Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 03 11

„Barcelonai“ kailį iškaršęs J.Zdovcas: „Dabar galime kautis prieš bet ką“

Lietuvos nepriklausomybės dienos proga – Kauno „Žalgirio“ dovana sirgaliams. Karščiausioje šį sezoną atmosferoje Jure Zdovco auklėtiniai tėškė antausį Eurolygos lyderei „Barcelonai“ su Šarūnu Jasikevičiumi priešakyje – 91:84.
Kauno „Žalgiris“ – Barselonos „Barcelona“
Kauno „Žalgiris“ – Barselonos „Barcelona“ / Erikas Ovčarenko/BNS

Penktadienio vakarą Nemuno sala spinduliavo ypatinga energija.

Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo minėjimo dieną į „Žalgirio“ areną susirinko rekordinė šį sezoną sirgalių minia (12686 žiūrovų), tribūnose plevėsavo ir Lietuvos, ir Ukrainos vėliavos, o dažnai aidėjo „Slava Ukraini!“ šūksniai nuo kurių šiurpo oda.

Fantastiško palaikymo pakylėtas Kauno „Žalgiris“ ilgai kankino stipriausią Eurolygos komandą, o lemiamą smūgį sudavė mačo pabaigoje.

35-ąją dvikovos minutę rezultatas dar buvo 72:72, bet tuomet Joshas Nebo dukart atkovotus kamuolius po „Barcelona“ krepšiu baigė galingais dėjimais, karjeros rungtynes sužaidęs Edgaras Ulanovas pridėjo dar keturis taškus, o „Žalgiris“ iškovojo ketvirtąją pergalę per penkis pastaruosius mačus.

„Sveikinimai žaidėjams. Jie žaidė puikiai, drąsiai. Jie tikėjo! – po pergalės sakė Jure Zdovcas. – Turėjome keletą sunkių momentų, bet kažkaip išsigelbėjome. „Barcelona“ parodė, kodėl yra geriausia komanda Europoje – negali prieš ją atsipalaiduoti, nes iškart nubaudžia. Ji visad kontroliuoja žaidimą. Net jei žinojome, kas laukia, ji vis tiek nubaudžia. Mes privertėme juos suklysti 22 kartus. Daugiausiai besikeičiančios gynybos dėka. Jie prarado ritmą. Puolime turėjome keturis arti 20 taškų ribos žaidėjus. Labai džiaugiuosi šia pergale. Mes parodėme, kad galime su šia sudėtimi žaisti prieš bet ką. Tikiuosi, kad tai pratęsime ir ateityje.“

Per dvi savaites J.Zdovco komanda įkrėtė dviem Eurolygos lyderiams – ir Madrido „Real“, ir „Barcelonai“.

Koks jausmas pranokti elitinius Europos trenerius?

„Mes vis dar esame paskutiniai. O galbūt ir nebe. Nesvarbu. Kai laimi tokias rungtynes, jas laimi žaidėjai, o kai pralaimi, pralaimi treneris. Tai teisinga. Žaidėjai šiandien žaidė puikiai. Žaidėjai grįžo po traumų. Aš turėjau jausmą, kad mums reikia vienos pergalės išvykoje, kaip kad nutiko Monake, kad galėtų sugrįžti ir pasitikėjimas savimi. Sezonas yra ilgas – visos komandos banguoja. Per daug rungtynių, kad to pavyktų išvengti. Malonu įveikti tokius trenerius, bet tai nieko nekeičia. Jie vis tiek yra geriausi treneriai“, – sakė „Žalgirio“ strategas iš Slovėnijos.

Erikas Ovčarenko/BNS/Kauno „Žalgiris“ – Barselonos „Barcelona“
Erikas Ovčarenko/BNS/Kauno „Žalgiris“ – Barselonos „Barcelona“

Rungtynių startas priminė vargo vakarienę – Šarūno Jasikevičiaus gynybinėse schemose strigę „Žalgirio“ krepšininkų prametė pirmuosius dešimt metimų, o beveik šešias minutes užsitęsusį taškų badą užbaigė tritaškį smeigęs Edgaras Ulanovas.

Lengva renkant taškus nebuvo ir Eurolygos lyderiams, kurių baudos aikštelė buvo užkišta netradicine geltonai mėlyna apranga žaidusiais žalgiriečiais.

„Tai nebuvo mano sprendimas. Reikėtų to paklausti kitų žmonių, – pasiteiravus, ar ketina toliau žaisti su sėkmę nešančia neįprasta apranga, atsakė J.Zdovcas. – Girdėjau daug juokų, kad su panašiomis aprangomis kai kurie jau yra žaidę, tarkime Ule panašias spalvas dėvėjo Stambule, o Nielsas Giffey – Berlyne.“

Erikas Ovčarenko/BNS/Kauno „Žalgiris“ – Barselonos „Barcelona“
Erikas Ovčarenko/BNS/Kauno „Žalgiris“ – Barselonos „Barcelona“

Pirmąjį ir vienintelį pirmojo ketvirčio dvitaškį „Barcelona“ įmetė 9-ąją mačo minutę, tačiau įmetė penkis tritaškius ir prieš antrąjį kėlinį Jure Zdovco kariauna atsiliko 9:17.

Kai buvusio žalgiriečio Brandono Davieso galingo dėjimo greitoje atakoje antrojo kėlinio pradžioje svečiai įgijo dviženklę persvarą, atrodė, jog rungtynės „Žalgiriui“ išslys vos joms tik prasidėjus. Vis dėlto rekordinio sirgalių kiekio pakylėti šeimininkai ėmė skrajoti po aikštelę ir po kelių akimirkų jau buvo pirmaujančių vaidmenyje.

Antrąjį ketvirtį prieš stipriausią Senojo žemyno komandą „Žalgiris“ dominavo iki paskutinės minutės, kurią pralaimėjo 2:7 bei rezultatas tapo prieš ilgąją pertrauką tapo lygus 35:35.

„Barceloną“ paskui save traukti ėmė pagrindinis kandidatas į sezono MVP trofėjų Nikola Mirotičius, vien per trečiąjį ketvirtį įmetęs 14 taškų, ir Rokas Jokubaitis, buvusiai savo komandai per šį kėlinį atsegęs 8 taškus.

Tylerio Cavanaugh neturėję žalgiriečiai parodė pavyzdinį kovingumą ir norą, o finalinis arbitrų švilpukas skelbė paskutinės Eurolygos komandos pergalę prieš pirmąją.

Tai buvo jau ketvirtoji „Žalgirio“ pergalė per pastarąsias penkerias rungtynes.

„Esame kita komanda, minėjau tai jau daug kartų. Turėjome daug traumų. Dabar vėl neturėjome T.Cavanaugh. Galvojau, kad jis žais, bet vis dar jautė skausmą. Galbūt sugrįš sekmadienį. Juk žinote, koks jis mums yra svarbus žaidėjas. Bet kai kurie žaidėjai grįžo jau prieš kurį laiką. Dabar turime gilią sudėtį, galime rotuoti žaidėjus, – geros atkarpos priežastis vardino J.Zdovcas. – Praeityje turėjome daug problemų – COVID-19, traumos ar neteisingi COVID-19 atsakymai. Dabar turime sudėtį ir turime daug ginklų. Žaidėjai suprato, kad turi aukotis dėl pergalių. Sakiau bosui (Pauliui Motiejūnui), kad mėgstu šią komandą. Kartais tokie pasakymai nėra geras dalykas, nes gali atsipalaiduoti, bet aš džiaugiuosi treniruodamas šią komandą.“

Dvikovos baigtį nulėmė du žaidėjai – Joshas Nebo ir Edgaras Ulanovas.

Šoklusis amerikietis pirmoje mačo pusėje žaidė mažiau nei 4 minutes, susirinko dvi pražangas, tačiau rungtynių pabaigoje triuškino „Barcelona“ krepšį dėjimais ir stebino Š.Jasikevičių.

„Jis turėjo problemų puolime. Jei matėte, varžovai buvo pasiruošę Joshui – mums vis nepavyko užmesti kamuolio jam virš lanko. Jis turėjo prisirinkęs ir pražangų. Jojo buvo gerai pasirengęs, galvoju, teisinga buvo jį laikyti aikštėje. Joshas norėjo žaisti, gerbiu tai, todėl grąžinau į aikštę“, – sakė J.Zdovcas.

Fantastiška rungtyniavęs E.Ulanovas užfiksavo asmeninius perimtų kamuolių ir naudingumo balų rekordus Eurolygoje.

Kairiarankis puolėjas prieš savo buvusį trenerį per 34 minutes įmetė 16 taškų, atkovojo 9 ir perėmė 6 kamuolius, surinko net 33 efektyvumo balus.

„Nėra jokios paslapties, jog Ulė yra mūsų traukinio lokomotyvas ne tik rungtynėse, bet ir treniruotėse. Jis nori, kad visi visada dirbtų 100 proc. Džiaugiuosi jį turėdamas komandoje, – kalbėjo J.Zdovcas. – Aš juo pasitikiu. Jis apsigynė prieš Nikolą Mirotičių svarbiu momentu dvikovos pabaigoje. Jis taip žaidžia jau kelius mėnesius. Pradžioje Ulė buvo duobėje, bet atsigavo, o dabar rodo lyderystę.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas