2019 04 05

Triumfas Madride: geriausias „Žalgirio“ ginklas ir kas vos nesugadino vakarėlio

Stebuklinga atkarpa baigėsi sėkmingai. Įspūdingas „Žalgirio“ sugrįžimas, prasidėjęs 25 ture, vėlų ketvirtadienio vakarą Madride pasibaigė 6 pergale iš eilės ir nutiesė kauniečiams kelią į Eurolygos atkrintamąsias. Krepšininkas Augustas Šuliauskas specialiai 24sek pasakoja apie „Žalgirio“ pergalės prieš „Real“ priežastis.
„Real“ – „Žalgiris“
„Real“ – „Žalgiris“ / Euroleague.net nuotr.

Milžinų dvikova – toks pagrindinis šių rungtynių akcentas. Mūšis, kurį laimėjo B.Daviesas ir jo vedamas „Žalgiris“.

Walteris Tavaresas bei jo ūgis ir ilgos rankos kėlė begalę problemų „Žalgiriui“. Aukštaūgis pelnė 22 taškus ir neprametė nė vieno metimo iš žaidimo (10/10 dvit.).

Tačiau kauniečiai kantriai ir sistemingai visas rungtynes atakavo jį gynyboje ir tai pasiteisino – jo lėtumas leido rinktis taškus iš baudos aikštelės prieigų.

B.Daviesas tai išnaudojo su kaupu – jo sąskaitoje 27 taškai, 10 atkovotų kamuolių (5 puolime) bei 12 taškų per paskutines 5 rungtynių minutes.

VIDEO: Pamatykite: fantastiška „Žalgirio“ pergalė įspūdingoje dramoje su Eurolygos čempionais

„Žalgirio“ spurtas

Po itin atviro pirmojo kėlinio, kuriame komandos pernelyg nevargo rinkdamos lengvus taškus, antrojo kėlinio viduryje reikalai ėmė keistis.

Žalgiris pirmavo 39:36, o per ateinančias 10 minučių šią persvarą padidino iki 61:45.

Leisti Madrido ekipai pelnyti 10 taškų per 10 minučių – nelengva užduotis. Šiame plane buvo esminės kelios detalės.

Iškritus S.Llullui, žaidimo vadžias perėmė F.Campazzo. Žalgiriečių planas buvo jį dusinti visoje aikštelėje. Jam perdavus kamuolį, neleisti argentiniečiui jo susigrąžinti atgal, o prie užtvarų stumti į kairę pusę, į kurią varydamasis jis jaučiasi ne taip patogiai.

Antrojo kėlinio gale šis planas veikė puikiai – 5 atakos, kuriomis F.Campazzo bandė kažką sukurti, baigėsi klaidomis arba netaikliais metimais. Kitų kūrėjų tuo metu neatsirado.

VIDEO: Pasiutęs A.Milaknio interviu Madride: prasidėjo šėlionės!

Trečiojo kėlinio pradžioje P.Laso pakeitė taktiką – pabandė daugiau išnaudoti situacijas be kamuolio bei žaidimą grįsti per J.Carollą.

„Žalgirio“ gynėjai naudojo prieš jį daug fizinės jėgos, neleido lengvai bėgioti pro užtvaras, o jeigu jam galiausiai pavykdavo atsilaisvinti, „Žalgiris“ keisdavosi ginamaisiais, taip panaikindamas sunkiai užsidirbtą pranašumą.

Atakos užstrigdavo ir baigdavosi sunkiais metimais.

VIDEO: E.Ulanovas iškart nesuprato, kad pateko į atkrintamąsias

„Real“ sugrįžimas

Užtikrintumas dėl Milano ekipos pralaimėjimo, „Žalgirio“ 16 taškų persvara (61:45), kelių link krepšio nerandantis „Real“ ir visi sirgaliai Lietuvoje jau po truputį pradėjo švęsti. Tačiau P.Laso į aikštę metė Europos čempionate siautėjusį K.Prepeličių, bokštą W.Tavaresą, ir šie pradėjo gadinti visą vakarėlį.

Pikenrolas aikštelės viduryje ėmė kelti galvos skausmą Šarui ir tą darė iki pat rungtynių pabaigos.

„Žalgirio“ aukštaūgiai taikė pasyvią gynybą ir dažnai likdavo tarp K.Prepeličiaus ir W.Tavareso, taip atverdami kelią aukštam perdavimui, kuriuo „Real“ nubaudė net 4 kartus. Turint tokį didelį taikinį baudos aikštelėje, net ir blogas ispanų perdavimas kartais tapdavo geru.

Po kelių aukštų perdavimų B.Daviesas sureagavo, tačiau ėmė atsitraukinėti per daug, ir tuomet K.Prepeličius pats du kartus lengvai įrideno kamuolį.

W.Tavareso ilgos rankos bei užsiimta gera pozicija leido pasiimti du kamuolius puolime šioje atkarpoje bei užsidirbti 4 taškus. „Real“ pasivijo Žalgirį 68:70, ir visi žiūrovai buvo pasiruošę didžiajam finalui.

VIDEO: B.Daviesas: apie herojišką pasirodymą, lūžio momentą ir „Žalgirio“ galimybes

Lemiamos akimirkos

Po „Žalgirio“ minutės pertraukėlės dar vienas nuostabus Šaro nubraižytas specialus derinys.

Th.Walkupas „centruoja“, o, kol silpnojoje pusėje „Real“ krepšininkai miega, A.Milaknis pastato nugarinę užtvarą A.White'ui ir šis netrukdomas pelno du taškus.

„Real“ toliau žaidė pikenrolą viršuje ir jis toliau veikė. W.Tavaresas pelnė dar 4 taškus ir, kai prie jo sušoko visi žalgiriečiai, lengvai numetė kamuolį A.Randolphui, o šis smeigė tritaškį 76:77.

Bet tada atėjo B.Davieso šlovės valanda. Kitos 6 atakos baigėsi būtent jo metimais. Ir tai nebuvo joks atsitiktinumas.

VIDEO: M.Grigonis: tai ką, norit antraštės?

W.Tavaresas mušė kauniečius puolime, tačiau pats buvo atakuojamas kiekvieną mielą ataką. Pikenrolas viršuje tapo ir „Žalgirio“ geriausiu ginklu.

Gynėjas įsiveržia šiek tiek į vidų, atmeta kamuolį B.Daviesui ir jis stovi laisvas prie baudos linijos, nes W.Tavaresas – po krepšiu. B.Daviesas 2 kartus įmetė iš vidutinio, kartą jam priėjus arčiau, įmetė iš po krepšio, kartą buvo subauduotas, bei dar kartą pasižymėjo po dar vieno Šaro nubraižyto derinio po minutės pertraukėlės.

Rungtynes nulėmusi ataka prasidėjo vėlgi lygiai taip pat. Paprasčiausias pikenrolas viršuje: Leo Westermannas įsiveržė į vidų, tačiau šį kartą W.Tavaresas, prisiminęs visus tuos B.Davieso metimus iš vidutinio nuotolio, pakilo šiek tiek aukščiau link jo ir paliko laisvą koridorių Leo. Prancūzas pelnė du taškus iš po krepšio, rezultatas tapo 88:83 ir sudavė lemiamą kirtį šiose rungtynėse.

VIDEO: Laimingas Šaras: su šituo Žalgiriuku vyksta geri dalykai

Išvada

Nė vienas iš trenerių nepasidavė ir laikėsi savo taktikos žaisti per savo milžinus iki pat rungtynių galo. Nugalėtojais tapo kauniečiai su fantastiškas rungtynes sužaidusiu B.Daviesu priešakyje.

Kas atrodė neįmanoma vos prieš 35 dienas, kai „Žalgiris“ vasario 28 dieną nusileido „Baskonia“, vakar tapo realybe.

Galima kalbėti apie atsigavusius žaidėjus po traumų, pagerėjusį gynėjų žaidimą, tačiau šis „Žalgiris“ yra šioje pozicijoje labiausiai dėl to, kad niekada nepasiduoda, o geriausias to pavyzdys buvo visa ši pergalinga serija, atnešusi didžiulę šventę į Lietuvą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento