Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 04 04

E.Ulanovo duoklė Pauliui Jankūnui: „Galėjome stebėti Eurolygos legendą“

Po 392 rungtynių Eurolygoje Pauliaus Jankūno kelionė stipriausiame žemyno turnyre baigėsi. Ir paskutinis akordas joje buvo skambus – emocingose rungtynėse Kauno „Žalgiris“ per pratęsimą 103:98 įveikė Belgrado „Crvena zvezda“, o kapitonas buvo vienas pagrindinių pergalės kalvių. „Paulius ne tik pabaigė karjerą „bim bam“, o dar ir patraukė pratęsime“, – vaizdžiai po rungtynių išsireiškė septynerius metus su Jankiu kartu žaidęs Edgaras Ulanovas.
Kauno „Žalgiris“ – Belgrado „Crvena Zvezda“
Kauno „Žalgiris“ – Belgrado „Crvena zvezda“ / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Žalgirio“ arena jau ir taip sproginėjo iš triukšmo emocingose rungtynėse, kuriose kauniečių pyktį sukėlė Ukrainai palaikymo prieš rungtynes neišreiškę „Crvena zvezda“ krepšininkai, o kai ketvirtajame kėlinyje likus penkioms minutėms Jure Zdovcas nuo suolo pakėlė Paulių Jankūną, decibelų skaičius pakilo iki maksimumo.

Kapitonas sėdėjo ant suolo nuo pat antro kėlinio pirmųjų minučių iki ketvirto kėlinio vidurio, bet rezultatui esant 73:75 išbėgo paskutiniam šokiui.

„Žalgirio“ trenerių ėjimas pasiteisino – žaidęs visą likusią pagrindinio laiko dalį ir beveik visą pratęsimą, P.Jankūnas pats surinko 11 taškų, o „Žalgiris“, iš pradžių išplėšęs pratęsimą paskutinę sekundę Tylerio Cavanaugh tritaškiu, vėliau nubloškė serbus ir per papildomą laiką.

Svariai prie to prisidėjo ir galingai sezoną užbaigęs Edgaras Ulanovas. 18 taškų, 7 atkovoti kamuoliai, 5 rezultatyvūs perdavimai ir vienas naudingiausių pasirodymų (23 balai) rungtynėse – toks Ulės indėlis padėjo „Žalgiriui“ Eurolygos sezoną užbaigti pergalingai.

„Žalgiris“ ir „Crvena zvezda“ sumeta po šimtą – tai viską pasako apie šios dienos rungtynes, – po mačo kalbėjo E.Ulanovas. – Teisybė yra tokia: ir mes pavargę, ir jie pavargę, ir tas labai jautėsi nuo pirmų minučių. Mes pirmą pusę pradėjome vienu žingsniu priekyje, bet antroje pusėje kažkur atsipalaidavome, 13 taškų (persvara – aut. past.), atrodė, kad „Zvezda“ pasiduos.Taip išeina, kad vėl pakliūname į tokią situaciją. Viską pasako rezultatas – po 100 taškų. Visiškai juokingos klaidos, net nėra ką kalbėti, kartojasi po kelis kartus ir tiems patiems žmonėms. Šiandien buvo tokia diena, nežaidėme gerai, čia nebuvo rungtynės „kas geriau sužais“. Nė vienas treneris nebus patenkintas šios dienos rungtynėmis, nes nebuvo gynybos nei ten, nei ten. Galiausiai, nutiko taip, kad emocijos buvo mūsų pusėje.

Paulius ne tik pabaigė karjerą „bim bam“, o dar ir patraukė pratęsime. Labai džiaugiuosi už Paulių. Fantastinės paskutinės rungtynės jam, visi pasidžiaugėme, kad galėjome stebėti Eurolygos legendą.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kauno „Žalgiris“ – Belgrado „Crvena Zvezda“
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kauno „Žalgiris“ – Belgrado „Crvena Zvezda“

Nuo 2014 metų, su pertrauka praėjusiame sezone, kai buvo išvykęs į Stambulo „Fenerbahče“, su P.Jankūnu išvien žaidęs E.Ulanovas patyrė ir šilto, ir šalto.

Nuo ne pačių geriausių laikų E.Ulanovo karjeros „Žalgiryje“ starte iki Eurolygos finalo ketverto ir atkrintamųjų, o galiausiai vėl į Eurolygos dugną šiame sezone.

Bet galiausiai E.Ulanovas padėjo P.Jankūno istoriją Kauno klube užbaigti pergalingu potėpiu. O 30-metis puolėjas pripažino, kad norėjo, jog daugiau nei septyneriais metais vyresniam kolegai šis mačas būtų ypatingas.

„Paskutinės rungtynės, tad mes žinojome, kad jeigu žais, tai duosime jam kamuolį – jis to nusipelnė, – sakė Ulė. – Buvo jo rungtynės – jis turėjo žaisti, turėjo daryti rezultatą. Kai išėjo, pratęsime ir pražangas išprovokavo. „Zvezda“ nesuprato, kas darosi: Paulius protingai išprovokuoja pražangą, pasistato kūną, dar kažką. Tas išėjimas buvo fantastiškas. Tų, kurie šiandien žaidė daug, jėgos ėjo į apačią, nes rotacija nebuvo labai plati. Būna, kad išleidi jauną žaidėją, kad duotų energijos, tai Paulius išėjęs pratęsime davė mums naują gūsį, naują kvapą. Jis buvo velniškai didelė priežastis šitos pergalės.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kauno „Žalgiris“ – Belgrado „Crvena Zvezda“
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kauno „Žalgiris“ – Belgrado „Crvena Zvezda“

Daugiausiai rungtynių Eurolygos istorijoje sužaidęs 37-erių puolėjas šį sezoną būdavo retas svečias aikštėje ir iki paskutinių rungtynių tik sykį buvo pelnęs dviženklį taškų skaičių.

Bet šįkart per 16,5 minutės jis pelnė 13 taškų, atkovojo 7 kamuolius ir surinko 17 naudingumo balų – visa tai yra Jankio sezono rekordai.

Suprasti akimirksniu: P.Jankūno pasiekimai Eurolygoje

  • Pirmas pagal sužaistus sezonus (19), sužaistas rungtynes (392), starto penketus (283), atkovotus kamuolius (2010) ir gynyboje atkovotus kamuolius (1453);
  • Antras pagal sužaistas minutes (8390);
  • Trečias pagal puolime atkovotus kamuolius (557) ir naudingumo balus (4067);
  • Penktas pagal išprovokuotas pražangas (1045), pataikytus dvitaškius (1011) ir pataikytus baudų metimus (748);
  • Septintas pagal pelnytus taškus (3241).

E.Ulanovas pripažino, kad jaudulio „Žalgirio“ kapitono veide prieš paskutinį mačą Eurolygoje nematė.

„Nepasakyčiau. Jo reikėtų klausti, bet nepasakyčiau, kad jis kažkaip išgyveno, jaudinosi. Dar liko sužaisti rungtynes LKL, jis ten vaidins vaidmenį. Vien tik ką pasako drąsūs tritaškiai gale, jis nebuvo nei išsiblaškęs, nei pasimetęs – darė, ką gali daryti geriausiai“, – komandos draugą gyrė E.Ulanovas.

Jis nebuvo nei išsiblaškęs, nei pasimetęs – darė, ką gali daryti geriausiai.

Tiesa, nors jau spėjo P.Jankūną pamėtyti į orą ir atsidėkoti kapitonui už 19 metų „Žalgiryje“, jo dar laukia sezono pabaiga Lietuvos lygoje. Tad ir rūbinėje po pergalės prieš „Crvena zvezda“ nevyravo atsipalaidavimas, pripažino E.Ulanovas.

„Pirmiausia, nuovargis yra velniškas. Norisi dabar tik pailsėti, nueiti už Paulių pakelti bokalą. Norisi padėkoti jam už viską, o rytoj pailsėti. Reikia versti naują lapą, pradedame ruoštis LKL ir suprantame, kad lengva nebus. Tvarkaraštis nelengvas, žaisime daug išvykų. Šiandien pasidžiaugiame už Paulių ir važiuojame toliau“, – sakė žalgirietis.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kauno „Žalgiris“ – Belgrado „Crvena Zvezda“
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kauno „Žalgiris“ – Belgrado „Crvena Zvezda“

Paskutinės P.Jankūno rungtynės buvo persmelktos ir politinio prieskonio.

Varžovams prieš rungtynes atsisakius laikyti plakatą su užrašu „sustabdykite karą“, daugiau nei 10 tūkst. žmonių savo energiją išnaudojo ne tik savo komandos palaikymui, bet ir oponentų iš Serbijos trikdymui.

E.Ulanovas po rungtynių tikino, kad emocijos arenoje paveikė abiejų komandų žaidėjus.

„Aš nežinau, ar žaidėjai patys atsisakė, ar klubo tokia pozicija. Paklaustum kiekvieno žaidėjo, aš nežinau, ką jie atsakytų. Neabejoju, kad ten yra žmonių, kuriems rūpi – gal vieniems mažiau, kitiems daugiau. Nesinorėjo paklysti į kitą pusę žaidžiant rungtynėse ir emociškai nutrūkti nuo įvykių aikštelėje. Nors ir mes, ir serbai esame tokie žmonės, kurie tam lengvai pasiduoda. Ir jiems turbūt įdomiau buvo žaisti, jie pripratę prie tokios atmosferos. Kažkiek, aišku, tai žaidė ir mums. Tais momentais, kai arena stipriai užsikurdavo, skanduodavo tam tikras skanduotes, dalis kažko prisidėjo. Bet kai žaidi, nenori pabėgti toli ir pasiduoti emocijoms“, – teigė žalgirietis.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kauno „Žalgiris“ – Belgrado „Crvena Zvezda“
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kauno „Žalgiris“ – Belgrado „Crvena Zvezda“

Jis buvo vienas tų penkių žaidėjų, kurie laikė Ukrainos vėliavos spalvų plakatą prieš rungtynes. Ar jį paimti atsisakę varžovai paaiškino, kodėl?

„Ne, aš nežinau, tik per ilgą pertrauką paklausiau, ar jie nenorėjo. Sakė, kad nenorėjo. Nežinau, kieno tai sprendimas, turbūt tai klubo pozicija“, – teigė E.Ulanovas.

Jau po rungtynių apie tai tviteryje rašė ir vienas tų žaidėjų, kuris nepaėmė į savo rankas Ukrainos spalvų plakato – buvęs žalgirietis Aaronas White'as. Jis teigė, kad „komandai buvo liepta nesiliesti prie vėliavos“.

Nepaisant pergalės, „Žalgiris“ ženkliai turnyrinės padėties nepagerino.

8 pergales ir 20 pralaimėjimų surinkę kauniečiai lieka paskutiniai Eurolygoje, bet dar gali pakilti, jei paskutines dvejas rungtynes pralaimės Atėnų „Panathinaikos“ (8-18). Graikai žais prieš Berlyno ALBA ir Stambulo „Fenerbahče“ – abi išvykoje.

„Sezonas, kuris duos tam tikros patirties, – apie užbaigtą Eurolygos sezoną prakalbo E.Ulanovas. – Jau atrodo ir taip tos patirties nemažai yra, bet kiekvieni metai duoda vis daugiau. Tikiuosi, kad mus visus šitas sezonas užgrūdins ir paruoš ateičiai, kas žais kitose komandose ar dar kas nors įvyks. Toks sezonas su daug permainų, daug neaiškumų, sudėtingų epizodų ir momentų. Tikiuosi, kad visiems mano komandos draugams padės ta patirtis. Reikia pasiimti gero iš šitų dalykų. Tas pats liečia ir mane: noriu, kad blogi dalykai nesikartotų, o gerus dalykus tęsti. Nors šitame lygyje niekas lengvai nieko neduoda.“

Galiausiai, E.Ulanovas pasidalino mintimis ir apie epizodą pratęsimo pradžioje, kai netikėtai jam teko stoti į kovą dėl kamuolio ginčo metu. Nors aikštėje buvo du aukštaūgiai T.Cavanaugh ir P.Jankūnas, Ulė ėmėsi iniciatyvos ir laimėjo „Žalgiriui“ svarbią ataką.

„Aš nustebau, kad mes Josho neišleidome, – prisiminė E.Ulanovas. – Treneris po to bandė įleisti Joshą, bet jau per vėlai viskas buvo. Laimei, kad ir „Zvezda“ neišleido nieko, pavyzdžiui, Kuzmičiaus. Aš Pauliui pasakiau, kad einu šokti ginčą ir mums reikia kamuolio. Jis mielai sutiko, laimei, pavyko atkovoti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas