Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
09 09

Brutaliai nuoširdus A.Trinchieri – apie naują „Žalgirio“ veidą ir R.Jokubaičio nenorą grįžti

Portale 15min – išsamus pokalbis su Kauno „Žalgirio“ vairininku Andrea Trinchieri, kuris titulo susigrąžinimui Lietuvos krepšinio lygoje („Betsafe-LKL“) ir pirmojo dešimtuko Eurolygoje šturmui išrikiavo giliausią sudėtį klubo istorijoje. „Jei kažkas komandoje yra nelaimingas, tuomet atsiprašau, bet „Žalgirio“ arenoje yra daugybė durų, pro kurias galite išeiti“, – apie 14 sudėtyje esančių žaidėjų išlaikymą laimingais dėl minučių ir vaidmenų sakė brutaliai atviras treneris iš Italijos.

Kauno sporto halėje šeštadienį vykusią „Žalgirio“ 80-mečio šventę vyriausiasis komandos treneris Andrea Trinchieri paliko renginiui vos įpusėjus.

Ir tai tikrai ne dėl kankinančio nuobodulio, kurį 56-erių strategas jautė, pavyzdžiui, atviros komandos treniruotės metu, iš žurnalistų sulaukęs vos penkių klausimų. Andrea išskubėjo į namus, kuriuose charizmatiškojo italo jau laukė lagaminus susikrovusi bei kelionei į oro uostą bei skrydžiui į Italiją išsiruošusi šeimyna.

Šventės metu iškalbus treneris spėjo pasidalinti įspūdžiais apie išskirtinį Sylvaino Francisco aprangos stilių, jaunystės dievuką Arvydą Sabonį bei prakalbo apie atsakomybę treniruojant jubiliejinę Kauno komandą.

„Tai – tarsi krepšinio šlovės muziejus“, – apie renginyje susirinkusią Lietuvos krepšinio grietinėlę ir per 80 metų suformuotą „Žalgirio“ šeimą sakė niekada žodžių kišenėje neieškantis A.Trinchieri.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Andrea Trinchieri, Ieva Jankūnienė ir Paulius Jankūnas
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Andrea Trinchieri, Ieva Jankūnienė ir Paulius Jankūnas

Jau po dviejų savaičių startuosiantį Lietuvos krepšinio lygos („Betsafe-LKL“) sezoną specialistas iš Italijos pasitiks vienas, su absoliučia koncentracija antrajam ir šįkart jau pilnam sezonui „Žalgiryje“.

Po pergalingų draugiškų rungtynių su Rimo Kurtinaičio treniruojama Baku „Sabah“ komanda išskirtiniame pokalbyje su 15min A.Trinchieri atsivėrė apie širdį vis dar veriantį skausmą dėl prieš tris mėnesius sugerto Vilniaus „Ryto“ niukso.

„Pagrindinė pralaimėto LKL finalo pamoka – niekada nepriimti nieko tarsi duotybės. Gyvenime kasdien kiekvieno mažo dalyko turi nusipelnyti“, – 15min sakė „Žalgirio“ vairininkas, kurio vadovaujama komanda po Keenano Evanso netekties įnirtingoje kovoje dėl titulo krito 1-3.

Dar mėnesį iki finalo serijos Kauno komandos treneris, sulaukęs žurnalisto klausimo apie mintimis jau atostogaujančius legionierius, davė spragilų klausiančiajam dėl parodytos nepagarbos.

Nors kovoje dėl „Betsafe-LKL“ titulo „Žalgirio“ vežimą traukė vietiniai krepšininkai, A.Trinchieri neišsigina savo išsakytos pozicijos.

„Vis dar manau, kad jis (žurnalistas) buvo neteisus, nes iki paskutinės akimirkos mūsų užsieniečiai žaidė iš paskutiniųjų. Noriu pabrėžti vieną dalyką – Edmondas Sumneris žinojo, kad kitą sezoną nežais „Žalgiryje“, bet vis tiek savo geriausią žaidimą demonstravo finalo serijoje. Jis komandai atidavė savo širdį ir kraują. Tai man yra nepaprastai svarbu. Dėl tokio nusiteikimo Edui būsiu amžinai dėkingas. Jis žaidė su didžiausiu intensyvumu ir energija, nors puikiai žinojo, kad neliks komandoje. Tai – aukščiausio lygio profesionalumo atspindys“, – 15min sakė A.Trinchieri.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Edmond Sumner
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Edmond Sumner

– Taigi, kad ir kas sakė, jog mūsų žaidėjai sezono pabaigoje atostogavo, jis pasakė nesąmonę, nes mes tiesiog žaidėme prastai. O tai yra skirtingi dalykai. Mes žaidėme prastai, nes taip ir nesutvarkėme pirminių komplektacijos klaidų ieškodami pagalbos Keenanui Evansui.

Keenanas... (perbraukia sau per gerklę). Jis užbaigė savo sezoną sunkia trauma. Mes jo netekome ir neradome būdų, kaip užmaskuoti atsivėrusią spragą. Ir viskas.

Žaidėjai nėra atostogose, jei dvejas finalo rungtynes pralaimi per pratęsimą, o trečiąjį mačą – paskutinę akimirką vienu tašku. Kažkas gali sakyti, kad pralaimėjome, ir tai bus visiška teisybė, dėl kurios man vis dar skauda, bet jei kažkas sako, kad mes nesistengėme, tuomet tai yra absoliutus melas. Tu nepralaimėsi serijos tokiu būdu, jei nesistengi.“

Patricija Adamovič / BNS/Massimiliano Menetti, Andrea Trinchieri
Patricija Adamovič / BNS/Massimiliano Menetti, Andrea Trinchieri

A.Trinchieri jaučia privilegiją vadovauti 80-ąjį sezoną pasitinkančiam „Žalgiriui“, nors tikslai ir užduotys nesikeičia. Kaip ir nesikeičia viduje degantis pyktis dėl prarasto „Betsafe-LKL“ titulo.

„Lyginant su praėjusiu sezonu, niekas nepasikeitė, – 15min sakė A.Trinchieri. – Pirmiausia, tai aš jaučiu didžiulį pasididžiavimą būdamas vyriausiuoju šios komandos treneriu, turėdamas galimybę dirbti šioje organizacijoje. „Žalgirio“ jubiliejaus šventė man tik dar kartą priminė, koks patikimas ir atsakingas turiu būti. Sėdėti šalia tokių legendų, matyti šio klubo vertę krepšinio pasaulyje... Visa tai mane, kaip trenerį, stumia pasiekti kitą lygį.

Žinote, kad praėjusį sezoną užbaigėme neiškovodami titulo. Man tai labai nepatiko, bet nenoriu, jog pergalė ar pralaimėjimas nubrėžtų mano darbo sėkmingumą, mano laimę. Dėl prarasto titulo buvau labai supykęs, vis dar esu labai piktas, ir aš toks būsiu iki tol, kol jis (titulas) grįš namo. Bet vienas dalykas yra aiškus – kasdien į „Žalgirio“ areną ateinu su nusiteikimu atlikti geriausią įmanomą darbą auginant šią komandą, siekiant rezultatų, siekiant būti sėkmingu, o galiausiai – laimint rungtynes.“

LBA nuotr./Andrea Trinchieri ir Alessandro Magro
LBA nuotr./Andrea Trinchieri ir Alessandro Magro

Specialistų iš Italijos skaičius Lietuvos krepšinio padangėje padvigubėjo. Artėjančio sezono šerifu prie Vilniaus „Wolves Twinsbet“ vairo tapo iš Florencijos kilęs 41-erių metų Alessandro Magro, tapęs ketvirtuoju Gedimino Žiemelio inicijuoto projekto treneriu per dvejus metus.

A.Trinchieri atskleidė, jog prieš pasirašydamas sutartį su Vilniaus klubu tėvynainis patarimo neklausė ir susitikę jie dar nebuvo.

„Bet šį sezoną susitiksime mažiausiai keturis kartus“, – juokėsi „Žalgirio“ treneris, pagalvojęs apie artėjančias keturias akistatas „Betsafe-LKL“ reguliariajame sezone prieš 15 metų jaunesnio A.Magro vadovaujamus „vilkus“.

„Jis atliko labai gerą darbą Italijoje. Alessandro – labai pragmatiškas treneris, propaguojantis aiškiai išreikštą žaidimo stilių. Manau, kad jis papildys Lietuvos krepšinį, darys kažką kitaip, – 15min sakė A.Trinchieri, negailėjęs pagyrimų ir „vilkų“ komandai. – Alessandro surinko labai gerą komandą – įsigijo labai gerus du gynėjus (Anthony Cowaną ir Andrew Andrewsą – aut. past.) bei išlaikė praėjusio sezono komandos branduolį. Tikiu, kad „Wolves“ yra tikras konkurentas kovoje dėl šalies titulo.“

Sauliaus Čirbos nuotr./Alessandro Magro
Sauliaus Čirbos nuotr./Alessandro Magro

Per devynis mėnesius vadovaujant Lietuvos krepšinio flagmanui Andrea spėjo išgyventi platų spektrą emocijų – nuo atgijusios Eurolygos įkrintamųjų vilties ir laimėto Karaliaus Mindaugo taurės (KMT) titulo iki sudegusios sezono pabaigos „Betsafe-LKL“ finalo serijoje.

Ką per šį laikotarpį strategas iš Milano suprato apie visą Lietuvos krepšinio virtuvę? Ką jis patartų užsienio strategui, svarstančiam darbo Lietuvoje pasiūlymą?

„Pirmiausia, jei nori dirbti Lietuvoje, turi suprasti, kur tu vyksti, – 15min sakė A.Trinchieri. – Lietuva yra maža, bet labai charakteringa šalis, o lietuviai – labai išdidūs žmonės. Tu privalai tai gerbti. Jei nusprendei dirbti Lietuvoje, turi pasiruošti, jog šalyje laukia dar 50 tūkstančių „trenerių“, kurie visada turi savo nuomonę ir kasdien yra pasiruošę tave teisti. Jei tave tai gąsdina, tuomet rinkis kitą šalį.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Andrea Trinchieri
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Andrea Trinchieri

15min portale – išsamus ir atviras pokalbis su A.Trinchieri – apie Lietuvos tyrinėjimą, mėgstamiausius restoranus Kaune, nuobodžią atvirą komandos treniruotę, santykį su lietuviška žiniasklaida, Rimo Kurtinaičio legendą, „Žalgirio“ vasaros darbus ir kitokį būsimą žaidimo braižą, Rokui Jokubaičiui atstovaujančių žmonių nederamą elgesį, beprotišką Tautvydo Sabonio pranašystę ir 14 auklėtinių laimę dėl minučių ir vaidmenų.

– Treneri, ar tarpsezonio metu turėjote galimybę artimiau susipažinti su Lietuva?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas