Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 01 27

„Žalgiris“ – karštajame taške: ar tai saugi vieta krepšiniui?

Kai spalio 25–27 d. viešėjau Stambule, rašiau apie tankiausią Europos miestą, kuris po truputį sėkmingai atsigauna po neramumų ir ramiai ruošiasi didžiausiems krepšinio renginiams 2017-aisiais. O tada – „bum“ prie Stambulo „Bešiktaš“ stadiono, „pykšt“ fotografijos parodoje per Rusijos ambasadoriaus kalbą bei „pokšt“ Naujųjų metų naktį naktiniame klube. Ar „Žalgiris“ ir kitos komandos saugios populiariausiame, bet drauge ir karščiausiame taške Eurolygos žemėlapyje?
Policija krepšinio rungtynėse Stambule
Policija krepšinio rungtynėse Stambule / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Eurolyga | „Žalgiris“ – „Daruššafaka“ | 19:45 | Stambulas

„Ar Stambule saugu?“ – pastarąjį mėnesį įvairiausiuose kelionių puslapiuose internete klausinėja smalsuoliai, kurie ketina atvykti į didžiausią Europos miestą.

Stambule jau sunku atsekti paskutinį teroro išpuolį. Naujausias Turkiją sukrėtęs teroro aktas įvyko Naujųjų metų naktį, kai ginkluotas teroristas atakavo naktinį klubą – žuvo mažiausiai 39 žmonės, dar 69 buvo sužeisti populiariame „Reinos“ naktiniame klube.

Europos institucijos neragino atšaukti kelionių į Stambulą, tačiau perspėjo turistus laikytis atokiau nuo Turkijos ir Sirijos sienos. Stambulą nuo jos skiria maždaug 1000 kilometrų, tačiau tai nemažina pavojaus karštajame Europos taške, kurį krečia teroro išpuoliai. Oficialus saugumo statusas šalyje – „didžiulė teroro grėsmė“.

Britai perspėja, kad po pastarojo Naujųjų išpuolio naktiniame klube „teroristų grupuotės toliau planuoja kitas atakas“ ir jos, anot institucijų, yra labai tikėtinos.

Teroro atakų grėsmė, kaip skelbia britų institucijos, ypač padidėjusi aviacijos srityje. Skelbiama, kad teroristų taikinyje yra didžiulio žmonių susibūrimo vietos ir turistai iš Vakarų valstybių. Turkai nespėja atsigauti po išpuolių – vieną seka kitas.

„Ir man šiek tiek neramu eiti į masinio susibūrimo vietas mieste, – duodamas interviu 24sek pripažįsta „Daruššafaka“ sirgalius Ahmetas Canas Cavusoglu. – Bet šiaip, Stambulas yra saugus miestas.“

J.Bertomeu: „Nesvarbu, Barselonoje ar Stambule, tai gali nutikti bet kur. Stambule jaučiuosi visiškai saugus. Eurolyga laikosi savo plano.“

Terorizmas nėra tik Stambulo problema. Su ja kovoja visas pasaulis, kai paskutiniai teroro aktai sukrėtė tokias šalis kaip Prancūziją, Belgiją ar Vokietiją. Ahmeto teigimu, tai yra iššūkis kiekvienam didžiajam miestui, o Stambulas ne mažiau saugus nei bet kuris kitas metropolis.

„Jeigu kas nors planuos kokią nors ataką, vieta visai nesvarbi“, – samprotauja Ahmetas.

Gyvenimas Stambule vyksta įprasta vaga. Spūstys Stambulo gatvėse primena iš vaflių varvantį šokoladinį kremą – tiek daug, kad nesutelpa.

Benamės katės okupavusios prekybos centro burgerinės kėdes.

Angliškai nė žodžio nemokantis taksistas piktai burba ant jam kelio nepraleidusio „Toyota“ vairuotojo.

Vietos baruose du kostiumuoti vyrukai, užsukę pavakarieniauti, emocingai stebisi taikliais „Galatasaray“ metimais į „Fenerbahče“ krepšį.

Dvi žavios damos viešbučio lifte prunkšdamos dėliojasi vakaro planus.

VIDEO: Tiesiai iš Stambulo – K.Pangoso ekskursija po viešbučio kambarį

„Pasikeitimų kasdieniame gyvenime čia nėra. Viskas kaip ir anksčiau. Na, bet kažkur giliai mintyse žmonės turi didesnį savisaugos jausmą“, – pripažįsta Ahmetas.

„Daruššafaka“ sirgalius: „Žmonės mano, kad Stambulas – tai kaip Sirija. Lyg čia kasdien sprogtų bombos ir mirtų tūkstančiai žmonių. Nieko panašaus.“

Išpuoliai žiemą galbūt pasėjo įtampą, bet Ahmetas pyksta dėl Stambulą aplipusių stereotipų.

„Žmonės mano, kad Stambulas – tai kaip Sirija. Lyg čia kasdien sprogtų bombos ir mirtų tūkstančiai žmonių. Nieko panašaus. Stambulas nėra pavojingesnis už bet kurį kitą Europos miestą“, – įsitikinęs „Daruššafaka“ aistruolis.

Taigi, jei susirūpinę Ahmeto draugai užsienyje jo klausia „ar dabar saugu atvykti į Stambulą?“, 23-ejų vyras atsako „be jokių abejonių“.

„Čia nėra jokios baimės ar panikos. Žmonės gyvena savo gyvenimus. Ir nėra jokio nerimo dėl galimo naujo išpuolio. Nors grėsmė egzistuoja, ji egzistuoja visame pasaulyje“, – pasakoja Ahmetas.

Gegužės 19–21 d. Stambule vyks Eurolygos finalo ketvertas.

Rugsėjo 9–17 d. čia vyks ir lemiamos Europos čempionato kovos, kuriose turėtume išvysti ir Lietuvos rinktinę.

Turkas neabejoja – jo mieste svarbiausių Europos krepšinio renginių metu bus saugu.

Aišku, tą užtikrina ir Stambulo valdžia, ir vietos saugumo pajėgos. Bent keturių Eurolygos klubų žaidėjai ir treneriai iš užsienio išvydę realią grėsmę būriais paliktų komandas, tačiau viskas savo vietose, išskyrus B.Cottono žinutę „Anadolu Efes“.

„Čia sunkūs laikai. Daug visko vyksta. Bet viskas, ką galiu padaryti, tai nekreipti dėmesio. Kai tai nutiko, buvo baisoka, bet turime gyventi toliau ir dirbti savo darbą. Reikia susikaupti ir eiti į priekį“, – 24sek sakė buvęs žalgirietis Jamesas Andersonas, dabar žaidžiantis „Daruššafaka“ ekipoje.

„Per tokius svarbius renginius vietos valdžia ir saugumo pajėgos dirba puikiai. Komandoms ir sirgaliams nekils jokios grėsmės, – įsitikinęs Ahmetas. – Nėra reikalo atšaukti Stambule vyksiančius Eurolygos finalo ketvertą ir Europos čempionatą. Vienintelis dalykas, dėl kurio turėtų nerimauti žmonės – kaip iš kelionės į Stambulą parsivežti kuo daugiau įspūdžių.“

Lietuviams, ko gero, didžiausias nerimas bus, kaip iš Stambulo parsivežti dar vieną Europos čempionato medalį.

VIDEO: #DėmesysEurolygai. Žalgiriečiai Stambule dalinasi mintimis apie komandos atmosferą ir varžovus
„Orakulo“ prognozė: „Žalgiris“ – „Daruššafaka“
„Orakulo“ prognozė: „Žalgiris“ – „Daruššafaka“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas