Su 15 diena! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 27

„Žalgirio“ laukianti žvaigždė: elitinis įgūdis, ryškūs trūkumai ir 75 milijonai dolerių

Būsimai Kauno „Žalgirio“ varžovei Eurolygoje, Miuncheno „Bayern“ ekipai, priklauso stambiausia turnyro žuvis. Gregas Monroe per devynerius metus trukusią karjerą NBA susižėrė 75 milijonus JAV dolerių, nors pagal vienpusiškumą jį galima sulyginti su garsiuoju Nyderlandų futbolininku Arjenu Robbenu. 29-erių „Bayern“ centras gąsdina varžovus po krepšiu, po kuriuo jis yra beveik nesustabdomas.

Penktadienis | Eurolyga | „Bayern“ – „Žalgiris“ | 21:30 | Miunchenas

„Bayern“ – namų komanda, kuri vienintelę šio sezono pergalę išvykoje pasiekė pratęsimo pareikalavusiame Vokietijos derbyje Berlyne.

Bavarijos klubui sezonas nėra lengvas, nors jis su šešiomis pergalėmis tęsia kovą dėl atkrintamųjų. „Bayern“ vienu metu buvo gilioje duobėje, per septynerių rungtynių atkarpą patyrusi šešias nesėkmes. Stratego Dejano Radonjičiaus kėdė ėmė kaisti, tačiau pergalės prieš „Zenit“ ir ALBA situaciją atvėsino.

Vokietijos čempionė per vasarą stipriai pasikeitė. Kaip ir „Žalgiris“, ji įsigijo septynis naujokus, o tai yra trečias pagal dydį žaidėjų pokytis tarp visų Eurolygos komandų.

Statistiškai būsima „Žalgirio“ varžovė neblizga. Tai daugiausiai klystanti Eurolygos komanda (vid. 14,7). D.Radonjičiaus kariauna vidutiniškai pelno po 75,2 taško (13 vieta), varžovams leidžia pelnyti po 81,1 taško (11 vieta), atkovoja po 31,4 kamuolio (17 vieta), atlieka po 16,1 rezultatyvaus perdavimo (13 vieta) bei renka po 78,3 naudingumo balo (14 vieta).

„Žaidimas išlikęs visiškai toks pat. Galbūt yra pora naujų derinių, bet visa bazė stovi ant to paties, ką jie turėjo. Žaidėjai kai kurie pasikeitė, bet filosofija liko ta pati“, – Eurolyga.lt apie „Bayern“ žaidimo pokyčius kalbėjo „Žalgirio“ skautas Evaldas Beržininkaitis.

Didžiausia rokiruotė įvyko tarp ekipą vedančių žaidėjų – naudingiausią praėjusio sezono žaidėją Derricką Williamsą pakeitė ilgametis NBA krepšininkas 29-erių metų 211 cm ūgio Gregas Monroe.

Tai visiškai kitokio tipo žaidėjai. D.Williamsas – atletiškas ir energetinis fejerverkas, keliantis grėsmę varžovams iš įvairių distancijų, o G.Monroe – didelis ir jėgos žaidėjas, talžantis priešininkus tik būdamas po krepšiu.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Gregas Monroe
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Gregas Monroe

Buvęs Jono Valančiūno komandos draugas „Toronto Raptors“ ekipoje dar nuo mokyklos laikų turi „Briedžio“ (Moose – anglų k.) pravardę. 2010-ųjų metų NBA naujokų biržoje G.Monroe savo pavardę išgirdo septintuoju šaukimu, kuomet jį pasirinko „Detroit Pistons“.

Būtent šiame Mičigano valstijoje įsikūrusiame klube centras demonstravo geriausius karjeros rezultatus. Pirmajame sezone jis pateko į antrąjį simbolinį lygos naujokų penketuką, o vėliau sekusius keturis sezonus stipriausioje planetos lygoje G.Monroe rinko beveik po 16 taškų, 10 atkovotų kamuolių ir 3 rezultatyvius perdavimus.

Eurolygoje jis rungtyniauja solidžiai, bet ryškiausiomis spalvomis dar savęs neparodė.

Debiutiniame sezone Eurolygoje G.Monroe žaidžia po beveik 25 minutes, pelno po 12,2 taško (50 proc. dvit., 74,5 proc. baud.), atkovoja po 6 ir perima po 1,5 kamuolio, atlieka po 2,6 rezultatyvaus perdavimo, klysta po 2,4 karto, blokuoja po 0,7 metimo, renka po 15,4 naudingumo balo.

„Matosi ir jaučiasi, kad žaidėjas nėra visiškai atsiskleidęs Europoje. Jis praktiškai nieko kito nedaro, kaip atkovoti kamuoliai ir žaidimas po krepšiu, atakas užbaigiant tik kairiąja ranka“, – apie ryškiausią varžovų žaidėją sakė „Žalgirio“ žvalgas.

Galingo stoto amerikietis neatlieka metimų nuo tritaškio ar vidutinio nuotolio distancijų, visas jo žaidimas sukasi baudos aikštelėje.

Tiesa, priėmęs kamuolį arčiau varžovų krepšio G.Monroe yra praktiškai nesustabdomas.

„Per pastarąsias ketverias rungtynes nemačiau nė vieno metimo iš vidutinio nuotolio. Kalbant apie „du prieš du“, tai G.Monroe nėra pats efektyviausias tame ir retokai tai atlieka. Bet jis labai geras žaisdamas nugara arti krepšio. Stiprus ir aukštas, tad yra derinių, kuriais jis įvedamas po krepšiu“, – mintimis dalijosi E.Beržininkaitis.

Taškus vien tik iš po krepšio verčiantis centras natūralu, kad susilaukia ir nemažai varžovų blokų. Per mačą G.Monroe metimai blokuoti 0,87 karto, o tai yra antrasis rezultatas Eurolygoje, nusileidžiantis tik „Žalgirio“ aukštaūgiui Zachui LeDay (vid. 1,13).

Euroleague.net nuotr./Gregas Monroe
Euroleague.net nuotr./Gregas Monroe

Kas daro G.Monroe labai pavojingu, tai jo gebėjimas atlikti perdavimą. Amerikietis pagal rezultatyvius perdavimus (vid. 2,6) yra antras ekipoje po įžaidėjo Maodo Lo (3,1). Pagal šį rodiklį tarp visų lygos centrų G.Monroe užima pirmąją vietą.

Dispečerio pareigas užimantis aukštaūgis kamuolius sėkmingai skirsto lyg Domantas Sabonis NBA.

„Bayern“ turi tam tikrų derinių, kuomet G.Monroe gauna kamuolį, o gynėjas po užtvaros kerta į baudos aikštelę ir jei gynyboje esantys žaidėjai nesusikalba, tai aukštaūgiui užtenka įmesti kamuolį po krepšiu. Apskritai kalbant, tai matosi, kad G.Monroe perdavimo galimybės yra tikrai aukštame lygyje“, – sakė E.Beržininkaitis.

Galingai startavęs centras per pirmąsias septynerias rungtynes Eurolygoje rinko po 19,3 naudingumo balo, tačiau vėliau prislopo. Vis dėlto buvo galingų pliūpsnių – G.Monroe jau keturiskart pasiekė 25 efekyvumo balų ribą.

Gynyboje G.Monroe turi dydį ir jėgą, kad atstovėtų po krepšiu, jis yra neblogas lanko saugotojas. Jėga ir žaidimu baudos aikštelėje šio centro barikadų nepralauši, įveikti galima nebent greičiu, vikrumu. Galime manyti, kad žalgiriečiai nemažai jį atakuos iš „du prieš du“ situacijų.

„Bayern“ naudoja skirtingas gynybos sistemas, kai aikštelėje yra amerikietis, ir kai aikštelėje yra kitas vidurio puolėjas Leonas Radosevičius, praeityje žaidęs Vilniaus „Lietuvos ryte“.

„Jie ginasi įvairiai, priklausomai nuo žaidėjų aikštelėje. Su G.Monroe jie ginasi „drop“, laukdami varžovo po krepšiu, su L.Radoševičiumi taiko „stepoutą“. Jis yra greitesnis bei labiau tam tinkamas žaidėjas“, – teigė E.Beržininkaitis.

Vokietijos čempionė nėra vieno žaidėjo komanda, tačiau G.Monroe sustabdymas bus labai svarbus dvikovos momentas. Jocko Landale'o nebus, amerikietis nėra greitas ar mobilus, tad galime manyti, jog savojo šanso ginantis tikrai sulauks Martinas Gebenas.

„Bayern“ žaidžia sistemoje. Negali pasakyti, kad išskirtinė komanda. Dauguma dalykų prasideda nuo įžaidėjų, o Maodo Lo nėra tas, kuris labai mėgtų spaudimą, ypač varantis kamuolį kaire ranka.

Turime gerai gintis baudos aikštelėje, nes jie tikrai atakuos su G.Monroe, Vladimiru Lučičiumi ar Danilo Bartheliu. Baudos aikštelėje jie žaidžia daug, o kai kuriais atvejais gal prieš mus turės ir pranašumą. Reikės ne tik gerai gintis vienas prieš vieną, bet ir savalaikių ir gerų pagalbų“, – apie raktus į pergalę kalbėjo „Žalgirio“ skautas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito