Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 12 14

„Žalgirio“ varžovas po futbolo sparnu: apgaulingi milijonai ir auganti jėga Europoje

Lietuviai neblogai pažįsta Miuncheno „Bayern“ su Robertu Lewandowskiu, Arjenu Robbenu, Thomasu Mulleriu ar Manueliu Neueriu. Jeigu nesikirs laikas su treniruote, galbūt ne šiuos, bet kitus „Bayern“ futbolininkus penktadienio vakarą išvysime stebinčius Kauno „Žalgirio“ žaidimą Eurolygoje.
Derrickas Williamsas
Derrickas Williamsas / Getty Images/Euroleague.net nuotr.
Penktadienis | Eurolyga | „Bayern“ – „Žalgiris“ | 21:30 | Miunchenas

„Bayern“ krepšininkai garsiojo futbolo žvaigždyno atstovus dažnai regi pirmojoje „Audi Dome“ arenos eilėje. Jie stengiasi nenuvilti garsių svečių. „Bayern“ šį sezoną Eurolygoje 4 iš 5 savo pergalių pasiekė būtent namuose.

Kai tik turi laisvo laiko, ir patys krepšininkai su malonumu užsuka pasižvalgyti, kaip ten jų kolegoms sekasi „Allianz“ futbolo stadione.

Iki 2,7 mlrd. eurų vertinamos organizacijos krepšinio klubui dar labai toli, bet oranžinio kamuolio atstovai turi rimtų užmojų Europos krepšinyje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Pepas Guardiola „Bayern“ krepšinio klubo rungtynėse 2015-aisiais
AFP/„Scanpix“ nuotr./Pepas Guardiola „Bayern“ krepšinio klubo rungtynėse 2015-aisiais

Į interviu su 24sek buvęs „Žalgirio“ trenerių štabo narys, o dabar – „Bayern“ vyr. trenerio Dejano Radonjičiaus asistentas Oliveris Kostičius, atvyko raudonu 2018-ųjų „Audi RS6“.

„Audi“ automobilių koncernas – vienas stambiausių „Bayern“ rėmėjų. Su šiais automobiliais važinėja tiek futbolininkai, tiek krepšininkai.

Ant serbo džemperio puikuojasi „Bayern“ logotipas. Kai vietiniams O.Kostičius prisistato esąs „Bayern“ treneris, šie ima spirgėti iš susižavėjimo. Tad O.Kostičiui dažnai tenka patikslinti, jog dirba ne futbolo, o krepšinio klube.

Bet ir krepšinis po truputį atranda kelių į vietinių širdis.

VIDEO: „Eurolygos diena“: pavojus „Žalgiriui“ – iš NBA nusileidęs meteoritas (2/3)

Kitaip nei futbole, „Bayern“ vardo nėra Europos krepšinio elite. Bet buvo laikai, kai šeštajame dešimtmetyje pasižiūrėti Miuncheno klubo krepšinio rungtynių į atviras erdves susirinkdavo net 40 tūkst. žiūrovų.

Aštuntajame dešimtmetyje klubas ėmė garmėti į dugną, kol galiausiai išnyko iš Europos krepšinio žemėlapio devintajame dešimtmetyje.

Prieš dešimtmetį „Bayern“ vėl atgimė krepšinio aikštėse.

Atrodo, į garsiojo futbolo klubo parankę įsikibusi krepšinio komanda galėjo mesti nepamatuotus pinigus ir vienu dešimčių milijonų mostu sugrįžti į aukščiausias pozicijas Vokietijos krepšinyje. Bet krepšinio klubas dirbo taip nuosekliai, kokiu darbu išgarsėjo ir pelningai veikianti futbolo komanda.

2011-aisiais „Bayern“ triumfavo antrajame Vokietijos krepšinio divizione ir sugrįžo į aukščiausiąją lygą.

2013-aisiais „Bayern“ tapo Vokietijos bundesligos čempionais ir pravėrė Eurolygos vartus.

Tą debiutinį sezoną Eurolygoje, 2013-2014 m., vadovaujami Svetislavo Pešičiaus „Bayern“ spėjo du kartus pamokyti „Žalgirį“. Beje, tais metais „Žalgirio“ marškinėlius vilkėjo Šarūnas Jasikevičius, penktadienį bandysiantis išsivežti pergalę iš „Audi Dome“.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno „Žalgiris“ – Miuncheno „Bayern“
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno „Žalgiris“ – Miuncheno „Bayern“

Tačiau ne viskas „Bayern“ krepšinio kapelai atėjo iš karto.

Bambergo „Brose“ klubas šiame dešimtmetyje pagirtinai laikėsi įsitvėręs Vokietijos čempionų titulo, todėl antrąkart triumfuoti Vokietijoje „Bayern“ pavyko tik 2018-aisiais.

Miuncheno klubas sugrįžo į Eurolygą, tik šįkart prestižiškiausiame Europos krepšinio turnyre užsiliks ilgiau nei metams. Eurolyga įteikė „Bayern“ vardinį trejų metų leidimą žaisti turnyre.

Akivaizdu, kad Eurolyga suinteresuota suteikti privilegiją tokioms solidžioms ekonominėms rinkoms kaip Vokietija.

Daugeliui akys iššoks ant kaktos perskaičius, kad „Bayern“ biudžetas, 24sek žiniomis, siekia apie 20 milijonų eurų. Tai yra beveik dukart daugiau nei „Žalgirio“.

Tik skirtumas tas, kad daugiau nei 50 proc. biudžeto skiriama mokesčiams.

Miuncheno klubo atstovai teigia, kad jie negyvena iš futbolo klubo pinigų. Tačiau akivaizdu, kad vyresniojo brolio indėlis milžiniškas – didįjį krepšinio komandos rėmėjų ratą sudaro tie patys rėmėjai, kurie finansuoja ir futbolo ekipą.

„Bayern“ organizacijos krikštatėvis – Uli Hoenessas.

66-erių vyras yra Vokietijos futbolo ikona. Dar prieš porą metų jis sėdėjo kalėjime už nuslėptą stambią mokesčių sumą. Bet greitai ištrūkęs iš cypės, U.Hoenessas vėl buvo sugrąžintas vadovauti „Bayern“.

„Scanpix“/AP nuotr./Uli Hoenessas
„Scanpix“/AP nuotr./Uli Hoenessas

U.Hoenessu valdomas „Bayern“ išgarsėjo finansiniu Vokietijos superklubo modeliu. Specialistų teigimu, „Bayern“ yra finansiškai geriausiai tvarkoma futbolo organizacija. Maža to, tai vienas pelningiausių futbolo klubų, kai dauguma kitų – net ir garsiausių vardų, gyvena nuostolingai.

Panašu, kad U.Hoenessas turi idėjų ir krepšinyje. Kaip 24sek pasakojo šaltiniai Vokietijoje, U.Hoenessas vis daugiau gilinasi į krepšinio veiklą. Vokietis vis dažniau matomas ir Vokietijos krepšinio lygos posėdžiuose.

Bet krepšinio sektoriuje daugiausiai reikalų vis dar tvarko generalinis „Bayern“ krepšinio ekipos vadybininkas Marko Pešičius.

Tai garsiojo trenerio Svetislavo Pešičiaus sūnus. Pešičių dinastija itin gerbiama Vokietijoje. Marko gimė Bosnijoje, bet būdamas 11-os išsikraustė į Vokietiją, kadangi tėtis stojo prie Vokietijos rinktinės vairo.

Su Vokietijos nacionaline komanda S.Pešičius 1993-aisiais laimėjo Europos čempionatą. Pats Marko priėmė Vokietijos pilietybę ir atstovavo šios šalies nacionalinei komandai.

M.Pešičius Miunchene dirba dar nuo 2011-ųjų. Jo kontraktas baigiasi artėjančią vasarą.

42-ejų vyro vadovavimo metais, šiame dešimtmetyje „Bayern“ laimėjo antrąjį divizioną, du Vokietijos čempionų titulus, vieną supertaurę, vieną taurę.

Didelio spaudimo būtinai laimėti viską jis nejautė. Vokiškas mentalitetas kitoks nei lietuviškas. Vokietijoje svarbiausias tęstinumas, tvarkingas finansinis modelis ir darbas laikantis aiškios vizijos. Sportiniai rezultatai – antraeilis dalykas.

O viena kertinių vizijų „Bayern“ krepšinio klube – naujos arenos statybos.

„Žalgiris“ su „Bayern“ kausis legendinėje „Audi Dome“ arenoje, kuri buvo pastatyta 1972-ųjų Miuncheno olimpinėms žaidynėms. Taip, toje pačioje arenoje įvyko kontroversiškasis krepšinio turnyro finalas, kuriame Aleksandro Belovo metimas padėjo sovietams skandalingai įveikti JAV krepšininkus.

„Audi Dome“ arena talpina 6700 sirgalių. Tokie skaičiai neatitinka Eurolygos reikalavimų, bet kol žais turnyre išskirtinėmis teisėmis, „Bayern“ turi užtektinai laiko pasistatyti naujus rūmus.

O tada atsivers dar daugiau galimybių „Bayern“ krautis pelną ir krepšinio aikštėse.

VIDEO: „Eurolygos dienos“ prognozė: nutrūks pralaimėjimų „Bayern“ serija (3/3)

Remiantis „Forbers“ informacija, 2018-aisiais „Bayern“ organizacija buvo įvertinta 2,7 milijardo eurų.

Vertingiausių visų pasaulio sporto komandų sąraše „Bayern“ užėmė dvyliktą vietą.

10 vertingiausių sporto komandų pasaulyje („Forbes“)
Klubas Vertė (USD) Sporto šaka
1. Dallas Cowboys 4,8 mlrd. NFL
2. Manchester United 4,123 mlrd. Futbolas
3. Real Madrid 4,09 mlrd. Futbolas
4. Barcelona 4,064 mlrd. Futbolas
5. New York Yankees 4 mlrd. Beisbolas
6. New England Patriots 3,7 mlrd. NFL
7. New York Knicks 3,6 mlrd. NBA
8. Los Angeles Lakers 3,3 mlrd. NBA
8. New York Giants 3,3 mlrd. NFL
10. Golden State Warriors 3,1 mlrd. NBA
10. Washington Redskins 3,1 mlrd. NFL

Po tokios sėkmingos futbolo komandos sparnu auganti krepšinio ekipa turi visas galimybes sėkmingai stiebtis aukštyn.

„Žalgiris“ penktadienio vakarą Miunchene sutiks dar tikrai įveikiamą „Bayern“ ekipą. Bet labai įdomu, kur šis projektas išsivystys ateityje.

„Tikslas – būti vienu geriausių klubų visoje Europoje, – 24sek Miunchene pasakojo O.Kostičius. – Čia susirinkę motyvuoti žmonės. Ir jie supranta, kad svarbiausia – tvarkinga organizacija.

Matote, sėkmė sporte gali ateiti skirtingais keliais, bet geriausias kelias – organizacijai ir komandai augant kartu bei siekiant bendrų tikslų. Krepšinio žmonės semiasi patirties iš futbolo organizacijos.

Mes alkani, o mūsų tikslas – tapti viena geriausių komandų Europoje. Tikiu, kad tai įmanoma.“

VIDEO: „Eurolygos diena“: kova dėl 8 vietos dabar – o kas toliau?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai