Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 01 10

„Žalgiriui“ – įspėjimas iš Italijos: „Niekada jų nenuvertinkite“

Kauno „Žalgiris“ jau šį vakarą stos į akistatą su Bolonijos „Virtus“ komanda bei dviem jos žvaigždėmis – Milošu Teodosičiumi ir Marco Belinelli. Nors sudėjus jų amžių jau kovo mėnesį gausime skaičių 73, italai įspėja nenuvertinti karjeros zenitą užnugaryje jau palikusių Bolonijos žvaigždžių.

„Brazdeikis ir Teodosičius ištraukė „Žalgirio“ pergalę“, – juokdamasis pirmąją Kauno ir Bolonijos komandų akistatą spalio mėnesį 15min laidoje PIKENROLAS prisiminė Rytis Vyšniauskas.

Tąsyk „Žalgirio“ arenoje spindėjo vienas geriausių sezono rungtynių sužaidęs Ignas Brazdeikis, bet rungtynių antiherojumi tapo „Virtus“ veteranas M.Teodosičius, suklydęs dukart svarbiausiu metu ir palaidojęs savo komandos viltis laimėti – „Žalgiris“ trečiajame sezono ture triumfavo 68:65.

Scanpix/Karolio Kavolėlio/KKF nuotr./Milošas Teodosičius
Scanpix/Karolio Kavolėlio/KKF nuotr./Milošas Teodosičius

Bet jei manote, kad tai yra 36-ąjį gimtadienį kovo mėnesį minėsiančio serbo šio sezono kasdienybė, apsirinkate.

Dar 2019-aisiais, kai sugrįžo iš NBA ir skambiai pasirašė 5 mln. eurų trejų metų trukmės sutartį, „Virtus“ papildęs įžaidėjas jau nedemonstruoja tokių rodiklių, kokius rinko ilgus metus Maskvos CSKA komandoje, bet krepšinio magas iš nedidelio Valevo miestelio Serbijos vakaruose vis dar yra viena svarbiausių dedamųjų „juodosios V“ komandos gretose.

Eurolygoje šį sezoną Sergio Scariolo treniruojamos ekipos gretose M.Teodosičius vidutiniškai rungtyniauja mažiau nei po 18 minučių, bet per tą laiką spėja pelnyti po 8,7 taško, atlikti po 5,1 rezultatyvaus perdavimo ir surinkti po 8,3 naudingumo balo. Tiesa, neilgai rungtyniaujantis įžaidėjas ypač dažnai klysta – per mačą padaro po 2,7 klaidos, o tai yra geriausias amerikietiškus kalnelius primenančio serbo ir visos „Virtus“ komandos sezono atspindys.

M.Teodosičius šį sezoną ne kartą tempė komandą link pergalių, o tai atsispindi jo statistikoje per laimėtas rungtynes.

Mykolo Stumbro statistikos duombazės „Bballytics“ duomenimis, serbas per aštuonis mačus, kuriuose „Virtus“ šventė pergales, vidutiniškai rinko po 10,1 taško, 5,4 rezultatyvaus perdavimo ir metimais arba perdavimais komandai sukūrė po 21 tašką.

Euroleague nuotr./Milošas Teodosičius
Euroleague nuotr./Milošas Teodosičius

Per 7 pralaimėtus susitikimus, kuriuose žaidė M.Teodosičius, jo rodikliai krito iki 7 taškų, 4,9 rez. perdavimų ir 17,6 sukurto taško.

Be to, „Virtus“ pralaimėjo abejas rungtynes, kuriose vertėsi be savo serbų mago.

Daugeliui gali užkliūti M.Teodosičiaus gynyba, kuria jis nepasižymėjo visos karjeros metu, bet net ir savoje aikštės pusėje šį sezoną serbas nedaro daug žalos savo komandai.

Netgi priešingai. „Bballytics“ rodo, kad 35-erių atakų organizatoriui žaidžiant, „Virtus“ gynybinis reitingas (108,1 taško per 100 atakų) yra kur kas geresnis negu jam sėdint ant suolo (115,7).

Dar didesnę teigiamą įtaką serbas savo komandai daro puolime – jam rungtyniaujant Bolonijos klubas pelno po 112,6 taško per 100 atakų, o nežaidžiant šis rodiklis krenta iki labai skurdžių 104 taškų per 100 atakų.

Pagal bendrą teigiamą indėlį į komandos žaidimą (+16,2 taško per 100 atakų) visoje „Virtus“ komandoje M.Teodosičius nusileidžia vieninteliam Alessandro Pajolai (+22,8).

Scanpix/IMAGO/CordonPress nuotr./Alessandro Pajola ir Milošas Teodosičius
Scanpix/IMAGO/CordonPress nuotr./Alessandro Pajola ir Milošas Teodosičius

M.Teodosičius visoje komandoje turi ir didžiausią +/ – rodiklį – šiame sezone jam esant ant parketo „Virtus“ oponentus pranoko 50 taškų skirtumu. Palyginimui, bendras Bolonijos klubo šio sezono +/ – rodiklis yra net -56.

„Teodosičius vis dar yra komandos žvaigždė, kaip buvo ir pastaruosius trejus metus. Jis vis dar turi didžiulį vaidmenį komandoje ir dažniausiai nusprendžia komandos pergales, kaip nutiko praėjusiame mače Barselonoje, kai jis pelnė 8 taškus svarbiausiu metu ir atvedė ekipą link pergalės“, – apie kertinį serbo vaidmenį 15min pasakojo „Basket Universo“ tinklalapio žurnalistas Francesco Manzi.

Apskritai šį sezoną M.Teodosičius yra daugiausiai taškų (44) ketvirtuosiuose kėliniuose pelnęs „Virtus“ krepšininkas.

„Teodosičius yra genijus. Jis gali viską sukurti, bet kartais, nors ir retai, – viską pradanginti. Kaip ir visiems genijams, jam pasitaiko prastesnių naktų, bet beveik visos „Virtus“ pergalės būna nulemtos serbų mago rankų“, – pasakojo patyręs Italijos krepšinio žurnalistikos vilkas Marco Taminelli.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Milošas Teodosičius
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Milošas Teodosičius

Įdomu tai, kad siekdamas pataupyti savo veterano jėgas Eurolygai, S.Scariolo beveik nenaudoja M.Teodosičiaus vietinėse Italijos pirmenybėse. Ten jis yra sužaidęs viso labo 5 mačus iš 16.

Kardinaliai priešingas yra kito „Virtus“ veterano – Marco Belinelli – vaidmuo Bolonijoje.

Jis kur kas rečiau žudo oponentus savo taikliais šūviais Eurolygoje, bet yra vienas svarbesnių komandos žaidėjų Italijos čempionate.

Ten 37-ąjį gimtadienį kovą minėsiantis italas, prieš tai net 13 sezonų praleidęs NBA lygoje, dar nepraleido nė vienerių rungtynių ir per susitikimą pelno po 10,6 taško, rezultatyvumu savo komandoje nusileisdamas tik Isaia Cordinier (12,3 taško) ir Jordanui Mickey (11,1).

„Scanpix“ nuotr./Marco Belinelli
„Scanpix“ nuotr./Marco Belinelli

Eurolygoje vieno geriausių visų laikų Italijos krepšininkų S.Scariolo prireikia retai – Dariaus Garuolio duomenimis, veteranas kartu su krūva jaunuolių patenka tarp dažniausiai rungtynėms registruojamų, bet taip ant parketo ir neišbėgančių krepšininkų.

Bet kai būna ištraukiamas, šis ginklas gali pražudyti bet ką.

Tai įrodė paskutinis praėjusių 2022-ųjų metų mačas prieš Stambulo „Fenerbahče“.

Jame S.Scariolo netikėtai metė į aikštę M.Belinelli ketvirtojo kėlinio starte, kai „Virtus“ atsiliko nuo varžovų 3 taškais, o iš Bolonijos priemiesčio kilęs komandos kapitonas atsidėkojo atnešdamas savo komandai pergalę.

Nesustabdomai paskutiniame ketvirtyje žaidęs „Virtus“ šaulys pelnė 14 taškų, pataikydamas 4 metimus iš 6 ir visas 4 baudas, bei svariausiai prisidėjo prie Bolonijos klubo triumfo 92:88.

Scanpix/GIANNI SCHICCHI SIPA nuotr./Marco Belinelli
Scanpix/GIANNI SCHICCHI SIPA nuotr./Marco Belinelli

Apskritai šį sezoną M.Belinelli žaidė tik aštuoniuose „Virtus“ Eurolygos mačuose iš septyniolikos, bet dažniausiai S.Scariolo į kovą jį meta ketvirtajame kėlinyje, o tai iliustruoja ir statistika – „Bballytics“ duomenimis, net 62 proc. savo taškų italas pelnė per ketvirtuosius kėlinius.

„Jis – komandos kapitonas ir vienas iš lyderių, nors Eurolygoje nežaidžia daug minučių. Scariolo jį daugiausiai naudoja Italijos lygoje, bet jis vis dar gali turėti kertinį vaidmenį rinkdamas taškus. Eurolygoje jis yra vokalus komandos lyderis ir gali nulemti rungtynes, kaip nutiko prieš „Fenerbahče“ visai neseniai“, – pasakojo F.Manzi.

„Amžius yra problema, ypač tai jaučiasi Marco, bet neužmirškite, kokią taiklią ranką ir kiek daug patirties jis turi. Belinelli žino, kaip kontroliuoti savo kūną ir kaip prisidėti prie komandos. Toks treneris kaip Scariolo labai gerai žino, kada ir kaip panaudoti tokius veteranus“, – pridūrė M.Taminelli.

Gynėjų grandyje M.Teodosičius ir M.Belinelli labai gerai papildo tvirtesnius ir greitesnius, bet kur kas mažiau patirties sukaupusius jaunesnius kolegas A.Pajolą ir Nico Mannioną bei visi kartu gelbsti daugiausiai rungtyniaujantiems komandos gynėjams Iffei Lundbergui ir Danieliui Hackettui.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Bolonijos „Virtus“. Milošas Teodosičius
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Bolonijos „Virtus“. Milošas Teodosičius

Vis dėlto antradienio vakarą Bolonijoje N.Manniono dėl traumos S.Scariolo neturės, o tai gali reikšti dar labiau išaugusį veteranų vaidmenį. Nepaisant jau besileidžiančios M.Teodosičiaus ir M.Belinelli saulės, „Žalgiriui“ derėtų pasisaugoti „Virtus“ žvaigždžių.

„Niekada nenuvertinkite šių dviejų veteranų indėlio“, – įspėjo „Žalgirį“ ir lietuvius prieš laukiančią akistatą M.Taminelli.

„Virtus“ ir „Žalgiris“ ietis surems šį vakarą 21.30 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas