Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 02 23

„Žalgirio“ kelyje – piktas, gandais apipintas, bet vis dar elitinis Madrido „Real“

Būsimo Kauno „Žalgirio“ varžovo Madrido „Real“ žaidimas ir dabartinė situacija – Eurolygos čempionų Jono Mačiulio ir Martyno Gecevičiaus akimis.

Nuostabų kovingumą ir atsidavimą demonstravęs Kauno „Žalgiris“ nuskynė pergalę prieš Madrido „Real“ pirmajame rate sausakimšoje Nemuno saloje, bet dabar Kazio Maksvyčio komandos kelyje – piktas, gandais apipintas, bet vis dar Europos elitui priklausantis karališkas klubas, kuris namų arenoje „WiZink Center“ taškus dalina itin retais atvejais.

Sudėtingas pergales iš Ispanijos sostinės parsivežti namo sugebėjo tik Pirėjo „Olympiakos“ (89:87), Bolonijos „Virtus“ (95:91) ir „Monaco“ (95:94 per pratęsimą) krepšininkai.

„Palaikysiu gerą krepšinį“, – 15min laidoje PIKENROLAS šyptelėjęs sakė buvęs Kauno „Žalgirio“ ir Madrido „Real“ krepšininkas Jonas Mačiulis.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Jonas Mačiulis
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Jonas Mačiulis

Nors Eurolygoje „Real“ užima antrą vietą, o Ispanijos pirmenybėse yra pirma, visų sirgalių mintys vis dar sukasi aplink praėjusios savaitės nesėkmę Ispanijos taurės pusfinalyje prieš Malagos „Unicaja“.

„Visos pirmaujančios komandos turi problemų, o Madrido „Real“ nėra išimtis, – tęsė vis dar Madrido komandos žaidimą sekantis J.Mačiulis. – Nežinau, ar pamenu tokį sezoną, kad lyderiaujančios ekipos turėtų po septynis pralaimėjimus. Panašu, kad atkaklių kovų vis daugėja, o dvigubos savaitės Eurolygoje ir rungtynės vietiniuose čempionatuose tikrai nepadeda. Tai nepadeda nė vienam lyderiaujančiam klubui. Madridas turi problemų su traumomis, vis iškrenta kažkuris iš komandos lyderių, bet negaliu sakyti, kad „Real“ nustebino gerąja ar blogąja prasme. Tiesiog visos komandos dėjo žingsnį į priekį.

Prisimenant „Real“ nesėkmę Kaune, tai jie turėjo beprotišką tvarkaraštį. Jie iš Manresos vyko į Miuncheną, po kurio – į Kauną, o iš ten – į Tenerifę. Įsivaizduokite, kiek kilometrų jiems reikėjo suskraidyti. O ir Ispanijos čempionatas Europoje yra stipriausias. Palyginimui, aš esu žaidęs Graikijoje, tai ten didieji klubai gali prieš silpnesnius pasiilsėti, kaip ir „Žalgiris“ Lietuvoje. Eurolygos komandos, kurios daugiau pailsi savame kieme, tarptautiniame fronte gali pasigauti kai kuriose rungtynėse ir lyderius.“

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Martynas Gecevičius
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Martynas Gecevičius

Savo nuomone 15min laidoje „Eurolygos diena“ pasidalino ir artimai stipriausio Senojo žemyno turnyro batalijas sekantis Utenos „Uniclub Casino – Juventus“ žaidėjas Martynas Gecevičius.

„Tai nėra tas „Real“, kuris ateidavo, bėgdavo, griūdavo ir lupdavosi. Veteranai, kaip Sergio Llullas ir Rudy Fernandezas, ant suolelio atrodė apatiški. Net keista buvo tai matyti, – Madrido ekipos pasirodymą Ispanijos taurėje apžvelgė M.Gecevičius. – Rungtynes su „Valencia“ ištraukė, o prieš „Unicaja“ neatrodė, kad turi daug šansų. Chusas Mateo atrodė pasimetęs ir praradęs kontrolę. Neatrodė logiškai Mario Hezonjos ir Džanano Musos herojiški bandymai kažką pakeisti, o jei nepataiko tritaškių, „Real“ žaisti yra sunku. Kažkas su komanda yra negerai, nors pergalių iki tol priskynė ir nemažai. Vienas pralaimėjimas taurėje gali pakeisti visą veidą ir įplieksti kalbas apie kažkokius pokyčius. Bet jei žurnalistai rašo, tai kalbos iš niekur nenuteka. Keista. Tiesiog papildomas stresas treneriui ir žaidėjams. Įdomu, kaip jie susitvarkys ir žais su „Žalgiriu“. Matau du variantus – arba žais pagauti emocijų ir bandys sudaužyti „Žalgirį“, arba papuls į gilesnę duobę ir „Žalgiris“ turės šansą. Labai sunku pasakyti.“

Ant karštosios „Real“ vyriausiojo trenerio kėdės, pasak Ispanijos žiniasklaidos, sėdi Chusas Mateo, kuris praėjusio sezono pabaigoje pakeitė sveikatos problemų užkluptą ilgametį klubo vairininką Pablo Laso bei nudirigavo karališkąją komandą link ACB titulo.

Pasak pranešimų, P.Laso įpėdiniu nepatenkinta „Real“ jau dairosi į Ispanijos rinktinės vedlį Sergio Scariolo, nepaisant jo turimo ilgalaikio kontrakto su Bolonijos „Virtus“.

„Pablo ir Chuso asmenybės – labai panašios, bet žaidėjų kūno kalba, kai buvau nuvažiavęs, kai ką išduoda, – 15min laidoje PIKENROLAS kalbėjo J.Mačiulis. – Pablo spinduliuodavo autoritetu, o Chusas – labai geras žmogus, ant kurio gali lipti savo vaidmeniu komandoje nepatenkinti žaidėjai. Pablo mano karjeroje sutiktų trenerių sąraše turbūt užimtų pirmąją vietą. Jo taktika būdavo labai paprasta. „Real“ treneriai visada norėdavo išlaikyti gražų ir greitą krepšinį, todėl šios komandos treneriai pirmiausia turi turėti gerus ego valdymo įgūdžius, o ne būti gerais taktikais. Ettore Messina yra krepšinio genijus ir profesorius, bet Madride rezultatų nebuvo ir viskas. Žaidėjai ėmė lipti ant galvos, buvo nepatekinti.

P.Laso stipriausias būdavo valdydamas žaidėjų ego. Žvaigždžių Madride būdavo labai daug, o Pablo Laso sugebėdavo padaryti taip, kad visi būtų patenkinti ir dėl žaidimo minučių, ir dėl pergalių. Jeigu kažkas lipdavo ant galvos, jis mokėdavo tą žaidėją nusodinti, pasikviesdavo pasikalbėti asmeniškai, o kartais kalbėdavo ir prie visų. Ką reikia – paglostydavo, o ką reikia – ir papeikdavo.“

„Norėjo iškovoti taurę, bet neiškovojo. Suprasčiau trenerio keitimo idėją, jei jie žaistų banguotai, bet to nebuvo. Jie yra geroje situacijoje Eurolygoje ir Ispanijos čempionate. „Real“ tikrai nekeis dabar trenerio, o jei ruoštųsi keisti po sezono, tai kam dabar sukelti stresą? To aš nesuprantu. Atleisti Ch.Mateo po penkių mėnesių būtų visiškas nesusipratimas. Nematau priežasčių tai daryti dėl vienerių rungtynių. Tai būtų visiškas klubo fiasko. Tokių dalykų tokiuose klubuose neturėtų būti“, – 15min laidoje „Eurolygos diena“ sakė dukart Eurolygos čempionas M.Gecevičius.

„Scanpix“ nuotr./Chusas Mateo
„Scanpix“ nuotr./Chusas Mateo

Ch.Mateo tęsia pirmtako pradėtą darbą – „Real“ žaidžia panašų krepšinį, rotacijos ir deriniai – irgi panašūs, bet J.Mačiuliui kyla klaustukų dėl Madrido klubo skyrybų su jo buvusiu strategu P.Laso.

„Nežinau visos vidinės situacijos, bet žinant tai, jog P.Laso dabar ieško darbo ir tikrai gali dirbti, reikėtų žiūrėti plačiau, – svarstė J.Mačiulis. – Gal buvo susipykimai ir asmeniškumai? Nemanau, kad tiek titulų per vienuolika metų laimėjusį trenerį atleistų šiaip, manau, kad sveikatos argumentas buvo tik pretekstas. Vis girdime gandus apie klubus ar rinktines, kurios domisi P.Laso paslaugomis, tačiau kalbos kol kas lieka tik kalbomis. Pablo sako vieną, klubas sako kitą. Artimiausiu metu tik sužinosime, ar treneris dar gali treniruoti.“

Erikas Ovčarenko/BNS/Kauno „Žalgiris“ – Madrido „Real“
Erikas Ovčarenko/BNS/Kauno „Žalgiris“ – Madrido „Real“

Nors dūmų „Real“ stovykloje netrūksta, skaičiai Eurolygos statistikos protokoluose eilinį kartą tvirtina faktą – Madrido ekipa vis dar priklauso Europos elitui.

„Real“ yra antra Eurolygos komanda pagal efektyvumą (vid. 99), ketvirta – pagal pelnomus taškus (vid. 84), ketvirta – pagal rezultatyvius perdavimus (vid. 19,2), pirma – pagal atkovotus kamuolius (vid. 37,9), kaip ir pirma – pagal blokuotus metimus (vid. 4,2).

M.Gecevičius pasidalijo momentais, kas jam nepatinka Madrido ekipos žaidime.

„Manau, kad turėti tokius tris veteranus – Sergio Llullą, Sergio Rodriguezą ir Rudy Fernandezą – yra prabanga. Suprantu idėją, kad jie yra daug metų atidavę klubui ir klubas nori, kad jie užbaigtų karjerą Madride. Viskas dėl to yra gerai, tik mano akimis – tai nelabai jiems pasiteisina. Įžaidėjo pozicijoje jie turi problemų, nes Nigelas Williamsas-Gossas nepasiteisino, tad turi žaisti su Adamu Hanga ir Alberto Abalde. Tokia komanda, kaip „Real“, negali turėti problemų įžaidėjo pozicijoje. Tai atrodo keistai. Jie tikriausiai per daug tikėjosi iš S.Rodriguezo, kuris pernai atrodė gerai Milane“, – svarstė Gecas.

Jau aišku, kad rungtynėse su „Žalgiriu“ nežais traumą patyręs Sergio Llullas, bet išlieka klaustukai dėl dviejų svarbiausių „Real“ žaidėjų Džanano Musos (vid. 15,8 naud. bal.) ir Walterio Tavareso (vid. 16,7 naud. bal.).

„Žinoma, W.Tavaresas yra didžiulė „Real“ žaidimo dalis, bet Madridas per visas pozicijas turi ką pasiūlyti. Jei nebus W.Tavareso, gal prieš „Žalgirį“ žais žemesne ir mobilesne priekine linija. Tai pridarys kitų nemalonumų, – 15min laidoje PIKENROLAS mintimis dalijosi Linas Kleiza. – Nesakyčiau, kad „Real“ yra visai kita komanda be W.Tavareso. Manau, kad jie vis tiek turėtų daug variantų, galbūt žaistų greitesnį krepšinį ir neturėtų tokio gero lanko saugotojo, bet netekti svarbaus žaidėjo komandai gali išeiti į naudą, nes pasitemps likę krepšininkai.“

„Jeigu žaisi su baime, Madrido „Real“ neįveiksi“, – prieš pergalingą Ispanijos taurės pusfinalio mačą sakė „Unicaja“ strategas Ibonas Navarro.

Ar „Žalgiris“ nepabijos laikinai užbuksavusio Eurolygos grando?

„Manau, kad „Real“ žaidėjai bus pikti, – prognozavo M.Gecevičius. – Jie žais namuose ir norės reabilituotis, o kaip bus, pamatysime. „Žalgiris“ kažkokį šanselį turės, bet jei „Real“ gerai mes tritaškius, bus tikrai sudėtingos rungtynės.“

VIDEO: „Eurolygos diena“: didžiųjų klubų šventės ir klystkeliai bei Madrido „Real“ silpnoji vieta

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas