Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 28

Visi klausimai, kuriuos „Barcelona“ paliko atsisveikindama su Šaru

Nors dar prieš savaitę „Barcelona“ iškovojo 20-ąjį istorijoje ACB titulą, finale įspūdingu stiliumi 3:0 nupūtusi pagrindinį varžovą Madrido „Real“, bet nuo tos triumfo akimirkos „WiZink Center“ arenoje praėjo lyg amžinybė ir Katalonijos klube pasikeitė daugybė dalykų. Pagrindinis jų – rokiruotė vyriausiojo trenerio pozicijoje, kurioje Šarūną Jasikevičių pakeitė Rogeris Grimau.

Katalonijos sporto dienraščio „sport.es“ žurnalistas Marcas del Rio gvildena klausimus, kurie liko neatsakyti po mįslingo Šarūno Jasikevičiaus išvykimo.

„Scanpix“ nuotr./Šarūnas Jasikevičius
„Scanpix“ nuotr./Šarūnas Jasikevičius

„Barcelona“ veidas artėjantį sezoną bus kitoks.

Brangiausio Europos krepšininko Nikola Mirotičiaus dienos Katalonijos sostinėje buvo suskaičiuotos dar prieš ACB finalą, o dar didesniu siurprizu tapo trejus metus iki tol komandai vadovavusiam Šarūnui Jasikevičiui parodytos durys.

Tardama „sudie“ Šarui, „Barcelona“ pradeda naują erą su Rogeriu Grimau prie komandos vairo. Tai – mitinis kapitonas, prieš 13 metų Paryžiuje pirmasis kėlęs Eurolygos čempionų titulą į viršų. 44-erių specialistas pastaruosius septynerius metus dirbo „Barcelona“ sistemoje, treniravęs jaunimo ir dublerių komandas.

„Barcelona“ itin rizikuoja sukdama ruletę su patirties aukščiausiame lygyje neturinčiu strategu, vildamasi, kad ištrauks naują Xavi Pascualį.

Nors katalonai veržiasi finansus, Rogeriui Grimau teks vadovauti konkurencingai žaidėjų sudėčiai, kuri ne tik ieškos naujos žaidimo filosofijos krypties, bet ir sieks iškovoti titulus.

Naujienų „Barcelona“ stovykloje dabar yra daug, o „sport.es“ žurnalistas M.del Rio kelia esminius klausimus, tvyrančius kiekvieno komandos sirgaliaus galvoje.

„Barcelona“ nuotr./Rogeris Grimau
„Barcelona“ nuotr./Rogeris Grimau

Ar bus dar netikėtų pokyčių?

Žinia apie ant lagaminų sėdintį Nikola Mirotičių pasklido likus vos 24 valandoms iki ACB finalo starto. Nors visi žinojo, kad situacija tarp klubo ir žaidėjo nėra gera, „Barcelona“ kapitonas vis tiek turėjo galiojantį dvejų metų kontraktą.

Dar garsesnis „sudie“ buvo Š.Jasikevičiui, kuris, nepaisant pasibaigusios sutarties, dar prieš kelias dienas darbų tęsimą klube laikė savaime suprantamu dalyku.

Matysime, ar šių dviejų vyrų patraukimas iš klubo bus paskutiniai skambūs pokyčiai klube. „Sport.es“ neatmeta scenarijaus, kad atsisveikinta bus ir su Nikola Kaliničiumi.

Scanpix/IPA/SIPA nuotr./Nikola Kaliničius ir Šarūnas Jasikevičius
Scanpix/IPA/SIPA nuotr./Nikola Kaliničius ir Šarūnas Jasikevičius

Ar „Barca“ sugebės ir toliau pritraukti garsių vardų?

Šaras turėjo neabejotiną traukos galią. Žurnalistai Ispanijoje puikiai pamena garsiąją stratego iš Kauno vakarienę su Tomašu Satoransky, kuri sukėlė didžiulį šurmulį Barselonoje, nes vyko sezono metu. Vis dėlto ši vakarienė tapo lemiama ir Čekijos rinktinės įžaidėjas tarpsezoniu papildė savo buvusią komandą.

Klubas prarado šią traukos kortą. „Sport.es“ teigimu, dabar turėtų išryškėti Juano Carloso Navarro figūros prestižas, kaip įtikinamas ginklas derybose bei formuojant naują sudėtį.

nuotr. zalgiris.lt/Šarūnas Jasikevičius
nuotr. zalgiris.lt/Šarūnas Jasikevičius

Kaip pokyčius pasitiks „Palau Blaugrana“?

Per šiuos trejus metus Šaras su sirgaliais suformavo absoliučią bendrystę. Katalonų meilė lietuviui jautėsi dar iki jam sugrįžtant į „Barcelona“ kaip vyriausiajam treneriui.

Per šiuos trejus metus nebuvo momento, kad sirgaliai suabejotų Šaru, nors sezonai Eurolygoje ir baigdavosi nusivylimu.

„Barca“ laivo kapitonu dabar tapo R.Grimau, kuris irgi jaus sirgalių paramą, tačiau jei jis nori, kad meilė augtų, tuomet teks skinti pergales.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Šarūnas Jasikevičius
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Šarūnas Jasikevičius

Kaip atrodys Šaro atsisveikinimas?

Nikola Mirotičius turėjo galimybę dukart atsisveikinti su „Palau Blaugrana“ parketu, kai išlindo naujienos apie artėjantį abiejų pusių bendradarbiavimą.

Netikėtos skyrybos su Šaru lėmė tai, kad lietuvis neturėjo galimybės tinkamai atsisveikinti su savo žmonėmis. Belieka laukti, ar treneris nori tai padaryti ir ar klubas tokį renginį suorganizuos, kuriame būtų pripažintas ir tinkamai įprasmintas trejų metų Š.Jasikevičiaus darbas Barselonoje.

Roko Snarskio nuotr./Sertačas Šanli
Roko Snarskio nuotr./Sertačas Šanli

​Kas nutiks su žaidėjais, kurių kontraktai baigėsi?

Tai situacija, į kurią reikia atkreipti dėmesį. Šaro prioritetai ir mintys apie tris žaidėjus, kurių sutartys baigėsi (Sertačas Šanli, Kyle'as Kuričius ir Mike'as Tobey), gali būti absoliučiai priešingos Rogerio Grimau idėjoms.

Pastarosiomis dienomis pasirodė informacija, kad „Barca“ norėtų išsaugoti vidurio puolėją iš Turkijos, palaikydama kontaktą ir su likusiais dviem krepšininkais.

Šie žingsniai parodys, kokiu mastu klubas yra pasiryžęs įžengti į žaidėjų rinką, kad tinkamai sustiprintų komandą.

„Barcelona“ nuotr./Rogeris Grimau
„Barcelona“ nuotr./Rogeris Grimau

Kokį klubo pasitikėjimą turės R.Grimau?

44-erių metų Rogeris Grimau imasi svarbiausio trenerio karjeroje iššūkio. „Barcelona“ treneris perima komandą, kuri sezoną užbaigė pakiliomis nuotaikomis iškovodama ACB trofėjų, antrąjį per trejus metus, o katalono startas trasoje prasidės Ispanijos supertaurės varžybomis.

Ši taurė nėra pagrindinis „Barca“ tikslas, bet tai įprasmins stratego kelionės pradžią, kurioje komanda galės pradėti rinkti pirmąsias pergales, kad vėliau atsidurtų pirmaujančiose pozicijose ACB ir Eurolygoje.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rokas Jokubaitis
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rokas Jokubaitis

Kokie bus „Barcelona“ tikslai kitame sezone?

Šiai dienai nežinomybės ties sudėtimi yra daug. Žinoma, „Barcelona“ turės pakankamai gerą komandą, kad galėtų konkuruoti Ispanijoje ir Europoje, tačiau ekonominis prisitaikymas ir stiprėjantys varžovai rodo, kad favoritų etiketę nešios varžovai. Tai gali atsiliepti teigiamai, kadangi „Barca“ neturės spaudimo.

Juano Carloso Navarro patikimumas sudrebėjo per pastarąsias dvi savaites. Generalinis direktorius ir Nikola Mirotičius pateikė skirtingas skyrybų versijas, o vėliau neišsipildė ir jo žodžiai dėl Šaro ateities tęstinumo Barselonoje.

Laukiant paaiškinimų dėl lietuvio trenerio sutarties nepratęsimo, Juano Carloso Navarro laukia sudėtinga vasara, kai jam teks suburti prie ekonominių klubo realijų prisitaikiusią, bet vis tiek konkurencingą komandą.

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir D.Adomaitis – kas laukia Šaro ir P.Motiejūno Barselonoje?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas