Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 03

„Žalgirio“ dovanos: lemiamos klaidos, neleidusios nugalėti Eurolygos čempionų

Šarūnas Jasikevičius įsitikinęs – Kauno „Žalgiris“ penktadienį pats atidavė pergalę Eurolygos čempionams 79:90. Krepšininkas Augustas Šuliauskas specialiai 24sek surado esmines klaidas, po kurių išslydo žalgiriečių pergalė.
Brandonas Daviesas
Brandonas Daviesas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Žalgirio“ planas ir beveik tobulas kėlinys

Kauniečiai sužaidė puikų pirmąjį kėlinį (32:18), o tą padaryti padėjo puikiai paruoštas rungtynių planas bei idealus jo išpildymas.

Kol kas didžiausias „Real“ pliusas šį sezoną – 221 cm ūgio milžinas Walteris Tavaresas – šios dienos rungtynėse buvo paverstas didžiausiu jų minusu.

Natūralu, kad būdamas tokio ūgio, dengtis 2 prieš 2 efektyviai jis gali tik stovėdamas baudos aikštelėje. Ši gynybos taktika labai paranki žaisti pikenpopus, kurių metu aukštaūgis po užtvaros atšoka ant vidutinio nuotolio ar tritaškio ir baudžia varžovus metimais iš toliau. Tai lėmė puikias Pauliaus Jankūno rungtynes puolime – kapitonas pelnė 18 taškų (9/12 metimai), dauguma jų – metimais iš vidutinio nuotolio, kuomet W.Tavaresas ar G.Ayonas laukdavo baudos aikštelėje. Tokiu būdu kauniečiai vien pirmajame kėlinyje surinko 12 taškų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Paulius Jankūnas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Paulius Jankūnas

Verta paminėti kitą mažą, tačiau svarbią detalę, kuri padėdavo Jankūnui atsilaisvinti. Pavyzdžiui, 2 prieš 2 buvo žaidžiamas dešinėje aikštelės pusėje. Tuomet žaidėjas, stovintis dešiniame aikštės kampe, užtvaros metu perbėga į kitą aikštės pusę, taip sukurdamas laisvą plotą Jankūno atšokimui bei panaikindamas bet kokią trečio žmogaus pagalbos galimybę. Tai buvo daroma metodiškai ir itin prisidėjo bei visiškai laisvų bei taiklių kauniečių metimų iš vidutinio nuotolio.

VIDEO: P.Jankūnas piktas: nėra reikalo aptarinėti mano pasirodymo

Gynyba. Ne paslaptis, kad „Realo“ stiprybė – tritaškiai. Deriniams stabdyti metikus (J.Carrollo, R.Fernandezo) Šaras pasirinko keitimosi taktiką.

Tai gana efektyviai pristabdė šiuos du metikus pirmoje rungtynių pusėje, kadangi keičiantis pavykdavo nutraukti ispanų derinius bei priversdavo juos ieškoti pranašumo baudos aikštelėje, prailgindavo jų atakas.

Du tritaškiai pirmame rungtynių kėlinyje buvo praleisti po M.Grigonio klaidos bei L.Westermanno užsimiegojimo gynyboje, bet ne po derinių metikams.

VIDEO: Pamatykite: dramatiška „Žalgirio“ kova su Eurolygos čempionais ir mirtini R.Fernandezo dūriai

Ketvirtojo kėlinio dovanos bei A.Milaknis

Po gerai sužaisto trečiojo kėlinio „Žalgiris“ turėjo 6 taškų pranašumą (68:62), tačiau rungtynių pabaigoje pridarė itin daug nedovanotinų klaidų gynyboje.

Madrido „Real“ per paskutines 10 minučių pelnė net 28 taškus. Praleisti net trys įkirtimai už savo nugaros (backdoorai), kurie kainavo 6 taškus. Šie backdoorai turėtų labiausiai piktinti „Žalgirio“ trenerių štabą, kadangi tai – elementarios koncentracijos stoka. Du kartus gynyboje užmigo A.Milaknis, vieną – P.Jankūnas.

VIDEO: Šarūnas Jasikevičiaus nusivylęs: išėję į priekį įsimylėdavome save

Dar viena problema buvo ispanų puolime atkovoti kamuoliai. Antraisiais šansais „Real“ ketvirtajame kėlinyje pelnė dar 6 taškus. Šie atkovoti kamuoliai iš dalies buvo pasekmė ir rizikos, kurią „Žalgiris“ pasirinko naudodamas keitimosi taktiką, norėdamas sustabdyti „Real“ metikus. Po išsikeitimų Madrido komandos aukštaūgiai likdavo su žalgiriečių gynėjais ir tai prisidėjo prie net 12 puolime atkovotų kamuolių.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gustavo Ayon
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gustavo Ayon

Situaciją dar labiau pablogino keletas kitų klaidų gynyboje. A.Milaknis tikrai nežibėjo šioje aikštelės pusėje ketvirtajame kėlinyje. Jis leido F.Campazzo atsisakyti užtvaros bei įsiveržti į baudos aikštelę, po ko sekė puikus perdavimas bei taiklus A.Randolpho tritaškis (74:79). Vėliau sekė nereikalingas išsikeitimas su B.Daviesu, o tai privertė „Žalgirį“ susispausti baudos aikštelėje. Savalaikis perdavimas – dar vienas Fernandezo tritaškis (76:82).

Galiausiai, Milaknis, besivaikydamas Rudy, sugalvojo nesekti jo iš paskos, bet nukirsti užtvarą. Kauniečiai už tai sumokėjo didžiausią kainą – dar tris taškus, kurie galutinai nulėmė rungtynes (76:85).

VIDEO: Pablo Laso spaudos konferencija po rungtynių Kaune

Išvados

Mano nuomone, žaidimo planas šioms rungtynėms buvo pasirinktas puikiai. Tą įrodo puikūs pirmasis bei trečiasis kėliniai.

Iš ilgesnio žaidimo pašalintas W.Tavaresas, jo buvimas aikštelėje išnaudotas su kaupu. Kiek įmanoma, pristabdytas ir „Real“ greitasis puolimas bei laisvi snaiperių metimai po derinių.

Kaunas greičiausiai būtų galėjęs džiaugtis pergale prieš Eurolygos čempionus, jei ne gynybos klaidų gausa lemiamame kėlinyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai