Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 03 11

Ypatingą dieną – ypatinga pergalė: „Žalgiris“ nukalė Šaro „Barceloną“

Rekordinio palaikymo tribūnose – 12686 žiūrovų – sulaukęs Kauno „Žalgiris“ (7-16) įteikė Lietuvai fantastišką dovaną. Jure Zdovco auklėtiniai Kovo 11-ąją, per Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dieną, pasipuošę ypatingais marškinėliais, palaikančiais Ukrainą, didvyriškai 91:84 (9:17, 26:18, 21:28, 35:21) nugalėjo geriausią Eurolygos komandą – Šarūno Jasikevičiaus treniruojamą „Barcelona“ (18-5) su Roku Jokubaičiu.
Kauno „Žalgiris“ – Barselonos „Barcelona“
Triuškinantis Josho Nebo dėjimas / Erikas Ovčarenko/BNS

Š.Jasikevičiui tai buvo pirmasis karjeros pralaimėjimas prieš Kauno „Žalgirį“ po išvykimo į Barseloną.

Karjeros rungtynes Eurolygoje sužaidė Edgaras Ulanovas, surinkęs net 33 naudingumo balus. Jis įmetė 16 taškų (2/4 dvit., 1/2 trit., 9/12 baud.), atkovojo 9 ir perėmė net 6 kamuolius, išprovokavo 9 pražangas, blokavo 2 metimus ir 3 sykius prasižengė per 34 minutes.

„Laimėjome dėl šių nuostabių aprangų. Ačiū visiems už tokią nuostabią atmosferą ir palaikymą Ukrainai. Ne taktika, o kova, savo širdimi nugalėjome geriausią Eurolygos komandą“, – iš karto po rungtynių, dar žliaugiant prakaitui į kameras sakė mačo herojus E.Ulanovas.

„Visas rungtynes žaidėme siaubingai. Po to, kai iškovojome taurę Ispanijoje, žaidžiame labai blogai. Man tai labai nepatinka“, – nukirto Š.Jasikevičius. Jam tai antrasis sugrįžimas į Kauną, bet šįkart kitoks – praėjusiame sezone dėl pandemijos mačas vyko be žiūrovų.

21-erių R.Jokubaitis su „Barcelona“ apranga Kaune žaidė pirmą sykį. Iš pradžių plojimais sutiktas įžaidėjas vėliau sulaukė ir švilpimų. Per 23 minutes jis pelnė 11 taškų (1/4 dvit., 2/4 trit., 3/3 baud.) ir surinko 9 naudingumo balus.

Erikas Ovčarenko/BNS/Rokas Jokubaitis ir Edgaras Ulanovas
Erikas Ovčarenko/BNS/Rokas Jokubaitis ir Edgaras Ulanovas

Šaro auklėtiniai ne sykį bandė pabėgti nuo „Žalgirio“. Turėjo ir dviženklį pranašumą (9:19, 54:63), bet herojiškos šeimininkų pastangos apvertė rungtynes aukštyn kojomis ketvirtajame kėlinyje. Pasiaukojamai kovoję žalgiriečiai iš varžovų pavogė net 13 kamuolių („Barca“ – tik 1).

Iškovojęs ketvirtą pergalę per paskutinius penkis mačus „Žalgiris“ kyla aukštyn. J.Zdovco auklėtiniai viena pergale jau lenkia Atėnų „Panathinaikos“ (6-16) ir pasivijo Vitorijos „Baskonia“ (7-16), turnyrinę lentelę Eurolygoje skaičiuojant be Rusijos klubų.

Pirmąją vietą Eurolygoje užimančiai „Barcelona“ ekipai tai buvo pirmoji nesėkmė po 5 pergalių iš eilės.

Kauno „Žalgiris“: Lukas Lekavičius 22 (3/3 trit., 26 naud. bal.), Joffrey Lauvergne'as 18, Edgaras Ulanovas 16 (9 atk. kam., 6 per. kam., 33 naud. bal.), Nielsas Giffey 14, Joshas Nebo 8, Artūras Milaknis 7.

„Barcelona“: Nikola Mirotičius 26 (8 atk. kam., 7 kl.), Nicolas Laprovittola 16, Kyle'as Kuričius 15 (4/5 trit.), Rokas Jokubaitis 11, Nickas Calathesas 6 (9 rez. perd.).

Kitas rungtynes Eurolygoje „Žalgiris“ žais antradienį namuose su Pirėjo „Olympiacos“ (15-8) klubu. Tai bus dviguba Eurolygos savaitė, nes ketvirtadienį Kaune lauks dvikova ir su čempionais, Stambulo „Anadolu Efes“ (12-9) krepšininkais.

Rungtynių aptarimas

2.

Ketvirtas kėlinys

40 min. Pergalė!! (91:84)

40 min. N.Mirotičiaus tritaškis... (86:82). Žaisti lieka 17 sek.

40 min. E.Ulanovas sumeta dar dvi baudas (86:79). Lieka tik 25 sek.

39 min. „Barca“ nepasiduoda. K.Kuričius duria tritaškį (82:77).

39 min. E.Ulanovas toliau dominuoja! Ule pataiko per N.Mirotičių, o J.Nebo pučia varžovo metimą! L.Lekavičius dar sumeta ir baudos metimus, likus žaisti mažiau nei pusantros minutės – plius 9 (81:72).

38 min. E.Ulanovas pataiko vieną baudos metimą iš dviejų, o K.Kuričius kitoje pusėje žingsniuoja (78:72).

38 min. Technine pražanga baudžiamas ir Š.Jasikevičius (77:72). Žaisti lieka mažiau nei 150 sekundžių.

38 min. „Žalgirio“ arena sprogsta iš džiaugsmo, kai N.Mirotičius baudžiamas pražanga puolime! „Barcelona“ lyderis praranda jau 7 kamuolį.

37 min. J.Nebooooo!!! Dar vienas atkovotas kamuolys puolime ir dar vienas dėjimas varžovams per galvas!!! (76:72)

36 min. Tiesiog neįtikėtini skaičiai. „Žalgiris“ yra perėmęs net 13 kamuolių, „Barcelona“ – vos vieną. J.Nebo atkovoja dar vieną kamuolį puolime ir deda iš viršaus, o R.Jokubaitis praranda kamuolį (74:72). „Barca“ yra praradusi 19 kamuolių, „Žalgiris“ – 11.

35 min. Keturi taškai vienos atakos metu! E.Ulanovas pelno du su pražanga, baudos metimo nepataiko, bet J.Nebo pataiso metimą (70:68). „Žalgiris“ apsigina ir L.Lekavičius pataiko abi baudas (72:68).

Kęstas RIMKUS, 15min žurnalistas Kaune

Kai tribūnose taip garsiai skamba „Slava Ukraini“, Ukrainos spalvų aprangas vilkinti komanda negali būti nekovinga. „Žalgiris“ grumiasi fantastiškai, vedamas ryškiausių šių mačo žvaigždžių L.Lekavičiaus ir J.Lauvergne'o bei jau 7 kamuolius sugriebusio E.Ulanovo.

33 min. R.Jokubaitis grįžta į aikštę, provokuoja pražangą, o tuo nepatenkintas J.Zdovcas baudžiamas technine pražanga. Lygu (66:66).

32 min. J.Lauvergne'as pataiko ir iš vidutinio nuotolio! Š.Jasikevičius apstaugia S.Šanli ir prašo pasitarimo – „Žalgiris“ pirmauja (66:65).

32 min. Fantastiškai iš viršaus kamuolį įkrovęs latvis R.Šmitas netrukus užsidirba penktąją pražangą ir skirtumas minimalus (64:65).

31 min. Ką kviesti, kai sunku? L.Lekavičių! „Žalgirio“ varikliukas pataiko trečią tritaškį iš trijų ir šeimininkai nenuleidžia rankų (59:63).

Trečias kėlinys

30 min. Kėlinio pabaigoje traumą patiria R.Jokubaitis. Lietuvis šlubčiodamas palieka aikštę ir iš karto patenka į medikų rankas. Atrodo, kad įžaidėjas susižeidė blauzdą, bet trauma nėra labai rimta. „Barcelona“ po trijų kėlinių pirmauja 7 taškais (56:63).

30 min. T.Cavanaugh nežaidžiant dėl traumos, didžiausia „Žalgirio“ skylė – ketvirto numerio pozicijoje, o Šaras baudžia ten, kur skaudžiausia. N.Mirotičius toliau provokuoja pražangas ir renka taškus (54:60). Tritaškį dar prideda K.Kuričius... (54:63).

28 min. A.Milaknis duria tritaškį, J.Lauverge'as bloku pavaišina S.Šanli, sumeta baudas ir „Žalgiris“ sugrįžta į rungtynes (54:56).

27 min. Klysta ir teisėjai... Jie nepastebi, kad kamuolys liečia lanką ir fiksuoja „Žalgirio“ klaidą. Dar blogiau, kad kitoje pusėje R.Jokubaitis duria tritaškį... (49:56). Lietuvis jau yra pelnęs 11 taškų ir pagal šį rodiklį savo komandoje nusileidžia tik N.Mirotičiui (19).

Kęstas RIMKUS, 15min žurnalistas Kaune

Nikola Mirotičius ne juokais įsibėgėjo. Antras Eurolygoje pagal rezultatyvumą (lenkia tik V.Micičius) ir antras pagal naudingumą (lenkia tik W.Tavaresas) puolėjas per trečiojo kėlinio šešias minutes pelnė 10 taškų, o iš viso yra surinkęs 19.

27 min. „Žalgiris“ jau yra prasižengęs daugiau nei 4 kartus ir svečiai tuo naudojasi... Abu baudos metimus pataiko ir R.Jokubaitis, nors „Žalgirio“ arena švilpia buvusiam savo herojui (49:53).

25 min. Kauno arenoje vėl kilnojasi stogas! L.Lekavičius įskraidina tritaškį, o P.Jankūnas išprovokuoja N.Mirotičiaus pražangą puolime (49:48).

24 min. „Žalgirio“ gretose puikias rungtynes žaidžia N.Giffey (46:45), bet R.Jokubaitis kitoje pusėje pelno 2 su pražanga (46:48).

23 min. N.Mirotičius įsisiautėja... „Barcelona“ lyderis pelno jau 16-ąjį savo tašką (44:45).

22 min. N.Mirotičius įsimėto... Laimei, tritaškiu atsako ir L.Lekavičius (38:38). Iš toli pataiko ir N.Laprovittola, bet „Žalgiris“ atsako 6 taškais iš eilės ir susigrąžina pranašumą (44:41).

Komentarai po 2 kėlinių

J.Lauvergne‘as: „Mums sunkiai sekasi rinkti taškus, nes jie gerai ginasi. Turime kautis taip, kad nesvarbu, kaip viskas baigsis, būtume patenkinti savo žaidimu ir atsidavimu.“

Erikas Ovčarenko/BNS/Joffrey Lauvergne'as
Erikas Ovčarenko/BNS/Joffrey Lauvergne'as

N.Laprovittola: „Turime žaisti taip, kaip pradėjome rungtynes. Iš pradžių buvo energingi ir agresyvūs, bet po to sustojome.“

Š.Jasikevičius: „Nebegalime jų sustabdyti gynyboje. Leidžiame jiems viską ir praleidome net 26 taškus...“

J.Zdovcas: „Pradėjome blogai, bet kažkaip sugrįžome. Žinome, ką jie darys, bet klystame... Aišku, jie – gera komanda. Turime ir toliau kovoti taip kietai.“

Aptarimas per didžiąją pertrauką

Antras kėlinys

20 min. Apmaudi rungtynių pabaiga – laisvas K.Kuričius lygina rezultatą (35:35).

20 min. Geriausiai apmokamas Eurolygos žaidėjas N.Mirotičius pelno 6 taškus iš eilės ir skirtumas traukiasi iki minimumo... (33:32)

19 min. „Žalgirio“ pakilimas tęsiasi. L.Lekavičius neria po krepšiu, atlieka puikų perdavimą M.Blaževičiui ir jau plius 5. Šaras prašo minutės pertraukėlės ir keiksmažodžiais auklėja savo žaidėjus (31:26).

18 min. A.Milaknis provokuoja pražangą, sumeta abu baudos metimus ir „Žalgiris“ priekyje 3 taškais (29:26).

Kęstas RIMKUS, 15min žurnalistas Kaune

Tarp žiūrovų yra ir Jonas Kazlauskas, 1999 metais žalgiriečius į Eurolygos nugalėtojų sostą atvedęs strategas. Jis įprastai stebi rungtynes namie Vilniuje, bet šįkart su dukra Migle ir anūkais atkeliavo į Kauną, kur rungtynėse tarp abiejų komandų atstovų yra jo buvusių auklėtinių.

Erikas Ovčarenko/BNS/Jonas Kazlauskas
Erikas Ovčarenko/BNS/Jonas Kazlauskas

Kęstas RIMKUS, 15min žurnalistas Kaune

Koks užsivedęs Joffrey Lauvergne'as! „Žalgirio“ prancūzas tai moja publikai, bandydamas dar labiau ją užvesti, tai trypia kojomis po jam skirtos pražangos. Dar svarbiau, kad „Žalgirio“ vidurio puolėjas jau pelnė 7 taškus ir atkovojo 3 kamuolius puolime – kova po krepšiais šeimininkai kol kas pranoksta Eurolygos lyderius.

16 min. Koks E.Ulanovas!! Ule dukart iš eilės blokuoja buvusio komandos draugo N.Hayes-Daviso metimą! Gynyboje tiesiog žibantis E.Ulanovas jau yra perėmęs ir 3 kamuolius, ir surinkęs 13 naudingumo balų.

15 min. T.Websteris vos nesuklysta, bet išprovokuoja pražangą ir „Žalgiris“ pirmą kartą išsiveržia į priekį (23:22).

14 min. „Žalgirio“ spurtas tęsiasi! 10:0 ir jau lygu 19:19.

13 min. L.Lekavičius ir N.Giffey dviese vagia kamuolį iš R.Šmito. Kitose pusėje N.Giffey dar prideda ir tritaškį! Skirtumas jau tik vienas taiklus metimas (16:19).

12 min. Apmaudi J.Strelnieko klaida ir B.Davisas greitoje atakoje laisvas deda iš viršaus (9:19). Bet „Žalgiris“ atsako dviem sėkmingomis atakomis iš eilės (13:19).

Pirmas kėlinys:

10 min. Piktas Šaras prašo minutės pertraukėlės ir svečiai geriau baigia pirmąjį kėlinį – dar vieną tritaškį į šeimininkų krepšį įskraidina K.Kuričius (9:17).

Kęstas RIMKUS, 15min žurnalistas Kaune

Šaro emocijos jau veržiasi fontanu. Jis turi priekaištų K.Kuricui ir kitiems „Barcelona“ žaidėjams dėl gynybos, kuri per tris minutes praleido 9 taškus.

8 min. Pagaliau! E.Ulanovas atima kamuolį iš B.Davieso, piktas Š.Jasikevičius mojuoja rankomis, o graži „Žalgirio“ ataka baigiasi J.Nebo dėjimu. Netrukus dvitaškį prideda L.Lekavičius (7:12) ir „Žalgirio“ arenoje triukšmo lygis vėl pakyla.

7 min. Tritaškį įskraidina ir R.Jokubaitis... „Barcelona“ kol kas visus taškus renka tik tolimais metimais (3:12).

Kęstas RIMKUS, 15min žurnalistas Kaune

Katastrofiška pradžia. „Žalgirio“ vyrai prametė pirmuosius 10 metimų, kol vienuoliktuoju Edgaras Ulanovas pelnė pirmuosius taškus 6-ąją rungtynių minutę.

6 min. Pirmuosius taškus „Žalgiriui“ tik 6-ąją minutę pelno iš toli pataikantis E.Ulanovas (3:9).

5 min. Jokių Š.Jasikevičius nuolaidų „Žalgiriui“... Svečių gynyba šeimininkams neleido pelnyti dar nė vieno taško, o patys katalonai jau pataikė 3 tritaškius (0:9). J.Zdovcas prašo minutės pertraukėlės.

Kęstas RIMKUS, 15min žurnalistas Kaune

Pirmoji rungtynių minutė prabėgo arenoje griaudėjant Rusijos prezidentui skirta skanduote. Tai „Žalgirio“ ištikimiausių sirgalių jau gerai surepetuota „Putin – chuilo!“

2 min. Pirmasis į krepšį meta R.Jokubaitis... Bet laisvo buvusio žalgiriečio tritaškis skrieja pro šalį. N.Laprovittola ne toks laisvas meta taikliai (0:3). „Žalgirio“ puolimas kol kas tyli.

Starto penketai

„Žalgiris“: T.Websteris, J.Strelniekas, E.Ulanovas, P.Jankūnas ir J.Lauvergne‘as.

„Barcelona“: D.Exutas, N.Laprovittola, R.Jokubaitis, N.Mirotičius ir S.Šanli.

Erikas Ovčarenko/BNS/Rokas Jokubaitis, Paulius Jankūnas ir Nigelas Hayes-Davisas
Erikas Ovčarenko/BNS/Rokas Jokubaitis, Paulius Jankūnas ir Nigelas Hayes-Davisas

Kęstas RIMKUS, 15min žurnalistas Kaune

Šiltų griausmingų plojimų banga nusirito likus trylikai minučių iki rungtynių, kai arenoje pasirodė Šarūnas Jasikevičius. Šešerius metus „Žalgirį“ treniravusiam dabartiniam „Barcelona“ strategui sirgaliai plojo ir atsistoję, o Šaras jiems atsilygino tuo pačiu, prieš nueidamas apsikabinti su dabartiniu žalgiriečių treneriu Jure Zdovcu. Įspūdinga aplodismentų serija nuskambėjo ir tada, kai „Žalgirio“ kapitonas Paulius Jankūnas įteikė atminimo dovanas Rokui Jokubaičiui ir Nigelui Hayesui-Davisui – praėjusį sezoną „Žalgiriui“ atstovavusiems žaidėjams.

Prieš rungtynes

Komentarai prieš rungtynes

Š.Jasikevičius: „Ypatingos rungtynės – ypatingą dieną. Sveikinimai Lietuvai su Nepriklausomybės atkūrimo diena. Jaudulio šiek tiek yra.“

J.Zdovcas: „Jie – labai gera komanda, su labai geru treneriu. Jie žaidžia, kaip gerai sutepta mašina, su daug triukų. Bet mes žaisime namuose ir būsime pavojingi.“

Erikas Ovčarenko/BNS/„Žalgirio“ sirgalių plakatas
Erikas Ovčarenko/BNS/„Žalgirio“ sirgalių plakatas

Kęstas RIMKUS, 15min žurnalistas Kaune

„Slava Ukraini!“ – tokie užrašai pasitinka einant į „Žalgirio“ areną ir būnant joje. Lietuvių širdys dabar plaka žinių iš Ukrainos ritmu, ne išimtis ir žalgiriečiai, pirmą kartą apsirengę Ukrainos vėliavos spalvų apranga – mėlyna ir geltona. Arenoje laukiamas sezono lankomumo rekordas, nes jau likus valandai iki rungtynių buvo parduota 13 tūkst. bilietų, kai iki šiol daugiausiai sirgalių buvo gruodį – 12,3 tūkst. Žinoma, tai ir dėl varžovo – „Barcelona“ sudėtyje yra šeši lietuviai, tad apšilimo metu buvo daug draugiškų pokalbių tarp esamų ir buvusių žalgiriečių, kurie dabar vilki granatinę „Barcelona“ aprangą.

Prieš rungtynes

Dėl pirmos vietos Eurolygoje kovojantys Šaro vyrai į Kauną atsivežė penkių pergalių seriją. „Žalgiris“ pastaruoju metu taip pat dažniau laimi, nei pralaimi.

„Viskas „Žalgiryje“ dabar yra žymiai geriau. Stengsiuosi, kad mano žaidėjai suprastų, jog „Žalgiris“ nebėra ta pati komanda, su kuria žaidėme Barselonoje prieš kelis mėnesius“, – teigė Š.Jasikevičius, kurio auklėtiniai sezono pradžioje Barselonoje sutriuškino kauniečius 96:73.

Penktadienį prieš pat rungtynes paaiškėjo, kad „Žalgiriui“ negalės padėti vienu iš lyderių antroje sezono pusėje tapęs Tyleris Cavanaugh. Amerikietis nespėjo pasveikti po čiurnos traumos. Dėl čiurnos operacijos vis dar nerungtyniauja ir Mantas Kalnietis.

Eurolygos turnyrinė lentelė be Rusijos klubų:

Perg.-pral. Proc. Prieš Rusijos komandas Vietos pokytis
1. „Barcelona“ 18-5 78,3 3-1 -
2. „Real“ 16-6 72,7 4-1 -
3. „Olimpia“ 16-7 69,6 2-2 -
4. „Olympiakos“ 15-8 65,2 1-2 -
5. „Anadolu Efes“ 12-10 54,5 2-4 +4
6. „Bayern“ 12-10 54,5 0-3 +5
7. „Maccabi“ 11-11 50 1-3 +5
8. „Crvena zvezda“ 11-12 47,8 2-3 +5
9. „Monaco“ 11-13 45,8 4-1 -2
10. ALBA 9-12 42,9 2-4 +4
11. „Fenerbahče“ 9-13 40,9 3-0 -1
12. „Baskonia“ 7-14 33,3 0-4 +5
13. ASVEL 7-16 30,4 2-2 +3
14. „Žalgiris“ 7-16 30,4 0-4 +4
15. „Panathinaikos“ 6-16 27,3 1-3 +1

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas