Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 11 09

Ašaros akyse, bet padėka už klausimą: treneris graudinosi po pralaimėjimo Vilniuje

Slobožanskės „Prometey“ klubas trečiadienio vakarą suklupo Europos taurės rungtynėse Vilniuje, bet Ukrainos klubą treniruojantis Ronenas Ginzburgas po mačo graudinosi ne dėl nesėkmės ir netgi ne dėl gražių lietuvių veiksmų išreiškiant palaikymą karo draskomai Ukrainai.
Ronen Ginzburg
Ronenas Ginzburgas / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Rasheedo Sulaimono įspūdingas žaidimas atvedė Vilniaus „Wolves“ iki trečios iš eilės pergalės Europos taurėje, 85:71 nugalint pajėgią Ukrainos komandą.

Tiesa, nesvetingi Slobožanskės komandai buvo tik „vilkų“ krepšininkai, neleidę išsivežti pergalės. „Wolves“ organizacija padarė viską, kad į Lietuvą atvykusi Ukrainos komanda jaustųsi tarsi namuose.

Į rungtynes nemokamai buvo kviečiami ukrainiečiai, pasidabinę Ukrainos vėliavomis ir užpildę sektorių už vieno iš krepšių, per vieną iš minutės pertraukėlių arenos vaizdo kube į lietuvius kreipėsi ir jiems už paramą dėkojo NBA čempionas ukrainietis Stanislavas Medvedenko, o per ilgąją pertrauką jausmingą pasirodymą surengė Ukrainos muzikos žvaigždė Olena Enko.

„Žaidėme puikioje atmosferoje, nustebau, nes buvo labai malonu čia žaisti, – po nesėkmės „Avia Solutions Group“ arenoje kalbėjo „Prometey“ vyr. treneris Ronenas Ginzburgas. – Negalėčiau pasakyti, kad čia jaučiamės kaip namuose, bet kas kartą, kai mūsų ateina palaikyti Ukrainos žmonės, mums malonu. Džiugu, kad jie galvoja ne tik apie karą, bet ir apie krepšinį.“

Scanpix Baltics/Roko Lukoševičiaus nuotr./„Prometey“ krepšininkai
Scanpix Baltics/Roko Lukoševičiaus nuotr./„Prometey“ krepšininkai

Patyręs 60-metis specialistas trečią sezoną stovi prie ambicingo „Prometey“ projekto vairo, o per šiuos metus jam teko susidurti su įvairiais iššūkiais.

Pirmojo sezono metu Rusijos kariuomenė įžengė į Ukrainos teritoriją ir pradėjo jau ilgiau nei 20 mėnesių trunkantį ir tūkstančius gyvybių nusinešusį karą, o „Prometey“ 2022 m. kovą buvo išformuota, komandos prezidentui Volodymyrui Dubinskiui pareiškus, kad „visi pinigai ir ištekliai turi keliauti Ukrainos kariuomenei“.

Į krepšinio žemėlapį Slobožanskės komanda sugrįžo 2022 m. vasarą, ukrainiečiams atrėmus galingus Rusijos smūgius ir stabilizavus padėtį fronte bei suteikus vilties, kad kraugeriškais metodais veikianti agresorė nesugebės pasiekti savo tikslų.

2022-2023 m. sezone „Prometey“ su treneriu R.Ginzburgu glaudėsi Rygoje, kur žaidė Europos taurės namų mačus, bei buvo tapusi viena iš turnyro favoričių, kol galiausiai suklupo pusfinalyje ir liko per du žingsnius nuo bilieto į Eurolygą.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Ronen Ginzburg
Lukas Balandis / BNS nuotr./Ronen Ginzburg

Šiemet Ukrainos komanda ir vėl žaidžia namų mačus Rygoje, kur į Europos taurės rungtynes kaskart sutraukia bent kelis tūkstančius sirgalių, bet komandos treneriui ir vėl tenka galvoti ne tik apie krepšinį.

Kiek daugiau nei prieš mėnesį, spalio 7 dieną, „Hamas“ teroristai surengė siaubingą ataką prieš Izraelį, nužudydami 1400 žmonių ir dar kelis šimtus pagrobdami ir laikydami įkaitais.

VIDEO: Paaiškiname žemėlapiu: oro ir žemės apšaudymų taškai Izraelyje ir Gazoje

Izraelietis R.Ginzburgas tragišką dieną jo šaliai gimtinėje nebuvo, bet juto skausmą per nuotolį, o net ir praėjus mėnesiui vis dar graudinasi kalbėdamas šia tema.

„Pradžioje buvo sudėtinga, bet dabar turiu dirbti savo darbą, – po rungtynių Vilniuje sunkiai tvardydamas ašaras sakė izraelietis. – Tai beprotiška, kas ten nutiko, ką „Hamas“ padarė.“

Nepaisant iššauktų emocijų, R.Ginzburgas dėkojo 15min už užduotą klausimą ir ragino stabdyti terorą sėjančią organizaciją.

„Visos šalys turi suprasti, kad jei jų nesustabdysime Izraelyje, jie tai darys ir kitose šalyse. Tai nelengva situacija, bet esame stiprūs žmonės ir toliau kausimės“, – sakė „Prometey“ vadovaujantis specialistas.

Pradžioje buvo sudėtinga, bet dabar turiu dirbti savo darbą.

Be Izraelio, dar ir Čekijos pilietybę turintis bei net dešimtmetį šios šalies rinktinei vadovavęs R.Ginzburgas po rungtynių Lietuvos sostinėje trumpai pasidalino mintimis ir apie prabėgusias rungtynes, „Wolves“ galimybes Europos taurėje ir jo klubui atstovaujančio, bet sunkią traumą patyrusio ir, bent jau pagal pirmines prognozes, visam sezonui iškritusio Arnoldo Kulbokos situaciją.

Scanpix Baltics/Roko Lukoševičiaus nuotr./Arnoldas Kulboka
Scanpix Baltics/Roko Lukoševičiaus nuotr./Arnoldas Kulboka

„Pirmoje pusėje žaidėme gerą krepšinį, tik nesugebėjome sustabdyti Sulaimono. Tačiau antroje pusėje jie žaidė gerai gynyboje ir nusipelnė šios pergalės“, – apie pralaimėjimą prieš „Wolves“ sakė R.Ginzburgas.

– Treneri, kas labiausiai nesisekė stabdant R.Sulaimoną, kuris pelnė 30 taškų ir surinko 36 naudingumo balus?15min paklausė R.Ginzburgo.

– Pirmiausia, jis pataikė kelis sunkius metimus. Negali sustabdyti visko. Ruošėmės žaisti prieš jį, žinojome, ką jis mėgsta daryti pikenrolo situacijose. Kartais gynėmės gerai. Pirmoje pusėje viskas dar buvo gerai, bet kai įsivažiavo antroje pusėje, jo nebegalėjome sustabdyti.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Rasheed Sulaimon
Lukas Balandis / BNS nuotr./Rasheed Sulaimon

– Kokį įspūdį paliko „Wolves“ ir kokias jų galimybes matote šiame sezone?

– Manau, kad jie turi gerą komandą, kuri gali patekti į pirmąjį šešetą grupėje, o po to jau pažiūrėsime.

– A.Kulboka patyrė sunkią traumą sezono pradžioje. Ar yra gerų žinių dėl jo sveikatos?

– Kulboka buvo didelė mūsų planų dalis. Deja, jis patyrė traumą, o tai sugriovė mūsų planus. Dabar jis jaučiasi geriau. Tikiuosi, kad jis galės sugrįžti iki sezono pabaigos, bet tai yra didžiulis praradimas mums ir jam pačiam.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas