Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 12 28

Trys mįslės, kurias į „Žalgirį“ atsiveža NBA čempionas

SEL, Andrius Mamontovas, Rondo, Donatas Montvydas ir Marijonas Mikutavičius gruodį mindžikavo „Žalgirio“ arenos koridoriais. Netrukus Kaune tą darys dar viena garsenybė, tik šįkart – iš krepšinio pasaulio. Dukart NBA čempionas Beno Udrihas penktadienį atvyks į „Žalgirio“ areną ir atsiveš su savimi tris mįsles.
„Žalgirio“ naujokas - aštuoniems NBA klubams atstovavęs Beno Udrihas.
„Žalgirio“ naujokas - aštuoniems NBA klubams atstovavęs Beno Udrihas. / „Scanpix“ nuotr.

Kiek bus naudingas „Žalgiriui“?

B.Udrihas 13 metų rungtyniavo NBA ir duonai užsidirbo iš savo žaidimo du prieš du bei metimų iš vidutinio nuotolio. NBA treneriai labai vertina slovėno dirigavimą žaidimui ir kūrybą du prieš du situacijose.

Jeigu nenusimeta kamuolio aukštaūgiui, tai Beno pats sėkmingai baudžia varžovus metimais iš maždaug baudų metimo linijos – 5 metrų atstumo.

Naujoku turėtų būti patenkinti ir „Žalgirio“ vidurio puolėjai, kadangi jiems jis gali atverti naujas erdves taškams pelnyti. Pavyzdžiui, praėjusį sezoną „Detroit Pistons“ klube net 35 proc. atakų baigdavosi po B.Udriho rezultatyvių perdavimų, kai tik šis būdavo ant parketo.

Tiesa, jo karjeros rezultatyvių perdavimų vidurkis nėra kažkuo išskirtinis. Per vid. 22 minutes B.Udrihas NBA atlikdavo vid. 3,4 rezultatyvaus perdavimo ir dažniau atakuodamas krepšį susirinkdavo 8,4 taško. Daugiau asistuoti jis pradėjo antroje karjeros NBA pusėje.

Beno Udriho CV
Duomenys 35 m. | 191 cm | 93 kg
Patirtis 13 metų NBA, 8 skirtingi klubai („Spurs“, „Timberwolves“, „Kings“, „Bucks“, „Magic“, „Knicks“, „Grizzlies“, „Heat“, „Pistons“)
Apdovanojimai Dukart NBA čempionas (2005 ir 2007 m.), Naujokų-antramečių rungtynių dalyvis
Geriausias sezonas 2010-2011 m. („Sacramento Kings“): 34,6 min. | 13,7 tšk. | 4,9 rez. perd.
Paskutinis sezonas 2016-2017 m. ( „Detroit Pistons“): 14,4 min. | 5,8 tšk. | 3,4 perd.
Karjeros uždarbis NBA 44 mln. JAV dolerių

B.Udrihas niekada nebuvo fiziškai stipriausias žaidėjas ir siekė karjeros remdamasis savo žaidimo skaitymu ir instinktais. Kad B.Udrihas turi gerą krepšinio IQ, rodo ir jo ambicijos ateityje tapti vyriausiuoju treneriu.

Slovėnas trejus metus klausėsi NBA profesoriaus Greggo Popovichiaus patarimų. Per 13 metų stipriausioje krepšinio lygoje jis žaidė 8 skirtingose komandose. Tokia patirtis padėjo sukaupti išsipūtusį žinių bagažą.

Pats „Žalgiris“ jau seniai kada neturėjo tokio patyrusio krepšininko iš už Atlanto. 35-erių krepšininkas bus vyriausias žaidėjas pakankamai jaunoje komandoje, kurio per 30-imt yra tik Pauliui Jankūnui (33 m.), Antanui Kavaliauskui (33 m.) ir Artūrui Milakniui (31 m.).

35-erių B.Udrihas yra vyriausias Šaro įsigytas naujokas. Vyriausias iki šiol buvo 28-erių D.Bostas.

Galbūt B.Udrihas padės „Žalgiriui“ sumažinti klaidų skaičių. Mykolo Stumbro skaičiavimais, net 16 procentų „Žalgirio“ atakų – maždaug kas penkta-šešta, Eurolygoje baigiasi klaidomis. Tai prasčiausias rodiklis visame turnyre.

B.Udrihas smarkiai sustiprins atsarginių suolą. „Žalgiris“ su D.Bostu aikštėje per 100 atakų varžovams nusileisdavo vid. 3,8 taško. Vidutiniškai 2,3 naudingumo balo rinkęs amerikietis neįsiliejo į „Žalgirio“ žaidimą. Be to, kai tik D.Bostas paliko Kauną, smuko Pauliaus Valinsko žaidimo kreivė – ketverias rungtynes iš eilės lietuvis nepelnė nė taško.

Su B.Udriho atvykimu „Žalgiris“ turėtų tapti dar labiau subalansuotas.

„Scanpix“ nuotr./„Žalgirio“ naujokas – aštuoniems NBA klubams atstovavęs Beno Udrihas.
„Scanpix“ nuotr./„Žalgirio“ naujokas – aštuoniems NBA klubams atstovavęs Beno Udrihas.

Ar verta nerimauti?

Nepaisant savo patirties ir dviejų NBA čempiono žiedų, B.Udrihas grįžta į Europą kaip juoda katė maiše.

Pirmiausia, B.Udrihui jau 35-eri ir pastarąjį kartą penkiese prieš penkis slovėnas žaidė balandžio mėnesį, kai baigė sezoną „Detroit Pistons“ klube. Nuo to laiko praėjo 8 mėnesiai, o tokio amžiaus žaidėjams ilgos pertraukos atsiliepia smarkiau nei jaunesniems.

Be to, B.Udrihui gali tekti vėl pratintis prie Europos krepšinio. Pastaruosius ketverius metus NBA jis užimdavo antro-trečio įžaidėjo vaidmenį ir buvo pripratęs prie visai kitokio ritmo. Į „Žalgirį“ jis atvyksta situacijoje, kur kiekvienerios rungtynės Eurolygoje turi aukso vertę.

Daug kas priklauso nuo to, su kokiu nusiteikimu į Europa grįžta pats B.Udrihas: ar jis nusiteikęs pasikelti savo vertę ir grįžti į NBA, ar jis nori tiesiog susigrąžinti žaidimo pojūtį ir dar pasigerinti formą ateities kontraktams, ar padėti „Žalgiriui“ ir daryti tai, ko iš jo prašys Šarūnas Jasikevičius.

NBA jo silpnąja vieta buvo išskiriama gynyba ir greičio stoka. Su amžiumi fiziniai duomenys tampa vis didesniu inkaru. Tiesa, Europoje žaidžiamas ne toks intensyvus ir atletiškas krepšinis, tad tai paslėptų galimus Beno trūkumus.

Nuo 2014-ųjų tolimus metimus B.Udrihas realizavo tik 30 procentų taiklumu.

Be to, statistiškai, ta gynyba nėra tokia jau bloga. Pavyzdžiui, praėjusį sezoną „Pistons“ klube B.Udriho gynybos reitingas per 100 atakų buvo geriausias visoje Detroito komandoje. Pavyzdžiui, 2015-2016 m. sezoną B.Udrihas savo tiesioginiams oponentams leisdavo įmesti 43,6 proc. metimų, o tai 0,8 procento mažiau nei vidutinis NBA žaidėjų pataikymas.

Kalbant apie greitį, „Žalgiris“ nėra komanda, kuri lekia į greitas atakas. Kauno komanda yra viena mažiausiai greitų išpuolių surengiančių Eurolygoje, tad Beno toks pozicinis krepšinis turėtų būti priimtinas.

Tiesa, to greičio gali pritrūkti situacijose ginantis du prieš du arba pagalbose, taip pat suspėjant prie kampuose esančių varžovų. „Žalgiriui“ praverstų gerai besiginantis žaidėjas, nes ir taip žaliai baltų komanda yra viena prasčiausiai besiginančių Eurolygoje – Mykolo Stumbro skaičiavimais, per 100 atakų mažiau taškų praleidžia bent 10 Eurolygos klubų.

Tiesa, su B.Udrihu aikštėje prieš „Žalgirį“ varžovai galbūt bandys žaisti labiau susispaudę, kadangi gynėjas nėra patikimas metikas. Nuo 2014-ųjų tolimus metimus jis realizavo tik 30 procentų taiklumu. Kita vertus, Europoje tritaškio linija yra 49 centimetrais artimesnė. Visgi B.Udrihas geriausiu procentu atakuoja iš maždaug 5 metrų nuotolio.

VIDEO: Šarūnas Jasikevičius pristatė „Žalgirio“ naujoką: „Man yra tik vienas klausimas“

Ar sukontroliuos savo ego?

35-erių Beno Udrihas yra vyriausias Šaro įsigytas naujokas. Vyriausias iki šiol buvo 28-erių Dee Bostas, neužsibuvęs Kaune.

Anksčiau Š.Jasikevičius prie patyrusių ir jaunų lietuvių susirinkdavo alkanus Europoje savo vardo dar neužsitarnavusius krepšininkus, kuriems „Žalgiris“ tapo gera mokykla ir tramplinu į viršų. B.Udrihas į Kauną atvyksta iš visai kitokios aplinkos.

B.Udrihas NBA tenkinosi atsarginio vaidmeniu, bet tai nereiškia, kad grįžęs į Europą jis bus patenkintas dėl 15-20 minučių vidurkio.

Š.Jasikevičius slovėną informavo, kad bent jau iš pradžių jis kils į žaidimą nuo atsarginių suolo, bet tik laikas parodys, kaip Beno sureaguos į ne pagrindinio dirigento funkcijas.

Kad mėgsta būti alfa, B.Udrihas įrodė dar Slovėnijos rinktinėje, kai 2010-aisiais prisistatė į nacionalinę komandą, bet sužinojęs, jog neturi garantuotos vietos starto penkete, paliko stovyklą.

Daugelis vis dar širsta, kaip jis atsuko nugarą komandai 2013-aisiais. Nemažai daliai slovėnų Beno po tos istorijos tiesiog nebeegzistuoja.

Per du dešimtmečius B.Udrihas tik dukart užsivilko Slovėnijos rinktinės marškinėlius – pastarąjį kartą tik 2006-aisiais. Jis visuomet turėjo nesutarimų su treneriais ir Slovėnijos krepšinio federacijos atstovais, daugiausiai dėl savo pomėgio garsiai reikšti mintis.

Kad yra neprognozuojamas, B.Udrihas įrodė 2013-aisiais, kai iš pradžių pažadėjo Božidarui Maljkovičiui padėti slovėnams namuose vykusiame Europos čempionate, bet prieš turnyrą SMS žinute informavo trenerį, kad nacionalinėje komandoje nežais.

„Dauguma slovėnų mano, kad jis galėjo daugiau prisidėti prie rinktinės, ypač geriausiais savo metais. Daugelis vis dar širsta, kaip jis atsuko nugarą komandai 2013-aisiais. Nemažai daliai slovėnų Beno po tos istorijos tiesiog nebeegzistuoja“, – pasakojo slovenska-kosarka.si žurnalistas Janas Kropfas.

Kita vertus, B.Udrihas rūbinėje nėra problematiškas. Jis gerai sutaria su Goranu Dragičiumi, yra atviras, linksmas ir geraširdis vyrukas. Nors dėl Slovėnijos rinktinės istorijų užsiklijavo nekokią etiketę, klubuose su juo niekas neturėdavo rūpesčių.

B.Udrihas yra viena ryškiausių Slovėnijos krepšinio žvaigždžių. 2001-aisiais jis kartu su kitu tautiečiu Sani Bečirovičiumi buvo laikomas vienu perspektyviausių Europos krepšininkų.

B.Udrihas augo mažyčiame Šempeterio miestelyje, kurio krepšinio salė talpina daugiau žmonių (2500), nei miestelyje yra gyventojų (maždaug 2000) ir, palyginus, padarė svaiginančią karjerą. Bet daugelis slovėnų įsitikinę, kad Beno galėjo pasiekti gerokai daugiau.

Tačiau B.Udrihas neatvyksta į „Žalgirį“ kaip išgelbėtojas. Tai bus žmogus, kuris pakeis nepritapusį atsarginį gynėją Dee Bostą ir bus tik viena didžiulės gražios „Žalgirio“ dėlionės dalis. Kokio dydžio, priklausys nuo paties slovėno.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas