Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 08

V.Micičius atvėrė Šaro paslapčių skrynią: pokalbiai ir patarimai pakeitė serbo suvokimą

Vasilije Micičius Turkijos žurnalistui apie Šarūną Jasikevičių galėjo kalbėti valandų valandas. 24 metų serbas, dabar vilkintis jau Stambulo „Anadolu Efes“ marškinėlius, vietos televizijai atskleidė krepšinio paslaptis, dėl kurių buvo toks geras „Žalgiris“ ir jo generolas Šarūnas Jasikevičius.
Šarūnas Jasikevičius ir Vasilije Micičius
Šarūnas Jasikevičius ir Vasilije Micičius / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

V.Micičius atviras – praėjusio sezono pradžioje jis iš Š.Jasikevičiaus tikėjosi daug patarimų kaip iš buvusio įžaidėjo. Bet pirmaisiais mėnesiais Kaune legionierius nesuprato „Žalgirio“ trenerio.

„Kai atvykau iš „Tofaš“, Bursoje mečiau tikrai aukštu procentu – tiek iš dviejų, tiek iš trijų taškų zonos. Bet „Žalgiryje“ Jasikevičius turėjo kitokią filosofiją. Jis akcentavo procentus, – Canui Isbakanui iš „beIN SPORTS Turkey“ pasakojo V.Micičius. – Iš pradžių nesupratau jo, kodėl jis man neleidžia daug mesti. Bet po to suvokiau, kaip jis iš manęs nori išspausti geriausias savybes.“

Tvirto sudėjimo 196 cm ūgio gynėjui Š.Jasikevičius paliko įspūdį jau po pirmojo pokalbio.

Pagal Šarą, niekas nenutinka netyčia. Viskam turi būti pasiruošęs prieš rungtynes.

„Jis labai atsidavęs krepšiniui. Jasikevičius turi savo idėjas ir yra labai talentingas. Šaras jau buvo neįtikėtinas žaidėjas, bet manau, kad su tokia krepšininko patirtimi, padirbėjęs su Željko Obradovičiumi, su tokiu kūrybiškumu, jis turi neeilinį derinį, – „beIN SPORTS Turkey“ pasakojo V.Micičius. – Praėjusį sezoną daug faktorių įrodė, kad ateityje jis bus vienas geriausių trenerių. Ypač, kai jis dar labai jaunas treneris, o su tokio kuklaus biudžeto komanda pasiekė tokių rezultatų.

Pagrindinė jo sėkmės priežastis – atsidavimas krepšiniui. Pirmiausia, modernios jo idėjos. Jis turi labai gerą krepšinio suvokimą.

Kartais jo asistentai ir žaidėjai jo nesupranta. Matote, nes jis galvoja 1-2 žingsniais į priekį daugiau nei kiti. Buvo gera su juo dirbti.“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius

„Anadolu Efes“ naujokas pripažino, kad Š.Jasikevičių kaip trenerį jis įsivaizdavo kiek kitokį.

„Iš pradžių aš tikėjausi daug jo patarimų. Juolab, jis buvo mėgstamiausias mano žaidėjas. Bet jis buvo kitoks žaidėjas, nei dabar yra treneris, – tikino serbas. – Kaip krepšininkas, jis buvo kažkas tarp pasiutusio ir labai inteligentiško žaidėjo. Bet kaip treneris, jis yra gan griežtas.

Panašiai kaip Željko Obradovičius, jis supranta, ką gali išspausti iš kiekvieno žaidėjo. Ir jis nenori, kad žaidėjas labai išeitų iš tų rėmų. Bet jei jis tavimi pasitiki, tai pas jį žaisti labai lengva.

Tik iš pradžių nebuvo lengva, nes jis buvo atsidavęs visos komandos žaidimui, kad kuo greičiau įgytume bendrą aukščiausio lygio komandinę formą.

Sezonui įsibėgėjant mes turėjome pokalbį, kurio metu jis man paaiškino įžaidėjui labai svarbius dalykus, kuriuos dabar bandau kaskart naudoti kiekvienoje treniruotėje ir kiekvieneriose rungtynėse. Didžiausia pamoka yra jo lyderystė. Net kai nežaidi daug, turi būti lyderis.

Dar kai atėjau į komandą, jis man aiškiai pasakė, kad iš manęs tikisi lyderystės. Ir iki šiol bandau tą perteikti komandai.

Pagal Šarą, niekas nenutinka netyčia. Viskam turi būti pasiruošęs prieš rungtynes. Jis buvo neįtikėtinas. Jo asistentai visada būdavo pasiruošę rungtynėms, bet jis – dvigubai detaliau.“

VIDEO: „Ginčas“ su Stepu: svarbiausi momentai, nulėmę „Žalgirio“ pergalę prieš „Rytą“

Krepšininkas pridūrė, kad Š.Jasikevičius atgaivino jo įgūdžius žaisti nugara į krepšį. Šį žaidimo elementą jis ypač efektyviai išnaudojo Eurolygos ketvirtfinalio serijoje su Pirėjo „Olympiakos“, kur po krepšiu baudė graiką Vassilį Spanoulį.

„Manau, mano krepšinio suvokimas dėl Šaro labai smarkiai paaugo. Suprantu, kuris žaidėjas svarbus tam tikroje padėtyje, geriau įvertinu situacijas. Suprantu, kaip turi paaukoti savo ego tam tikrose situacijose, kad komanda laimėtų. Buvo daug dalykų, – „beIN SPORTS Turkey“ pasakojo V.Micičius. – Vienas svarbiausių Š.Jasikevičiaus dalykų krepšinyje – noras laimėti kiekvieną mačą.

Jis nenori išskirti specifinių žaidėjų. Žinoma, komandoje jis turi 2-3 žaidėjus, kurie turi tam tikrą statusą. Bet jie jį užsitarnauja savo žaidimu. Vis tiek į žaidimą įtraukiami visi.“

Kad Š.Jasikevičius moka išspausti iš kiekvieno žaidėjo tobuliausią krepšininką, rodė ir „Žalgirio“ procentai. Žaliai balti taikliausiai metė tritaškius Eurolygoje.

„Aš net nežinojau, kad mes buvome taikliausiai tritaškius metanti komanda. Niekada nebūčiau to pasakęs, nes mes nebuvome metikų komanda. Bet mes turėjome gerus metimus. Šaro idėja buvo išmesti didžiausios tikimybės metimus. Jeigu matydavai, kad esi 30 procentų laisvas, tai stengdavaisi sukurti šimtaprocentę situaciją.

Žmones gal tokie procentai stebina, bet po to, ką praėjome treniruotėse, mūsų nebestebino.“

V.Micičius pastebėjo, kad svarbų pamatą sėkmingam „Žalgirio“ sezonui padėjo ankstyvos pergalės dramatiškose rungtynėse.

Anot gynėjo, tie pergalingi lemiami momentai sezono pradžioje padėjo dar greičiau susiklijuoti visai komandai.

„Su laiku supratome, kad turime didelį potencialą ir mums vadovauja puikus treneris. Gal iš pradžių mus nuvertino, bet gruodį, kai laimėjome penkis mačus paeiliui, manau, tada visos komandos suprato, jog „Žalgiris“ yra labai gera komanda.

Svarbiausia, kad viso sezono metu niekas niekada nekalbėjo apie nieką kitą, tik kitas rungtynes. Mes niekada nežiūrėjome toli į priekį, kur galime būti gruodį ar vasarį – visada visas susitelkimas buvo kitoms rungtynėms. Su tokiu požiūriu visada atiduodi maksimumą. Tai yra tai, ko ypač reikalauja Šaras.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius

Šis nepamirštamas serbo žygis su „Žalgiriu“ buvo vainikuotas pirmuoju jo karjeroje finalo ketvertu.

„Tai buvo kažkas ypatinga, nes finalo ketvertas vyko mano gimtajame mieste, Belgrade. Kai pasirašiau sutartį su „Žalgiriu“, tikrai negalvojau, kad pasieksime finalo ketvertą. Man tai buvo istorinis momentas.

Tokio amžiaus pasiekti finalo ketvertą, nugalėti CSKA ir būti trečiam... Dar beveik turėjome rungtynes su „Fenerbahče“, tik kad Ali Muhammadas sužaidė tas stebuklingas 10 minučių... Buvome arti. Tai buvo didinga.

Esu labai laimingas dėl to, kas įvyko. Tas sezonas pakeitė mano požiūrį į krepšinį. Aš dabar visada noriu tik laimėti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas