Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2015 12 02

Tomas Pačėsas apie „Žalgirio“ padėtį: „Tragedijos nėra“

Kauno „Žalgiris“ trečiadienį namuose turi nugalėti Izmiro „Karšiyaka“ ekipą, jeigu nori Eurolygoje patekti tarp šešiolikos stipriausių komandų. Lietuvos čempionui stiprius smūgius sudavė Atėnų „Panathinaikos“ ir Krasnodaro „Lokomotiv“ ekipos, tačiau dar niekas neprarasta, įsitikinęs Tomas Pačėsas.
Robertas Javtokas
Robertas Javtokas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Krepšinio specialistas Kauno „Žalgirio“ pralaimėjimo Kėdainių „Nevėžio“ ekipai nestebėjo, tačiau pralaimėjimai „Panathinaikos“ ir Krasnodaro „Lokomotiv“ ekipoms jo nenustebino.

„Pavadinčiau tai net planiniais pralaimėjimais, todėl nemanau, kad čia kažkas baisaus atsitiko. Komanda pervargo, ateina krizė, kuri komandoms yra neišvengiama“, – mano T.Pačėsas ir džiaugiasi, kad Lietuvos čempionai nepanikuoja, o sprendžia problemas.

Ekspertas taip pat tiki „Žalgirio“ pergale prieš Izmiro ekipą. Visų pirma, dėl patikimos gynybos, kuri gali sustabdyti individualiomis pastangomis žaidžiančius turkus.


AFP/„Scanpix“ nuotr./Tomas Pačėsas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Tomas Pačėsas

Svarbiausios T.Pačėso mintys:

  • „Žalgiriui“ dar niekas neprarasta.
  • Nepanikuojančios komandos vadyba rodo brandą.
  • Izmiro krepšininkus gali palaužti komandinė gynyba.
  • „Žalgirio“ legionieriai gerai įsipaišo į žaidimą.

 

 


– Prieš sezoną „Žalgiris“ kalbėjo ne tik apie „Top 16“, bet ir apie „Top 8“. Kas nutiko komandai?

– Dar nieko nenutiko. Net ir prieš sezoną buvo sunku tikėtis planuotų pergalių prieš „Panathinaikos“ ir „Lokomotiv“ išvykose. Užtenka pažiūrėti į komandų sudėtis. Pavadinčiau tai net planiniais pralaimėjimais, todėl nemanau, kad čia kažkas baisaus atsitiko.

Komanda pervargo, ateina krizė, kuri komandoms yra neišvengiama – kai kurios komandos į ją papuola sausio ar vasario mėnesiais. Rezultatas kol kas yra atviras. Komanda nusibrėžė tikslus prieš sezoną ir jie vis dar yra pasiekiami. Nematau čia jokios tragedijos. Reikia ieškoti būdų, kaip komandą atgaivinti ir išeiti iš krizės, jei tokia yra.

– Kokias „Žalgirio“ silpnybes išryškino skaudūs pralaimėjimai Eurolygoje?

– Manau, kad tai yra fizinis nuovargis, krepšinio persisotinimas ir kelių žaidėjų trūkumas rotacijoje.

– Ar „Žalgiriui“ patekus į „Top 16“, komandos vadovai turėtų imtis permainų komandos komplektacijoje?

– Komandos vadovybė, manau, daug ką numatė. Man atrodo, kad visose pozicijose „Žalgiris“ turi po du lygiaverčius krepšininkus – Paulius Jankūnas su Brocku Motumu, Ianas Vougioukas su Robertu Javtoku ir gynėjų grandis yra stipri. Klausimas, ar nauji žaidėjai tikrai sustiprintų komandą. Ne visada kiekybė duoda kokybę.

„Žalgiris“ turi patirties komplektuojant komandą. Manau, kad komandos vadyba, kuri visų pirma nepanikuoja, yra solidi. „Žalgiris“ nepanikuoja – žiūri ir analizuoja, o tai parodo jų brandumą.

– „Karšiyaka“ prasčiausiai Eurolygoje meta tritaškius. „Žalgirio“ tritaškiai gali tapti raktu į pergalę?

– „Žalgiriui“ paprasčiausiai reikia gintis kaip jie gali. Izmiro krepšininkai žaidžia labai individualų krepšinį, turi nemažai atletiškų juodaodžių. Daug kas priklausys nuo komandinės gynybos – kaip žaidėjai vienas kitam padės. Pirmose rungtynėse „Karšiyaka“ lyg ir turėjo šansą, bet „Žalgiris“ žaidė labai disciplinuotai ir drausmingai. Komanda turėtų būti kantri.

Izmiro ekipa tiesiog prisipirko legionierių, kurie žaidžia beveik nevaldomą krepšinį, jie nėra pripratę gintis. Reiktų provokuoti juos kuo ilgesniais perdavimais ir prasiveržimais, kad šie bauduotųsi. Jie tikrai tam pasiduoda ir tada galima galvoti apie pagrindinių žaidėjų eliminavimą. Tie žaidėjai nori žibėti individualiai ir būti rezultatyvūs, o visa kita jiems nesvarbu.

VIDEO: Gintaro Krapiko mintys prieš trečiadienio Eurolygos rungtynes

– Lukas Lekavičius sužaidė rezultatyvias rungtynes su „Nevėžiu“. Ar jo indėlis komandoje nuosekliai didės?

– Žaidėjas sužaidžia taip, kaip jam leidžia duotas laikas. Reikia gerai žaisti pirmas penkias minutes, kad gautum daugiau laiko. Tikrai nemanau, kad treneriai nori, kad Lukas nežaistų. Kiekvienas treneris galvoja tik apie pergalę ir ieško tam optimalios sudėties. Lukui, jeigu jis bus geroje formoje ir žais produktyviai, treneriai atitinkamai ir duos daugiau laiko.

– Ką galima pasakyti apie „Žalgirio“ legionierių formą?

– Olivier Hanlanas demonstruoja neblogą formą. Brockas Motumas pradžioje labai gerai žaidė, ypač išvykoje su „Stelmet“ ekipa, kai jo atkaklumo ir atkovotų kamuolių dėka buvo laimėta. Jie įsipaišo į bendrą foną. Nepasakyčiau, kad kas nors nefunkcionuoja. Aš manau, kad Paulius Jankūnas yra ne prastesnis ir galbūt yra geresnėje formoje, daugiau žaidžia. Treneriai vertina individualius žaidėjų pranašumus ir juos išnaudoja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas