Su 15 diena! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 23

Badalonoje įsitvirtinęs K.Kanteris: apie „Dzūkiją“, brolio patarimą ir magišką metimą

Už dviejų savaičių startuosiančiame Europos taurės „Top 16“ etape, neskaitant Vilniaus „Ryto“ komandos, lietuvių krepšininkų nebus, tačiau yra keli žaidėjai, praeityje rungtyniavę Lietuvos krepšinio pirmenybėse. Vienas jų – praėjusį sezoną Alytuje siautėjęs bei naudingiausiu ir rezultatyviausiu LKL krepšininku tapęs Keremas Kanteris. 24-erių turkas tarpsezonyje sulaukė didelio Lietuvos ekipų dėmesio, tačiau nutarė persikelti į legendinį Ispanijos klubą Badalonos „Joventut“.
Keremas Kanteris
Keremas Kanteris / „Scanpix“ nuotr.

Sausio pabaigoje prie Alytaus „Dzūkijos“ prisijungęs garsaus NBA žaidėjo Eneso Kanterio brolis Keremas greitai susikūrė savo vardą Lietuvoje.

205 cm ūgio centras varžovus gąsdino tiek taranuodamas juos po krepšiu, tiek taikliai atakuodamas iš vidutinio ar tolimo nuotolio. Turkas pasižymėjo fizine jėga, geru žaidimu nugara bei veidu į krepšį.

Jam užteko 19 rungtynių, kad taptų lyderiu įvairiose statistinėse kategorijose. Per 25 minutes jis fiksavo po 16,8 taško (55,2 proc. dvit., 35 proc. trit., 80,3 proc. baud.), atkovojo po 7,3 kamuolio bei rinko po 18,9 naudingumo balo.

Pasibaigus LKL sezonui K.Kanteris užėmė pirmąją vietą lygoje pagal rezultatyvumą ir efektyvumą, o pagal atkovotus kamuolius nežymiai nusileido tik Martinui Gebenui.

Tinklalapiui Eurolyga.lt aukštaūgis papasakojo apie naująjį karjeros etapą Badalonoje, pasidalijo mintimis apie neįkainuojamą patirtį Lietuvoje, nevykimo priežastis į Europos taurės rungtynes Turkijoje, magišką komandos draugo Klemeno Prepeličiaus metimą prieš Stambulo „Daruššafaka“ bei patarimą žaidėjams, kurie svarsto rungtyniauti Lietuvoje.

„Nemanau, kad būtų teisinga įvardinti konkrečias komandas, bet Lietuvos klubai rodė rimtą susidomėjimą manimi, – Eurolyga.lt apie praėjusios vasaros darbus sakė buvęs „Dzūkija“ lyderis. – Vis dėlto sulaukęs pasiūlymo iš Badalonos iškart supratau, kad tai geriausia galimybė man žengti taip norimą žingsnį į priekį. Tikėjau, kad Badalona suteiks man geriausią galimybę susikurti savo vardą Ispanijoje ir Europos taurėje. Per savo krepšininko karjerą aš visada mėgau iššūkius, o žaidimą ACB bei Europos taurėje aš matau kaip dar vieną iššūkį įrodyti save.“

„Joventut“ – 90-ąjį klubo gyvavimo jubiliejų kitąmet minėsiantis klubas, kuris yra vienas iš trijų klubų Ispanijoje, kartu su Madrido „Real“ ir „Estudiantes“, niekada neiškritęs iš aukščiausiojo šalies diviziono.

„Scanpix“ nuotr./Keremas Kanteris
„Scanpix“ nuotr./Keremas Kanteris

Prie Viduržemio jūros įsikūrusi komanda praeityje yra triumfavusi tiek Eurolygoje, tiek Europos taurėje, o Ispanijos čempionų titulą į viršų kėlė šešis kartus.

Nors Badalonos klubas užima ryškią vietą šlovingoje Ispanijos krepšinio istorijoje, tačiau pastaruoju metu įspūdingais laimėjimais pasigirti negali. Praėjo 12 metų nuo paskutinio auksinio sezono, kuomet Ricky Rubio ir Rudy Fernandezo atstovaujama ekipa nuskynė dublį – Ispanijos ir Europos taurės čempionų titulus.

„Badalona turi ilgą ir šlovingą istoriją Europoje, – sakė K.Kanteris. – Tikiu, kad mūsų komanda yra pakankamai galinga, kad šį sezoną galėtume toli nužygiuoti Europos taurėje. Nenorime žiūrėti labai toli į priekį, kaip parodė patirtis, sėkmės formulė yra dairytis tik į būsimą mačą.

Kalbant apie asmeninius tikslus, tai noriu kuo įmanoma daugiau išmokti ir tobulėti, o tą padaryti man padeda treneriai, komandos draugai ir varžovai. Tikiu, kad Ispanijos lyga yra geriausia po NBA. Ne daug kam pavyksta iki jos prasibrauti.“

Komandos sirgalių „La Penya“ (lietuviškai – uola) vadinama ekipa šį sezoną šalies pirmenybėse per 14 mačų iškovojo 7 pergales ir dar su šešiomis ekipomis dalijasi 6–12 vietomis, tuo metu Europos taurės grupių etape K.Kanterio komanda iškovojo 5 pergales ir į „Top 16“ prasibrovė iš ketvirtosios vietos.

Debiutiniame sezone antrajame pagal pajėgumą Senojo žemyno turnyre K.Kanteris vidutiniškai žaidžia po 14 minučių, pelno po 6,5 taško (60,7 proc. dvit., 28,6 proc. trit., 80 proc. baud.), atkovoja po 3,6 kamuolio ir renka po 7,5 naudingumo balo.

„Nemanau, kad mūsų startas yra geriausias, koks galėjo būti, tačiau tam yra logiškų priežasčių. Pagrindinė jų – daugybė naujokų ekipoje bei nelengvas susižaidimo laikotarpis. Kaip bebūtų, aš tikiu, kad praėję šią duobelę, mes tapsime pavojinga komanda“, – mintimis dalijosi buvęs „Dzūkija“ legionierius.

Nors pergalių nebuvo tiek daug, kiek norėtų pats krepšininkas, tačiau viena jų atleto širdyje užima išskirtinę vietą.

Trečiojo turo rungtynes su Stambulo „Daruššafaka“ išsprendė slovėno Klemeno Prepeličiaus metimas su sirena per visą aikštelę, taip pakėlęs „Pavelló Olímpic“ arenoje susirinkusius sirgalius ant kojų.

„Tai buvo magiškas metimas. Krepšinio istorijoje nėra buvę daug geresnių metimų už Klemeno“, – komandos draugo šūvį įvertino K.Kanteris, šiame susitikime pelnęs 11 taškų.

VIDEO: 7DAYS Magic Moment of the Night: Klemen Prepelic, Joventut Badalona

Su „Daruššafaka“ susijęs ir kitas skambus šio sezono momentas. „Joventut“ centras atsisakė su komanda vykti į Europos taurės rungtynes Stambule.

Nors priežastis nėra tiksliai įvardijama, tačiau neabejojama, kad tai susiję su jo brolio Eneso vieša kritika Turkijos prezidentui Recepui Tayyipui Erdoganui, kuris dėl krepšininko sulaikymo net kreipėsi į Interpolą.

Komentuodamas susidariusią situaciją K.Kanteris nedaugžodžiavo.

„Myliu krepšinį bei galimybę varžytis gimtinėje. Vis dėlto su šeima ir treneriais nusprendėme, kad geriausias sprendimas man bus, jei nevyksiu su ekipa į Turkiją“, – diplomatiškai atsakė turkas.

K.Kanteris mėgaujasi gyvenimu Barselonos provincijoje bei žaidimu ACB ir Europos taurės turnyruose.

Nors Lietuvoje jis praleido vos pusmetį – 2019-ųjų metų pradžioje atvyko iš Burgo „Basket“ ekipos iš Prancūzijos, bet vidurio puolėjas džiaugiasi Alytuje įgyta patirtimi.

„Nors Alytuje žaidžiau pusmetį, tačiau tai turėjo didelę įtaką mano žaidimui. LKL yra daug aukštą krepšinio supratimą turinčių žaidėjų. Dėl šios priežasties, manau, krepšininkai gali išmokti daugybės dalykų rungtyniaudami Lietuvoje. Lygoje yra vos 10 komandų, o tai man padėjo suprasti, koks svarbus yra varžovų analizavimas ir pasiruošimas rungtynėms“, – sakė „Joventut“ aukštaūgis.

Savo potencialą K.Kanteris pademonstravo jau karjeros Lietuvoje starte. Pirmajame susitikime su Kėdainių „Nevėžiu“ jis surinko 19 taškų, 10 atkovotų kamuolių ir 22 naudingumo balus, o antrosiose rungtynėse su Kauno „Žalgiriu“ centras blykstelėjo 31 tašku, 8 atkovotais kamuoliais bei 40 naudingumo balų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kerem Kanter
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kerem Kanter

Įdomu tai, kad praėjusį LKL sezoną vos šešiems krepšininkams pavyko pasiekti 30 pelnytų taškų ribą viename susitikime, o K.Kanteris tai užfiksavo net triskart. Dukart nuo turko metimų kentėjo daugkartiniai Lietuvos čempionai.

„Rungtyniauti prieš „Žalgirį“ buvo labai smagu. Tai viena geriausių komandų Europoje, o aš visada noriu žaisti prieš geriausius“, – mintimis dalijosi K.Kanteris.

Jis vis dar seka „Dzūkijos“ žaidimą bei domisi alytiškių reikalais, nes komandoje yra nemažai krepšininkų ir pernykščio sezono. Keremas linki sėkmės treneriui Valdemarui Chomičiui: „Manau, kad jis bus geras treneris“, – sakė „Joventut“ žaidėjas.

Naudingiausiu Europos taurės grupių etapo žaidėju tapęs Alexas Hamiltonas neseniai duotame interviu atskleidė, kad pernai patyrė kultūrinį šoką rungtyniaudamas Utenoje.

K.Kanteris Alytuje su jokiais trikdžiais ir sunkumais nesusidūrė.

„Aš esu kilęs iš Turkijos, o namus palikau būdamas 15 metų amžiaus. Gyvenau daugybėje miestų, kai kurie iš jų buvo dideli, kai kurie maži, tačiau apsiprasti Alytuje man tikrai nebuvo sudėtinga. Kas mane Lietuvoje nustebino, tai kokie yra atsidavę šios šalies sirgaliai. Buvau apie tai girdėjęs anksčiau, tačiau žaisdamas Alytuje galėjau įsitikinti, kaip lietuviai myli krepšinį“, – komplimentų negailėjo 24-erių centras.

„Dzūkija“ šiam krepšininkui padėjo rimtą pamatą karjerai, o dabar jis po truputį įsitvirtina stipriausiame Europoje nacionaliniame čempionate.

Puolėjui netrūksta motyvacijos siekti NBA svajonės, link kurios eidamas jis vadovaujasi brolio Eneso patarimu. „Gyvenimas yra trumpas, o krepšininko karjera dar trumpesnė. Nepamiršk to ir mėgaukis kol gali“, – brolį cituoja Keremas.

O koks būtų paties Keremo patarimas tiems, kurie svarsto galimybę atvykti žaisti į Lietuvą?

„Nepamirškite žieminės striukės!“ – kvatodamas atsakė K.Kanteris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant