Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 02 23

„Žalgirio“ žvalgyba Madride: kaip šlifuojami krepšinio deimantai

Kauno „Žalgirio“ krepšininkai ketvirtadienį Eurolygos rungtynėse priims Madrido „Real“ – Eurolygos favoritus, kurių virtuvę iš arti apžiūrinėjo šį sezoną per pirmojo rato akistatą Ispanijos sostinėje. Nors žalgiriečiai 82:95 nusileido Karališkajam klubui, Madride išvydo daugiau nei tik rungtynes.

Per pastarąjį dešimtmetį, kai prie „Real“ vairo atsistojo Pablo Laso, Madrido komanda iškovojo 21 titulą – po dviejų dešimtmečių laukimo iškelta Eurolygos nugalėtojų taurė (2015 m.), netrukus – ir dar viena (2018 m.).

Nors po Šarūno Jasikevičiaus atvykimo „Barcelona“ perėmė titulų medžiotojų vaidmenį Ispanijoje, šį sezoną „Real“ vis dar pirmauja ACB lygoje bei su katalonais dalijasi 1–2 vietas Eurolygoje.

„Real“ sistemoje išaugo daugiau pasaulinio ryškumo žvaigždžių, todėl naujovių besidairanti „Žalgirio“ delegacija keliavo į Madridą lapkritį.

„Mus domino viskas – nuo gyvenimo ir treniruočių sąlygų iki pratybų planų, jaunimo ugdymo sistemų, – pasakojo Kauno „Žalgirio“ jaunimo komandos vadovas Gediminas Navickas. – Buvo labai įdomu panagrinėti skirtumus.“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gediminas ir Kęstutis Navickai
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gediminas ir Kęstutis Navickai

Iš Madrido – į NBA

„Žalgiris“ daug dėmesio skiria jaunimo sistemai, bet tobulėti visada randamos naujos orbitos.

Galima prisiminti Kauno klubo sistemoje augusius žaidėjus, šovusius į Eurolygą (Rokas Jokubaitis, Marius Grigonis, Jonas Mačiulis, Paulius Jankūnas, Mantas Kalnietis, Edgaras Ulanovas, Lukas Lekavičius, Artūras Milaknis, Artūras Gudaitis) ar net įkėlusius koją į NBA (Donatas Motiejūnas, Isaiah Hartensteinas, Arnoldas Kulboka).

Tačiau „Real“ pagamino dar ryškesnių žvaigždžių.

Per pastarąjį dešimtmetį „Real“ žaidėjai laimėjo net penkis Eurolygos Kylančios žvaigždės prizus: po du Nikola Mirotičius ir Luka Dončičius, o pernai – Usmanas Garuba.

Sekmadienį į „Real“ krepšį 19 taškų sumetęs ir Karaliaus taurę nugvelbęs „Barcelona“ lyderis N.Mirotičius yra atstovavęs „Real“ komandai devynerius metus. Tuomet 14-metis krepšininkas persikėlė iš Podgoricos į Madridą ir ten žaidė iki 2014 metų, kada išvyko į NBA.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Nikola Mirotičius (su kamuoliu)
AFP/„Scanpix“ nuotr./Nikola Mirotičius (su kamuoliu)

NBA ikona tapęs slovėnas Luka Dončičius iš Liublianos į Madridą persikėlė būdamas 13-os ir Karališkojo klubo talentu buvo šešerius metus.

Pernai „Houston Rockets“ 23-iuoju šaukimu pakviestas U.Garuba dar tik skinasi kelią elitinėje lygoje.

„Didžiausią įspūdį palieka jų talentai – tai net ne Ispanijos, o viso pasaulio rinktinė, – įspūdžiais iš Madrido dalijosi G.Navickas. – Ir dabar surinkta nuostabi komanda, su kuria jau esame žaidę.“

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Usmanas Garuba
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Usmanas Garuba

17-metis slovėnas Urbanas Klavžaras, 17-metis Juanas Nunezas, tris pilietybes (Serbijos, Graikijos ir Švedijos) turintis Tristanas Vukčevičius, 17-metis Eli Ndiaye, 17-metis Baba Milleris, 18-metis Sediq Garuba – net šeši paaugliai yra debiutavę „Real“ gretose Eurolygoje šį sezoną.

U.Klavžaro 10 taškų yra padėję „Real“ nugalėti Maskvos CSKA klubą, kai Madrido klubas pasitelkė kelis jaunuolius dėl COVID-19 išretintos pagrindinės sudėties.

Dauguma jų pernai padėjo Madrido „Real“ triumfuoti Eurolygos jaunimo (iki 18 metų) turnyre. Pavyzdžiui, U.Klavžaras pelnė 16 taškų finale, kuriame buvo nugalėta Barselonos pamaina.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Jaunieji „Real“ krepšininkai
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Jaunieji „Real“ krepšininkai

Per 40 mln. biudžetą (4 kartus daugiau nei „Žalgiris“) valdantis Madrido klubas turi ką pasiūlyti Europos krepšinio talentams.

„Labiausiai įsiminė pastatai – tai tarsi atskiras miestelis, kuriame gyvena ir futbolo, ir krepšinio talentai, – pasakojo G.Navickas, pats buvęs 2005 m. pasaulio jaunimo čempionu su Lietuvos rinktine. – Iš viso ten gyvena 14 jaunų krepšininkų, jiems ir kitiems suteiktos labai geros sąlygos – bazės, salės, užsieniečiai vežami į tarptautinę mokyklą.“

Tiesa, Kauno ir Madrido kalvės veikia skirtingais metodais.

„Žalgirio“ krepšinio akademija skaičiuoja 1040 mokinių. Vien iš dvylikamečių sudarytos keturios „Žalgirio“ komandos, iš trylikamečių – trys, iš keturiolikmečių – vėl keturios ir taip toliau kylant amžiaus laiptais iki 19 metų.

Madrido „Real“ turi tik keturias jaunimo komandas, kurios žaidžia įvairiuose Ispanijos krepšinio lygmenyse. Ten treneriai į krepšinį ateina po savų darbų, tad sunkiau įsitraukia į ugdymą nei etatinį darbą turintys lietuviai.

„Jie susitelkia į didelę atranką. „Real“ standartas yra labai aukštas, bet aukštesnėse pakopose susiduria su panašiais iššūkiais kaip ir mes – Eurolygos labai aukštas, iš jaunimo komandų sunku pareiti į Eurolygą, natūralu, kad kai kurie žaidėjai yra skolinami“, – pasakojo G.Navickas.

Iš tiesų: į „Žalgirio“ krepšį 7 taškus per 8 minutes pelnęs 209 cm ūgio T.Vukčevičius prieš mėnesį buvo paskolintas Belgrado „Partizan“ komandai.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Tristanas Vukčevičius
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Tristanas Vukčevičius

„Real“ jaunimo akademijai jau dešimtmetį vadovauja buvęs Madrido komandos krepšininkas Alberto Angulo.

G.Navickas yra girdėjęs, jog „Real“ domėjosi ir Lietuvos talentais. „Žalgirio“ jaunimo komandos vadovas ir pats yra sulaukęs kolegų iš Madrido skambučių ir prašymų pasidalinti nuomone.

Tačiau dienos pabaigoje G.Navickas įsitikinęs, kad „Žalgirio“ talentų kalvė gali konkuruoti su Karališkuoju klubu.

„Ten patenka patys geriausi žaidėjai, konkurencija milžiniška, jie turi didelius finansinius resursus paimti daugiau žaidėjų ir žiūrėti, kas iš jų išeis. Jie gali nepataikyti, jie turi plačius talentų sąrašus. Kai paklausi apie biudžetą, tik šypteli, nes jis turbūt net nėra apibrėžtas, nebūtinai suspaustas į rėmus, – kalbėjo G.Navickas. – Mes dirbame kiek kitaip, jei imame žaidėją, matome jo kelią ir tikime, kad iš jo gali kažkas išeiti.

Vis dėlto mes galime konkuruoti, ypač krepšinio ugdymo srityje, nes dirbame kitaip. Nenoriu įžeisti, bet kai kur dirbame jei ne geriau, tai bent jau ne prasčiau.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas