Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 10 13

Ypatingo sirgalių gesto sulaukęs K.Maksvytis: „Galėjo šachmatai būti ir geresni“

„Kai jūs žaidžiate šaškėmis, mes šachmatais“, – į varžovus kreipėsi įspūdingą plakatą paruošę Kauno „Žalgirio“ sirgaliai, tarsi numatę rungtynių prieš Belgrado „Crvena zvezda“ eigą penktadienio vakarą „Žalgirio“ arenoje.
Kazys Maksvytis iškovojo pergalę Eurolygos starte namuose
Kazys Maksvytis iškovojo pergalę Eurolygos starte namuose / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„King's gambit“ – pavaizdavę prie šachmatų lentos parimusį Kazį Maksvytį įspūdingu plakatu sezoną atidarė „Žalgirio“ sirgaliai.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Tai išspaudė ir prieš susitikimą įprastai rimtį ir ramybę išlaikančio „Žalgirio“ stratego šypsnį.

Trečią sezoną Eurolygoje pradėjęs darbėniškis sutiko gerokai labiau patyrusį, jau 20-us metus Eurolygoje pradėjusį juodkalnietį Duško Ivanovičių, su kuriuo per karjerą Eurolygos ir FIBA Čempionų lygos tarpusavio akistatose buvo pasidalinę po dvi pergales.

Šypsotis buvo dėl ko K.Maksvyčiui ir susitikimo pradžioje, kai „Crvena zvezda“ į aikštę išleido ypač didelį penketą su trimis aukštaūgiais, bet žalgiriečiai pirmosiomis minutėmis buvo galva aukštesni žaidimo prasme.

Pirmi septyni taiklūs dvitaškiai, geležinė gynyba, kurią cementavo du įspūdingus blokus išrašęs Kevarriusas Hayesas, ir sužaidus kiek daugiau nei pusę kėlinio švieslentė jau rodė dviženklį „Žalgirio“ pranašumą – 17:7.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Tačiau prasidėjo keitimai, o tada svarstyklės pasviro į Kaune nušvilptų serbų pusę.

Į aikštę žengęs Milošas Teodosičius ėmė sukti pikenrolus ir pats smeigė du tritaškius, „Žalgiris“ atvėso po karštos pradžios ir pataikė tik 1 metimą iš 11 per atkarpą pirmame ir antrame kėliniuose, o net 18:2 spurtavusi „Crvena zvezda“ greitai ištirpdė kauniečių pranašumą ir jau pati veržėsi į priekį.

„Žalgiriui“ ypač skaudėjo dėl varžovų puolime imamų kamuolių, kurių vien per pirmą kėlinį „Crvena zvezda“ atsikovojo net devynis, o nepadėjo ir K.Maksvyčio atsakymai didinant penketą ir leidžiant į antrą poziciją Arną Butkevičių, rungtyniavusį kartu su Edgaru Ulanovu.

Atmosferai kaistant „Žalgirio“ sirgalių taikiniais tapo ir arbitrai, o po vieno iš jų švilpuko į aikštę skriejo ir sulankstytas plastikinis bokalas.

Suvaldyti serbišką audrą žalgiriečiams padėjo sėkmingi Lauryno Biručio ir Rolando Šmito epizodai, o savo žodį tarė ir nelengvai į žaidimą įsiliejęs, bet tritaškį pataikęs Nazas Mitrou-Longas. Įpusėjus mačui „Žalgiris“ atsiliko trimis taškais.

„Žalgirio“ bėdos nedingo ir po ilgosios pertraukos. Nors blokais „Crvena zvezda“ žaidėjus vaišinęs K.Hayesas kamšė spragas baudos aikštelėje, jo pastangos ėjo perniek, kai serbai rinkosi vieną kamuolį po kito po „Žalgirio“ krepšiu, kartodami netaiklius metimus net 19 kartų per tris pirmuosius kėlinius.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kazys Maksvytis
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kazys Maksvytis

K.Maksvyčiui teko ieškoti ir atsarginio varianto įžaidėjo pozicijoje, kai energijos ėmė stigti K.Evansui, o N.Mitrou-Longas prarado trenerio pasitikėjimą, bet trenerio išsitraukti koziriai suveikė.

Penketas su Tomu Dimša įžaidėjo pozicijoje, A.Butkevičiumi bei E.Ulanovu kraštuose ir Brady Maneku bei Rolandu Šmitu po krepšiu prikėlė „Žalgirį“.

Septyniais taškais iš eilės ir įspūdingu dėjimu Arnas užvedė „Žalgirį“, kuris spurtavo 13:0 ir po kelių sėkmingų B.Maneko epizodų puolime jau pirmavo.

Nors „Zvezda“ dar bandė kabintis, užsikūrę žalgiriečiai nepaleido grobio iš rankų ir eilinį kartą šiame sezone laimėjo panaikinę nemažą deficitą ketvirtajame kėlinyje - 79:74.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Tai jau ketvirtoji „Žalgirio“ pergalė prieš serbų komandą namuose iš eilės ir dešimtas laimėjimas per 15 tarpusavio akistatų Eurolygoje, o K.Maksvytis pergalingai namuose pradėjo jau trečią iš eilės sezoną savo karjeroje Eurolygoje.

„Sveikinimai mūsų sirgaliams ir komandai. Labai smagu žaisti savo arenoje. Laimėjome, bet nesu patenkintas žaidimo kokybe, pakilimais ir nuopuoliais, kurių nekontroliavome. Antrajame ir trečiajame kėlinyje žaidėme prastai, bet sugebėjome dėka kovos ir pastangų išlikti rungtynėse. Pabaigoje pagaliau suradome gerus taikinius, tinkamus žaidėjus ir sugebėjome iškovoti pergalę“, – po rungtynių kalbėjo K.Maksvytis.

– Tapote ketvirtojo kėlinio komanda. Kas taip pasikeičia, kad ketvirtajame kėlinyje pradedate žaisti geriau?

– Pirmiausia, atsirenkame žaidėjus, su kuriais žaidžiame. Nebėra kur trauktis. Norėtųsi, kad taip žaistume visas rungtynes, bet kol kas kokybės nepavyksta išgauti. Dėl pirmo kėlinio galime kažkiek prisiimti atsakomybę. Ilgai laikėme pagrindinius žaidėjus ir gana greitai pakeitėme visą penketą. Galbūt sunku žaidėjams nuo suolo įsivažiuoti ir žaisti. Išėjo tokia duobelė po gero starto. Esu patenkintas, kad taip laimime ketvirtus kėlinius, bet norėtųsi visas rungtynes stipriau žaisti.

– Arno Butkevičiaus dėjimas ketvirtajame kėlinyje tapo prabudinusiu ženklu „Žalgiriui“. Kaip jums patiko tas dėjimas?

– Labai patiko. Pirmiausia, sumažinome skirtumą, o taip pat įsijungė į žaidimą ir Arnas, kuris iki tol buvo gana pasyvus.

– Ar matėte prieš rungtynes iškeltą didžiulį jums skirtą „Green White Boys“ plakatą?

– Mačiau. Smagu, nors galiu pasakyti, kad šiandien tie šachmatai galėjo būti ir geresni.

– Ko labiausiai pasigendate iš nuo suolo įeinančių žaidėjų?

– Kažkiek trūksta stabilumo, pasitikėjimo. Dar neatsirenkame situacijų. Turėjome gynybinį planą, o puolime planą, kokius taikinius atakuoti, su kokiais deriniais, bet to trūko. Natūralu, kad sezono pradžioje, nors ir išlikęs komandos branduolys, bet keli žaidėjai prisijungė ir bandome lipdyti savo stilių ir branduolį. Kol kas nepavyksta išlaikyti vienodo žaidimo tempo, išnaudoti daug žaidėjų. Antroje pusėje susiaurinome rotaciją ir tada rezultatas tapo geresnis.

– Su kokiais sunkumais susiduria du jūsų naujokai N.Mitrou-Longas ir B.Manekas?

– Nauja komanda, gal reikia ir kantrybės bei sulaukti savo momentų. Pirmas Brady išėjimas nebuvo puikus, jis kažkiek forsavo metimus. Mes ir patys turime jo labiau ieškoti. Kai yra metikas, jam reikia labiau surasti situacijų. Čia ne tik jo, bet ir mūsų problema. Antroje pusėje jis išlaukė, metimai atėjo pas jį. Matome, kad jis geras užbaigėjas po krepšiu, yra pakankamai atletiškas, nors taip neatrodo. O taip pat daro savo darbą ir pataiko metimus.

Nazas turėtų labai tikti mūsų stiliui, bet mums reikia būti kantriems.

– Ar B.Maneko dėjimas ir šaltas veidas po jo nustebino?

– Jis emocijų nerodo, yra gana uždaro tipo ir nereikia norėti, kad būtų kitoks. Bet kad jis gali įdėti efektingai, tai mes matėme. Jis turi ilgas rankas ir gana gerai šoka.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Brady Manek
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Brady Manek

– Minėjote, kad kantrybės reikia su Nazu, bet ar tą patį galima pasakyti ir apie K.Evansą? Ar truputį per anksti jam buvo užkelti lūkesčiai po pirmo tokio gero mačo Bolonijoje?

– Taip, būkime realistai. Bus dar tų bangavimų ir Keenano žaidime, nes pauzė nemaža. Svarbu, kad jis yra ir, duok Dieve, kad jis iššautų kad ir kas antrose rungtynėse. Gerai jau vien tai, kad jis sveikas ir gali žaisti.

– „Crvena zvezda“ atsikovojo 19 kamuolių puolime per pirmus tris kėlinius. Ar tai – aukštaūgių problema, ar visos komandos?

– Berods, šeši kamuoliai buvo komandiniai, kur kamuoliai kažkur šoko toli ir atiteko „Zvezdai“. Manau, kad mes turime būti geresni kaip komanda. Kelios situacijos buvo ir vadinamieji missmatchai, kai varžovai turėjo pranašumą. Ne pirmos rungtynės taip, tad tai yra tas taškas, kurį turime ženkliai pagerinti.

– K.Hayesas atliko keturis blokus, gerai apsigynė ir išsikeitęs prieš gynėjus. Ar jis žengė žingsnį į priekį gynyboje per vasarą?

– Manau, kad taip. Ir gynyboje, ir puolime. Turėjo nedidelių mikrotraumų, bet jau pasiruošime neblogai atrodė. Manau, kad kaip ir Arno dėjimas, taip ir Kevarriuso du blokai suteikė energijos tiek komandai, tiek visai arenai.

– Kiek K.Hayesas prisidėjo prie to, kad Shabazzas Napieras pataikė tik vieną metimą iš 10?

– Napieras yra labai efektyvus puolime, jis turi tam tikras savybes eiti į tam tikrą pusę ir atlikti tam tikrus metimus. Žaidėjai gana gerai atsirinko. Bet darkart pasikartosiu, kad kokybe nesu patenkintas. Nesakysiu, kad užrietėme nosį, bet didelę rungtynių dalį žaidėme blogai tiek puolime, tiek gynyboje. Norėtųsi geriau. Kalbant apie Napierą, laikėme ant jo geriausius gynėjus, spaudėme kamuolį, nebuvo jam lengva.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

– Rolandas Šmitas pelnė 18 taškų pataikydamas 7 dvitaškius. Kaip jums patiko jo energija puolime?

– Rolandą sunku sustabdyti vieną prieš vieną. Jis gali žaisti po krepšiu, gali mesti tritaškį. Šiandien ant jo ir Edgaro Ulanovo vienu metu laikėsi mūsų žaidimas. Rolandas sužaidė geras rungtynes, jis tampa lyderiu.

– Į kurią lentyną, jūsų akimis, galima dėti šią priekinę liniją su R.Šmitu ir K.Hayesu?

– Nežinau, ne man vertinti. Džiaugiamės, kad turime tokius žaidėjus komandoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas