Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 28

Žiurkė, M.Kalniečio priekaištai ir titulai – 11 faktų apie Kauno „Žalgirio“ varžovą

Ant Europos krepšinio elito podiumo po kelių dešimtmečių pertraukos sugrįžusi Milano „Olimpia“ pasitinka Kauno „Žalgirio“ krepšininkus penktadienio vakarą Italijoje.

Praretėjusiomis gretomis Kauno „Žalgirio“ vyrams teks pajausti, kaip žaidžia viena geriausių šiuo metu Eurolygos komandų.

Janis Strelniekas, Joffrey Lauvergne'as dar gydosi traumas, Johas Nebo serga COVID-19, o Paulius Jankūnas dar nevisiškai atsistatė po viruso, tad penktadienį „Žalgirio“ laukia sudėtingas vakaras Milane.

Juo labiau kad Ettore Messinos treniruojama „Olimpia“ rikiuojasi trečia Eurolygoje, o sezono viduryje vykusioje turnyro klubo vadovų apklausoje Italijos klubo galimybės patekti į finalo ketverto turnyrą vertinamos ketvirtoje pozicijoje (po Madrido „Real“ ir „Barcelona“ bei Maskvos CSKA).

Prieš 85 metus įkurtas klubas, finansuojamas 87 metų Giorgio Armani ir treniruojamas „krepšinio profesoriumi“ vadinamo Ettore Messinos, vėl diktuoja madas Europos krepšinyje.

Prieš Eurolygos rungtynes 15min siūlo prisiminti 11 įdomių faktų apie Milano „Olimpia“ komandą.

Kaudavosi prieš A.Sabonio laikų „Žalgirį“

Vyresnės kartos „Žalgirio“ sirgaliai mena, kaip Milano klubas, pasivadinęs „Tracer-Phillips“, galinėdavosi su Kauno „Žalgiriu“ Aukso karštligės laikotarpiu ir 1987, 1988 metais laimėjo Eurolygą, kuri tuomet vadinosi Europos čempionių taurės turnyru.

Milano klubo šlovės metais didžiausios žvaigždės buvo trys: Mike'as D'Antoni, Dino Meneghinas ir Bobas McAdoo.

„Scanpix“ nuotr./Dino Meneghinas ir Mike'as D'Antoni
„Scanpix“ nuotr./Dino Meneghinas ir Mike'as D'Antoni

Šiuo metu Jonui Valančiūnui patarimus dalijantis, „New Orleans Hornets“ trenerių štabe dirbantis M.D'Antoni laikomas vienu geriausių Italijos lygos visų laikų gynėju. „Il Baffo“ (ūsai) dėl išvaizdos bei vagies personažo Arseno Lupeno (dėl gebėjimų perimti kamuolius) pravardes gavęs italų kilmės amerikietis Milane žaidė 13 metų.

Dino Meneghinas dažnai vadinamas visų laikų geriausiu Italijos krepšininku. 206 cm ūgio vidurio puolėjas buvo antras europietis, per krepšinio istoriją pašauktas per NBA naujokų biržą, bet visą savo gyvenimą žaidė Italijoje, o 11 metų Milano klube.

Dino Meneghinas
Dino Meneghinas

Kitas Milano komandos aukštaūgis Bobas McAdoo į Italiją nusileido iš NBA, kur buvo 5 sykius rinktas į lygos „All-Star“. Jis NBA laimėjo du aukso žiedus, o sykį tapo čempionato MVP. Nors į Italiją atkeliavo būdamas 35-erių, per tris sezonus su Milano komanda Eurolygoje jis pelnė po 25,8 taško.

Iš viso Eurolygos čempionu Milano klubas yra tapęs 3 kartus (1966, 1987 ir 1988 m.).

Šiauliuose matė žiurkę

1995 metais, kai Milano komanda tuo metu vadinosi „Stefanel“ ir išgyveno ne pačius geriausius laikus bei žaidė trečiajame pagal pajėgumą R.Koračo turnyre, jos kelyje pasitaikė „Šiaulių“ krepšininkai.

Kukli Lietuvos ekipa dardėjo net 54 valandas iki Milano senu purvinu autobusu ir net kiek pavėlavo į mačą Italijoje.

Šiauliuose per rungtynes su Milano klubu aikštėje pasirodė didelė žiurkė. Rungtynių teisėjas tik pakėlė nykštį, leidęs krepšininkams tęsti kovą. Tarp Milano komandos žaidėjų tuo metu buvo tokios krepšinio žvaigždės kaip Dejanas Bodiroga, Gregoras Fučka, Rolandas Blackmanas.

„Scanpix“ nuotr./Dejanas Bodiroga per karjerą du kartus tapo naudingiausiu Eurolygos finalinio ketverto žaidėju
„Scanpix“ nuotr./Dejanas Bodiroga per karjerą du kartus tapo naudingiausiu Eurolygos finalinio ketverto žaidėju

Kaip vadinasi Milano komanda?

Italijoje klubams įprasta keisti pavadinimus pagal rėmėjus, tad Milano komanda yra turėjusi net 17 įvairių pavadinimų. Išgarsėjusi kaip „Trecer-Phillips“, nuo 2004 metų ji nešioja „Armani“ vardą, kuomet garsusis dizaineris gerokai padidino biudžetą.

Kol leisdavo sveikata, žilagalvis madų kūrėjas dažnai lankydavosi Milano komandos rungtynėse. Dabar jam – 87-eri.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Giorgio Armani“ 2020 m. pavasario ir vasaros kolekcijos modelis
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Giorgio Armani“ 2020 m. pavasario ir vasaros kolekcijos modelis

Į elitą sugrįžo su E.Messina

Nors su G.Armani pinigais Milano komanda jau galėjo taikytis į Eurolygos elitą, jos laukė daug nusivylimų ir sezonų be Eurolygos atkrintamųjų varžybų.

Kokybinis šuolis įvyko prieš trejus metus, kai į Milano klubą atvyko treneris E.Messina. Su juo komanda 2021 metų pavasarį galiausiai pasiekė Eurolygos finalo ketvertą. Tai įvyko po 29 metų pertraukos.

Euroleague.net/Ettore Messina
Euroleague.net/Ettore Messina

Finalo ketverte „Olimpia“ pusfinalyje nusileido „Barcelona“ klubui, o kovoje dėl trečios vietos pranoko Maskvos CSKA.

M.Kalnietis trenerį pavadino „melagiu“

Milano klubas mėgsta lietuvius. Italijos madų sostinėje yra rungtyniavę šie krepšininkai: Mindaugas Katelynas, Marijonas Petravičius, Jonas Mačiulis, Linas Kleiza, Mindaugas Kuzminskas, Mantas Kalnietis, Artūras Gudaitis.

„Žalgirio“ treneris Jure Zdovcas yra rungtyniavęs vieną sezoną pas E.Messiną, kai šis dar treniravo „Virtus“. O iš dabartinių žalgiriečių Milane yra žaidęs M.Kalnietis.

„Scanpix“ nuotr./Mantas Kalnietis
„Scanpix“ nuotr./Mantas Kalnietis

Jis padėjo laimėti „Olimpia“ Italijos čempionų titulą 2016 metais, taip pat dvi Italijos taures. Milano klubo gretose Mantas sužaidė 40 Eurolygos rungtynių, pelnęs 278 taškus (vidutiniškai po 7), bet jo vaidmuo susitraukė 2017 metais, kai komandos treneriu tapo Simone Pianigiani. Iš pradžių M.Kalnietis buvo neregistruojamas Italijos lygos rungtynėms dėl legionierių limito, o paskui tapo nereikalingu ir Eurolygoje.

„Ilgai nervinausi sėdėdamas ir negalėdamas žaisti. Atrodė, kad galėčiau žaisti ir kažkiek sustatyti, patvarkyti Milano komandos žaidimą, bet neturėjau galimybės, – apie savo patirtį Milane 15min yra pasakojęs M.Kalnietis. – Aš pykau tik dėl trenerio (Simone Pianigiani), kuris buvo melagis. Aš juk tada sakiau: viskas yra normalu – jei kažkam netinka, aš galiu išvažiuoti, tik pasakykite. Bet man sakė: „ne, ne, ne, būsi reikalingas.“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Simone Pianigiani
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Simone Pianigiani

Atsisveikinęs su Milanu jis tada nuspėjo, kad legendinė komanda pradės kopti aukštyn: „Aišku, kad su tokiu biudžetu Milanas neturėtų likti už Eurolygos aštuoneto ir turėtų laimėti Italijos pirmenybes. Manau, kad naujas žingsnis – Ettore Messinos atėjimas ne tik į trenerio, bet ir prezidento pozicijas, yra reikalingas. Jei ne kitą sezoną, tai dar kitą klubas tikrai pretenduos į Eurolygos finalo ketvertą ir bus stipri jėga. Jau dabar komandos komplektavimas atrodo logiškiau, nes žaidėjai renkasi pagal komandą, o ne asmeninę statistiką.“

Geras treneris – prastas pranašas

E.Messina yra vienas labiausiai gerbiamų trenerių Europoje, bet ir jis šaudo pro šalį.

COVID-19 pandemijos pradžioje atvykęs į Lietuvą žaisti rungtynių jis aiškino, kad nereikia sureikšminti koronaviruso.

„Manote, kad mano šalyje dabar yra epidemija, kokią išgyvenome, pavyzdžiui, 15-ajame amžiuje?

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Italijos krepšininkai Kauno oro uoste
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Italijos krepšininkai Kauno oro uoste

Ar suprantate, apie ką kalbate? Ar žinote, kad tikri žmonės kovoja su tikromis ligomis, kaip vėžys ir kitos sunkios ligos? Ar gerbiate šiuos žmones?

Žmonės eina iš proto. Bet skaičiai yra tokie, kaip kitų normaliai sergančių žmonių. Tik virusas plinta, o plinta todėl, kad kontaktas leidžia jam plisti. Bet skaičiai yra normalūs. Jei perskaitytumėte Pasaulio sveikatos organizacijos pranešimus, tai patvirtintų tai, ką aš jums sakau“, – Kauno oro uoste kalbėjo E.Messina.

Paskui treneris Italijos žiniasklaidoje atsiprašė už savo teiginius.

Nuo pandemijos pradžios Italijoje dėl COVID-19 mirė per 145 tūkst. žmonių.

Praleidžia mažiausiai taškų

Šiuo metu Milano „Olimpia“ yra mažiausiai taškų praleidžianti (71) komanda Eurolygoje. Pagal gynybos reitingą (praleidžiami taškai per 100 atakų) ji rikiuojasi trečia.

Geriausią gynybą Milano krepšininkai demonstravo rungtynėse su „Fenerbahče“, kurią nugalėjo 68:43.

„Žalgiris“ ir pagal pelnomus taškus (po 70), ir pagal puolimo bei gynybos reitingą Eurolygoje yra paskutinis.

Ar metai tėra tik skaičius?

Milano komandos rezultatai rodo, kad metai tėra bereikšmis skaičius.

62 metų E.Messina yra vyriausias tarp visų 18-os dabartinių Eurolygos trenerių.

Klube žaidžia net 9 žaidėjai, kuriems yra 30 arba daugiau metų, o labiausiai patyrę yra komandos žvaigždės Kyle'as Hinesas ir Sergio Rodriguezas. Abiem – po 35-erius.

Eurleague.net nuotr./Kyle'as Hinesas
Eurleague.net nuotr./Kyle'as Hinesas

Per visus – net 11 titulų

Nors Milano klubas pastarąjį kartą Eurolygos čempionu tapo prieš 34 metus, jame žaidžia keli tituluoti asmenys.

E.Messina, kaip treneris, yra keturis kartus triumfavęs Eurolygoje, o jo į Milaną atvyliotas vidurio puolėjas K.Hine'sas tą patį padarė keturis kartus kaip krepšininkas – dusyk su Pirėjo „Olympiakos“ ir dukart su Maskvos CSKA.

Dukart Eurolygos čempionu su „Real“ ir CSKA yra tapęs S.Rodriguezas, o kartą su „Fenerbahče“ triumfavo Luigi Datome.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sergio Rodriguezas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sergio Rodriguezas

Sunku suskaičiuoti legionierius

Milano klubui atstovauja net 11 legionierių („Žalgiriui“ – šeši).

Septyni iš jų amerikiečiai, o dar du jais gali jaustis iš dalies.

Dėl traumos šiuo metu nežaidžiantis rezultatyviausias „Olimpia“ žaidėjas Shavonas Shieldsas augo JAV, bet atstovauja Danijos rinktinei. Jo tėvas yra amerikietis, o motina – danė.

Puolėjo Nicolo Melli motina yra amerikietė, buvusi tinklininkė, atvykusi rungtyniauti į Italiją, o tėvas – italas.

Milano komandos naujokas Trey Kelllas gimė ir augo JAV, bet turi Sirijos pilietybę ir yra sužaidęs kelerias rungtynes Azijos pirmenybėse, kuriose pelnė po 34 taškus.

Euroleague.net/Milano „Olimpia“
Euroleague.net/Milano „Olimpia“

Snaiperių lenktynės

Taikliausias Milano komandos tritaškių metikas L.Datome šį sezoną su 44,7 proc. taiklumu rikiuojasi devintas Eurolygoje, o geriausias „Žalgirio“ snaiperis Artūras Milaknis su 45,6 proc. žengia penktas.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Luigi Datome
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Luigi Datome

Šie du krepšininkai yra ir tarp taikliausių visų laikų Eurolygos tritaškininkų, skaičiuojant tuos, kurie patenka tarp 50-ies daugiausiai tolimų metimų atlikusių žaidėjų.

L.Datome – antras (44,5 proc.), A.Milaknis – trečias (42,81 proc.).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas