2019 04 05

„Žalgirio“ didvyris nubraukė praeities nuodėmes

Vos tik atidavęs interviu Eurolygos televizijai, Brandonas Daviesas įlindo į Madrido „WiZink“ arenos tunelį ir smarkiai užstaugė. Tai nebuvo paprastas amerikiečio šauksmas, nuo kokių šį sezoną aidėjo Eurolygos arenos po galingų centro dėjimų. Į tą amerikiečio šauksmą buvo sudėta šis tas daugiau. Bet visos praeities nuodėmės buvo išpirktos. „Žalgiriui“ kritiniu metu reikėjo didvyrio ir juo tapo Brandonas Daviesas.
„Real“ – „Žalgiris“
„Real“ – „Žalgiris“ / Euroleague.net nuotr.

„Žalgiris“ praleido penkis taškus iš eilės ir nieko nelaukęs Šarūnas Jasikevičius stabdė „Real“ spurtą minutės pertraukėle. Atrodo, solidi 16 taškų persvara jau buvo užliūliavusi žalgiriečius, bet Karališkasis klubas kilo į lemiamą šturmą ir karpė skirtumą iki 11-os.

„Alio!“ – prieš ketvirtąjį kėlinį saviškius žadino Š.Jasikevičius, bet greitai neprikėlė kiek prisnūdusių „Žalgirio“ žaidėjų.

Tačiau netrukus jų ausis išūžė „Real“ žadintuvo signalas.

Anthony Randolphas kaip ungurys raitė vieną metimą po kito. Prabilo toliašaudė karališkoji artilerija. Kamuolys kaip viesulas ėmė suktis „Žalgirio“ aikštės pusėje ir širšių lizdas išsijudino.

Šimtų lietuviškų „Žalgirio“ skanduočių erzinti „Real“ gerbėjai pagaliau gavo progą džiaugtis savo komandos žaidimu.

Likus penkioms minutėms iki rungtynių pabaigos, žmogus, turėjęs nežaisti šių rungtynių – Anthony Randolphas, dviem baudų metimais lygino rezultatą (74:74).

VIDEO: Pamatykite: fantastiška „Žalgirio“ pergalė įspūdingoje dramoje su Eurolygos čempionais

Žalgiriečiai atrodė kiek sutrikę. Karališkojo klubo spindesys apakino „Žalgirį“ taip, kad šis vos neišleido pergalės iš savo rankų. Bet atsirado žaidėjas, kuris nebijo lemiamų minučių atsakomybės ir galingo priešininko.

Po du prieš du B.Daviesas tvirtai suėmė kamuolį į rankas ir pakilo krauti kamuolio iš viršaus. Jis vos nesugrūdo jo į krepšį su įstabaus ilgio Walterio Tavareso rankomis. Atrodo, 221 cm ūgio milžinas su jomis galėjo pasistiebęs pasiekti krepšio laikrodį.

Iš šono atrodė, kad W.Tavaresas blokavo metimą, bet B.Daviesas patenkintas kabaliavo ant lanko ir persvėrė rezultatą 76:74.

Kitoje atakos pusėje tingiai į puolimą ėjęs A.Randolphas gavo laisvą metimą iš trijų taškų zonos ir vedė „Real“ į priekį 77:76.

Bet į savo vietas dar neprisėdus džiūgaujantiems Madrido aistruoliams, B.Daviesas drąsiai atsispyrė nuo parketo ir maždaug nuo baudų metimo linijos metimu iš šuolio sugrąžino žaliai baltiems iniciatyvą 78:77.

„Žalgiris“ apsigynė ir B.Daviesas vėl atsidūrė atakos smaigalyje. Bet nesuklaidinęs W.Tavareso pagąsdinimu mesti iš to paties taško, vidurio puolėjas nėrė po krepšiu ir pro Žaliojo Kyšulio atradimo pažastį įkišo taiklų dvitaškį – 80:77.

Euroleague.net nuotr./„Real“ – „Žalgiris“
Euroleague.net nuotr./„Real“ – „Žalgiris“

Kitoje atakoje B.Daviesas nebedvejojo ir vėl šovė nuo baudos aikštelės apskritimo.

Vieną, antrą, o paskui ir trečią kartą. Taip per keturių minučių atkarpą B.Daviesas pelnė net 12 taškų iš eilės ir išlaikė „Žalgirį“ priekyje.

Paskutinę mačo minutę Leo Westermannas įtvirtino pergalę dvitaškiu 88:83, bet tai B.Daviesas prisidėjo prie šio rezultatyvaus reido, kadangi nebenorėjęs palikti amerikiečio laisvo, W.Tavaresas sudvejojo ir prarado brangią sekundę, dar bandydamas pasaugoti krepšį nuo prancūzo reido.

„Žalgiris“ demonstravo solidų krepšinį ir 16 taškų skirtumu mokė Eurolygos čempionus, bet vos atlaikė „Real“ atakų škvalą. Didžiulis klausimas, kaip tai būtų pavykę padaryti be tikslaus ir drąsaus B.Davieso žaidimo.

Dar prieš tą efektyvią atkarpą rezultatyviausias žalgirietis gavo rykščių nuo trenerio per minutės pertraukėlę. Kitoje aikštės pusėje B.Daviesas tiesiog nerado priešnuodžių nuo W.Tavareso, kuris sukratė visus savo 10 dvitaškių. Be to, netinkamai užsiimta B.Davieso pozicija leido „Real“ rezultatyviai veržtis arčiau lanko.

Prieš keletą savaičių Šarūnas Jasikevičius pyko ant aukštaūgio dėl besikartojančių klaidų ir lyderystės trūkumo komandoje. Bet B.Daviesas išpirko visas nuodėmes herojišku pasirodymu puolime, kuris išplėšė „Žalgiriui“ kelialapį į ketvirfinalį.

„Atėjo tas metas, kai kažkam reikėjo imtis atsakomybės. Tas žmogus, – Brandono Davieso link rūbinėje linktelėjo Edgaras Ulanovas, – Brandonas, šiandien padarė galą.

Jis to nusipelnė. Visą sezoną rodo gerus rezultatus. Ne kas kitas, o jis nusipelnė.

Labai už jį džiaugiuosi. Ir svarbiausia, kad einame toliau.“

VIDEO: E.Ulanovas iškart nesuprato, kad pateko į atkrintamąsias

Prieš susitikimo pradžią Madride B.Daviesas per apšilimo pauzę noriai priėmė kelių „Žalgirio“ aistruolių kvietimą nusifotografuoti. Kantriai nusifotografavęs su visais norinčiais, amerikietis vėliau rungtynių įkarštyje girdėjo, kaip „WiZink“ arenoje vis garsiau aidėjo „Žalia balta! Žalia balta! Hey! Hey!“

Pikti ispanai burbėdami skirstėsi iš savo vietų, kai B.Davieso metimų pastūmėtas „Žalgiris“ atlaikė šturmą ir išsaugojo gyvybiškai svarbią pergalę 93:86.

B.Daviesas pakartojo savo Eurolygos rezultatyvumo rekordą – pelnė 27 taškus, puolime sugriebė net 5 kamuolius ir iš viso atkovojo 10, surinko 34 naudingumo balus ir tapo pergalės kalviu.

„Žalgiris“ po 20 metų pertraukos vėl laimėjo Madride ir stebuklingai prasmuko į ketvirtfinalį. Ir už tai „Žalgirio“ šeima turėjo dėkoti B.Daviesui.

„Tai puikus jausmas. Mes visi labai laimingi. Tai puikus pasiekimas. Ypač dėl to, kaip pavyko tą padaryti. Reikėjo pereiti sunkų kelią, bet mes einame toliau“, – savo komanda didžiavosi B.Daviesas, karjeros rezultatyvumo rekordą nurašęs bendražygių nuopelnui.

– Per lemiamą atkarpą tarp 35-39 minučių pelnėte net 12 taškų iš eilės. Kas tą lėmė?

– Jei būtume pralaimėję, visos tos ankstesnės kovos būtų netekusios vertės.

Bet tai ne tik aš – tai buvo komandinės pastangos. Žaidėme iš visos širdies. Turiu nusilenkti komandos draugams.

VIDEO: B.Daviesas: apie herojišką pasirodymą, lūžio momentą ir „Žalgirio“ galimybes

– Labai drąsiai atakavote iš vidutinio nuotolio. Nė kiek nedvejojote?

– Kasdien prie šių metimų dirbu su treneriais. Jie įtraukia tai į treniruočių repertuarą.

Visada bandau išlaikyti pasitikėjimą savimi. Jo man suteikia komandos draugai. Žaidėme iš ties atkakliai.

– Kaip sekėsi grumtis su 221 cm ūgio „Real“ milžinu Walteriu Tavaresu? Kaip reikėjo atrasti kelių atakuoti Madrido komandos krepšį?

– Jis vienas geriausiai besiginančių centrų Eurolygoje, todėl reikėjo rasti būdų, kaip įveikti jo stiprybes.

Daug prie to prisidėjo trenerių skautingo darbas. Reikia nusilenkti ir treneriams.

Bandėme laikytis žaidimo plano, kiek tik įmanoma. O aš bandžiau žaisti agresyviai, kai komandai to reikėjo.

VIDEO: Pasiutęs A.Milaknio interviu Madride: prasidėjo šėlionės!

– „Žalgiris“ reguliarųjį sezoną užbaigė šešiomis pergalėmis iš eilės. Kas lėmė šį žaidimo ir rezultatų proveržį?

– Tai buvo duobėtas kelias. Bet svarbiausia ne kaip startuoji, o kaip finišuoji.

Turime džiaugtis ir didžiuotis, bet tuo pačiu laukiame kitų rungtynių.

– Kaada buvo tas lūžio momentas, pakeitęs „Žalgirio“ sezono tėkmę?

– Visi stengėmės vienas kitam priminti, kad mes dar ne pribaigti. Ir kad kausimės iki galo nesvarbu, kas benutiktų.

Klausėme trenerių, sulaukėme fanų palaikymo. Tie dalykai mus stūmė į priekį.

VIDEO: M.Grigonis: tai ką, norit antraštės?

– Koks jausmas užnugaryje turėti šimtus „Žalgirio“ aistruolių net ir išvykos rungtynėse?

– Taip, mūsų fanai yra puikūs. Neįtikėtina matyti, kiek jų atvyko į Madridą.

Jie tikrai padeda, kai girdi tas skanduotes. Jie buvo puikūs visą sezoną – visada tą sakiau.

– Kokios šio „Žalgirio“ galimybės žengti toliau?

– Viskas, ką galime padaryti – eiti iš rungtynių į rungtynes. Tokiu mentalitetu mes dabar ir žaisime – norime tobulėti ir eiti į priekį.

VIDEO: Laimingas Šaras: su šituo Žalgiriuku vyksta geri dalykai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento