Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 10 08

Ameriką šokiravęs prancūzas: „Mano tikslas – tapti tokiu, kokio dar nesate matę“

Victoras Wembanyama pakerėjo JAV krepšinio sirgalius, kai surengė pritrenkiantį pasirodymą pirmą kartą rungtyniaudamas kitoje Atlanto pusėje. Bet tai tik jo kelionės į krepšinio olimpą pradžia.

18-metis Prancūzijos megatalentas su savo atstovaujamu Paryžiaus „Metropolitans 92“ klubu šią savaitę viešėjo Jungtinėse Valstijose, kur sužaidė du mačus prieš iš perspektyvių talentų sudarytą „G League Ignite“ komandą.

V.Wembanyama jau pirmajame susitikime pribloškė visus, surengdamas kosminį pasirodymą – jis pelnė 37 taškus, pataikydamas net 7 tritaškius (4/9 dvit., 7/11 trit., 8/12 baud.), atkovojo 4 kamuolius ir blokavo 5 metimus.

Lūkesčius pateisino ir viršijo Prancūzijos vunderkindas ir antrajame susitikime – 36 taškai (9/17 dvit., 2/7 trit., 12/16 baud.), 11 atkovotų kamuolių, 4 rezultatyvūs perdavimai ir 4 blokai.

VIDEO: Victor Wembanyama Drops MONSTER DOUBLE-DOUBLE - 36 PTS & 11 REB ?

Šį sezoną jis dar užbaigs Prancūzijos komandoje, bet jau kitais metais turėtų kelti sparnus į NBA, kur jam prognozuojama ilga ir sėkminga karjera.

Į vieną didžiausių talentų per pastaruosius keliasdešimt metų pažvelgė ir su juo pasikalbėjo naujienų agentūros „Associated Press“ žurnalistas Timas Reynoldsas.

Pateikiame jo teksto vertimą:

„Mėgstamiausi Victoro Wembanyamos žaidėjai NBA lygoje yra Kevinas Durantas ir Giannis Antetokounmpo. Tai logiška, kadangi abu jie aukštesni beveik už visus kitus lygos žaidėjus ir turi įspūdingus įgūdžių paketus.

Galbūt jis mato juose ir panašumų į save.

Bet palyginimai su KD, Gianniu ar bet kuo kitu nėra tai, ko siekia V.Wembanyama. Kai 221 cm ūgio prancūzas atvyks į NBA kitame sezone – jis turėtų būti pašauktas pirmas, – jo tikslas nebus tapti naujuoju Durantu, Antetokounmpo ar Dirku Nowitzki.

„Scanpix“/AP nuotr./Victoras Wembanyama
„Scanpix“/AP nuotr./Victoras Wembanyama

Kelias, kuriuo jis nori eiti, bus savitas.

„Papasakosiu apie tai, kas lydėjo mane visą gyvenimą, dar nuo tada, kai buvau vaikas ir net nežaidžiau krepšinio. Visada stengdavausi daryti ką nors kitaip. Net nebūtinai kalbant apie sportą. Visose srityse bandžiau būti originalus, sugalvoti ką nors naujo, kažką, kas anksčiau nebuvo padaryta. Taip elgiausi visą gyvenimą. Nežinau, iš kur atsirado toks požiūris, manau, kad tiesiog toks gimiau. Visada stengiausi būti originalus. Ar gal labiau tiktų kitas žodis – unikalus“, – sakė V.Wembanyama.

„Unikalus“ šiuo atveju yra tinkamas žodis.

„Mano tikslas – tapti tokiu, kokio dar nesate matę“, – sakė V.Wembanyama.

Galbūt jis tokiu jau tapo.

Mano tikslas – tapti tokiu, kokio dar nėra buvę.

Jis yra priežastis, kodėl „Metropolitans 92“ skrido 9 tūkstančius kilometrų, kad sužaisdavo dvejas draugiškas rungtynes prieš „G League Ignite“ komandą.

„Ignite“ dar nepradėjo savo sezono, o „Metropolitans 92“ jau sužaidė tris Prancūzijos čempionato susitikimus, bet padarė pertrauką, kad galėtų sužaisti dvejas rungtynes Las Vegaso priemiestyje Hendersone. Tai lėmė V.Wembanyamos įtaka JAV krepšinio auditorijai.

Antradienio vakaro mačas buvo tikras įvykis. Akredituoti buvo apie 200 skautų, kiekviena NBA komanda atsiuntė po savo atstovą, o kai kurios ir po kelis. Kai kurių komandų nariai atvyko dar pirmadienį ir stebėjo treniruotes.

„Scanpix“/AP nuotr./Victoras Wembanyama
„Scanpix“/AP nuotr./Victoras Wembanyama

Į Hendersoną buvo atvykę ir žurnalistai iš Prancūzijos, Brazilijos, Kanados, nors rungtynės, į kurias jie atskrido, nieko nelemia.

Į Hendersoną pasižiūrėti rungtynių atvyko net keli „Los Angeles Lakers“ ir „Phoenix Suns“ žaidėjai, mat šios komandos trečiadienį žaidė draugišką mačą Las Vegase.

V.Wembanyama traukia didžiulį dėmesį. Tokį patį, koks yra jis pats.

Oficialiai jo ūgis siekia 218 cm, bet pats prancūzas užsiminė, kad ūgtelėjo iki 221 cm, o kai kurie kalba, kad V.Wembanyama išties yra net 224 cm.

„Scanpix“/AP nuotr./Victoras Wembanyama
„Scanpix“/AP nuotr./Victoras Wembanyama

Jo ištiestų rankų ilgis – beveik 240 cm, o lanką jis beveik gali suimti stovėdamas ir nepašokęs.

Jis lengvai pataiko tritaškius ir jam visiškai nemaišo prieš jį besiginančių žaidėjų iškeltos rankos, kurios nesiekia kamuolio ar prancūzo matymo lauko.

Jis skuodžia į greitas atakas. Varosi kamuolį. Gali atlikti perdavimus. Yra kūrybingas. Taip pat ir atletiškas, paveldėjęs savo tėvų Felixo Wembanyamos, bėgimo žvaigždės, ir Elodie de Fautereau, krepšinio įžymybės, genus.

Mažai, jei išvis tokių buvo, talentingų jaunuolių nuo 2003 metų, kai į lygą atėjo LeBronas Jamesas, turėjo tokią etiketę, kokią ant savo pečių nešiojasi šis 18 metų žaidėjas.

„Turbūt buvau tam sukurtas. Visko, kas man nutiko, aš tikėjausi. Tad tiesiog pildau lūkesčių sąrašą. Nesu nustebintas to, kas vyksta. Ir manau, kad puikiai su tuo tvarkausi“, – sakė V.Wembanyama.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Victoras Wembanyama
AFP/„Scanpix“ nuotr./Victoras Wembanyama

Jis jau dabar tobulai šneka angliškai, kas pasitarnaus ateinantį birželį, kai būdamas 19 su puse metų amžiaus jį pasirinks kažkuri NBA komanda ir jis pasikels į JAV arba Kanadą. Jam dar sunku susitaikyti, kad Prancūzijoje jam liko gyventi tik kiek daugiau nei pusmetis.

Bet kartu jo netrikdo tai, kas vyksta ir kas jo dar laukia. Jis šneka pasitikinčiai, o dar labiau pasitiki savimi rungtyniaudamas bei, atrodo, mėgaujasi dėmesiu, kurį gauna būdamas vienu aukščiausių žmonių planetoje.

Tas pasitikėjimas nėra arogantiškas. Jis tiesiog žino, kad yra geras. Ir nori tapti dar geresniu.

O čia prasideda „Metropolitans 92“ trenerio Vincent'o Collet svarba. Prancūzijos rinktinės treneris gavo užduotį paversti V.Wembanyamą į NBA pasiruošusį žaidėją iki kitos vasaros.

„Daug žmonių aplink jį sako jam, koks jis puikus. Bet aš esu treneris, tad dažniausiai pabrėžiu, ko jis nedaro gerai ir kad kai ką gali daryti geriau. Tai man ir yra svarbiausia – mokyti jį“, – sakė V.Collet.

Aikštėje V.Wembanyama stengiasi galvoti tik apie žaidimą ir būna rimtas.

Už aikštės jis vis dar būna vaiku, kai tik gali.

„Scanpix“/AP nuotr./Victoras Wembanyama
„Scanpix“/AP nuotr./Victoras Wembanyama

Jam patinka skaityti ir piešti, jis taip pat žaidžia ir kompiuterinius žaidimus. Pirmadienį treniruotėje jis pademonstravo ir futbolo įgūdžius, kai meistriškai žongliravo kamuoliu tuo pačiu nenustodamas kalbėti.

Jis dirba ir prie projekto, kurį apibūdina kaip „neturintį nieko bendro su krepšiniu“. Kai buvo spaudžiamas išduoti bent kelias detales, jis tik nusišypsojo ir pasakė, kad „jeigu pasiseks, būtinai apie tai sužinosite“.

Po savaitės Las Vegase jis pratęs sezoną Prancūzijoje. Kiekvienos „Metropolitans 92“ rungtynės bus sekamos vien dėl jo.

O 2023 m. birželio 22 dieną NBA komisaras Adamas Silveris išeis į sceną ir sakys: „pirmuoju šaukimu 2023 m. NBA naujokų biržoje...“ Jeigu viskas vyks pagal planą, V.Wembanyama lips į tą pačią sceną po kelių sekundžių ir spaus ranką A.Silveriui.

Jeigu viskas vyks pagal planą, V.Wembanyama lips į tą pačią sceną po kelių sekundžių ir spaus ranką A.Silveriui.

Tada prasidės jo kelias.

„Nesvarbu, kuriuo šaukimu būsiu pakviestas naujokų biržoje, svarbiausia bus turėti kuo geresnę karjerą po to. Bet kaip sportininkas ir kovotojas, negaliu susitaikyti su jokiu kitu šaukimu, išskyrus pirmąjį“, – sakė V.Wembanyama.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas