Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 21

Apie puolėjo netektį pranešęs G.Žibėnas kreipėsi į vilniečius: „Reikės pasileisti plaukus“

Vilniaus „Rytas“ stoja į dar vieną žūtbūtinį mūšį FIBA Čempionų lygoje. Tris kartus šį sezoną „mirk arba gyvenk“ rungtynes šiame turnyre jau laimėję Lietuvos čempionai trečiadienį turės siekti ne šiaip sau pergalės, o laimėjimo bent 13 taškų skirtumu prieš Manresos BAXI ekipą.

Giedriaus Žibėno vyrai 2022-2023 m. sezone jau triskart gelbėjosi situacijose, kuriose neturėjo teisės suklysti.

Grupių etapo pabaigoje „Rytas“ įveikė Tenerifės „Lenovo“ (85:78) ir tvirtai sučiupęs antrąją vietą grupėje žengė į įkrintamąsias varžybas.

Jose vilniečiams teko žaisti lemiamas trečiąsias serijos rungtynes su Salonikų PAOK, bet jose G.Žibėno auklėtiniai išgyveno (82:63) ir pratęsė savo žygį iki „Top 16“ etapo.

Klysti teisės „Rytas“ neturėjo jau ir praėjusią savaitę, kai svečiuose 92:69 nubaudė Stambulo „Bahčešehir“ krepšininkus ir nukėlė intrigą į paskutinį turą.

Bet jame sostinės klubo laukia neeilinis uždavinys. Dėl skaudaus pralaimėjimo prieš BAXI 69:82 pirmajame rate, „Rytas“, norėdamas užimti antrąją vietą grupėje, trečiadienį turės ne tik laimėti, bet ir tą padaryti bent 13 taškų skirtumu. Antraip vilniečių tarptautinis sezonas baigsis.

„Manau, kad tai yra nauja istorija, – 15min paklaustas, ar galima pasisemti patirties iš ankstesnių žūtbūtinių rungtynių, sakė G.Žibėnas. -Gera komanda, geras varžovas. Nelabai teisinga jų ACB lygos pozicija (16-ta iš 18-os komandų – aut. past.). Šios rungtynės labiau bus ne apie taktiką, o apie energiją. Kaip mes patys įeisime ir panašiai.“

„Rytas“ šį sezoną sykį jau buvo susidūręs ir su situacija, kai teko laimėti tam tikru taškų skirtumu – taip nutiko Karaliaus Mindaugo taurės ketvirtfinalyje, kuomet vilniečiai privalėjo namuose panaikinti svečiuose įgytą 8 taškų deficitą prieš Kėdainių „Nevėžį“.

Ar komandą slegia įtampa prieš lemiamą mūšį trečiadienį?

„Galvojame, kaip žaisti teisingai – tas turbūt svarbiausia, – kalbėjo komandos strategas. – Čia tos rungtynės nesakyčiau, kad apie taktiką, o labiau apie energiją, kaip mes žaisime teisingai, kaip žaisime kartu. Labai prastas sužaidėme pirmąsias rungtynes, dėl to ir gavosi tas -13 taškų. Labai buvome puolime neteisingi, norėjome būti herojais, iš to atsidarė labai daug laisvės jiems bėgti į greitą puolimą. Labai nesusitvarkėme su skautinimo užduotimis, jų veržikai (galintis prasiveržti žaidėjai – aut. past.) veržėsi į stipriąsias rankas, metikai metė. Turime šiose vietose kur kas geresnius namų darbus padaryti.“

Prieš pat lemiamas rungtynes „Rytas“ pasipildė ir penkis mėnesius ieškotu naujoku priekinėje linijoje. Į Vilnių šeštadienį atvyko ir tik rytojaus rungtynėse su sostinės klubo apranga debiutuos 24-erių 201 cm ūgio Justinas Gorhamas.

„Būtent šioms rungtynėms reikia tokio žmogaus, kuris grius, slys dėl kiekvieno kamuolio, kuris bus tas herojus ne puolime, o dėl atšokusių kamuolių, dėl protingesnės pražangos, dėl kažkokio gynybinio veiksmo, kas pajungia mūsų sirgalius, nes tai irgi labai svarbu. Justinas šitose vietose bus išskirtinis žaidėjas“, – sakė G.Žibėnas, nors ir pripažinęs, kad naujokas veikiausiai žais nedaug.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Justinas Gorhamas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Justinas Gorhamas

15min skaitytojų dėmesiui – Vilniaus „Ryto“ vyriausiojo trenerio mintys prieš svarbiausias tarptautines rungtynes šį sezoną.

– Martynas Echodas buvo sunegalavęs, Margiris Normantas jautė nugaros skausmus. Ar dabar visi žaidėjai sveiki ir pasiruošę žaisti?

– Prieš valandą turėjome 12 sveikų, o likus pusvalandžiui iki treniruotės sužinojome, kad vieno neturėsime. Tomui Lekūnui yra problemų su nugara ir jis tikrai negalės rytoj padėti. Su Margiriu viskas tvarkoje.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Margiris Normantas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Margiris Normantas

– Jūsų būsimi varžovai neseniai žaidė su „Barcelona“ ir stipriai pralaimėjo. Ar galite tas rungtynes duoti kaip pavyzdį savo auklėtiniams, kaip išlaikyti didžiulę persvarą?

– Be abejo, galima tas rungtynes naudoti kaip pavyzdį, kokiu fiziškumu įėjo į rungtynes „Barcelona“, kaip juos atmušinėjo nuo visų mėgstamiausių veiksmų. Aišku, mes turime kitokius žaidėjus, kitokią komandą, bet lyginant „Rytą“ su Manresa, mes tikrai nesame atletiškai silpnesni negu varžovai. Galima išskirti atletą (Deviną) Robinsoną, o jeigu daugiau antro trečio ieškoti... Taip, gal turi kažkokius atsarginius, bet tai nėra pati atletiškiausia komanda. Tačiau pirmose rungtynėse jie tiesiog mus apstumdė ir mes labai neišnaudojome savų progų, labai daug neišnaudojome ir šimtaprocentinių. Labai prastas sužaidėme pirmas rungtynes, tai labiausiai reikia iš pirmų rungtynių daryti tas išvadas.

– Sakote, kad pirmose rungtynėse jus apstumdė. Ar komandos naujokas Justinas Gorhamas padės „atstumdyti“ varžovus atgal?

– Pirmiausia, pagrinde remsimės žaidėjais, kuriuos turime visą sezoną, nes jie žino daugiau taktinių vingrybių, kaip elgtis kiekvienoje situacijoje. Ir tada stebėsime, kaip jie įeina į rungtynes. Mes esame numatę, kaip pajungti Justiną į rungtynes. Nuo daugybės veiksnių priklausys – nuo pražangų, nuo kaip kas atrodys tą dieną, nuo kokia bus Justino įėjimo situacija. Tikrai negaliu pasakyti, kiek jis mums padės. Bet kad bandys padėti, tai tikrai.

– Kendale'ą McCullumą pradžioje stabdė liga, kiek esate įvedę jį į savo sistemą ir kiek jam dar trūksta?

– Manau, paskutinės kelerios rungtynės parodė, kad papildomas gynėjas mums suteikia daugiau gerų metimų. Geriau kamuolys pradėjo vaikščioti, metimai patogesni ir dėl to tas procentas yra aukštesnis. Jis yra komandinis žaidėjas, nereikalauja labai daug kamuolio, kad viską užsibaigtų. Jis tikrai įtraukia komandos draugus ir džiaugiamės tuo papildymu.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Atvira Vilniaus „Ryto“ treniruotė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Atvira Vilniaus „Ryto“ treniruotė

– Žvelgiant į pagrindinius Manresos veiksnius, Jerrickas Hardingas pelnė 41 tašką praėjusiose rungtynėse ACB lygoje. Ką dar galėtumėte išskirti ir kiek pavojingas yra J.Hardingas, pirmose rungtynėse jums įmetęs 14 taškų?

– Yra ir be Hardingo ten. Aišku, Hardingas yra talentas numeris vienas pas juos, tikrai išskirti reikėtų ir stabdysime jį ne tik asmeninėmis, bet ir komandinėmis pastangomis. Ten reikės ir disciplinos, ir energijos, ir kantrybės kartais. Nereikia nuleisti galvos, kai įmeta vieną sunkesnį metimą, nes jis toks talentas, kuris tų metimų įmes, bet reikia jam apsunkinti gyvenimą. O dėl kitų, tai pas juos labai kurianti įžaidėjų linija ir reikės juos atkirsti nuo visos komandos. Reikės daug kantrybės ir energijos.

– Pastaruoju metu gerą formą demonstruoja Gytis Masiulis (12 taškų, 5,5 atkovoto kamuolio, 15,8 naudingumo balo per pastarąsias ketverias rungtynes). Kas, jūsų nuomone, lemia geresnius jo pasirodymus?

– Manau lemia tas, kad dažniau žaidžiame žemesniu penketu, kas Gyčiui tinka ir varžovams nepatinka – turbūt tas derinys labiausiai jam pasitarnavo.

– Kaip skiriasi pasiruošimas tokioms rungtynėms, kuriose reikia ne tik laimėti, bet ir laimėti dideliu skirtumu? Ar akcentuojate persvaros išlaikymą, jei ji bus įgyta, arba kažką panašaus?

– Per daug persvarą jei akcentuosime... Bus rungtynėse visko, bus ir -10 galbūt, bus ir +10. Reikia koncentruotis į teisingą žaidimą ir turime kuo greičiau pajungti savo fanus, kad jie kuo greičiau išeitų iš savo rutinos. Nereikia būti droviems lietuviams tokiose rungtynėse. Kas susirišę plaukus ateina, tai reikia pasileisti tuos plaukus (šypsosi). Tokios rungtynės, kur tikimės indėlio iš savų vilniečių.

Nereikia būti droviems lietuviams tokiose rungtynėse. Kas susirišę plaukus ateina, tai reikia pasileisti tuos plaukus.

– Kazys Maksvytis prieš Eurolygos rungtynes yra sakęs, kad kažkiek yra gerai sukelti spaudimą žaidėjams. Koks jūsų požiūris į tai – ar stengiatės nuimti spaudimą, ar kaip tik jį sukelti?

– Kiekviena komanda jaučia pulsą komandos viduje. Vieni vienaip jaučia, kaip jį valdyti, kiti kitaip. Mes ruošiamės kiekvienoms rungtynėms labai panašiai ir šitos ne išimtis. Turime gerinti žaidimą, tai yra mūsų tiesioginis darbas ir jį stengiamės daryti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas