Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 11 07

„Žalgirio“ taškų lenktynėse su „Real“ – ir pozityvios, ir neraminančios tendencijos

Antras ispaniškas testas Kauno „Žalgiriui“ atnešė antrą neigiamą atsakymą. Sezono starte žalgiriečiai demonstruoja elitinį puolimą, tačiau sulaukė antrojo priminimo, jog vien puolimu Eurolygos didžiųjų nepranoksi. Siekdama aukščiausių tikslų, akivaizdu, jog Martino Schillerio kompanija privalo pasitempti savoje aikštelės pusėje.

Paskutiniame mače prieš visuotinį karantiną Lietuvoje į Nemuno salą sugūžėjo 239 sirgaliai. Nors „Žalgiris“ buvo labai arti, kad pažabotų karališkąjį Ispanijos klubą, tačiau padovanoti pergalės aistruoliams nepavyko. Taškų lenktynes Kaune 93:90 laimėjo Madrido „Real“.

Tai buvo antroji „Žalgirio“ nesėkmė šį sezoną per septynerias Eurolygos rungtynes. Kaip ir per pirmąjį ispanišką egzaminą, kai neįtikėtinai po ilgosios pertraukos užsikūrusi „Valencia“ Kaune triumfavo 94:82, žaliai baltų kokybė savoje aikštelės pusėje neatitinka to, ką jie su pasimėgavimu demonstruoja puldami.

Pralaimėjimas skaudokas, bet atskleidžiantis intriguojantį šio sezono „Žalgirio“ potencialą. Puolimo skaičiai – elitiniai.

Martino Schillerio auklėtiniai vidutiniškai renka po 81,6 taško. Tai geriausias rezultatas turnyre, šiek tiek lenkiantis penktadienio varžovę „Real“ – vid. po 81,3.

Žaliai balti atlieka po 18,7 rezultatyvaus perdavimo (4 vieta), o iš toli atakuoja 42,6 proc. taiklumu.

„Neramina gynyba, bet varžovus turėtų neraminti mūsų puolimas, – 15min po pralaimėjimo sakė Marius Grigonis. – Viskas yra taisytina. Smagu, kad buvome rungtynėse, galėjome laimėti, rodėme gerą energiją. Manau, kad ir sirgaliams buvo įdomu. Tikrai galėjome laimėti.“

„Smagu žaisti tokį žaidimą. Kamuolys juda, visi pelno taškus. Su tokia komanda puolėme koja kojon, susikūrėme progas. Nebuvo abejonių, kad jas susikursime. Bet kažkur palikome gynybą“, – „Žalgiris TV“ sakė Artūras Milaknis.

Šis pralaimėjimas link pirmosios vietos turnyre kelią atidarė Šarūnui Jasikevičiui ir „Barcelona“ krepšininkams, o „Žalgirį“ nustūmė į antrąją poziciją.

VIDEO: Lenktynės iki pat pabaigos: „Žalgirio“ puolimo epizodai

Pavojaus signalai Nemuno saloje skambėti ėmė nuo pirmųjų minučių. Trijų žaidėjų – Fabiano Causeur, Ruy Fernandezo bei Gabrielio Decko – neturėjusi „Real“ atrodė puikiai pasirengusi taktiškai, o Facundo Campazzo ir Walterio Tavareso žaidimu „du prieš du“ nesunkiai gliaudė M.Schillerio paruoštus žabangus gynyboje.

Per pirmąjį ketvirtį „Real“ pataikė visus mestus dvitaškius bei surinko 32 taškus. Tiek daug per 10 minučių žalgiriečiai šį sezoną į savo krepšį praleidę dar nebuvo.

Nors W.Tavaresas per pirmąjį ketvirtį surinko 4 taškus, tačiau Žaliojo Kyšulio milžino įtaka svečių puolimui buvo labai didelė – geras judėjimas link krepšio žaidžiant „du prieš du“, geras kamuolio nusimetimas, ištampant visą „Žalgirio“ gynybos mechanizmą, galiausiai – kova po varžovų krepšiu bei kartojami metimai.

W.Tavaresas tapo faktoriumi, kuris ryškiausiai spindėjo antroje mačo dalyje.

Antrajame kėlinyje „Žalgiris“ gintis ėmė agresyviau, tačiau net ir beveik septynios tuščios „Real“ minutės bei 54 pelnyti šeimininkų taškai po dviejų kėlinių jiems leido turėti vos 6 taškų pranašumą.

Atskiro paminėjimo vertas Thomasas Walkupas, drąsiai atakavęs krepšį bei solidžiai organizavęs žaidimą. Jis pirmoje mačo dalyje surinkęs 20 naudingumo balų, panašiai, kiek per pirmąsias penkerias rungtynes kartu sudėjus – 21.

Nors antroje mačo pusėje „Žalgirio“ įžaidėjas buvo prigesintas, tačiau susitikimą baigė su asmeniniu karjeros rekordu – 29 naudingumo balais.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Nigelas Hayes'as
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Nigelas Hayes'as

Steve'as Vasturia 24-ąją mačo minutę perėmė kamuolį bei nurūkęs į greitą ataką pelnė dvitaškį, pakėlusį Kauno komandos persvarą iki dviženklės – 64:53. Kitoje atakoje Nigelas Hayesas galėjo paleisti ankstyvą tritaškį, sudvejojo, prarado kamuolį, o šeimininkų pozityvo bangą apramino „Real“ veterano Jaycee Carrollo dvitaškis.

„10 taškų persvara šiuolaikiniame krepšinyje yra juokinga, jei nors kiek atsipalaiduoji ir persvara ištirpsta, – sakė Milas. – Trūko šaltakraujiškumo. Neapsiginėme, pradėjome bėgti, vienas prarado kamuolį, kitas prarado kamuolį. Varžovai išnaudojo situacijas, kamuolys pas juos ėmė judėti geriau, o mes nespėjome. Vis nepadarome baudelių, kurias buvome atšlifavę pernai. Daug taisytinų dalykų, ir taisysime. Šį pralaimėjimą reikia priimti kaip pamoką. Pamatėme šiandien, kad turime potencialo, bet reikia dirbti ir gerinti gynybą.“

Tai buvo įsimintinas vakaras 34-erių „Žalgirio“ snaiperiui, kuris įsmeigęs tris tolimus metimus užkopė į dešimtąją visų laikų Eurolygos tritaškininkų vietą (379 tritaškiai) bei šiame sąraše demonstruoja geriausią pataikymo procentą (42,6 proc.).

Devintoje vietoje esantis Jaka Lakovičius per karjerą yra pataikęs 381 tritaškį, o aštuntoje pozicijoje žygiuoja vakarykštis varžovas J.Carrollas – 396 taiklūs tritaškiai.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Augustine Rubitas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Augustine Rubitas

Ketvirtasis kėlinys ir grįžtame prie F.Campazzo ir W.Tavareso dueto žalos „Žalgiriui“. Kartu šie vyrukai surinko net 61 naudingumo balą.

F.Campazzo per 33 minutes pelnė 19 taškų (1/1 dvit., 5/8 trit., 2/2 baud.), atkovojo ir perėmė 3 kamuolius, atliko 10 rezultatyvių perdavimų, suklydo 5 kartus ir užfiksavo 27 efektyvumo balus.

Tuo metu „Žalgirio“ arenoje dominavęs W.Tavaresas per 21 minutę pelnė 22 taškus (9/9 dvit., 4/5 baud.), atkovojo 12 kamuolių, iš kurių 6 – po „Žalgirio“ krepšiu, kiek ir visi žalgiriečiai kartu sudėjus, bei surinko 34 naudingumo balus. Pastarasis rodiklis – aukščiausias W.Tavareso karjeroje.

Ketvirtąjį kėlinį 8:2 atkarpa pradėję svečiai išlygino mačo rezultatą, o 32-ąją susitikimo minutę ant suolo atsisėdęs Augustine'as Rubitas taip daugiau ir nebepakilo.

Tai įdomus momentas. Nors iš pažiūros Joffrey Lauvergne'ui sunkiai sekėsi tvarkytis su „Real“ bokštu tiek pirmajame, tiek ir ketvirtajame kėliniuose, ką parodo ir statistika, tačiau M.Schilleris auklėtinio darbą savoje aikštelės pusėje įvertino gerai.

Galbūt A.Rubitas nebūtų sustabdęs W.Tavareso gindamasis, bet jis savo puikiu vidutiniu metimu galėjo puolime sėkmingai traukti dičkį iš baudos aikštelės, ką demonstravo ir pirmoje susitikimo dalyje, kai jau antrajame kėlinyje turėjo sukaupęs 10 taškų.

„Turėjome išstumti jį iš baudos aikštelės, – po rungtynių sakė A.Rubitas. – Jis atkovojo daug kamuolių puolime, pamušdavo kamuolį, kartojo metimus, dėjo į krepšį. Niekam negalime leisti rinkti tokių lengvų taškų. Taip ir nutiko – mes rinkome taškus, bet ir jiems leidome mesti daug.“

Praėjusią savaitę Vilerbane žalgiriečiams daug problemų pridarė panašaus dydžio centras Moustapha Fallas. Ar tai sutapimas?

„Akivaizdu, kad juos sieja ūgis, – aiškino A.Rubitas. – Tai didžiuliai vyrukai. Bet mes turime kautis. Žinome, kas esame. Kai vėl susitiksime su jais, turime būti pasiruošę. Vienas žmogus tokių varžovų nesustabdys, turime gintis komandiškai. Vienas žmogus atitveria, o kiti turi išvalyti. Bet to nepadarėme. Turime žaisti geriau, nėra abejonių.“

Brangiausiai apmokamas Eurolygos centras W.Tavaresas garsėja elitine gynyba, tačiau po ilgosios pertraukos Kaune surinko net 18 taškų. Jis pelnė 8 taškus per lemiamą 10:0 „Real“ atkarpą mačo pabaigoje.

Nors jis savo dydžiu buvo pastebimiausia figūra arenoje, tačiau link „Žalgirio“ krepšio leisdavosi labai vikriai. O jei nepavykdavo sužaisti „du prieš du“ – renkami kamuoliai nuo M.Schillerio kariaunos galvų bei dominavimas arti krepšio.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Marius Grigonis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Marius Grigonis

„Mūsų toks stilius, „Real“ ir taip žaidžia, – po nesėkmės sakė M.Grigonis. – Nesame blogesni, galėjome kabintis į šias rungtynes. Atrodė, kad kontroliuojame jas, bet paleidome ketvirtajame kėlinyje. Galėjome uždaryti paskutines atakas, ir aš pats neuždariau tų rungtynių. 93 taškai yra gynybos klaida.“

Nors „Žalgirio“ gynyba braška taip, kad su elitinėmis Eurolygos komandomis taškų lenktynėse dalyvauti nepatartina – 94 ir 93 praleisti taškai su „Valencia“ ir „Real“ patenka tarp penkių blogiausių šio sezono rezultatų visame turnyre.

Bet žalgiriečių puolimas toks, kad ir kiti varžovai tai stebi su lengva baime.

Penktadienio rungtynės toliau ryškina problema savoje aikštelės pusėje, tačiau lengvas polėkis atakuojant krepšį negali nežavėti fanų. Iš rungtynių su „Real“ galima pasiimti ir pozityvo, ir būtinybę išmokti gynybinę pamoką.

VIDEO: „urBONUSas“: Antanas Kavaliauskas – naujas gyvenimo etapas ir tiltas į Ameriką

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas