Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 09 11

Ašaromis ir bučiniais komandą užkūręs italas: „Tai geresnė pergalė nei 2004 m. prieš Lietuvą“

Viena didžiausių Europos čempionato favoričių laikyta Serbija kraunasi lagaminus jau po pirmųjų rungtynių Berlyne. Nikolos Jokičiaus vedami serbai buvo laikomi ryškiais aštuntfinalio favoritais, bet sensacingai krito prieš Italiją, kurią įkvėpė skambiai iš aikštės pašalintas vyriausiasis treneris.
Marco Spissu ir Gianmarco Pozzecco
Marco Spissu ir Gianmarco Pozzecco / „Scanpix“ nuotr.

Nikola Jokičius pelnė 32 taškus, atkovojo 13 kamuolių ir surinko 41 naudingumo balą, bet liko bejėgis prieš italų cunamį, kuris prasidėjo nuo kertinio momento trečiajame kėlinyje.

Serbija, kuri pirmoje rungtynių pusėje turėjo ir dviženklį pranašumą, pirmavo 61:57, kai italų atsarginiam suolui buvo skirta techninė pražanga.

Kadangi dar rungtynių pradžioje techninę buvo užsidirbęs ir italų strategas Gianmarco Pozzecco, tai reiškė, kad specialistas buvo eliminuotas iš rungtynių.

„Atomine muse“ dar nuo žaidimo laikų pramintas italas aikštę paliko dramatiškai. Jis pabučiavo kiekvieną savo rinktinės narį, paspaudė rankas visiems serbų atstovams bei nuėjęs dar apkabino Serbijos krepšinio federacijos prezidentą Predragą Danilovičių.

Tai suveikė kaip motyvacija italų žaidėjams. Marco Spissu per kelias minutes driokstelėjo tris tritaškius, Italija išsiveržė į priekį ir atgal nebesižvalgė.

Krepšinio pasiutpolkę užkūrę „mėlynieji“ plėšė serbų krepšinio tinklelį tritaškiais, kurių pataikė net 16 iš 38, ir pateikė vieną didžiausių šio turnyro sensaciją, 94:86 eliminuodami Serbiją iš tolesnės kovos dėl medalių.

G.Pozzecco tikrą spektaklį kūrė ir po rungtynių. Tiksint paskutinėms sekundėms jis prasiveržė pro kelis apsaugos darbuotojus į aikštę, o žiniasklaidos pasikalbinimo metu apsikabino žurnalistus, tampė jiems už žandų demonstruodamas, kaip įkvėpė auklėtinius, ir net užšoko bei pabučiavo Giannį Antetokounmpo, kuris žengė link aikštelės.

„Galbūt tai geriausios Italijos rungtynės istorijoje, – iš emocijų su ašaromis akyse po mačo kalbėjo Italijos rinktinės treneris. – Antros buvo, kai aš dar žaidžiau 2004 metais, olimpinių žaidynių pusfinalyje Atėnuose, kai nugalėjome lietuvius (linkteli žvelgdamas į lietuvių žurnalistus – aut. past.). Visi vadino tas rungtynes geriausiomis, bet šitos yra dar geresnės, nes žaidėme su širdimi. 12 žaidėjų ėjo į aikštę ir atidavė 100 proc. jėgų. Įveikėme geriausią Serbijos komandą istorijoje, nes nesu matęs tokio žaidėjo kaip Jokičius.“

Paklaustas apie tą epizodą, kai buvo išvarytas iš aikštės, G.Pozzecco prisiminė, jog ėmė raminti jo atsiprašinėjusius krepšininkus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gianmarco Pozzecco ir Predragas Danilovičius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gianmarco Pozzecco ir Predragas Danilovičius

„Italijos lygoje mane iš aikštės išmeta dažniau negu visus kitus trenerius sudėjus, tad man nerūpi. Bet dabar buvo kita situacija. Aš pats užsidirbau pirmą techninę, o suolas gavo antrą ir dėl to buvau išvarytas. Žaidėjai ėmė atsiprašinėti, bet aš klausiau: „Ką jūs darote? Aš jus myliu.“ Žaidėjai turi kautis ne tik aikštėje, bet ir ant suolo. Mes šokiravome pasaulį, mes šokiravome pasaulį! Aš nepadariau nieko – nepelniau taškų, neatkovojau kamuolių, neatlikau rezultatyvių perdavimų, viską padarė mano žaidėjai, jie laimėjo rungtynes“, – triumfavo G.Pozzecco.

„Jis mus apkabino. Mums užteko pažiūrėti jam į akis, kad suprastume, ką jis nori pasakyti, – trenerio išvarymo momentą prisiminė ir italų rinktinės puolėjas Giampaolo Ricci. – Jis verkė, tad mes viską supratome, supratome, kad tai gali būti didi naktis. Tikiuosi, kad Italija mumis didžiuojasi.“

„Norėčiau pašnekėti apie teisėjus, kai kuriuos švilpukus buvo sudėtinga suprasti. Kai trenerį pašalino, galbūt tai suteikė mums papildomų jėgų, mes kovėmės už jį. Jis mūsų lyderis, mūsų vadas. Mes sektume paskui jį ir į karą. Ši pergalė yra skirta jam“, – pridūrė italas.

G.Ricci juokėsi paklaustas, kokius žodžius treneris pasakė savo žaidėjams, kai įsiveržė į aikštę po rungtynių.

„Jis sakė „myliu jus, myliu jus“. Dabar jis nemiegos tris dienas“, – juokėsi italas.

Pokštavo ir emocingasis G.Pozzecco, kai buvo paklaustas, kelių apsaugos darbuotojų reiktų, kad sulaikytų jį nuo įsiveržimo į aikštę.

„Galbūt užtektų dvylikos. Bet jie turėtų būti iš UFC. Conoras McGregoras, Jonas Jonesas, tada gal ir užtektų“, – juokėsi italas.

Dabar italų laukia prancūzai, kurie juos eliminavo iš Tokijo žaidynių praėjusiais metais, kai ketvirtfinalio mūšį Vincent'o Collet auklėtiniai laimėjo 84:75. Bet dabar italai tikina, kad prancūzai turėtų jų bijoti.

„Po šių rungtynių nežinau, ar prancūzai nori su mumis žaisti. Mėgaujamės momentu ir negalime sulaukti, kol žaisime kitas rungtynes“, – išdidžiai kalbėjo G.Ricci.

Tiesa, panašios dramos tikėtis tikriausiai neverta – bent jau taip tikino vienas Italijos rinktinės lyderių Luigi Datome.

„Nekartosime to ketvirtfinalyje“, – kalbėdamas apie trenerio išvarymą juokėsi puolėjas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas