Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 03 24

E.Ulanovas viliasi finišuoti pergalingai: „Galbūt kažkam Eurolygos apskritai nebebus“

Kauno „Žalgirio“ sezonas Eurolygoje priartėjo prie finišo tiesiosios. Iki reguliaraus sezono pabaigos liko vos dvejos rungtynės, o Lietuvos čempionų vedlys Edgaras Ulanovas ragina neatsipalaiduoti ir džiaugtis akimirkomis, nes stipriausiame Senojo žemyno turnyre kai kurie žaidėjai gali daugiau niekada neberungtyniauti.
Kauno „Žalgiris“ – Vilerbano ASVEL
Kauno „Žalgiris“ – Vilerbano ASVEL / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Veteranų vedamas Kauno „Žalgiris“ ketvirtajame kėlinyje panaikino dviženklį deficitą, bet lemiami Eurolygos autsaiderių dvikovos momentai priklausė Vilerbano ASVEL vedliui Elie Okobo.

Prancūzas įsūdė tris sudėtingus tritaškius, o šeimininkų negelbėjo net arti varžovų lyderio buvęs gynėjas – „Žalgiris“ prieš tiesioginį oponentą dėl galutinės rikiuotės lentelėje krito 68:72.

Tai buvo pirmoji ASVEL pergalė po aštuonių pralaimėjimų Eurolygoje iš eilės.

Nesėkme pažymėtame mače rezultatyviausiai ir naudingiausiai „Žalgirio“ gretose vėl žaidė Edgaras Ulanovas.

Fantastiškai antroje sezono pusėje rungtyniaujantis puolėjas prieš ASVEL žaidė 34 minutes, pelnė 15 taškų, atliko 5 rezultatyvius perdavimus ir surinko 18 naudingumo balų.

„Apmaudus pralaimėjimas, bet nežinau, ar mes nusipelnėme pergalės, – po mačo sakė E.Ulanovas. – Momentų sugrįžti į rungtynes tikrai buvo, bet šiandien nesupratome, kad turime kovoti ir reaguoti į kiekvieną smulkmeną taip, kaip tą darėme prieš „Barcelona“ ar Madrido „Real“. Galbūt šiandien kažkam atrodė, kad pastangų prieš ASVEL reikės mažiau. Deja, taip nėra. Vis dar esame paskutiniai. Mums pritrūko šalto proto puolime, bėgome į atakas kaip raiteliai be galvos. Bandėme kažkur kažką suversti prieš tuos aukštus žmones. Kamuolys gerai nevaikščiojo. Jie naudojosi mūsų klaidomis. Akcentavome prikirpti ASVEL lengvus taškus, bet jie mus baudė už kiekvieną klaidą. Nežaidėme kantriai ir neišnaudojome pranašumų, kuriuos galėjome ir turėjome išnaudoti.“

„Žalgirio“ šansai pakilti iš lentelės dugno – nedideli.

Iki reguliaraus sezono pabaigos liko dvejos rungtynės – išvykoje prieš Vitorijos „Baskonia“ ir namuose prieš Belgrado „Crvena zvezda“.

Atėnų „Panathinaikos“ irgi savo sąskaitoje turi 7 pergales, tačiau Kauno krepšininkai yra sužaidę dviem mačais daugiau.

E.Ulanovas ragino komandos draugus rimčiau pažiūrėti į situaciją.

„Liko paskutinės dvejos rungtynės, po kurių Eurolygos jau nebebus. Nežinau, gal kažkam apskritai Eurolygos daugiau nebebus. Juk žinote, kaip būna – jei paskutinė komanda turnyre, tai su pasiūlymais saldu nebus. Tik vienetai galės toliau žaisti Eurolygoje. O ir paskutiniu likti nesinori, – kalbėjo krepšininkas. Džiaugiamės, kad nugalėjome geras komandas, bet tai nieko nekeičia, nes vis tiek esame paskutiniai. Liko dvejos rungtynės, abu varžovai įveikiami, tad turime nusiteikti maksimaliai ir gerai pasiruošti. Reikia iškovoti dar pergalių, nes nesinori likti paskutinėje vietoje.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kauno „Žalgiris“ – Vilerbano ASVEL
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kauno „Žalgiris“ – Vilerbano ASVEL

„Žalgirio“ aukštaūgiams teko neįprastas išbandymas – įspūdingų gabaritų ASVEL priekinė linija.

Starto penkete rungtynes pradėjo 220 cm ūgio 18-metis ilgarankis Prancūzijos vunderkindas Victoras Wembanyama, o jį keitė 221 cm ūgio Youssoupha Fallas.

Kartais šie krepšininkai žaidė ir kartu.

„Galėjome protingiau sužaisti. Nežinau, kiek jie blokų pridarė. Prieš juos daug taškų iš arti krepšio nesuversi. Reikėjo protingai žaisti, ištraukti juos iš baudos aikštelės. Turime tam tikrų žaidėjų, kurie gali tai padaryti, bet to neišnaudojome. Tai buvo problema, – mintimis dalijosi E.Ulanovas. – Kamuoliai puolime... Kažkokiais momentais kažkur atkovojo. Tas jaunuolis pasiėmė kamuolius, nors nėra stiprus žaidėjas. Tiesiog reikėjo atsitverti. Man jautėsi, kad stengėmės, bet ne tiek, kiek kovojant prieš grandus, kai laimėjome. Tai buvo problema.“

Vienaragiu dėl savo išskirtinumo vadinamas V.Wembanyama, kuriam 2023-ųjų metų NBA naujokų biržoje piešiamas pirmasis šaukimas, Kauną paliko užfiksavęs geriausią trumpos karjeros Eurolygoje mačą – 14 pelnytų taškų, 5 atkovoti ir 2 perimti kamuoliai, 2 rezultatyvūs perdavimai, 5 blokuoti metimai ir 23 naudingumo balai per beveik 29 minutes ant parketo.

„Kūnas – fantastiškas. Tikrai daug žadantys duomenys. Žaidimo skaitymas pas jį dar nėra aukščiausio lygio, bet Eurolygoje nėra lengva žaisti. Niekam čia nėra lengva, visada reikia stengtis. Duomenys yra, bet kaip bus ateityje, dar pamatysime. Viskas priklauso nuo jo paties“, – apie išskirtinį ASVEL talentą pasisakė E.Ulanovas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kauno „Žalgiris“ – Vilerbano ASVEL
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kauno „Žalgiris“ – Vilerbano ASVEL

E.Ulanovas gerų žodžių negailėjo ir 37-erių veteranui Pauliui Jankūnui.

Priešpaskutinės karjeros Eurolygoje rungtynės „Žalgirio“ kapitonui buvo puikios.

P.Jankūnas buvo pagrindinis šeimininkų spurto iniciatorius, kai Jure Zdovco kariauna panaikino dviženklį deficitą. Iš viso jis per 13 minučių pelnė 10 taškų (2/3 dvit., 2/2 trit.) ir atkovojo 2 kamuolius.

„Paulius šiandien užkūrė visą spurtą, kai mes atsilikinėjome. Jis ėjo į aikštę su puikiu mentalitetu. Visada jam sakome, kad būdamas laisvas visada mestų. Prasiveržimas nėra stiprioji pusė, – sakė E.Ulanovas. – Jis gali pataikyti, patikėkite manimi, jis tikrai gali pataikyti. Jis daugiau nei pusę mūsų žaidėjų treniruotėse „apmeta“. To iš jo ir reikia. Jis patyręs, tiek laiko žaidžia, kad į krepšį gali pataikyti ir užsimerkęs. Laimime iš to, kad jis gali išplėsti aikštelę. O ir žaidimo skaitymas yra fantastiškas. Šiandien jis užkūrė ir parodė pavyzdį kai kuriems žaidėjams, kuriems nesisekė.“

Vis dėlto lemiamas rungtynių akimirkas, kai E.Okobo ėmėsi žudyti „Žalgirį“, P.Jankūnas stebėjo nuo suolo.

„Sunku pasakyti, kaip būtų buvę, jei Paulius būtų žaidęs. Tai atspėti dabar yra sudėtinga. Žiūrėsime video, kur buvo mūsų klaidos ir kur galėjome kažką geriau susiorganizuoti. Paskutinėse atakose žaidėme tą patį derinį. Trečią kartą padarėme klaidą, nes varžovas pamatė, kad žaidžiame tą patį. Visų rungtynių metu mums pritrūko geresnio žaidimo skaitymo ir varžovų silpnų vietų baudimo. O silpnų vietų tikrai buvo“, – teigė E.Ulanovas.

Paskutinius karjeros mėnesius skaičiuojantis „Žalgirio“ veteranas P.Jankūnas pasižymėjo ir dėjimu, kuris pakėlė iš vietų žaliai baltų sirgalius.

„Paulius parodė, kad gali. Jis gali įdėti, įdeda ir per treniruotes, parodo, kad dar sugeba. Džiaugiamės už Paulių ir už tokias jo rungtynes. Daug kas kalba, bet jis šiandien parodė ir truktelėjo komandą. Jis parodė savo naudą“, – teigė E.Ulanovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas