Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 10 20

„Žalgirio“ varžovų klubą Rusijoje šildo V.Putinui artimo milijardieriaus dėmesys

Kauno „Žalgiriui“ penktadienį Eurolygos rungtynėse Rusijoje reikės kovoti prieš klubą, kuris biudžetu penkis kartus lenkia Lietuvos čempionus. 23 mln. dolerių šį sezoną surinkusi Pamaskvės komanda nebūtų tokia turtinga be Ališero Usmanovo – Rusijos prezidentui artimo žmogaus, patenkančio į pasaulio milijardierių šimtuką.
Ališeras Usmanovas
Ališeras Usmanovas / „Scanpix“ nuotr.
Eurolyga | „Chimki“ – „Žalgiris“ | 20:00 | Mytiščiai

Rimas Kurtinaitis ir jo „Chimki“ krepšininkai keturis mėnesius laikėsi be atlyginimų, o žaidėjai viešai grasino streiku 2013 metų žiemą.

Pamaskvės regiono pinigų nebeužteko. Atrodė, kad finansinė krizė sugrauš šią Rusijos komandą, kaip yra atsitikę šioje šalyje ir su ilgesnę istoriją skaičiuojančiomis sporto ekipomis.

Tačiau R.Kurtinaičio praeities nuopelnai ir charizma padėjo „Chimki“ vadovams susitarti su nauju gelbėtoju.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ališeras Usmanovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ališeras Usmanovas

Dar iš auksinio „Žalgirio“ laikų lietuvį prisiminęs A.Usmanovas patikėjo tuometiniu „Chimki“ treneriu ir suleido tokią finansinę injekciją, kad Pamaskvės klubas iš ligonio pavirto vienu sveikiausių ir turtingiausių Europos krepšinio klubų.

Tai nebuvo didelė investicija A.Usmanovui, kuriam „Forbes“ šiais metais skyrė 66 vietą viso pasaulio milijardierių sąraše.

Šveicarijoje įsikūrusio 64 metų uzbeko turtai vertinami 15 mlrd. dolerių.

Taškente augęs A.Usmanovas įgijo tarptautinės teisės bakalauro laipsnį Maskvoje, o paskui Rusijoje susikrovė turtus vystydamas metalo prekybą ir kitomis investicijomis. O jų būta daug ir įvairių.

Jam priklauso „Metalloinvest“ didžioji akcijų dalis, taip pat didelė „Kommersant“ spaustuvė, jis yra „Gazprom“ investavimo kontroliuojančiosios bendrovės generalinis direktorius.

A.Usmanovas yra bendraturtis antro pagal populiarumą Rusijoje mobiliojo ryšio operatoriaus „MegaFon“ ir Mail.ru grupės – didžiausios Rusijoje interneto kompanijos, valdančios daugybę portalų, tokių kaip „Odnoklassniki“ ar „Vkontakte“.

Turtuolis yra neabejingas sportui. Buvęs Uzbekistano fechtavimo rinktinės narys yra Tarptautinės fechtavimo federacijos prezidentas, taip pat valdo 30 proc. Anglijos futbolo klubo Londono „Arsenal“ akcijų.

A.Usmanovas yra artimas Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, kaip ir verslininko žmona Irina Viner. Kalbama, kad būtent I.Viner, buvusi gimnastikos trenerė, supažindino V.Putiną su buvusia gimnaste Alina Kabajeva.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ališeras Usmanovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ališeras Usmanovas

A.Usmanovo pavardė nefigūruoja tarp „Chimki“ savininkų ar oficialių rėmėjų.

Tačiau šiais metais Rusijos klubas iškart išplatino pareiškimą ir palaikymą šiam verslininkui, kai jį korupcija apkaltino V.Putino aršus kritikas Aleksejus Navalnas.

Tai nėra vienintelė įdomi istorija apie A.Usmanovą.

1980 metais jis buvo areštuotas ir nuteistas kalėti šešerius metus dėl socialistinio turto vagysčių Uzbekistano respublikoje. Teistumas buvo panaikintas tik 2000 metais, kai Uzbekistano teismas paskelbė, jog nusikaltimo niekada ir nebūta, nes duomenys esą buvo suklastoti.

2012 metais britų laikraštis „The Times“ pranešė, jog A.Usmanovas pasamdė viešųjų ryšių kompaniją, kad ši imtųsi priemonių ir panaikintų bei ištaisytų „Wikipedia“ puslapyje esančius įrašus apie kliento teistumą ir skandalus.

Vienas skandalų kilo po 2011 protestų Rusijoje kilusios sumaišties A.Usmanovui priklausančiame leidinyje „Kommersant Vlast“. Savaitiniame žurnale buvo išspausdinta nuotrauka su balsavimo lapeliu, ant kurio buvo raudonai užrašyta: „Putinai, užsikrušk pats“, o po nuotrauka paliktas toks parašas: „Teisingai užpildytas balsavimo lapas buvo pripažintas negaliojančiu“.

Po to iškart buvo atleistas žurnalo redaktorius Maksimas Kovalskis. 60 žurnalistų pasirašė atvirą laišką A.Usmanovui, prašydami sugrąžinti redaktorių, bet turtuolis atsisakė tai padaryti.

VIDEO: Алишер Усманов против Алексея Навального
VIDEO: Отвечаем олигарху Усманову и показываем его дом

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas