Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
08:08

Traumos, kritika ir psichologas: istorija, kaip „niekas“ D.Giedraitis tapo „Žalgirio“ „viskuo“

2022-ųjų vasara. 21-erių jaunuolis vardu Dovydas Giedraitis gauna ilgalaikę sutartį iš Kauno „Žalgirio“. 3 metai garantuoti su galimybe pratęsti dar dvejiems. Už lietuvį Sumokama 150 tūkst. eurų išpirka. Ir tada užsikuria visas bičių avilys, ištroškęs kraujo.
Dovydas Giedraitis
Dovydas Giedraitis / „Scanpix“ nuotr.

„Keistas sprendimas“, „Už ką toks kontraktas?“, „Mes 150 tūkst. eurų išpirkas už didžiulius talentus Europoje mokame“, „Jis nėra Eurolygos lygio“, „Nemanau, kad jis bus Eurolygoje“, „Nemanau, kad jo nedidelis kūnas neatsilaikys aukštame lygyje“, „Tokia sutartis traumingam žaidėjui?“ – Tokie ir panašūs pasisakymai bei kritika dominavo krepšinio tinklalaidėse, komentarų sekcijoje ir bendruose krepšinio bičiulių pokalbiuose. Teigiamai vertinančių tokį „Žalgirio“ ėjimą buvo vienetai.

Ir nereikia apsimetinėti, kad tokio minorinio tono kalboms nebuvo pagrindo. Dovis tada buvo žinomas, kaip nuolat traumų kamuojamas, nestabilus ir pernelyg neišsiskiriantis žaidėjas, kuris vidutinėje Europos taurės taurėje viso labo rinko po 5,3 naudingumo balo. Priedu, 2022-ųjų vasarą D.Giedraičiui buvo atlikta čiurnos operacija. Bendras fonas, žaidėjo traumų ir operacijų istorija neatrodė daug žadančiai, todėl natūralu, kad daug kam kilo antakis po tokio „Žalgirio“ sprendimo.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Dovydas Giedraitis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Dovydas Giedraitis

Ir tas pirmasis D.Giedraičio sezonas „Žalgiryje“ suteikė dar daugiau peno kalboms, kad visgi pasikviesti 193 cm gynėją buvo klaida. Vilnietis 2023-2024 m. sezone buvo visiškas suolo galo žaidėjas: ant parketo praleisdavo vos po 9 minutes ir fiksavo 0,8 naudingumo balo statistiką.

„Pirmojo sezono metu psichologiškai labai išgyvenau, – atvirai 15min sakė D.Giedraitis. – Man labai nesisekė, savęs nesugebėjau atrasti. Išėjęs į aikštelę jaučiausi neužtikrintai. Tai turbūt buvo psichologiškai sunkiausias mano etapas.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Peršokime į beveik pusantrų metų į priekį. 2024-ųjų ruduo. D.Giedraitis yra nepamainomas „Žalgirio“ starto penketo žaidėjas, žaidžiantis daugiausiai komandoje (po 28,5 min.). Jis yra didžiausias Andrea Trinchieri ramstis perimetro gynyboje, jis yra tas, kuris svarbiu momentu puolime gali patraukti komanda ir jis yra tas, kuris jo kritikus privertė juo žavėtis. Dabar Dovis turbūt yra mėgstamiausias Lietuvos krepšininkas.

Eurolygoje D.Giedraitis fiksuoja 13 taškų, 2,2 atkovoto kamuolio, 1,8 rezultatyvaus perdavimo ir 13,6 naudingumo balo statistiką, o „Žalgiris“ su 4 pergalėmis ir 1 pralaimėjimu tvirtai stovi Eurolygos viršūnėje.

Per pastarąsias trejas Eurolygos rungtynes Dovis dvitaškius meta 69 proc. taiklumu, tritaškius – 87,5 proc. Nesuvokiami skaičiai. Dabar 24-erių lietuvis žaidžia kaip elitinis Eurolygos gynėjas.

VIDEO: Ir vėl žibėjo: D.Giedraitis tęsia savo įspūdingą atkarpą

Tuo galėjo įsitikinti ir Rokas Jokubaitis, kuris iš šono stebėjo, kaip Dovis pelno 5 svarbius taškus ketvirtajame kėlinyje bei skandina jo atstovaujamą Tel Avivo „Maccabi“ komandą.

„Labiausiai smagu už Dovį Giedraitį, – po mačo sakė Rokas. – Jis visada būdavo vienas geriausių mūsų kartos žaidėjų, aš seniai žinojau, kad jis nusipelnė šlovės Eurolygoje. Jis turėjo visokių traumų. Mes esame labai artimi draugai. Džiugu dėl jo. Jei taip ir toliau, netrukus jį išvysime Eurolygos granduose.“

Nuo suolo galo Eurolygoje iki naujosios Lietuvos krepšinio sensacijos. Šio teksto įžangoje buvo praleistas svarbus lūžio etapas, kurio metu Dovis tapo tuo, kuo dabar yra. Bet ne be reikalo. Portalas 15min pasikalbėjo su D.Giedraičiu, kuris atvirai papasakojo apie tai, kaip įveikė sunkiausią tašką karjeroje ir kodėl dabar spindi taip ryškiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai