Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 30

„Žalgirio“ išsigelbėjimas: lemiamo lūžio Graikijoje priežastys

Kauno „Žalgirio“ krepšininkai fantastiškai išsigelbėjo Pirėjuje. Žaliai balti atsitiesė atsilikdami 12 taškų skirtumu ir nukovė „Olympiakos“ 72:68. Pergalė prieš paskutinį Eurolygos turą išsaugojo viltis patekti į atkrintamąsias varžybas. Krepšininkas Augustas Šuliauskas specialiai 24sek analizavo sunkų mūšį Atėnų priemiestyje.
Kauno „Žalgiris“ įveikė Graikijoje „Olympiakos“ 72:68.
Kauno „Žalgiris“ įveikė Graikijoje „Olympiakos“ 72:68. / Getty Images/Euroleague.net nuotr.

Tai buvo atkarpų rungtynės ir jau atrodė, kad kauniečių svajonė suduš Pirėjuje. Praktiškai visą laiką pirmus tris kėlinius atsilikinėjęs „Žalgiris“ galiausiai perlaužė rungtynes, parodė kovotojų charakterį ir išsaugojo visas galimybes pasiekti ketvirtfinalį.

Sunkiai sekėsi stabdyti tiek B.Weberį, tiek N.Milutinovą, tačiau kai labiausiai reikėjo, „Žalgirio“ trenerių štabas atrado kombinacijas, kurios veikė, o žaidėjai – papildomų jėgų aktyviai gintis bei priimti teisingus sprendimus puolime.

VIDEO: Pamatykite: pasiaukojančiai žaidęs „Žalgiris“ graikiškame pragare nugalėjo „Olympiaką“

Sunki pradžia

Pirmosios rungtynių minutės nieko gero nežadėjo – žalgiriečiai vienu metu atsiliko 8:5. Pirmajame kėlinyje ryškiausiai spindėjo dvi problemos: greitos „Olympiakos“ atakos ir gynyba prieš graikų centravimą.

Greitieji „Olympiakos“ gynėjai N.Williamsas–Gossas ir karjeros rungtynes sužaidęs Briante Weberis net tris kartus per 10 minučių sugebėjo pelnyti lengvus taškus greitose atakose. Pirmąjį kartą po netaiklaus kauniečių metimo įsibėgėjęs Weberis pamatė, kad aplenkė visus ir liko 1 prieš 1 su Westermanu, kuris traukiasi atgal ir prieš kurį turi greičio pranašumą. Pražanga ir du lengvi taškai nuo baudų metimo linijos. Vėliau, Williamsas–Gossas pelnė du lengvus taškus po perimto kamuolio, kuomet M. Grigonis nestabdė žmogaus su kamuoliu.

VIDEO: L.Westermannas: kas toliau? Lietkabelis!

Ir nors taškai greitajame puolime dažniausiai pelnomi po klaidų ar po toli atšokusių kamuolių, „Olympiakos“ sugebėjo tai padaryti ir po praleistų taškų. Po Th.Walkupo prasiveržimo graikai greit išsimetė kamuolį, Weberis aplenkė tik ką taškus pelniusį amerikietį, A.White‘as irgi nusprendė nestabdyti žmogaus su kamuoliu, bei šis pelnė dar du lengvus taškus. Šis momentas privertė Šarą iškart paprašyti minutės pertraukėlės.

VIDEO: Šaras džiūgauja: na, tai ar bus klausimų?

Du kartus Žalgiris nukentėjo graikams centruojant. Abi situacijos identiškos. Žaidėjai, buvę prie kamuolį perdavusio gynėjo, bandydavo digginti – judėti pirmyn atgal tarp savo gynėjo ir centruojančio žaidėjo, sudarant jam įspūdį, kad per daug erdvės judesiams nėra bei galbūt perimti. Tačiau abu kartus žalgiriečiai persistengė ir šiek tiek per toli nutolo nuo savo žmonių, kurie juos nubaudė tritaškiais. Vieną kartą tą padarė E.Ulanovas, kitą – Th.Walkupas.

VIDEO: Audringas A.White’o interviu

Antrojo kėlinio problemos

Antrajame kėlinyje lengviau nebuvo. Po spurto 8:0 bei susikrautos 6 taškų persvaros 24:18, kauniečių puolimas sustojo bei likusi 8 minučių atkarpa buvo pralaimėta 10:20.

Puolime nesisekė įsiveržti į varžovų baudos aikštelę, o gynyboje Nikola Milutinovas parodė, kodėl šiame sezone yra antras naudingiausias Eurolygos žaidėjas su 19,8 naud. balų.

Serbas atliko vieno žmogaus šou antrajame kėlinyje. Iš pradžių jis uždirbo nesportinę pražangą kauniečiams. Vėliau jam centruojant „Žalgiris“ ėmė jį dvigubinti, tačiau šis iškišo puikų perdavimą į baudos aikštelę kertančiam žaidėjui, kauniečių silpnosios pusės gynyba nesuveikė ir šis pelnė du taškus.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Kauno „Žalgiris“ įveikė Graikijoje „Olympiakos“ 72:68.
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Kauno „Žalgiris“ įveikė Graikijoje „Olympiakos“ 72:68.

Vėliau taškų rinkimą N.Milutinovas perėmė į savo rankas. „Žalgirio“ žaidėjai neužpuldavo, todėl tekdavo atsirinkinėti žmones, norint sustabdyti „Olympiakos“ greitas atakas. Taip prie N.Milutinovo likdavo ne B.Daviesas, o mažesni gynėjai.

Pirmą kartą prie jo liko E.Ulanovas. Serbas iškart gavo kamuolį ant ūselio, Th.Walkupo dviguba gynyba atėjo per vėlai ir jis pelnė du taškus su pražanga. Kiek vėliau, tokioje situacijoje atsidūrė A.White‘as. „Žalgiris“ gerai apsigynė, bet Milutinovas dėl savo ūgio pasiėmė kamuolį per jo galvą ir suteikė antrą šansą. Po kelių sekundžių po kauniečių išsikeitimo po krepšiu jis atsidūrė jau su N.Woltersu, nuo kurio galvos nusiėmė dar vieną kamuolį ir pelnė taškus.

Iš viso šiame ketvirtyje serbas pelnė 9 taškus, o rungtynes pabaigė su 18 taškų ir atkovotų 12 kamuolių, iš kurių 5 – puolime.

Verta paminėti Davido Blatto taktinį manevrą. „Žalgiris“ yra viena geriausiai puolančių komandų po minutės petraukėlių Eurolygoje, todėl D.Blattas pirmoje rungtynių pusėje liepė savo žaidėjams taikyti aikštės gynybą, tačiau tik po minutės pertraukėlių. Kauniečiai negalėjo atlikti to, ką Šaras sugalvojo jų metu ir atakos baigėsi tuščiai.

VIDEO: B.Daviesas: nemanau, kad vyksta stebuklas

„Olympiakos“ nokdaunas

Kauniečiai smarkiai strigo septynias trečiojo kėlinio minutes. Per jas tebuvo sukrapšyti vos 5 taškai, o „Olympiakos“ persvara išaugo iki 11-os.

Graikai puikiai dirbo gynyboje, aktyviai dirbo rankomis ir surinko daug oficialioje statistikoje nerašomų, tačiau komandos trenerių itin vertinamų kamuolių lietimų perdavimų metų (deflections). Taip buvo stabdomos svečių atakos – žalgiriečiai suklydo net 5 kartus šios atkarpos metu. Nepavykdavo nei B.Daviesui centruoti, nei pikenrolai viršuje, nei deriniai A.Milakniui.

„Žalgirio“ sugrįžimas ir lūžis

Matydamas šią situaciją Šaras metė į aikštę tris įžaidėjus ir tai pradėjo kauniečių spurtą. Žalgiriečiai arė gynyboje, nepasidavė ir „Olympiakos“ pradėjo strigti bei klysti puolime. Tuo tarpu kitoje aikštelės pusėje žalgiriečių kamuolio judėjimas pagreitėjo ir trys tritaškiai po gražių kombinacijų išvedė svečius į priekį 53:51.

Puolime „Žalgiris“ ėmėsi atakuoti N.Milutinovą bei išbandė jo pikenrolo gynybą. Pasirodė, kad tai buvo puikus sprendimas.

Serbas dažniausiai taikydavo flat gynybą, kuomet bando gynėją išlaikyti vienoje linijoje ties tritaškiu. Tai viduriukas tarp agresyvaus stepouto ir pasyvios gynybos baudos aikštelėje. Tačiau kauniečiai rado kelis derinius, kurie puikiai veikė. Gynėjas po užtvaros iškart numesdavo kamuolį centrui, o tai sukurdavo situaciją 4 prieš 3. Žalgiriečiai gaudavo gerus metimus ir tuo naudojosi.

Tačiau svarbiausią rungtynių metimą pataikė L. Westermanas. Ne kartą šiame sezone šaltakraujiškais metimais „Žalgirį“ gelbėjęs prancūzas matė, kad baudos aikštelėje jo laukė Milutinovas. Jis pasirinko N.Wolterso stiliaus metimą ir šis balionas įkrito 68:65. Marius Grigonis gale pateisino savo geriausio baudų metiko Eurolygoje vardą (78 iš 81, 96,3 proc.) ir „Žalgiris“ šventė nuostabią pergalę.

VIDEO: A.Milaknis juokavo, kodėl prarėkė balsą

Išvada

Kauniečiams daug kas nesisekė ir nedaug trūko, kad pergalė būtų nuo jų pabėgusi. Tačiau ši komanda nepasiduoda.

Galiausiai ji atrado, kaip nubausti varžovus puolime, panaikino prieš tai darytas klaidas gynyboje ir iškovojo 5 pergalę paeiliui.

Iki Eurolygos atkrintamųjų liko vos 40 gerai sužaistų minučių ir šiek tiek sėkmės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento