Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 12 16

Tik pagrūmojo pirštu: po „Žalgirio“ viešnagės Eurolyga nebaus „Crvena zvezda“ klubo

Eurolyga nesiims sankcijų prieš Belgrado „Crvena zvezda“ klubą po Kauno „Žalgirio“ apsilankymo serbų šventovėje Aleksandro Nikoličiaus halėje.
Belgrado „Crvena zvezda“ sirgaliai
Belgrado „Crvena zvezda“ sirgaliai / Scanpix/BETAPHOTO/SIPA nuotr.

Antradienį vykusiose rungtynėse Serbijos čempionai 77:73 įveikė „Žalgirį“, o susitikimas buvo paženklintas keliais smulkiais incidentais.

Didžiąją rungtynių dalį susitvardę serbai neišlaikė ketvirtojo kėlinio pabaigoje, kai į aikštę skriejo popieriaus rulonai, o per rungtynių pauzes pasigirdo garsios skanduotės apie neva Serbijai priklausantį Kosovą, nors pastarasis dar 2008 metais paskelbė nepriklausomybę, kurią yra pripažinusi Lietuva ir dar 100 valstybių.

Be to, visų rungtynių metu A.Nikoličiaus halės tribūnose nuolat suplazdėdavo Rusijos, kuri nuo vasario vykdo kraugerišką karą prieš Ukrainą, vėliavos.

15min pasidomėjo, ar Eurolyga ketina imtis sankcijų prieš „Crvena zvezda“ klubą, kaip jų ėmėsi šių metų balandį, po tų pačių komandų akistatos Kaune.

Tuomet „Žalgirio“ sirgalius įaudrino serbų atsisakymas prieš rungtynes laikyti Ukrainos vėliavos spalvų plakatą, o išprovokuoti kauniečiai visų rungtynių metu reiškė nepasitenkinimą „raudonosios žvaigždės“ komanda – palydėjo ją švilpimu, necenrūzinėmis skanduotėmis prieš Serbiją, galiausiai, išskleidė ir NATO, kuri Serbijoje vertinama itin priešiškai, vėliavą.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kauno „Žalgiris“ – Belgrado „Crvena Zvezda“
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kauno „Žalgiris“ – Belgrado „Crvena Zvezda“

Tuomet „Žalgiris“ buvo nubaustas 9 tūkst. eurų bauda, kuri po apeliacijos buvo sumažinta triskart – iki 3 tūkst. eurų.

Vis dėlto serbai panašių nuobaudų nesulauks.

Eurolygos atstovai 15min patvirtino, kad nesiėmė drausminių procedūrų po „Crvena zvezda“ ir „Žalgirio“ rungtynių. To neprašė ir pats Kauno klubas.

Jie teigė, kad po susitikimo buvo susisiekta su Belgrado klubo atstovais, kuriems nurodyta identifikuoti asmenis, metusius į aikštę objektus, ir juos nubausti. Be to, Eurolyga siekia, jog apsauga rungtynėse Belgrade būtų sustiprinta, kad ateityje panašūs incidentai nepasikartotų.

„Scanpix“ nuotr./Belgrado „Crvena Zvezda“
„Scanpix“ nuotr./Belgrado „Crvena Zvezda“

15min pasiteiravus, ar Eurolyga diskutuoja su klubu dėl arenoje aidinčių skanduočių apie Kosovą arba plevėsuojančių Rusijos vėliavų, turnyro organizatorių atsakymas buvo trumpas ir aiškus: „ne“.

Nusiskundimų dėl atmosferos Belgrade po mačo neturėjo ir „Žalgirio“ atstovai, ne tik nesikreipę į Eurolygą, bet dar ir pagyrę serbus.

Prieš mačą viena „Crvena zvezda“ palaikymo grupė kvietė „atkeršyti „Žalgiriui“ ne tik už pralaimėjimą aikštėje, bet ir už nesąžiningą atmosferą tribūnose“ bei grasino esą nepamiršę „įžeidimų prieš visus serbus dėl to, jog yra broliškos Rusijos pusėje“. Tiesa, tai buvo tik kelis tūkstančius sekėjų socialiniuose tinkluose turinčios grupės pranešimas, kuris neatsispindėjo rungtynių metu.

Scanpix/BETAPHOTO/SIPA nuotr./Hassanas Martinas prieš Lauryną Birutį
Scanpix/BETAPHOTO/SIPA nuotr./Hassanas Martinas prieš Lauryną Birutį

Štai „Žalgirio“ vyriausiasis treneris Kazys Maksvytis po rungtynių net stebėjosi dėl plojimų, kurių sulaukė nuaidėjus finaliniam švilpukui.

„Nustebino priešiškumas prieš rungtynes, bet dar labiau nustebino aplodismentai po rungtynių, – sakė treneris. – Buvo tikri aplodismentai. Aš už tokį krepšinį, krepšinio kalbą. Abi krepšinio šalys. Manau, kad ir lietuviai gerbia, ir serbai gerbia Lietuvos krepšinį. Smagu žaisti tokioje sunkioje atmosferoje.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas