Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 03 03

Beprotišką savaitę pasitinkantis „Rytas“ prieš „Valencia“ ruošia tritaškį ginklą

Penktą valandą pirmadienio ryte prasidedančia kelione iš Vilniaus į Valensiją „Rytas“ pradeda turbūt sudėtingiausią savaitę šiame sezone. Dvejos Europos taurės turnyro ketvirtfinalio rungtynės – antradienį Valensijoje ir penktadienį Vilniuje, o, kad nebūtų mažai, dar ir sekmadienį laukia LKL mačas Vilniuje su „Žalgiriu“.
Dainius Adomaitis
Dainius Adomaitis / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Pirmą kartą nuo 2012 metų Vilniaus „Rytas“ rengiasi Europos taurės turnyro ketvirtfinaliui.

Po traumomis, atleistais legionieriais, banguojančio žaidimo ir jau laimėta Karaliaus Mindaugo taure paženklinto sezono vilniečiai svarbiausią etapą pasitinka sveiki (traumuotas tik Evaldas Kairys, kuriam šis sezonas baigėsi gruodį) ir geros sportinės formos.

Tai yra gera žinia. Prasta yra ta, kad vilniečių varžovas yra visą sezoną labai solidžiai rungtyniaujantis ir šiuo metu penktąją vietą Ispanijos lygoje užimantis „Valencia“ klubas.

Jis yra akivaizdus ketvirtfinalio poros favoritas, Europos taurės turnyre per pirmuosius du etapus laimėjęs 14 dvikovų iš 16, kai vilniečiai pergales pasiekė kas antrame mače – 8 iš 16.

„Valencia“ turnyre žengia per dešimties pergalių seriją, o savo arenoje „Pabellon Fuente de San Luis” šį sezoną Europoje dar nesuklupo nė karto.

Amerikiečiai Thomasai – snaiperis Mattas (po 12,7) ir sunkusis puolėjas Willas (po 11,9) – yra rezultatyviausi Ispanijos klubo žaidėjai, bet tikruoju klubo lyderiu yra Bojanas Dubljevičius.

Daugiausiai taškų, daugiausiai kamuolių ir daugiausiai naudingumo balų per turnyro istoriją surinkęs aukštaūgis iš Juodkalnijos šį sezoną renka po 11,7 taško, bet jis žaidžia gerai tada, kai to labiausiai reikia – B.Dubljevičius tapo naudingiausiu Europos taurės turnyro „Top 16“ etapo žaidėju.

„Scanpix“ nuotr./Bojanas Dubljevičius
„Scanpix“ nuotr./Bojanas Dubljevičius

„Dar prieš sezoną ji buvo įvardinama, kaip viena favoričių laimėti Europos taurę. Nemanau, kad kažkas pasikeitė, – sekmadienį prieš paskutinę treniruotę Vilniuje iki išvykos į Valensiją sakė „Ryto“ treneris Dainius Adomaitis. – Jie žaidžia tikrai gerą krepšinį ir kartais atrodo, kad Europos taurės turnyrui yra susikaupusi labiau nei Ispanijos lygai.

Turi daug stiprių pusių – po krepšiu B.Dubljevičius ir W.Thomasas yra pagrindinė jėga, taip pat Samas Van Rossomas, kuris laiko žaidimo gijas savo rankoje. Pridedant dar M.Thomsą, kuris yra labai geras taškų rinkėjas ir metikas, susidaro labai pajėgi komanda, kurioje kiti žaidėjai labai gerai prisitaiko.“

Tačiau „Ryto“ priekinė linija irgi efektyvesnė, kai prisijungė Arciomas Parachouskis, o klubas atsisveikino su Dominique Suttonu, kuriam buvo svetimas komandinis krepšinis.

Nuo pralaimėto mačo Berlyne „Rytas“ žygiuoja per devynių laimėtų rungtynių seriją, kurioje telpa ir Europos taurės turnyro ketvirtfinalio duris atvėrę mačai prieš „Partizan“ ir „Monaco“, taip pat pergalė Karaliaus Mindaugo taurės turnyre prieš „Žalgirį“.

Abu klubus galima vadinti legendomis Europos taurės turnyre, nes per du dešimtmečius rengiamas varžybas „Valencia“ yra laimėjusi tris kartus (2003, 2010 ir 2014 metais), o Vilniaus „Rytas“ – dusyk (2005 ir 2009 m.) Galbūt titulų būtų ir daugiau, bet abi komandos įšokdavo ir į Eurolygą.

Eurolyga matosi horizonte ir dabar, nes Europos taurės čempionai gaus bilietą į elitinį turnyrą, iki kurio liko tik trys barjerai.

Ketvirtfinalio serija iki dviejų pergalių, kurioje namų sienų pranašumą turi „Valencia“ (dėl geresnių sezono rezultatų ji lemiamą trečiąjį serijos mačą, jei jo prireiktų, žaistų namie), prasideda antradienį 21 val. 45 min.

Kas paverčia Valensijos komandą turnyro favorite – sudėtis, jūsų minėti žaidėjai, žaidimo braižas? (24sek paklausė D.Adomaičio)

– Manau, kad labai svarbus jų privalumas yra tas, kad žaidėjų branduolys ilgai žaidžia kartu. Todėl už kiekvieną klaidą ginantis jie iškart nubaudžia savo varžovus lengvais taškais.

Kitas dalykas – jų fiziškumas. Tai jos savybė, prieš kurią mes kažkaip turėsime bandyti atsilaikyti. Nes „Valencia“ spaudžia, žaidžia agresyviai, intensyviai ginasi prieš varžovų „pikenrolus“, visada žaidžia fiziniu kontaktu.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Dainius Adomaitis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Dainius Adomaitis

– Tačiau ir „Rytas“ pasitinka rungtynes turbūt geriausios sportinės formos, ar ne?

– Sezonas yra ilgas. Bandome ieškoti sportinės formos piko, kai labiausiai reikia. Manau, kad tikrai esame neblogos sportinės formos ir bandysime tai išlaikyti.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Chrisas Krameris
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Chrisas Krameris

– Ar tai, kad reikia kautis prieš turnyro favoritę, jus verčia keisti savo žaidimo planą?

– Tiesiog sezono metu jau patyrėme situacijų, kai reikėdavo keisti žaidimą. Krepšininkai neblogai prisitaikydavo. Faktas, kad ir šįkart turėsime kai kur rizikuoti.

– Tai, kad LKL rungtynėse šeštadienį Pasvalyje metėte net 31 tritaškį, gali būti pasirengimo dvikovai Valensijoje plano dalis?

– Ne tai, kad plano dalis, tačiau jų gynyba iš tiesų gali padiktuoti mums metimų iš tritaškių zonos. Tad turėsime tai daryti labai gerai. Privalome siekti aukšto tritaškių pataikymo procento.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eimantas Bendžius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eimantas Bendžius

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas