Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 17

„Žalgirio“ varžovų žvaigždė kentėjo nuo reto sutrikimo

Šįvakar Eurolygos rungtynėse Stambule Kauno „Žalgirio“ gynėjai turės itin daug dėmesio skirti Shane'ui Larkinui. 26 metų gynėjas yra vienas geriausių ir vienas daugiausiai uždirbančių Eurolygos žaidėjų, nors vaikystėje kentėjo nuo obsesinio kompulsinio sutrikimo.
Shane'as Larkinas
Shane'as Larkinas / „Scanpix“ nuotr.

Sh.Larkino dienos priklausydavo nuo skaičių.

Įsivaizduokite aštuonerių metų berniuką, kurio įprastos rytinės procedūros priklausydavo nuo tam tikro skaičiaus galvoje.

Jis atsikelia ir pradeda ruoštis mokyklai, bet akis užkliūna už vaizdo ekrane – ten Ray Allenas kaip tik pataikė aštuonis tritaškius praėjusį vakarą vykusiame NBA mače.

Žinutė keliauja į aštuonmečio Sh.Larkino smegenis: šios dienos skaičius yra aštuoni. „Tada aš žinau, kad turiu nusiplauti rankas aštuonis kartus“, – ESPN pasakojo Sh.Larkinas.

VIDEO: „Eurolygos diena“: „Žalgiriui“ – baisesnė nei atrodo turkiška grėsmė (2/5)

Viskas kartojosi. Jis maunasi šortus, bet šie netyčia nukrenta ant kilimo, o tai reiškia viską iš naujo – Sh.Larkinas vėl plaunasi rankas. Aštuonis kartus.

Jis skuba toliau, jau mauna pro duris, bet šuo lyžteli ranką. Sh.Larkinas neturi pasirinkimo – jis vėluoja į mokyklą, bet vis tiek turi eiti į vonią ir plauti rankas. Vėl aštuonis kartus.

Sh.Larkinas gyveno pagal obsesinio kompulsinio sutrikimo taisykles. Tai reiškė, kad idėjos, vaizdiniai ar impulsai vis sukasi žmogaus galvoje. Žmogus su šiuo sutrikimu nenorėtų turėti šių minčių ir jos jį tikrai trikdo, bet jis negali jų kontroliuoti.

„Scanpix“ nuotr./Shane'as Larkinas
„Scanpix“ nuotr./Shane'as Larkinas

Jis nėra toks vienas. Ironiška, bet tas pats R.Allenas – buvęs NBA garsus snaiperis irgi perėjo per obsesinį sutrikimą, kuris paliečia tik 2,3 proc. žmonių, arba – tik vieną vaiką iš šimto.

Tai suprantama suaugusiems, bet viskas sudėtingiau mažam vaikui. „Nesupratau, kas vyksta, – pasakojo Sh.Larkinas. – Mačiau, kad mano draugai plauna rankas po kartą, kai kurie neplauna visiškai, o tada pats savęs klausdavau: „Kas yra negerai su manimi?“

Kai dingdavo R.Alleno tritaškiai, atsirasdavo kažkas kitas. Pavyzdžiui, trys paukščiai už lango. Sh.Larkinas lengviau atsipūsdavo, nes jau geriau žinodavo, kad kitas 24 valandas galės gyventi su aiškiu skaičiumi, šiuo atveju – trys.

VIDEO: „Eurolygos diena“: kuriems žaidėjams buvo skirta Šaro kritika? (1/5)

Keista, tačiau šis sutrikimas išnykdavo, kai jis atsidurdavo krepšinio aikštėje. Ten jis buvo laisvas, jam nerūpėjo nešvarumai ar bakterijos.

„Tai beprotiškiausia dalis, – sakė Sh.Larkinas. – Aš negalėdavau paliesti lifto mygtuko ar pasukti vandens krano, nes jie galėjo būti nešvarūs. Tačiau galėjau laisvai vaikščioti po krepšinio aikštę, kur kiti purvinais pirštais čiupinėjo kamuolį, bet man viskas buvo gerai.

Aš žaisdavau valandų valandas su tuo kamuoliu, tada palikdavau aikštę ir suvalgydavau mėsainį net neplovęs rankų.“

„Scanpix“ nuotr./Shane'as Larkinas
„Scanpix“ nuotr./Shane'as Larkinas

Sh.Larkinas slėpė savo problemą nuo bičiulių ir komandos draugų. Tik jo šeima buvo pilnai įtraukta į skaičių sistemą.

Augant simptomai išliko. Jei šuo pridarydavo ant kilimo, Sh.Larkinas užsidarydavo kambaryje, negalėdavęs pareiti į kitą būsto pusę. Kelyje į vonią kartais prireikdavo daugybės rankšluosčių, kad jis išvengtų nešvarumų ir pelėsių.

Jo motina – Lisa Larkin plaudavo vonią kartais ir po 20 kartų per dieną. Ji suprasdavo sūnaus sunkumus, nes ir pati turėjo psichologinių sutrikimų. Tačiau Shane'o tėvas, buvęs beisbolo žaidėjas Barry Larkinas rinkosi taip vadinamą „kietą meilę“.

„Tėvas testavo mane, – paaiškino Sh.Larkinas. – Jis ėjo į vonią ir tyčia neplaudavo rankų, o tada paliesdavo mano delnus. Jis kalbėjo man: „Tau viskas gerai, tu gali tai praeiti. Jam atrodė, kad tai geras sprendimas, bet buvo sunku – tarp mūsų buvo problemų.“

VIDEO: „Eurolygos diena“: sublizgėjęs N.Woltersas apie tai, kodėl „Žalgiris“ buvo jo vasaros prioritetas (3/5)

Mokykloje vidurinėse klasėse simptomai aštrėjo, tad Sh.Larkino motina surado psichologijos profesionalą, kuris rekomendavo paaugliui vaistus nuo depresijos. Tai irgi kėlė nerimo. „Man nėra depresijos, – savo mamai pasakė Shane'as. – Ar yra?“

Jis rijo piliules. Jos padėjo sumažinti obsesinį kompulsinį sutrikimą, bet atėmė energijos. Jis pajautė, kad aikštėje tai jam trukdo, nes ten jis tampa pernelyg atsipalaidavęs. O jis norėjo būti kovotojas.

„Scanpix“ nuotr./Shane'as Larkinas
„Scanpix“ nuotr./Shane'as Larkinas

Galiausiai jis atsisakė medikamentų ir nusprendė brautis per krepšinį be jų.

Jam pavyko – 2013 metais 180 cm ūgio gynėjas buvo pašauktas 18-uoju NBA naujokų biržoje ir turėjo nedidelius, bet stabilius vaidmenis trijose NBA klubuose – „Dallas Mavericks“, „Brooklyn Nets“ ir „New York Knicks“.

„Scanpix“/AP nuotr./Shane'as Larkinas
„Scanpix“/AP nuotr./Shane'as Larkinas

2016-2017 m. sezoną jis buvo vienas Vitorijos „Baskonia“ lyderių Eurolygoje, rinkęs po 13,1 taško, o praėjusį sezoną atstovavo „Boston Celtics“, kur NBA pirmenybėse rinko po 4,3 taško.

Vasarą Sh.Larkinas persikėlė į „Anadolu Efes“, kuri jam moka apie 1,7 mln. dolerių per metus.

Trečiadienio vakarą įžaidėjo meistriškumą įvertins ir Kauno „Žalgiris“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai