Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 12 21

M.Fosterio įkvėptas „Rytas“ nukalė čempionus ir finišavo antras grupėje

Beveik be keitimų žaidęs Marcusas Fosteris pelnė 21 tašką, tačiau dar labiau pasižymėjo gynyboje. 191 cm atakuojantis gynėjas blokavo 4 (!) varžovų metimus, perėmė 3 kamuolius, o lyderio kovingumo įkvėptas Vilniaus „Rytas“ (3-3) laimėjo išgyvenimo mūšį FIBA Čempionų lygoje.
Marcusas Fosteris ir Martynas Echodas
Vilniaus „Ryto“ triumfo akimirkos / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Giedriaus Žibėno auklėtiniai namie 85:78 (17:20, 28:20, 23:17, 17:21) įveikė FIBA Čempionų lygos nugalėtoją Tenerifės „Lenovo“ (4-2) ir užsitikrino vietą kitame turnyro etape – įkrintamosiose.

Netrukus Lietuvos čempionai sulaukė palankaus rezultato ir Izraelyje, kur Vassilio Spanoulio treniruojamas Atėnų „Peristeri“ (3-3) išvykoje 90:87 palaužė Herclijos „Bnei“ (2-4) klubą.

Tai reiškė, kad iš sudėtingos situacijos H grupėje „Rytas“ išsisuko užimdamas 2 vietą, nors galėjo likti ir paskutinis (tuomet Lietuvos čempionų pasirodymas Europoje būtų pasibaigęs dar iki šv. Kalėdų).

Jau aiški ir vilniečių varžovė Čempionų lygos atkrintamosiose. G.Žibėno auklėtiniai serijoje iki 2 pergalių varžysis su Salonikų PAOK klubu, užėmusiu 3 vietą G grupėje. „Peristeri“ susitiks su Dižono JDA.

Įkrintamųjų seriją laimėjusi ekipa keliaus į „Top 16“ etapą, kuriame vėl žais grupėje su trimis kitais varžovais.

37 minutes ir 35 sekundes žaidęs M.Fosteris šokdino „Jeep“ areną užpildžiusius triukšmingus sirgalius iš savo vietų ne tik taikliais metimais puolime (4/8 dvit., 3/9 trit., 4/6 baud.), bet fantastiškais epizodais gynyboje.

Sykį 1,91 m ūgio gynėjas blokavo 25 centimetrais aukštesnį varžovų vidurio puolėją Giorgį Šermadinį. M.Fosteris buvo rezultatyviausias (21) ir naudingiausias (20) nugalėtojų komandos žaidėjas.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Marcusas Fosteris
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Marcusas Fosteris

Kovingumą demonstravę šeimininkai nuo varžovų pabėgo trečiajame kėlinyje, kai po taiklių tritaškių serijos įgijo 12 taškų persvarą (63:51).

Vilniečiai išlaikė šaltas galvas ir ketvirtajame kėlinyje, kai jų sukaupta persvara greitai ir pavojingai ėmė tirpti (73:70), o M.Fosteris dėl sumuštos šlaunies trumpam prisėdo ant atsarginių suolo.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Giedrius Žibėnas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Giedrius Žibėnas

Charakterį svarbiausių sezono rungtynių metu demonstravę šeimininkai pagirtinai kovėsi dėl atšokusių kamuolių. Jų puolime sugriebė net 18. Vien Gytis Radzevičius pasižymėjo penkiais tokiais kamuoliais.

„Rytas“: Marcusas Fosteris 21 (3/9 trit., 5 rez. perd., 4 blok., 3 per. kam., 3 klaid.), Elvaras Fridrikssonas 19, Gytis Radzevičius 11 (10 atk. kam., 5 iš jų – puolime), Jarvisas Williamsas ir Evaldas Kairys – po 6.

„Lenovo“: Jaime Fernandezas 18, Sasu Salinas 9, Giorgi Šermadini 8, Marcelinho Huertas (6 rez. perd.) ir Moussa Diagne (5 atk. kam.) – po 7.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Emocijos Vilniaus „Jeep“ arenoje
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Emocijos Vilniaus „Jeep“ arenoje

Ketvirtas kėlinys

40 min. Vilniečiai triumfuoja – 85:78.

39 min. Pataiko ir Elvaras Fridrikssonas. Likus žaisti minutę vilniečiai pirmauja 10 taškų (85:75).

38 min. G.Radzevičius laisvas pataiko tritaškį, o „Lenovo“ užsidirba pražangą puolime (81:74).

36 min. Atkakliai rungtynės klostosi ir Izraelyje. Ten jau „Peristeri“ pirmauja 4 taškais (77:73). Jei rungtynės baigtųsi dabar, „Rytas“ H grupėje finišuotų antras. Vilniečiai pirmauja 78:74.

35 min. M.Echodas, kovoje dėl atšokusio kamuolio, baudžiamas nesportine pražanga – alkūne pataikė varžovui į veidą. „Lenovo“ išlieka pavojingai arti (73:70).

34 min. M.Fosterio šįvakar pilna visur – „Ryto“ lyderis blokuoja jau ketvirtą varžovų metimą! Deja, bet J.Fernandezas nesustoja (70:66).

32 min. Nesėkminga kėlinio pradžia. J.Fernandezas žaibiškais prasiveržimais pelno 5 taškus iš eilės ir priverčia G.Žibėną anksti prašyti minutės pertraukėlės (68:62).

Trečias kėlinys

30 min. Neramus momentas šeimininkams kėlinio pabaigoje – varžovas prasižengia prieš M.Fosterį ir pataiko keliu į šlaunį. „Ryto“ lyderis kurį laiką nekyla nuo parketo, bet, atrodo, galės tęsti mačą. O baigiasi kėlinys dar vienu tritaškiu – pasižymi B.Varadis (68:57).

26 min. Drąsus G.Radzevičiaus tritaškis greitajame puolime ir dar pražanga varžovams po krepšiu. Jau plius 12! 63:51.

25 min. Ką išdarinėja M.Fosteris! Dar vienas taiklus amerikiečio metimas paskutinę atakos sekundę ir jau 21 pelnytas taškas. „Rytas“ bėga į priekį 57:48.

24 min. Iš toli pataiko ir T.Lekūnas. Vilniečiai yra išmetę jau 20 tritaškių, pataikę – 7 (35 proc.).

23 min. Marcusas Fosteris tęsia savo šou. „Ryto“ lyderis įskraidina du tritaškius ir laiko šeimininkus priekyje (50:45).

Antras kėlinys

20 min. Nuostabi pirmojo kėlinio pabaiga vilniečiams. Elvaras Fridrikssonas duria du tritaškius ir šeimininkai priekyje (45:40). Izraelyje pirmauja „Peristeri“ (48:45) ir, jei mačas baigtųsi dabar, „Rytas“ H grupėje finišuotų antras.

19 min. M.Fosteris žiba iš gynyboje. Iš pradžių blokuoja net 26-iais centimetrais aukštesnio 2,17 m G.Šermadinio metimą, o vėliau kartvelui uždirba ir nesportinę pražangą.

17 min. Tačiau „Rytas“ turi savo lyderį. M.Fosteris drasko varžovų gynybą ir yra surinkęs jau 12 taškų, o deficitas – vėl minimalus (32:33).

16 min. Pavojingas S.Salino šou. Suomis žaibiškai duria du tolimus metimus. Įsibėgėti šiam snaiperiui jokiu būdu negalima (28:33).

12 min. Monstriškas M.Echodo dėjimas – dviem rankomis per varžovą! „Rytas“ atsilieka tik vienu tašku (21:22).

Pirmas kėlinys

10 min. Paskutinės kėlinio atakos metu vilniečiai net tris kartus kartoja netaiklius savo metimus, tačiau pataikyti vis tiek nepavyksta (17:20). Rezultatas Izraelyje kol kas taip pat nepalankus – „Bnei“ pirmauja prieš „Peristeri“ (19:17).

7 min. M.Normantas greitoje atakoje žaidžia iki galo ir pelno du su legendinio M.Huertaso pražanga, o „Rytas“ persveria rezultatą (13:12).

6 min. Niekas, be M.Fosterio, ir toliau negali pataikyti į krepšį, o „Lenovo“ taiso netaiklų tolimą S.Salino šūvį. G.Žibėnas prašo minutės pertraukėlės (7:12).

3 min. Rungtynių pradžia akivaizdžiai parodo, kad „Lenovo“ nežais viena koja. Svečiai drąsiai ir taikliai atakuoja. Vilniečiams taškus kol kas renka tik du tolimus metimus įskraidinęs M.Fosteris (6:7).

Prieš rungtynes

„Nesitikime jokių kalėdinių dovanėlių“, – prieš žūtbūtinį mūšį sakė Giedrius Žibėnas, žadėjęs „Ryto“ likimą išspręsti Vilniuje, nesidairant į Izraelį, kur tuo pačiu metu Herclijos „Bnei“ (2-3) susitiks su Atėnų „Peristeri“ (2-3).

Pagal blogiausią scenarijų, jei vilniečiai trečiadienį pralaimėtų „Lenovo“, o kitame mače pergalę švęstų „Peristeri“, „Rytas“ finišuotų paskutinis H grupėje ir į kitą etapą nepatektų.

Visi kiti variantai Lietuvos čempionams leistų užimti 2 arba 3 vietą grupėje ir atvertų duris į įkrintamąsias.

„Telefono ant mūsų suolo tikrai nebus. Tai liečia trenerius, žaidėjus ir visą personalą“, – patikino „Ryto“ strategas.

Vilniečių situaciją turėtų palengvinti faktas, kad „Lenovo“, ginanti FIBA Čempionų lygos nugalėtojos vardą, į Vilnių atvyko jau užsitikrinusi 1 vietą grupėje.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Giedrius Žibėnas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Giedrius Žibėnas

„Tai ne tokio lygio komanda, kad atvažiuotų ir žaistų viena koja. Žinome, kad jie to tikrai nedarys ir kad atvažiuoja visos sudėties“, – auklėtinius perspėjo G.Žibėnas.

Standings provided by Sofascore

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas