Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 26

„Žalgiriui“ – beveik tobulos komandos su tobulu žaidėju išbandymas

Kol didžioji dalis Kauno „Žalgirio“ žaidėjų, pasirėmę į lėktuvo langą, snaudė atstatydami jėgas po pergalės Barselonoje, žalgiriečių skautas Evaldas Beržininkaitis keitėsi su Šarūnu Jasikevičiumi popieriais, kuriuose turėjo būti rastas kodas, kaip nulaužti beveik tobulą puolimą. Jį sezono pradžioje demonstruoja Madrido „Real“ klubas, kuris jau ketvirtadienį svečiuosis „Žalgirio“ arenoje.
Anthony Randolphas ir Jonas Mačiulis
Anthony Randolphas ir Jonas Mačiulis / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.
Eurolyga | Ketvirtadienis | „Žalgiris“ – „Real“ | 20:00 | Kaunas

Nuskambės keistai, bet „Žalgiris“ dabar turi geriausią progą įveikti „Real“. Ispanai Kaune viešės net be trijų svarbių žaidėjų, iš kurių du – komandos ramsčiai.

Traumuoti Sergio Llullas, Anthony Randolphas ir Ognjenas Kuzmičius liko Madride stebėti savo bendražygių rungtynių „Žalgirio“ arenoje per televizorių. Bet jie sofose bus įsitaisę gana patogiai ir ramiai. Net ir be jų „Real“ kol kas demonstruoja nenulaužiamą krepšinį.

Ispanijos čempionate „Real“ laimėjo visas 5 rungtynes, Eurolygoje – 3. Viena iš pergalių pasiekta prieš galingąjį Maskvos CSKA. Niekas kol kas tiesiog negali išgliaudyti „Real“ puolimo.

„Ką turime, tai turime – talentą puolime. To jau iš mūsų neatimsi“, – juokėsi Jonas Mačiulis, trečiadienio vakarą su „Real“ komanda nusileidęs Kauno oro uoste.

VIDEO: Jonas Mačiulis atvyko į Kauną: „Visada smagu grįžti“

„Real“ yra geriausią puolimo reitingą Ispanijos čempionate turinti komanda, kuriai niekas neprilygsta pagal 91,8 taško vidurkį. Eurolygoje Madrido klubas taip pat neturi lygių: ir pagal 90 taškų vidurkį, ir pagal puolimo efektyvumo rodiklius.

Šį puolimo bolidą vairuoja Luka Dončičius. Net 33 procentai „Real“ atakų baigiasi L.Dončičiaus veiksmais.

Verta. Nurautą statistiką demonstruojantis L.Dončičius yra naudingiausias Eurolygos žaidėjas – renka vidutiniškai 31,3 naudingumo balo per rungtynes, kuriais virsta 22,7 taško, 6 atkovoti kamuoliai ir 3,7 rezultatyvaus perdavimo.

„Žalgirį“ jis pasitinka po karjeros rungtynių su Milano „Olimpia“, kuriose pelnė 27 taškus ir surinko 41 naudingumo balą.

Palyginti su praėjusiu sezonu, slovėnas dabar dar agresyvesnis – dažniau lipa ant lentos medžiodamas atšokusį kamuolį, drąsiai eina į kontaktą ir provokuoja pražangas.

„Dar daugiau pasitikėjimo. Visa kita jis turėjo, tik po Europos čempionato atsirado dar didesnis pasitikėjimas savo jėgomis“, – L.Dončičiaus progresą apibūdino J.Mačiulis.

Pavyzdžiui, antradienio rungtynėse su Milano „Olimpia“ L.Dončičius išprovokavo net 10 pražangų – daugiausia savo karjeroje. Per susitikimą jis kol kas išprovokuoja vidutiniškai po 8 pražangas – beveik keturiskart daugiau nei praėjusį sezoną.

Slovėnas taip pat išmetė rekordiškai daug baudų – net 12 (pataikė 11). Per vieną mačą jis vidutiniškai po 10 kartų stoja prie baudų metimo linijos. Palyginimui, 2016–2017 m. sezoną tik triskart viršijo 6 mestų baudų žymą.

„Su Milanu jis metė gal 8–10 baudų po bonuso situacijų. Svarbiausia neduoti nieko už dyką“, – pabrėžė Šarūnas Jasikevičius. L.Dončičius baudas realizuoja 87 proc. tikslumu.

18-metis, nieko nelaukęs, tėškė rimtą paraišką tapti Eurolygos sezono MVP ir jį sustabdyti darosi pernelyg sudėtinga. Mažiausiai naudingumo balų jaunuolis rinko prieš CSKA – 21.

Jau galima užpatentuoti jo firminį tritaškį po driblingo atšokus prie tritaškio linijos. L.Dončičius gali išmesti tolimą metimą vos tik pasislėpęs už užtvaros. Jeigu progos metimui nėra, L.Dončičius neria krepšio link ir ieško besileidžiančio aukštaūgio, kuriam arba akimirksniu pakabins „alley-oop'ą“, arba iškiš kamuolį žemai.

Labai realu, kad L.Dončičių dengs Axelis Toupane'as arba Edgaras Ulanovas, kadangi, sulaukęs žemesnio ir smulkesnio varžovo pasipriešinimo, 201 cm ūgio žaidimo kūrėjas naudojasi savo jėgos pranašumu ir grasina krepšiui žaisdamas nugara ant ūselio.

Tik E.Ulanovas turės būti be galo vikrus ir tikslus, kad nepasimautų ant L.Dončičiaus judesių, o A.Toupane'as – susitelkti į varžovo priežiūrą, kadangi sezono pradžioje jis neretai pramiega situacijas ir „Žalgiris“ baudžiamas lengvais varžovų snaiperių taškais.

„Tai įspūdingas talentas. Su kiekvienomis rungtynėmis, su kiekvienu mėnesiu jis darosi solidesnis. Randa daugiau būdų. Vakar nuėjo, pacentravo porą sykių. Sunku tokį dengti, bet bandysime kažkaip sustabdyti“, – samprotavo Šaras.

VIDEO: Iš vienų rungtynių į kitas grįžęs Šarūnas Jasikevičius lengvos kovos nesitiki

Koncentracija gynyboje bus didžiausias „Žalgirio“ prioritetas, nes „Real“ puolimas reikalauja maksimalaus tikslumo gynyboje.

Nors žaidžia aukštu tempu – ketvirtu didžiausiu Eurolygoje, ispanai brangina kamuolį ir klysta dažniau tik už dvi komandas (vid. 9,7 kl.).

Dažniausiai tų klaidų pridaro argentinietis įžaidėjas Facundo Campazzo (vid. 2,7). Kartais jis gali iškišti perdavimus tarp savo kojų, užkabinti balionus virš lanko, bet atakų organizatorius neretai paskuba ir turi žalingą polinkį šveisti kamuolį į tribūnas.

Tačiau F.Campazzo yra sunkiai sutramdomas atviroje aikštėje, ypač kai į „Real“ greitas atakas sugeba įsijungti net centras Gustavo Ayonas.

„Real“ bėga į priekį vos tik radę tam galimybę po netaiklių varžovų metimų. Kad išvengtų tokių kontratakų, Madrido klubo varžovai turi arba užbaigti ataką taškais, arba iškart po metimo žiūrėti atgal. Sugaišta sekundė 9 atvejais iš 10 baigsis dviem greitais ispanų taškais per 4–5 sekundes.

Luka Dončičius šalia šoninės linijos gaudo kamuolį ir akimirksniu pro nugarą serviruoja jį F.Campazzo. Argentinietis tarp savo miklių kojų baudos aikštelėje kiša kamuolį G.Ayonui, o meksikietis drebina krepšį dėjimu. Tokia yra efektinga lėto atsitraukimo į gynybą kaina, kuria antradienį įsitikino „Olimpia“.

Beje, „Žalgiris“ Barselonoje dažnai pramiegodavo įkirtimus baudos aikštelėje, tad aukštaūgiai turės būti itin budrūs prižiūrėdami G.Ayoną. Su juo sunku susitvarkyti visiems – centras renka vid. 11 taškų, 8,7 atkovoto kamuolio ir 18,7 naudingumo balo per 29 minutes.

Trečias pagal naudingumą Madride Rudy Fernandezas, kuris nors surenka tik 5,5 taško, bet 12 efektyvumo balų prirenka universalumu: atkovoja ir perima po 3 kamuolius, atlieka 2 rezultatyvius perdavimus.

F.Campazzo prideda 9,7 taško, 2,7 rezultatyvaus perdavimo ir 9,3 naudingumo balo.

Nereikėtų nuvertinti ir „Real“ gynybos. Pagal gynybos reitingą, Madrido komanda Eurolygoje rikiuojasi šešta.

Didžiulė to priežastis – fiziški „Real“ puolėjai. Jonas Mačiulis spėja ir paskui varžovų mažiukus, ir fiziškai gali prilaikyti aukštus žmones. Varžovų lyderius „Real“ patiki dengti puolėjui Jeffery Taylorui, kuris pats puolime didžiausią grėsmę kelia savo tolimais metimais iš kampų.

O su L.Dončičiumi aikštėje „Real“ gali nesunkiai rotuoti ginamaisiais ir tik dar labiau apsunkinti varžovų puolimą.

Geriausias „Real“ gynybos pavyzdys – tik 69 CSKA taškai.

„Žalgiris“ „Real“
78,7 Taškai 90
34. Atkovoti kamuoliai 32,7
10,3 Puolime atk. kam. 8,7
19 Perdavimai 18,3
7 Perimti kamuoliai 7,7
2 Blokai 3,3
55,3 % Dvitaškiai 58,8 %
30,6 % Tritaškiai 37 %
78,6 % Baudos 82,1 %
89,7 Naudingumas 104

Madrido klubas yra vienas iš trijų, pralaimėjimo dar nepatyrusių Eurolygoje, tačiau atidaryti ispanų nesėkmių sąskaitą „Žalgiriui“ bus labai sudėtinga.

Per 16 tarpusavio rungtynių Eurolygoje „Žalgiris“ laimėjo tik 1 mačą ir „Real“ laikomi favoritais pratęsti žaliai baltiems nepalankią seriją.

Kita vertus, „Žalgiriui“ dabar laimėti būtų galbūt paprasčiau nei paskutinėse Eurolygos reguliariojo sezono rungtynėse – ketvirtadienį padės namų sienos ir trijų „Real“ žaidėjų trūkumas.

# Žaidėjas Pozicija Ūgis Amžius
1 Fabienas Causeur F 1.95 30
2 Chassonas Randle'as G 1.88 24
3 Anthony Randolphas (traumuotas) C 2.11 28
5 Rudy Fernandezas F 1.96 32
6 Dino Radončičius F 2.02 18
7 Luka Dončičius G 1.99 18
8 Jonas Mačiulis F 1.98 32
9 Felipe Reyesas F 2.04 37
11 Facundo Campazzo G 1.79 26
14 Gustavo Ayonas C 2.08 32
16 Santi Yusta F 2.00 20
20 Jaycee Carrollas G 1.88 34
23 Sergio Llullas (traumuotas) G 1.90 29
32 Ognjenas Kuzmičius (traumuotas) C 2.14 27
33 Trey Thompkinsas (šeimos priežastys) F 2.08 27
44 Jeffery Tayloras F 2.01 28

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas