Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 01 05

Testas „Žalgiriui“ – po Šaro išlaisvėję žaidėjai ir rublį pamilęs „Fenerbahče“ treneris

Pirmąjį Eurolygos ratą Kauno „Žalgiris“ užbaigs rungtynėmis namuose su viena turnyro favoričių Stambulo „Fenerbahče“ ekipa, kurioje – daug žinomų veidų bei rublį pamilęs treneris Dimitris Itoudis.

Nors praėjusį sezoną Stambulo „Fenerbahče“ gana netikėtai laimėjo Turkijos čempionatą, finalo serijoje pranokęs pagrindinį varžovą „Anadolu Efes“, bet vos dvyliktoji vieta Eurolygoje vos po vienerių metų lėmė skyrybas su vyriausiuoju treneriu Aleksandru Džordževičiumi.

Turkijos komandos vairą perėmė du Eurolygos titulus per aštuonerius metus Maskvos CSKA klube iškovojęs, bet daug kritikos dėl sprendimo likti Rusijoje nepaisant šios šalies pradėto karo Ukrainoje gavęs graikas Dimitris Itoudis.

Stambulą po sezono paliko būrys žaidėjų, tarp kurių – ilgamečiai lyderiai Nando De Colo ir Janas Vesely. Vis dėlto vasaros žaidėjų turguje iš peties padirbėjusi „Fenerbahče“ įsigijo Nicką Calathesą, Scottie Wilbekiną, Carseną Edwardsą, Nigelį Hayesą-Davisą, Nemanją Bjelicą, Tonye Jekiri, Johnathaną Motley ir dar keletą žaidėjų.

Puikiai sezoną pradėjusią bei devynias pergales per dešimt mačų iškovojusią „Fenerbahče“ išdarkė svarbių žaidėjų S.Wilbekino, D.Pierre'o ir J.Motley traumos. Nors šie krepšininkai jau grįžo į rikiuotę, bet Stambulo ekipa vis dar fiksuoja keturių pralaimėjimų atkarpą.

„Prieš mėnesį „Fenerbahče“ buvo vienvaldė Eurolygos lyderė, bet iš pastarųjų šešerių rungtynių pralaimėjo penkerias, įveikusi tik Berlyno ALBA. Mačiau prieš dvi savaites rungtynes su Belgrado „Partizan“, atrodė, kad „Fenerbahče“ mačą kontroliuoja, bet pergalę varžovams atidavė gana kvailai. Bolonijoje juos nubaudė sezono rungtynes sužaidęs Marco Belinelli, – 15min laidoje „Eurolygos diena“ sakė dukart Eurolygos čempionas Martynas Gecevičius. – Tai viena daugiausiai talento turinčių komandų Eurolygoje, ypač puolime. Visi žaidėjai žaidžia po 20-25 minutes, turi aiškius vaidmenis. Dimitris Itoudis yra vienas geriausių trenerių Eurolygoje. Matyti, kad Nickui Calathesui leidžiama Stambule daugiau nei Barselonoje. Įžaidėjas yra atsigavęs, meta su kitu pasitikėjimu ir fiksuoja aukštus pataikymo procentus. „Barcelona“ klube N.Calathesas nemesdavo iš trijų taškų zonos, jei varžovai prieš jį eidavo per užtvaros apačią, o jei mesdavo ir nepataikydavo, iškart laukdavo Šaro susigriebimas už galvos ir keitimas. Matyti, kad N.Calatheso psichologija ir energija dabar yra visai kitame lygyje.

Jis turi ir gerus komandos draugus – Scottie Wilbekiną, Johnathaną Motley, Marko Guduričiu ar Nigelą Hayesą-Davisą. Įvairiapusė komanda, turinti gerų žaidėjų kiekvienoje pozicijoje. Rezultatai pastaruoju metu nėra geri, bet tai yra be galo pavojingas varžovas. Visgi kol „Fenerbahče“ būsena nėra gera, „Žalgiris“ namuose turi šansą laimėti.“

„Jie yra vieni iš šešių kandidatų, galinčių gegužę žaisti finalo ketverte Kaune, ypač jei atsigaus Nemanja Bjelica“, – pridėjo M.Gecevičius.

2015-ųjų metų Eurolygos MVP tapęs N.Bjelica po septynerių metų NBA sugrįžo į „Fenerbahče“, tačiau dėl traumos vis dar nesužaidė nė mačo.

Serbo netektį puikiai maskuoja Johnathanas Motley. Tai yra rezultatyviausias „Fenerbahče“ žaidėjas, lenkiantis net pagarsėjusį šios srities specialistą Scottie Wilbekiną.

Eurolygoje debiutavęs 206 cm ūgio amerikietis renka po 15 taškų, 5,7 atkovoto kamuolio ir 17,6 naudingumo balo.

„Jis šiuos įspūdingus skaičius renka vos per 22 minutes. Kosminiai skaičiai. Atletiškas žaidėjas, kuris visada „lipa ant lentos“. Žinoma, lengviau žaisti, kai turi aplink save tokius kūrėjus – M.Guduričius, N.Calathesas ir S.Wilbekinas. Jeigu bus laisvas, tikrai gaus perdavimą. Jis nelabai žaidžia nugara, bet „Fenerbahče“ to nelabai ir reikia, kadangi komandoje daug žaidžiama „du prieš du“ ir daug „lipimo ant lentos“. Jis tai puikiai daro. Tikrai vienas geriausių centrų Eurolygoje“, – sakė M.Gecevičius.

J.Motley vaikystėje dievino Keviną Garnettą, bet nuostabus žaidimas „Baylor“ universitete jam atnešė kitos šios pozicijos legendinio krepšininko Karlo Malone‘o vardu įsteigtą prizą, skiriamą geriausiam NCAA sezono sunkiajam krašto puolėjui.

Trejus metus J.Motley migravo tarp NBA ir G lygų, stipriausioje planetos lygoje sužaidęs pusšimtį rungtynių, kol galiausiai patraukė į Japoniją. Į viršų aukštaūgis šovė praėjusį sezoną Krasnodaro „Lokomotiv“ ekipoje, o šį Eurolygos sezoną yra bene ryškiausias turnyro naujokas.

„Greitas ir mobilus žaidėjas. Tikras šiuolaikinis vidurio puolėjas. Jis demonstruoja puikų žaidimą ir yra tarp trijų geriausių šio sezono Eurolygos centrų, nors tobulėti J.Motley dar turi kur“, – „Eurolygos dienoje“ sakė sporto komentatorius Ervinas Kvitkauskas.

Imago / Scanpix nuotr./Johnathanas Motley
Imago / Scanpix nuotr./Johnathanas Motley

„Fenerbahče“ gretose spindi du praėjusį sezoną Barselonoje pas Šarūną Jasikevičių rungtyniavę žaidėjai – Nickas Calathesas ir buvęs žalgirietis Nigelas Hayesas-Davisas.

Netrukus 34-ąjį gimtadienį minėsiantis graikas per 27 minutes pelno po 9,6 taško (54,9 proc. dvit., 44,2 proc. trit., 40 proc. baud.), atkovoja po 5 ir perima po 1,2 kamuolio, atlieka po 5,7 rezultatyvaus perdavimo ir renka po 13,9 naudingumo balo.

28-erių N.Hayeso-Daviso sąskaitoje – 9 taškai (53,4 proc. dvit., 37 proc. trit., 79,5 proc. baud.), 3,5 atkovoto ir 1,2 perimto kamuolio, 1,2 rezultatyvaus perdavimo ir 10,8 naudingumo balo per 26 minutes.

Šie du krepšininkai „Fenerbahče“ gretose rungtyniauja daugiausiai.

„N.Hayesas-Davisas žaidžia daugiausiai minučių po N.Calatheso ir aikštelėje daro tai, ką visada darydavo. Sužaistas jau beveik visas pirmasis ratas, vadinasi, D.Itoudis juo pasitiki. Gynyboje N.Hayesas-Davisas savo darbą padaro, kaip ir visada padarydavo, bet dabar matyti, kad turi užduočių ir puolime. Jis drąsiai meta į krepšį, mėgsta sužaisti nugara baudos aikštelėje ar prasiveržti veidu į krepšį. Pasitikėjimo savimi yra daugiau, o šį pasitikėjimą jam perduoda D.Itoudis, – sakė M.Gecevičius. – Laisvės daugiau gauna ne tik N.Calathesas, bet ir N.Hayesas-Davisas, irgi žaidęs pas Šarą. Mane net kažkiek stebina, kad jis toks svarbus „Fenerbahče“ žaidėjas, kai „Fenerbahče“ yra tokia stipri. Tai galbūt geriausias N.Hayeso-Daviso karjeros sezonas.“

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Nigelas Hayesas-Davisas
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Nigelas Hayesas-Davisas

„Dimitris Itoudis – vienas labiausiai rublį mylinčių trenerių, po Xavi Pascualio. Prasidėjus karui, jis stebėjosi, kad Eurolyga neleidžia Maskvos CSKA žaisti rungtynių, o Rusijoje D.Itoudis išbuvo iki pat VTB Jungtinės lygos sezono pabaigos“, – „Eurolygos dienoje“ sakė 15min sporto redaktorius Kęstas Rimkus.

Nutrupėjusioje VTB lygoje CSKA tenkinosi sidabru, o po sezono D.Itoudis persikėlė į Stambulo „Fenerbahče“. Kaip spaudos konferencijos metu teigė pats treneris, jei ne karas, jis būtų ir toliau darbavęsis Rusijos sostinėje, nes dar turėjo vienerių metų kontraktą.

„Tai nebuvo skanu. Pilkos spalvos čia nėra – arba juoda, arba balta, – sakė E.Kvitkauskas. – Visai kitaip vertinami žaidėjai ar treneriai, kurie paliko Rusiją nedelsdami, o dar kitaip tie, kurie liko. Aukščiausio lygio treneris, per karjerą padaręs daug gerų dalykų, bet ši dėmė yra ryški.“

D.Itoudis vadovauja ir Eurolygos trenerių asociacijai.

„Nenorėčiau, kad žurnalistų asociacijai vadovautų žmogus, kuris ilgą laiką dirbo karinius nusikaltimus darančioje šalyje“, – sakė K.Rimkus.

„Manau, kad viskas buvo užglaistyta. Jei būtų norėję, jį būtų nuvertę iš tos pozicijos, bet kažin, ar kas labai to norėjo. Po trijų mėnesių paliko Rusiją ir niekas ten daugiau tos temos nebeeskalavo. Galbūt jis gerai atlieka savo pareigas ir niekas nebenorėjo jo spausti bei pyktis“, – svarstė M.Gecevičius.

Rungtynių tarp Kauno „Žalgirio“ ir Stambulo „Fenerbahče“ pradžia – ketvirtadienį 20 valandą Nemuno saloje.

„Galvoju, kad kažkas bus panašaus, kas vyko Monake. Tik tikiuosi, kad bus geresnė „Žalgirio“ pabaiga. „Žalgiris“ tikrai turi šansų, nors komanda – labai pavojinga“, – teigė M.Gecevičius.

VIDEO: „Eurolygos diena“: Ar tiktų „Žalgiriui“ D.Thomasas, Eurolygos išsišokėliai ir rublį pamilęs treneris

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas