Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 12 29

„Žalgirio“ kelyje – Eurolygos lengvatų sulaukęs ir prabanga tviskantis „Monaco“

Kauno „Žalgirio“ kelyje – prabanga dvelkiantis Monako Kunigaikštystės klubas su aiškiu lyderiu Mike'u Jamesu bei Eurolygos lengvatomis.

„Monaco“ skambiai debiutavo Eurolygoje praėjusį sezoną, pirmuoju bandymu nužygiavęs iki atkrintamųjų varžybų. Ketvirtfinalyje penkerių rungtynių serijoje Mike'o Jameso kapela krito prieš Pirėjo „Olympiakos“.

Monako Kunigaikštystės klubo vadovai vasarą nesnaudė, biudžetą nuo 14 milijonų eurų padidino iki 21, surinko įspūdingą sudėtį ir svajoja apie dalyvavimą finalo ketverte.

Investicijos pasiteisina – po 15 turų Sašos Obradovičiaus treniruojama komanda yra tarp penkių lyderiaujančių Eurolygos ekipų kartu su Stambulo „Fenerbahče“, Madrido „Real“, „Barcelona“ ir Vitorijos „Baskonia“.

„Kodėl jie negalėtų žaisti finalo ketverte? Praėjusį sezoną niekas nesitikėjo, jog „Monaco“ atkrintamosiose galėtų mesti iššūkį „Olympiakos“ komandai, o šįmet „Monaco“ atrodo dar stipriau“, – 15min laidoje „Eurolygos diena“ sakė sporto komentatorius Ervinas Kvitkauskas.

„Nesu didelis „Monaco“ sirgalius, man toks krepšinis nėra arti širdies, bet jie turi didžiulį potencialą ir gerus žaidėjus. Treneris sako, kad jam tinka toks žaidimas, galvoju, kad jis nuleido savo serbiškus principus. Matyti, kad kartais norėtų pasakyti kažką aštriau, bet susiima už galvos ir įvykių neforsuoja. Turbūt S.Obradovičius žino, kuo viskas pasibaigs, jei viską sakys Mike'ui Jamesui. Jis nudegtų taip, kaip ne vienas treneris jau yra nudegęs. Tokie dalykai man nelabai patinka, – 15min laidoje „Eurolygos diena“ dėstė dukart Eurolygos čempionas Martynas Gecevičius. – „Monaco“ yra gera komanda, kuri tikrai gali pasiekti Eurolygos finalo ketvertą. Tikiuosi, kad jų finalo ketverte nebus ir krepšinis ten bus toks, kokį mėgstu žiūrėti.“

Rusijos verslininkas Aleksejus Fedoryčevas prieš metus tapo „Monaco“ prezidentu, prieš tai 26-erius metus rėmęs to paties pavadinimo futbolo klubą.

67-erių metų verslininkas yra įkūręs trąšų ir grūdų prekyba užsiimančią kompaniją FEDCOM, kuri remia ne tik „Monaco“, bet yra ir Eurolygos partnerė.

„Gal tai priežastis, kodėl Eurolyga leidžia „Monaco“ žaisti toje mažoje salytėje? Pernai buvo kalbėta apie pažadus statytis naują areną, bet atėjo antras sezonas ir žaidžia ten pat. Eurolygai tai tinka“, – klausė M.Gecevičius.

„Salle Gaston Médecin“ arena buvo praplatinta iki 4,6 tūkstančio sėdimų vietų, bet Eurolygos standartų ji vis tiek neatitinka. Tai – mažiausia arena visame turnyre, kurioje šį sezoną laimėjo tik dvi Eurolygos komandos – „Barcelona“ ir Stambulo „Fenerbahče“.

„Esu buvęs ir esu žaidęs šioje arenoje. Tikrai nėra vietų, kur ją daugiau plėsti. Arena yra viduryje miesto, o salės lubos žemos. Eurolygos masteliais labai maža arena, o atmosfera yra išskirtinė. Jie namuose tikrai žaidžia geriau nei išvykoje“, – sakė M.Gecevičius.

A.Fedoryčevui teko balsuoti ir dėl Rusijos klubų likimo Eurolygoje. Kaip jis tuomet teigė, tai yra ne Eurolygos sprendimas nušalinti karą Ukrainoje pradėjusios šalies komandas, o viso pasaulio sporto sprendimas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Mike'as Jamesas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Mike'as Jamesas

Pagrindinė „Monaco“ žvaigždė – 32-ejų metų gynėjas Mike'as Jamesas.

Šį sezoną amerikietis renka po 18,2 taško, 3,6 atkovoto ir 1,4 perimto kamuolio, 4,5 rezultatyvaus perdavimo ir 19,4 naudingumo balo.

„Prieš Milano komandą M.Jamesas pelnė 24 taškus, bet išmetė 24 metimus. Sėkmingų atakų procentas nėra aukštas. Logiška, kad jis ėmėsi daugiau iniciatyvos, nes nežaidė Jordanas Loydas, bet kai kurie M.Jameso sprendimai ir metimai man asmeniškai labai nepatinka, – sakė M.Gecevičius. – Jis yra aukščiausio lygio taškų rinkėjas, bet galėtų sumažinti metimų skaičių ir paversti juos į tris rezultatyvius perdavimus komandos draugams. Jis mato aikštelę ir gali perduoti kamuolį, turi kam perduoti kamuolį, nes atakas gerai užbaigia ir „Monaco“ aukštaūgiai, ir gynėjai. Kai tiek laiko būna su kamuoliu, vietoje 4,5 rezultatyvaus perdavimo jis galėtų rinkti po 7. Manau, kad komandai tokiu būdu būtų žymiai naudingesnis žaidėjas.“

M.Jamesas yra ketvirtas pagal rezultatyvumą turnyro žaidėjas, dalyvaujantis lenktynėse ir dėl sezono MVP apdovanojimo. Įdomu tai, jog šį sezoną krepšininkui itin nekrenta tritaškiai metimai (vid. 27,1 proc.).

„M.Jamesas ne po vieną ir ne po du metimus išmeta nelogiškus, o jų neišmetęs, jis vis tiek rinktų po 18 taškų. Bet toks yra jo žaidimas stilius, kurį jam leidžia žaisti treneris. Jis nusipelnė pagarbos, nes yra elitinis taškų rinkėjas. Mike'as meta ir neišgyvena dėl to. Šioje situacijoje treneris S.Obradovičius labiau prisitaiko prie žaidėjo, o ne žaidėjas prie trenerio. Taip buvo visada, taip ir baigs karjerą M.Jamesas“, – sakė M.Gecevičius.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Donatas Motiejūnas
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Donatas Motiejūnas

Antrąjį sezoną komandoje žaidžiantis Donatas Motiejūnas – penktas pagal rezultatyvumą „Monaco“ žaidėjas (vid. 9,6 tšk.) po M.Jameso, Elie Okobo (po 12 taškų), Jordano Loydo (11,9) ir Alpha Dialo (10,7).

„Jei atvirai, vasarą labai nustebau, kad D.Motiejūnas pratęsė kontraktą. Po praėjusio sezono, kai pasipylė kalbos apie papildomas klubo investicijas ir komandos stiprinimą, atrodė, jog „Monaco“ neišsaugos Donato. Bet jis liko, – sakė M.Gecevičius. – Atrodo, kad komanda neprašovė, jeigu ji ieškojo atsarginio centro, kuris per 17 minučių rinktų po 9 taškus. Donatas duoda, ko jie ir nori. Jis žaidžia geriau šį sezoną nei pernykštį.

Žaidžia starto penkete, turi kelias progas sužaisti nugara, o vėliau stato užtvaras M.Jamesui. Jeigu atkovoja kamuolį puolime, užbaigia ataka dešine ar kaire ranka puskabliu, kurį yra atidirbęs. Esu nustebęs, kad D.Motiejūną taip gerai išnaudoja ir jis tikrai neblogai žaidžia, nors varžovai jį ir atakuoja. Manau, kad „Žalgiris“ su Keenanu Evansu irgi tai darys. Tai yra normalu, Donatas prie to priprato.“

32-ejų lietuvis puikiai realizuoja dvitaškius (69 proc.), bet prasčiau atakuoja nuo trijų taškų zonos (26,7 proc.) ir baudų metimų linijos (45,7 proc.).

„Tritaškį meta, kai būna visiškai laisvas. Pernai buvo išmetęs ir po 3, ir po 4 tolimus metimus. Meta blogu procentu, todėl metimų neforsuoja. Manau, kad tai yra geras dalykas“, – aiškino M.Gecevičius.

Nors D.Motiejūnas pasižymi puikiu aikštelės matymu ir gebėjimu perduoti kamuolį, jis fiksuoja vos 0,5 rezultatyvaus perdavimo per mačą. Kodėl?

„Kai turi tokius gynėjus, nėra daug situacijų rinkti rezultatyvius perdavimus, – sakė M.Gecevičius. – Jis stato užtvaras ir kovoja dėl kamuolių. Kartais sužaidžia nugara, kartais žaidžia „du prieš du“ ir žiūri, kas iš to išeis. Donatas per mažai laiko būna su kamuoliu, kad rinktų rezultatyvius perdavimus.“

Scanpix/Mourad ALLILI/SIPA nuotr./Mike'as Jamesas
Scanpix/Mourad ALLILI/SIPA nuotr./Mike'as Jamesas

„Monaco“ yra antras klubas Eurolygoje pagal atkovotus kamuolius (vid. 34,2) ir paskutinis pagal klaidų skaičių (vos 10,3 per mačą).

„Norėtųsi sakyti, kad „Monaco“ dabar nėra geriausios formos, ypač kai nežaidžia Jordanas Loydas, – sakė M.Gecevičius. – „Monaco“ yra favoritas vien dėl to, jog žaidžia namuose. Jie turi silpnų vietų, per kurias „Žalgiris“ gali atakuoti, pavyzdžiui, Donatą Motiejūną. Galiausiai grįžtame prie M.Jameso ir kaip jam seksis. Ar jam bus gera diena, ar gera diena bus prieš jį besiginančiam Arnui Butkevičiui? Jei pastarasis gerai sužais, tuomet turėsime visus šansus laimėti. Tikiuosi atkaklių rungtynių, kurių nė viena komanda nelaimės didesniu nei 5 taškų skirtumu. „Žalgiris“ gana greitai išėjo iš duobelės, o „Monaco“ neatrodo stabiliai.“

VIDEO: „Eurolygos diena“: „Žalgirio“ superherojus ir nuostaba dėl D.Motiejūno Monake

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas