Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 12 06

10 metų NBA žaidęs latvis vėl artinasi prie krepšinio

Buvęs „Golden State Warriors“ ir „Utah Jazz“ vidurio puolėjas Andris Biedrinis ir žaisdamas krepšinį, ir baigęs karjerą, retai bendraudavo su žurnalistais Latvijoje, bet dabar 37 metų buvęs krepšininkas davė interviu „Sporta Avize“ leidiniui.
Andris Biedrinis apsilankė „Žalgirio“ rungtynėse
Andris Biedrinis prieš metus apsilankė „Žalgirio“ rungtynėse, o NBA yra rungtyniavęs 10 metų. / Scanpix nuotr. ir stopkadras

Andris Biedrinis 2004 metais tapo pirmuoju latviu, kuris buvo pašauktas NBA naujokų biržoje.

Dar anksčiau takus į NBA buvo pramynęs Gundaras Vėtra, dabar NBA irgi yra talentingų Latvijos krepšininkų, bet A.Biedrinis buvo pirmasis, elitinėje lygoje įsitvirtinęs ilgam.

Iš Rygos kilęs 213 cm ūgio vidurio puolėjas net devynis sezonus atstovavo „Golden State Warriors“, per sėkmingiausius metus (2008-2009) rinkęs po 11,9 taško ir 11,2 atkovoto kamuolio NBA varžybose.

Jo karjera baigėsi po 2013-2014 m. sezono, kai perėjęs į „Utah Jazz“ latvis tesužaidė 6 mačus per sezoną ir pelnė po 0,5 taško.

Nuo tada nedaug girdėjosi apie A.Biedrinį, kuris po kurio laiko sugrįžo iš JAV į gimtinę ir daugiausiai laiko skyrė šeimai.

„Norėjau padaryti pertrauką nuo visko. Viešumo ir visa kitko man buvo per daug, aš norėjau gyventi kaip paprastas žmogus. Nebuvo taip, kad sėdėčiau namuose ir nenorėčiau niekur pasirodyti, bet troškau viską palikti už savęs“, – „Sporta Aviza“ sakė A.Biedrinis.

Jis pripažino, kad nėra įmanoma visiškai išvengti viešumo, bet laiko praėjo daug, ir jis pamažu vėl grįžta prie krepšinio.

„Pamažu pradedu norėti lėtai grįžti į krepšinio virtuvę“, – sakė A.Biedrinis.

Prisimindamas karjerą NBA, latvis išskyrė savo pirmąsias rungtynes lygoje ir taip pat mačą Denveryje, kai jis pelnė 31 tašką. Įsiminė ir akistata su „Los Angeles Lakers“ ir Kobe Bryantu.

A.Biderinio karjera pakrypo žemyn nuo 2010-2011 m. sezono, kai jį pradėjo kankinti traumos.

„Po traumų mano pasitikėjimas pradėjo lėtai slopti. Bet galiausiai tai stipriausia lyga pasaulyje, niekas tavęs ten negaili, o kiti laukia už durų, kol galės užimti tavo vietą“, – pasakojo buvęs krepšininkas.

Anot A.Biderinio, apmaudu, kad sirgaliai dažnai prisimena tik paskutinius jo metus lygoje, kai jam nesisekė labiausiai.

„Aš įsitikinęs, kad praėjau labai gerą karjerą, daug pasiekiau, buvau pirmas naujokų biržoje pašauktas latvis, – sakė jis. – Tačiau kai kurie atsimena, kad negalėjau pataikyti baudų (buvo sezonų, kai baudų metimų taiklumas siekė tik 11 ir 16 proc.) ir tą laiką, kai nežaidžiau ir sėdėjau ant atsarginių suolo. Tai mane skaudina, bet aš nelaikau pykčio.“

„Scanpix“ nuotr./Andris Biedrinis
„Scanpix“ nuotr./Andris Biedrinis

A.Biedrinis pripažino, kad daugiau galėjo pasiekti su Latvijos rinktine.

„Norėjau žaisti daugiau nacionalinėje komandoje. Man labai gaila, kad 2007 metais Sevilijoje mes nepatekome į kitą etapą, gerai pamenu, kaip Kroatija įveikė Ispaniją paskutiniu metimu ir taip eliminavo mus“, – prisiminė aukštaūgis, dalyvavęs 2007 ir 2009 metų Europos pirmenybėse, kuriose Latvijos rinktinė abusyk finišavo tryliktoje pozicijoje.

A.Biedrinis interviu aukštino ir Kristapą Porzingį, su kuriuo būtų norėjęs pažaisti drauge rinktinėje.

„Būtų įspūdinga – du bokštai, vienas žaidžia po krepšiu, o kitas toliau“, – svajojo A.Biedrinis.

FIBA/Kristapas Porzingis
FIBA/Kristapas Porzingis

Jis pripažino, kad dabar „Boston Celtics“ žaidžiantis K.Porzingis yra geresnis už jį žaidėjas.

„Jis ne tik talentingesnis už mane, jis vienas talentingiausių pasaulyje“, – sakė A.Biedrinis.

Jis pats anksti baigė karjerą, būdamas tik 28-erių, kai jį atleido „Jazz“ klubas.

„Kažkaip norėjau nuo to nutolti, galiausiai jaučiausi gerai ir laisvai, galėjau pasidžiaugti gyvenimu, šeima ir vaikais be įtampos“, – pabrėžė A.Biedrinis.

Dabar, būdamas 37-erių, jis palaiko sportinę formą.

„Treniruojuosi keturis kartus per savaitę, bet tai nėra krepšinio treniruotės. Man patinka būti geros sportinės formos, bet aš nenoriu numesti svorio“, – kalbėjo A.Biedrinis, krepšinį pažaidžiantis tik su sūnumi.

Per karjerą NBA jis buvo sudaręs didelių kontraktų. Skaičiuojama, kad iš viso per dešimt metų sutarčių vertė siekė 62 mln. eurų.

Rugsėjį A.Biedrinis tapo naujai įkurto „Rigas Zellu“ klubo vienu nariu ir savininkų.

Tai naujas projektas, skirtas jaunimo ugdymui. „Jų konceptas yra kažkas nauja ir nematyta Latvijos krepšinyje, jis stengiasi sukurti tamprius ryšius su sirgaliais“, – sakė A.Biedrinis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas