Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 02

10 Europos taurės žaidėjų, kuriuos verta stebėti naują sezoną

24 klubai, tarp jų ir Vilniaus „Rytas“, antradienį pradeda Europos taurės turnyrą, kurio kelio pabaigoje laukia ne tik titulas, bet ir bilietas į Eurolygą. Apie tris šimtus žaidėjų rungtyniaus antrajame pagal pajėgumą Europos krepšinio turnyre po Eurolygos. Siūlome atkreipti dėmesį į dešimt lietuviškai akiai įdomių žaidėjų.
Europos taurės varžybose išvysime talentingų žaidėjų.
Europos taurės varžybose išvysime talentingų žaidėjų.

Rokas Giedraitis (Berlyno ALBA)

Vilniaus „Rytas“ vasarą labai norėjo išlaikyti savo puolėją, bet net nauju pasiūlymu nepajėgė sustabdyti į užsienį pasiryžusio išvykti 26 metų lengvojo puolėjo.

Vokietijos vicečempionų gretose R.Giedraitis stojo į kita kryptimi iškeliavusio Mariaus Grigonio vietą. Regis, šiaulietis sklandžiai įsiliejo Berlyno komandoje, kurią treniruoja patyręs ir inteligentiškas ispanas Aito Garcia Renesesas (kalbama, kad šis treneris niekada nekelia balso ant savo žaidėjų).

R.Giedraitis Vokietijos lygoje debiutavo tiesiog tobulai – 20 min., 20 taškų, visi pataikyti metimai ir triuškinanti ALBA pergalė. Galbūt gera pradžia suteiks Rokui naujus sparnus ir Europos taurės turnyre?

Elvio Žaldario nuotr./Rokas Giedraitis. Fotografas Elvis Žaldaris
Elvio Žaldario nuotr./Rokas Giedraitis. Fotografas Elvis Žaldaris

Augusto Lima (Zagrebo „Cedevita“)

Buvęs „Žalgirio“ vidurio puolėjas daugiausiai dėmesio sulaukė, kuomet Šarūnas Jasikevičius emocinga kalba apgynė į vaiko gimdymą iš Kauno trumpam išvykusį brazilą. Krepšiniu įsitvirtinti aukščiausio lygio klube atletiškam brazilui kol kas yra sunkiau – praėjusį sezoną jis pakeitė net tris klubus – iš Turkijos kėlėsi į Kiniją, iš ten – į Ispaniją, bet galbūt atras save Kroatijoje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Augusto Lima
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Augusto Lima

Carlosas Delfino (Turino „Fiat“)

Turbūt garsiausias Europos taurės turnyro žaidėjas, atvyksiantis ir į Vilnių, nes Turino „Fiat“ žaidžia vienoje grupėje su „Rytu“. C.Delfino kolekcijoje yra 2004 metų olimpinis auksas, laimėtas su Argentinos rinktine. Karjeros CV – devyneri metai NBA. Dėl traumų C.Delfino nežaidė 2014-2017 metais, o sugrįžimas į krepšinį su „Baskonia“ komanda pernai nebuvo sklandus. Tačiau matyti legendinės Argentinos gvardijos narį smalsu, nors jam jau 36-eri.

„Scanpix“ nuotr./Carlosas Delfino
„Scanpix“ nuotr./Carlosas Delfino

Mantas Kalnietis (Vilerbano ASVEL)

Klubuose Mantas gal ir neskraido taip aukštai, kaip Lietuvos rinktinėje, bet Tony Parkerio valdomoje Prancūzijos komandoje 32 metų įžaidėjas turi svarbų vaidmenį ir trenerio pasitikėjimą.

M.Kalnietis jau yra laimėjęs Europos taurės turnyrą, kai atstovavo Krasnodaro „Lokomotiv“, tad jo patirtis bus labai naudinga prancūzams. Gero sezono lauksime ir mes, nes sveikas ir stiprus M.Kalnietis bus labai reikalingas ir Lietuvos rinktinei per kitų metų pasaulio čempionatą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mantas Kalnietis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mantas Kalnietis

Mateuszas Ponitka (Krasnodaro „Lokomotiv“)

Krasnodaro klubas įsigijo patyrusius Eurolygos karius, tokius kaip Vitalijų Fridzoną, Jamelį McLeaną, o taip pat kelis NBA patirties turinčius amerikiečius. Bet užmeskite akį ir į Lenkijos krepšinio talentą, kuriuo pastaraisiais metais taip domėjosi Kauno „Žalgiris“.

„Lokomotiv“, praėjusį sezoną Europos taurės turnyre laimėjęs net 20 rungtynių iš eilės ir pakartojęs turnyro rekordą, šiemet lažybų specialistų laikomas varžybų favoritu. Pats M.Ponitka, duodamas interviu oficialiam turnyro puslapiui eurocupbasketball.com, pabrėžė: „Ispanijos komandos irgi labai geros, ypač „Unicaja“ ir „Valencia“. Taip pat Rusijos klubai, kaip „Zenit“ ir „Uniks“, turi geras sudėtis. Be to, yra įdomių komandų, tokių kaip „Monaco“, Ankaros „Turk Telekom“ ar ALBA. Tikiu, kad bus konkurencingas sezonas.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mateuszas Ponitka
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mateuszas Ponitka

Billy Baronas (Belgrado „Crvena zvezda“)

Šis amerikietis gynėjas profesionalo karjerą pradėjo Vilniuje, bet pirmasis sezonas nebuvo paprastas. Vilniuje titulų nerado ir pastarąjį sezoną „Ryte“ žaidęs krepšininko vyresnysis brolis Jimmy Baronas.

Dabar 27 metų B.Baronas jau įgavęs patirties, kurią išvykęs iš Vilniaus kaupė Belgijoje, Ispanijoje ir Turkijoje. Serbijos klube dažnai žaidėjai atsiskleidžia dar labiau. Galbūt toks buvo ir B.Barono vasaros žingsnio tikslas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Billy Baronas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Billy Baronas

Johnas Shurna (Andoros „Morabanc“)

Jis veikiausiai nebus tarp rezultatyviausių turnyro žaidėjų, bet mums įdomus vien jau dėl tos priežasties, kad ties jo pavarde eurocupbasketball.com svetainė nurodo tautybę: Lithuania.

Dvigubą JAV ir Lietuvos pilietybę nuo 2014 metų turinčio amerikiečio seneliai buvo lietuviai. J.Shurna pats nemoka lietuviškai, bet krepšinio genai turbūt prisideda, kad 28 metų 206 cm ūgio puolėjo karjera Europoje vystosi nuosekliai ir sklandžiai. Antrą sezoną iš eilės jis pasirodys Ispanijos lygoje žaidžiančios Andoros komandos sudėtyje.

„Scanpix“ nuotr./Johnas Shurna
„Scanpix“ nuotr./Johnas Shurna

Errickas McCollumas (Kazanės „Uniks“)

Šis amerikietis jau buvo vienu rezultatyviausių Europos taurės turnyro žaidėjų, kai dar atstovavo „Panionios“ ir „Galatasaray“ klubams. Pasaulyje jis išgarsėjo užpraėjusį sezoną, kai Kinijoje rinko vidutiniškai po 37,5 taško, o viename mače įmetė 82 taškus.

30-metis 188 cm ūgio gynėjas buvo pastebimas ir Eurolygoje praėjusį sezoną Stambulo „Anadolu Efes“ klube, kur rinko po 14,6 taško. Galima neabejoti, kad ir Kazanės klube E.McCollumas bus rimta taškų rinkimo mašina.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Errickas McCollumas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Errickas McCollumas

Eimantas Bendžius (Vilniaus „Rytas“)

Ramaus charakterio puolėjas vis garsiau kalba tritaškiais. Per pasaulio čempionato atrankos rungtynes E.Bendžius buvo rezultatyviausias Lietuvos rinktinėje, jei neskaičiuotume tik porą mačų sužaidusių Jono Valančiūno ir Domanto Sabonio. Ir Vilniaus „Ryte“ jis neatsitiktinai yra rezultatyviausias žaidėjas po trejų LKL rungtynių.

28 metų 203 cm ūgio puolėjas jau subrendo kaip krepšininkas ir turėtų atsiskleisti kaip komandos lyderis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eimantas Bendžius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eimantas Bendžius

Brandonas Jenningsas (Sankt Peterburgo „Zenit“)

Prieš 10 metų jis išgarsėjo, kaip vienas pirmųjų amerikiečių, vietoj NBA pasirinkusių žaidimą Europoje. Tuomet jis žaidė Romos klube, o didelę dalį atlyginimo (50 tūkst. dolerių) paaukojo žemės drebėjimo Italijoje aukoms.

Regis, ratas apsisuko. Nors buvo labai įspūdingas pirmasis sezonas NBA, kai jis jau per septintą mačą lygoje įmetė 55 taškus ir tapo pirmuoju tokiu jaunu žaidėju (20 metų, 52 dienos), surinkusiu pusšimtį taškų NBA. Geriausiai metais „Milwaukee Bucks“ klube B.Jenningsas rinko po 19 taškų per sezoną, bet traumos prilėtino jo karjerą, teko keisti klubus, o praėjusį sezoną grįžęs į „Bucks“ gynėjas terinko po 5,2 taško per rungtynes. Atgaivinti karjerą Europoje 29 metų 185 cm ūgio amerikietis bandys „Zenit“ klube.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Brandonas Jenningsas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Brandonas Jenningsas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai