Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 13

„Žalgirį“ į „saules“ ir „palydovus“ išskirstęs A.Trinchieri priminė savo drąsią prognozę

Andreasas Obstas vieną po kito laidė tikslius tritaškius, keli Miuncheno „Bayern“ amerikiečiai ramiai šnekučiavosi po treniruotės, o Andrea Trinchieri smalsiai žvalgėsi ir vaikščiojo pirmyn–atgal „Audi Dome“ rūmuose prieš paskutinį Eurolygos sezono akordą. Gali būti, kad tai bus ir paskutinės ekscentriškojo italo rungtynės Eurolygoje prie „Bayern“ vairo, bet kur kas didesnę reikšmę jos turės ne bavarams, o į Miuncheną atvykstančiam Kauno „Žalgiriui“.

Miuncheno reklaminiai stendai nukabinėti penktadienio rungtynių anonsais, bet trimituoja jie ne apie krepšinio, o apie ledo ritulio mūšį.

Penktadienį Bavarijos sostinės ledo rūmuose startuoja Vokietijos čempionato finalo serija, kurioje „Munchen“ sieks pranokti Ingolštato ERC klubą.

Dalis bavarų akių kryps ir į futbolo Bundeslygos batalijas, kuriose penktadienio vakarą grumsis du garsūs, bet šį sezoną dėl išlikimo kovojantys klubai – Gelzenkircheno „Schalke“ ir Berlyno „Hertha“.

Be to, Miunchenas vis dar paipaliojasi po nokdauno, patirto antradienį, kai „Bayern“ klubas pirmose UEFA Čempionų lygos ketvirtfinalio mače gavo net 0:3 niuksą nuo „Manchester City“ futbolininkų.

„Scanpix“ nuotr./Matthijsas de Ligtas
„Scanpix“ nuotr./Matthijsas de Ligtas

Visų šių sporto aktualijų šešėlyje tūno rytojaus Eurolygos sezono kulminacija, kurioje „Bayern“ surems ietis su „Žalgiriu“.

Du sezonus paeiliui Eurolyos atkrintamosiose žaidę ir ten tiek prieš Milano „Olimpia“, tiek prieš „Barcelona“ iki lemiamų penktųjų serijos rungtynių nusikapanoję bavarai šį sezoną liko atkrintamųjų lenktynių paraštėse ir jau kurį laiką į nieką nebepretenduoja.

Tai lėmė ir kuklų Vokietijos žiniasklaidos dėmesį „Bayern“ komandai – nors Miuncheno ekipos treniruotėje apsilankė keturi vokiečių žurnalistai, ilgiausiai kamantinėję sudėtingą sezoną aptarusį komandos vadovą Marko Pešičių, penktadienį kai keli iš jų teigė trauksią stebėti ne krepšinio, o kitų sporto šakų kovų.

Imago / Scanpix nuotr./Cassiusas Winstonas
Imago / Scanpix nuotr./Cassiusas Winstonas

Bet priešingai nei tik 11 pergalių per 33 turus pasiekusiems ir su šešių pralaimėjimų serija paskutinį turą pasitinkantiems bavarams, „Žalgiriui“ penktadienio rungtynės gali būti lemiamos.

Jei sulauks bent vieno palankaus rezultato šįvakar, kauniečiai rytoj kausis dėl išlikimo ir bilieto į atkrintamąsias varžybas.

Mažai kas prieš sezoną tikėjo, kad tokia situacija gali susiklostyti 34-ajame ture, bet vienas iš tų, kurie žaliai baltais patikėjo gana anksti, buvo A.Trinchieri.

Scanpix/IMAGO/Oryk HAIST nuotr./Andrea Trinchieri
Scanpix/IMAGO/Oryk HAIST nuotr./Andrea Trinchieri

Trečią sezoną prie „Bayern“ vairo stovintis italas šį sezoną, kaip pats sako, penkis kartus turėjo permaišyti savo kortų kaladę ir vis netekdamas savo kozirių į lenktynes dėl vietos aštuonete neįsivėlė, bet dar prieš pirmąją Miuncheno ir Kauno komandų akistatą pateikė drąsią prognozę „Žalgiriui“.

„Man atrodo, kad tai bus „Žalgirio“ metai. Dabar turnyrinėje lentelėje daug komandų yra susigrūdusios, bet, sprendžiant iš akies, „Žalgiris“ pateks į atkrintamąsias“, – dar gruodį prognozavo specialistas.

Apie savo galimai išsipildysiantį spėjimą A.Trinchieri priminė ir pokalbyje su 15min prieš atsakomąsias „Bayern“ ir „Žalgirio“ rungtynes Miunchene.

„Jei pamenate, dar prieš pirmąsias rungtynes Kaune sakiau, kad šie metai bus „Žalgirio“ metai, – teigė 54-erių milanietis. – Pasakiau tai prieš 20 turų. Dabar jie turi labai realų šansą. Žinoma, daug lems tai, kas nutiks Pirėjuje, nes nežinau, kaip susiklostys kitos jiems svarbios rungtynės Belgrade tarp „Crvena zvezda“ ir „Fenerbahče“. Bet kuriuo atveju, nei aš, nei „Žalgiris“ negalime kontroliuoti kitų rezultatų.“

Bavarijos ir Lietuvos komandos panašioje sezono stadijoje susidurs jau antrą kartą per pastaruosius trejus metus.

Dar prieš pirmąsias rungtynes Kaune sakiau, kad šie metai bus „Žalgirio“ metai.

2021-aisiais Miunchene šios ekipos žaidė priešpaskutinio 33-iojo turo mačą, tik rungtynių reikšmė tuomet buvo atvirkštinė – „Bayern“ tai buvo žūtbūtinė kova dėl bilieto į atkrintamąsias, o Martino Schilerio treniruotam „Žalgiriui“ – jau nieko nebelėmęs susitikimas.

Itin dramatiškai susiklosčiusias rungtynes po Joffrey Lauvergne'o pražangos ir Vladimiro Lučičiaus sumestų baudų likus 2 sekundėms laimėjo „Bayern“, pirmą kartą pravėręs Eurolygos atkrintamųjų duris.

Po tų rungtynių A.Trinchieri pasižymėjo ir vienu smagiausių savo interviu per laiką Miunchene, kai paklaustas, kaip švęs pergalę ir bilietą į ketvirtfinalį, drėbė, jog išgers olimpinį baseiną raudono vyno.

Dabar progą pasivaišinti pergalės atveju galimai turės jo oponentus Kazys Maksvytis, nes rytojaus rungtynės finalo vertės yra „Žalgiriui“, o bavarams tai jau nieko iš esmės nepakeisiantis mačas.

„Scanpix“ nuotr./Tomas Dimša
„Scanpix“ nuotr./Tomas Dimša

15min paklausė A.Trinchieri – ar tuometis „Bayern“ ir dabartinis „Žalgiris“ dar turi panašumų be to, kad Eurolygoje yra prie ploniausias pinigines turinčių komandų, tačiau kovoja dėl vietos atkrintamosiose?

„Pagrindinis skirtumas buvo tuščios tribūnos, – lygindamas 2021 ir 2023 m. rungtynes italas priminė tuomet dar galiojusį draudimą sirgaliams dėl pandemijos. – Visada labai sudėtinga kalbėti apie biudžetus, nes niekas nežino tikslių skaičių. Bet kalbant apie komandas, kurios pagal biudžetą nėra tarp pirmaujančių, kaip „Žalgiris“ ir „Bayern“, šį sezoną mes apsikeitėme pozicijomis. Per pastaruosius dvejus metus mes patekome į atkrintamąsias, o šiemet jie turi gerą šansą tą padaryti. Toks ir panašumas.

Pamenu, kaip sunku mums buvo įveikti „Žalgirį“ prieš dvejus metus, kai tą padarėme paskutinę minutę, tikiuosi, kad panašias rungtynes turėsime ir rytoj.“

Pirmose šių komandų tarpusavio rungtynėse prieš pat Kalėdas „Žalgiris“ iškovojo pergalę 75:67, o ją nukalė nepakartojamas Keenano Evanso pasirodymas – amerikietis sukratė 32 taškus, surinko 39 naudingumo balus ir surengė dešimtmečio individualų žalgiriečio šou Eurolygoje.

Vis dėlto nepraėjus nė dviem savaitėms po tų rungtynės K.Evansas patyrė sezoną jam užbaigusią Achilo sausgyslės traumą, o „Žalgiris“ sugebėjo persigrupuoti ir atrasti naujus vedlius kelyje link atkrintamųjų varžybų.

Didžiausią nuopelną už tokį sėkmingą „Žalgirio“ sezoną A.Trinchieri duoda treneriui Kaziui Maksvyčiui ir jo suformuotam lietuviškam „Žalgirio“ branduoliui.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kazys Maksvytis
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kazys Maksvytis

„K.Maksvyčio gebėjimai puikūs ir jam sekasi labai gerai. Man sunku spręsti apie jį iš išorės, nes nematau treniruočių, bet matau komandą, kuri remiasi stipriu lietuvišku pagrindu, o užsieniečiai yra palydovai. Ne saulės, o palydovai, – vaizdžiai kalbėjo A.Trinchieri. – Manau, kad komandos pagrindas yra Ulanovas, Šmitas, pastaruoju metu ir Brazdeikis, taip pat ir Lekavičius man visada atrodo kaip žmogus, galintis pakeisti rungtynes. Keenano Evanso praradimas buvo didelis smūgis, dėl to jie turėjo iš naujo išmaišyti savo turimą kortų kaladę ir iš naujo susižaisti. Žinau, ką tai reiškia, nes šį sezoną tai darėme penkis kartus.

Nesprendžiu apie trenerio darbą iš rezultatų, nes rezultatų treneris negali kontroliuoti. Gali padaryti geriausią įmanomą darbą, bet netekti kelių žaidėjų ir pralaimėti. Arba atvirkščiai – gali dirbti vidutiniškai, bet tavo komanda gali pataikyti kiekvieną metamą tritaškį. Bet manau, kad treneris pasirūpino, jog „Žalgiris“ būtų lietuviška komanda, o tai šiai ekipai labai svarbu, nes Lietuva – tikra krepšinio šalis. Jeigu tavo komandoje svarbiausi lietuviai, visada turėsi papildomus 20 proc. energijos.“

Matau komandą, kuri remiasi stipriu lietuvišku pagrindu, o užsieniečiai yra palydovai. Ne saulės, o palydovai.

Labai svarbios „Bayern“ ir „Žalgirio“ rungtynės penktadienį startuos 21.30 val., bet prieš tai „Žalgiris“ dar turi sulaukti „Olympiakos“ pergalės prieš „Baskonia“ arba „Crvena zvezda“ triumfo prieš „Fenerbahče“ – abu šie mačai bus žaidžiami šiandien.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas