Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Trečią kartą į Belgradą išsiruošęs A.Trinchieri įvertino žaidimą be žiūrovų: „Siaubinga“

Kauno „Žalgiris“ trečią kartą mažiau nei per du mėnesius išvyksta į Belgradą. Tiesa, šįsyk Lietuvos čempionų Serbijos sostinėje lauks ne 20 tūkst. sirgalių kuriamas pragaras, o tuščios Aleksandro Nikoličiaus arenos tribūnos. „Labiausiai to nekenčiu“, – apie žaidimą be aistruolių mačo išvakarėse sakė Andrea Trinchieri.
Andrea Trinchieri
Andrea Trinchieri / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Belgrade žalgiriečiai susidurs su Tel Avivo „Maccabi“ krepšininkais.

Jie glaudžiasi Serbijos sostinėje nuo spalio mėnesio, kai Izraelį užpuolė „Hamas“ grupuotė ir „geltoniesiems“ tapo nesaugu žaisti savų sirgalių akivaizdoje.

Nors Izraelio čempionato kovos šioje šalyje jau vykdomos, o jas stebi pilnos sirgalių tribūnos, Eurolygos rungtynes „Maccabi“ vis dar žaidžia prie tuščių tribūnų Belgrade.

Scanpix/IPA/SIPA nuotr./Lorenzo Brownas
Scanpix/IPA/SIPA nuotr./Lorenzo Brownas

Tai akivaizdžiai pakenkė komandai, kuri praėjusiame sezone buvo geriausiai namuose žaidžianti ekipa Eurolygoje – iš 17 mačų reguliariajame sezone pralaimėjo vos 2.

Serbijos sostinėje „Maccabi“ dažniau laimi nei pralaimi, bet balansas nėra toks tvirtas, kaip žaidžiant Tel Avive – 8 pergalės ir 4 pralaimėjimai.

Iš viso Tel Avivo klubas yra laimėjęs 14 pergalių, patyręs 13 pralaimėjimų bei balansuoja ant atkrintamųjų slenksčio – su Vitorijos „Baskonia“ dalinasi 8–9 vietas. „Žalgiris“ su 11-16 balansu dalinasi 13–15 vietas.

Kaip ir beveik visada, „Maccabi“ savo sėkmę grindžia įstabiu puolimu.

Izraelio komandos žaidėjai Eurolygoje yra antri pagal pelnomus taškus (87,1), rezultatyvius perdavimus (19,7), naudingumo balus (96,7), pirmi pagal atkovotus kamuolius puolime (13), penkti pagal puolimo reitingą (117,1 taško per 100 atakų).

Sunkiau „geltoniesiems“ sekasi ginantis. Jie yra priešpaskutiniai pagal praleidžiamus taškus (87,8) ir leidžia varžovams mesti dvitaškius geriausiu procentu Eurolygoje (57,9 proc.).

AFP/„Scanpix“ nuotr./Facundo Campazzo (su kamuoliu)
AFP/„Scanpix“ nuotr./Facundo Campazzo (su kamuoliu)

Į priekį Tel Avivo komandą tempia pagrindinis garvežys Wade'as Baldwinas, renkantis po 17,3 taško, 5,1 rezultatyvaus perdavimo ir 19 naudingumo balų per rungtynes. Jis yra ketvirtas pagal rezultatyvumą ir penktas pagal naudingumą Eurolygos krepšininkas.

Svarų indėlį įdeda ir Lorenzo Brownas (13,2 tšk., 6,2 rez. perd.), Bonzie Colsonas (12,9 tšk., 5,7 atk. kam.) ir buvęs žalgirietis Joshas Nebo (10,2 tšk., 6,7 atk. kam.).

„Nenoriu kartotis, bet rungtynės prieš „Maccabi“ šiuo sezono metu išvykoje, net jei ir Belgrade, bus labai komplikuotos, – prieš kelionę į Serbiją sakė „Žalgirio“ treneris Andrea Trinchieri. – Nesame geriausioje situacijoje, sužaidėme prastokas rungtynes. Tam buvo daugybė priežasčių, bet visada žaidėjams sakau, kad nesiteisintų, nes „Olympiakos“ mus tiesiog nužudė.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Nežaidėme sekmadienį („Žalgiris“ neturėjo suplanuotų LKL rungtynių su „Gargždais“ dėl pastarojo klubo bankroto – red. past.). Kai sužinojau apie tokį tvarkaraštį nudžiugau, bet dabar jau sakau, kad mums reikia rungtynių, jog sugrįžtume į ritmą. O „Maccabi“ ką tik sužaidė nuostabias rungtynes Berlyne, kurias laimėjo beveik 40 taškų, bei dar vienas geras rungtynes Izraelio lygoje.

Turėsime pakelti savo intensyvumo lygį, kreipti didelį dėmesį į detales. Bet aš pasitikiu savo žaidėjais. Neturėtume pamiršti, iš kur atėjome. Tai, į kokią situaciją patekome dabar, buvo nuspėjama. Galėjome tikėtis nukelti tai į vėlesnį laiką, bet turime su tuo susitaikyti.

Vienintelis dalykas, ką dabar galime padaryti, tai išlikti vieningi tiek geru, tiek prastu metu.“

Suprasti akimirksniu

  • „Žalgiris“ ir „Maccabi“ tarpusavyje modernioje Eurolygoje (nuo 2000 m.) yra žaidę net 32 kartus;
  • „Žalgiris“ yra laimėjęs 10 akistatų, iš jų 7 – Kaune. „Maccabi“ net 12 kartų nugalėjo kauniečius Tel Avive, 10 kartų triumfavo Kaune;
  • „Maccabi“ dominuoja tarpusavio mačuose ir pastaraisiais metais: iš pastarųjų 7 rungtynių laimėjo 6. „Žalgiriui“ oponentus pavyko nugalėti tik 2023 m. kovą (68:67 Kaune).

– „Maccabi“ žaidžia be sirgalių. Kokių problemų tai sukelia?

– Tai siaubinga. Aš to nekenčiu labiausiai. Jie yra prie to pripratę, o mes – ne. Tai dar vienas rungtynes komplikuojantis faktorius. Visi bandome pamiršti COVID metus, kurie buvo labai chaotiški. Iš vienos pusės, žaisti be sirgalių atrodo nelogiška. Bet COVID, karas, terorizmas – turime susitaikyti su šiomis situacijomis. Visada sakau „yra kaip yra“, bet turime prisitaikyti prie tokios situacijos labai greitai.

– Pirmą kartą šiame sezone „Žalgiris“ nežaidė LKL rungtynių prieš Eurolygos mačą. Kaip tai pakeitė pasiruošimą šiai svarbiai savaitei?

– Nežinau, nes iš pradžių noriu tai pamatyti. Po rungtynių su „Olympiakos“ buvome tarsi šunys, laižėmės savo žaizdas. Turėjome daug randų, bet šviežiausias buvo dėl pralaimėjimo prieš „Olympiakos“. Geriausia būtų buvę eiti į aikštę, žaisti prieš varžovus ir pamiršti apie tuos randus, bet dabar randas dar yra likęs. Rungtynės su „Maccabi“ mums turėtų padėti pamiršti, o tiksliau, atsitiesti po „Olympiakos“ rungtynių. Man visada patiko ši citata: „gyvenimas yra ėjimas nuo vienos nesėkmės prie kitos neprarandant entuziazmo“. Nesėkmės yra mūsų gyvenimo dalis, tiek asmeninio, tiek darbinio. Svarbiausia yra neprarasti entuziazmo.

Po rungtynių su „Olympiakos“ buvome tarsi šunys, laižėmės savo žaizdas.

– Vykstate į Belgradą trečią kartą per daugiau nei mėnesį. Ar dar nuo jo nepavargote?

– Ne, niekada, man labai patinka Belgradas.

– Wade'as Baldwinas dažniausiai tempia komandą per rungtynes Belgrade, bet yra karštakošis...

– Nesutinku, kad jis karštakošis. Wade'as yra vienas geriausių Eurolygos žaidėjų. Jo įgūdžių paketas yra arčiausias NBA žaidėjo tarp visų Eurolygoje. Būtų per lengva sakyti, kad jis karštakošis. Galbūt jis ir buvo karštakošis, bet dabar jis labai subrendęs žmogus ir plati asmenybė. Su juo nėra lengva, bet nebūna tokį talentą turinčių žmonių, su kuriais būtų lengva. Su juo praleidau vienerius nuostabius metus (A.Trinchieri treniravo W.Baldwiną Miuncheno „Bayern“ komandoje – red. past.). Po tų metų buvau išsekęs, bet kad ir kiek tai kainavo emociškai, buvo verta. Matyti, kaip auga tokia asmenybė, kaip ji ima suprasti savo stiprybes ir silpnybes, man neturi kainos. Galite jam klijuoti karštakošio etiketę, man irgi daug kas klijuoja etiketes, bet nekreipiu į tai dėmesio. Jeigu ieškosite žaidėjo trūkumų, jų rasite. Bet galite kalbėti apie visas jo geras savybes, apie talentus. Wade'as yra žaidėjas, man davęs labai daug. Tai nebuvo lengva, bet labai puiki patirtis.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Wade'as Baldwinas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Wade'as Baldwinas

– Ar charakteris yra didžiausias W.Baldwino patobulėjimas nuo jūsų praleisto laiko kartu, ar jis pasistūmėjo į priekį ir kitur?

– Kiekvienas žmogus privalo surasti balansą tarp talento, lūkesčių, asmeninių tikslų, motyvacijos. Visa tai tampa dar sunkiau, kai esi komandoje. Žmogiška galvoti apie save būnant komandoje, bet subrendęs imi suprasti, kad gali sumažinti savo ego, jog padėtum komandai, o taip padedi ir sau būti komandos dalimi. Jis daro labai daug gerų dalykų. Mano nuomone, jis yra simbolinio Eurolygos penketo žaidėjas.

VIDEO: Andrea Trinchieri: apie „Maccabi“, žaidimą be žiūrovų ir subrendusį W.Baldwiną

– Praėjusią savaitę teigėte, kad „Olympiakos“ yra čempioniško kalibro komanda. O kaip vertinate „Maccabi“?

– Matau juos kaip labai, labai, labai pavojingą komandą. Galbūt jie nešauna į galvą kaip kandidatai į titulą. Bet kai jie laimėjo Milane (2014 metais – red. past.), irgi niekas nemanė, kad jie tai padarys. „Maccabi“ yra sudėtingiausias oponentas, kai juos nuvertini. Jie turi talento, atletiškumo, du vienus geriausių gynėjų Europoje Wade'ą Baldwiną ir Lorenzo Browną. Jie būtų starto penketo arba pagrindiniai žaidėjai bet kurioje Eurolygos komandoje. Šiame sezone jie surinko nuostabią komandą. Labai atletiški aukštaūgiai, savo vaidmenį atliekantys žaidėjai, Bonzie Colsonas, kuris yra puikus taškų rinkėjas bei labai protingai sugeba rasti savo nišą prie gynėjų, kurie dažnai kontroliuoja kamuolį. Nenustebčiau, jei jie gegužę kovotų dėl Eurolygos titulo.

– Į Belgradą vyksta ir Dovydas Giedraitis. Kokie šansai, kad jis galės rungtyniauti?

– Maži. Nuspręsime prieš pat rungtynes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas