Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 16

Trys „Žalgirio“ bosai: kaip jie išsprendė Šaro galvosūkį?

Grįždamas į Kauną „Barcelona“ gynėjas Kevinas Pangosas skrydžio metu pateko į didžiulės turbulencijos zoną. Jis pats sukėlė tikrą turbulenciją Kauno „Žalgirio“ gynėjų grandyje, kai vasarą priėmė dvejų metų 3 milijonų vertės „Barcelona“ pasiūlymą. Žalgiriečiai performavo visą gynėjų liniją ir pabandė pakeisti savo herojų. Dabar „Žalgirio“ žaidimą valdo „trys bosai“.
Šarūnas Jasikevičius, Nate'as Woltersas, Leo Westermannas
Šarūnas Jasikevičius, Nate'as Woltersas, Leo Westermannas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.
Penktadienis | Eurolyga | „Žalgiris“ – „Barcelona“ | 20:00 | Kaunas

„Kiekvienas įneša ką nors kito. Jie komandos bosai“, – tris „Žalgirio“ įžaidėjus pristatė Brandonas Daviesas, kuris neturėtų skųstis, nes surenka savo 14,5 taško vidurkį būtent ir po jų trijų perdavimų.

Tie „Žalgirio“ bosai yra Nate'as Woltersas, Leo Westermannas bei Derrickas Waltonas – be galo skirtingi, tačiau solidūs įžaidėjai.

Šarūnas Jasikevičius, ko gero, dar neturėjo trijų tokių solidaus lygio ir labai skirtingų atakų organizatorių. Kiekvienas jų savaip gali pakreipti „Žalgirio“ žaidimo tėkmę.

Be abejo, didžiausią įtaką „Žalgirio“ žaidimui daro Nate'as Woltersas.

Alfredo Pliadžio nuotr./Nate'as Woltersas
Alfredo Pliadžio nuotr./Nate'as Woltersas

Tai į prasiveržimus ir taškų rinkimą orientuotas krepšininkas. Su 14,5 taško vidurkiu kartu su Brandonu Daviesu ir Ante Tomičiumi amerikietis dalijasi 8 vietą rezultatyviausių Eurolygos krepšininkų sąraše.

Jeigu žiūrėsime tik statistiškai, tai N.Woltersas netgi rungtyniauja rezultatyviau ir naudingiau, nei tą geriausią savo sezoną „Žalgiryje“ darė K.Pangosas.

Nate'as Woltersas Kevinas Pangosas
14,5 Tšk. 12,7
61,2% dvit., 35,3% trit. Proc. 48,9% dvit., 47,5% trit.
3,5 Kam. 2,7
5,3 Perd. 5,9
15,3 Naud. 14,2

Tiesa, tai kitokio stiliaus žaidėjai.

Po N.Wolterso dvitaškių, tritaškių, baudų metimų ar klaidų baigiasi net 28,9 proc. „Žalgirio“ atakų. Tai yra trečias rezultatas visoje Eurolygoje.

Palyginimui, K.Pangoso procentas „Žalgiryje“ pernai siekė tik 23,3 proc. Tai reiškia, kad įžaidėjui iš Kanados būnant aikštėje, kiti krepšininkai dažniau atsidurdavo atakos smaigalyje.

Prie kanadiečio, žalgiriečiai įmesdavo 1,7 proc. daugiau taškų po rezultatyvių perdavimų. Bendras „Žalgirio“ rezultatyvių perdavimų vidurkis buvo 0,4 aukštesnis.

Prie N.Wolterso žaidžiamas lėtesnis pozicinis krepšinis, kuriame metimai dažniau atliekami paskutinėmis atakų sekundėmis. Be to, 27-erių amerikietis neturi tokio tritaškių įgūdžio, todėl tas žaidimas kiek klampesnis.

Kita vertus, „Žalgirio“ puolimas su N.Woltersu aikštėje yra efektyvus. Jam prisėdus ant suolo, žalgiriečiai per 100 atakų pelno 5,8 taško mažiau. Tiesa, be N.Wolterso „Žalgiris“ ginasi šiek tiek geriau, bet prie K.Pangoso šis skirtumas buvo dar didesnis.

VIDEO: „Eurolygos diena“: ar „Žalgiriui“ pavyko pakeisti į Barseloną išvykusį K.Pangosą? (1/4)

„Žalgirio“ krepšininkai išskiria N.Wolterso agresyvų žaidimą ir gebėjimą prie savęs pritraukti daugiau varžovų. Panašiai galėdavo padaryti ir K.Pangosas, bet jis daugiau taškų susirinkdavo iš trijų taškų zonos.

Galima sakyti, kad N.Woltersui pavyko kuo neskausmingiau pamiršti K.Pangoso netektį. O dar du „Žalgirio“ bosai padeda kompensuoti kitas K.Pangoso savybes.

Leo Westermannas yra vienas didžiausių „Žalgirio“ rezervų.

nuotr. Alfredo Pliadžio /Leo Westermannas
nuotr. Alfredo Pliadžio /Leo Westermannas

Ką jau dabar prancūzas gali duoti komandai, tai savo dydį. Tai aukščiausias „Žalgirio“ įžaidėjas (198 cm), kurio centimetrai ir rankų ilgis gali padėti mobilesnėse gynybos schemose, taip pat – puolime atakuojant smulkesnį priešininką vienas prieš vieną po krepšiu.

Tokio įgūdžio neturi nei 193 cm ūgio N.Woltersas, nei juo labiau 185 cm ūgio D.Waltonas.

Min. Tšk. Dvit. Trit. Kam. Perd. Kl. Naud.
Vidurkis 13:23 6 42.9% 45.5% 2.7 2.3 2 6

L.Westermannas labai gerai žino Šarūno Jasikevičiaus žaidimo sistemą. Ir jis vienintelis „Žalgiryje“ gali paduoti tokį nelogišką kūrybišką perdavimą, kuris perplėšia priešininkų gynybą.

Tiesa, L.Westermannas grįžo į „Žalgirį“ po labai sudėtingo sezono Maskvoje, kur jį kamavo žaidimo alkis, sunkios traumos ir ilgos reabilitacijos pareikalavusios operacijos.

26 metų krepšininkas dar nenusivalė visų žaidimo rūdžių. Tačiau antroje sezono dalyje L.Westermannas turėtų tapti užtikrintesniu „Žalgirio“ ginklu.

Tuo tarpu Derrickas Waltonas yra ryškiausiai „Žalgirio“ žaidimo ritmą keičiantis įžaidėjas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Derrickas Waltonas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Derrickas Waltonas

Su 23 metų amerikiečiu „Žalgiris“ demonstruoja greičiausią krepšinį.

Jam vos tik prisijungus prie Kauno komandos, „Žalgiris“ gerokai pagerino greitose atakose pelnytų taškų statistiką.

Dėl savo greičio, aštrumo ir aikštės matymo jis gali akimirksniu sudraskyti varžovų gynybą ir pavaišinti geru metimu komandos draugą.

Mykolo Stumbro skaičiavimais, po D.Waltono perdavimų baigėsi 24,5 proc. rezultatyvių „Žalgirio“ atakų. Tai yra geriausias procentas visoje Eurolygoje.

Min. Tšk. Dvit. Trit. Kam. Perd. Kl. Naud.
Vidurkis 12:54 4.3 30% 66.7% 1.3 4 2.3 4.3

D.Waltono minusai – ūgio trūkumas gynyboje ir dar nepatikimas pataikymo iš toli įgūdis.

Tiesa, „Žalgirio“ naujokas šį sezoną kol kas realizavo 5 tritaškius iš 12. Jeigu procentą išlaikys virš 40-ies, apsunkins varžovų gynybą ir neleis jiems susispausti arčiau krepšio.

VIDEO: „Eurolygos diena“: kokią įtaką turės „Barcelona“ trenerio įžeidimas Šarui? (2/4)

Be to, tiek D.Waltonas, tiek L.Westermannas patenka į daugiausia klystančių krepšininkų dešimtuką.

Amerikietis klysta diriguodamas kas trečiai, prancūzas – maždaug kas ketvirtai atakai.

Aišku, tą galima paaiškinti kūrybiškais sprendimais, kurie padeda „Žalgiriui“ organizuoti Top 6 efektyviausią puolimą Eurolygoje, remiantis M.Stumbro puolimo reitingu.

Klaidomis baigiasi kas penkta šešta „Žalgirio“ atakų (17,2 proc.) ir pagal šį rodiklį žaliai balti pirmauja Eurolygoje.

Trys „Žalgirio“ bosai dar gali gerokai pasistūmėti į priekį. Bet įvertinant tai, kad „Žalgiris“ vasarą pakeitė visą gynėjų liniją, persigrupuoti puolime žaliai baltiems pavyko gana sklandžiai.

„Mes turime jais visais pasitikėti. Jie veda mūsų komandą. Šie vyrukai yra skirtingi, bet turi puikių stiprybių. Kai jie patobulės, mes irgi žaisime geriau“, – neabejoja Brandonas Daviesas.

VIDEO: „Eurolygos diena“: kaip M.Grigonis pagaliau sulaukė Šaro skambučio (3/4)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai