkovoto kamuolio ir 10,8 naudingumo balo.

R.Giedraičio sąskaitoje – 9 taškai (28,8 proc. trit.), 5,5 atkovoto kamuolio, 1,6 rezultatyvaus perdavimo ir 12,3 naudingumo balo per beveik 25 minutes ant parketo.

„Jie abu palieka gerą įspūdį, – sakė K.Maksvytis. – Roką visi žinome iš seniau. Jis žaidžia stabiliai ir yra instinktų žaidėjas – kerta po krepšiu, kovoja dėl kamuolių ir meta tritaškius. Tadas yra dėjęs tris žingsnius į priekį ir demonstruoja gerą žaidimą tiek gynyboje, tiek puolime. Tai turbūt geriausias jo sezonas Eurolygoje. Jie abu yra svarbūs žaidėjai, kurie turbūt norės gerai pasirodyti prieš lietuvius sirgalius.“

Rezultatyviausias „Baskonia“ žaidėjas – po 16 taškų per 21 minutę renkantis turnyro debiutantas Markusas Howardas, kurio taikiklis iš toli pastaruoju metu yra nusimušęs.

„Niekas nesitikėjo, kad jis jau pirmajame sezone taip dominuos Eurolygoje. Kai kuriose rungtynėse jį kažkiek lygino su Shane'u Larkinu. Patys matysite, kad yra daug M.Howardui sukuriamų situacijų. Jis turi žalią šviesą, o metimai neturėjo distancijos. Greitoje atakoje jis bet kada gali išmesti tritaškį, kurį ir pataiko. Jis stiprus puolime, mesdamas tritaškį. Kažkiek įdomi tendencija, kad jo skaičiai labai skiriasi namuose ir išvykose. Tikimės, kad jis išlaikys panašią tendenciją ir rytoj“, – sakė K.Maksvytis.

VIDEO: „Eurolygos diena“: vaistai „Žalgiriui“, baskų lietuviai ir mistinis skandalas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas