Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 11 17

Finalo ketvertas Kaune su „Žalgiriu“ – išskirtinis šansas ar drambliuko svajonė?

Lietuvos krepšinis atsidūrė arti istorinio pasiekimo – Kaunui veikiausiai bus suteikta teisė organizuoti 2023-ųjų metų gegužę vyksiantį Eurolygos finalo ketverto turnyrą. Ar didžioji krepšinio šventė Nemuno saloje stumtų Kauno „Žalgirį“ stiprintis ir bandyti prasmukti tarp keturių stipriausių komandų?

Vieša paslaptis – Vyriausybės paramos nesulaukęs Kaunas vis tiek yra pagrindinis ir bene vienintelis kandidatas organizuoti šio sezono Eurolygos finalo ketvertą, kurio Lietuvoje dar niekada nesame turėję.

Krepšinio sirgaliai šalyje trina rankomis bei kelia klausimą, ar Kauno „Žalgiriui“ nereikėtų eiti va bank ir ieškoti pastiprinimo rinkoje, kuris suteiktų komandai šansą patekti tarp keturių stipriausių turnyro ekipų?

Pats Lietuvos flagmano vadovas Paulius Motiejūnas 15min duotame interviu ramino aistras – nei „Žalgiris“ ieško pastiprinimo, nei turi išsikėlęs tikslą patekti į atkrintamąsias.

„Mūsų tikslas – žaisti gerai kiekvienose rungtynėse ir stengtis kiekvienose rungtynėse“, – 15min praėjusią savaitę sakė „Žalgirio“ galva.

Nors 15min laidos PIKENROLAS dalyviai Linas Kleiza ir Rytis Vyšniauskas netiki, kad „Žalgiris“ rinkoje galėtų atrasti situaciją keičiantį mesiją, kuris pakylėtų komandą iki finalo ketverto kandidatės statuso, tačiau klubas vis tiek privalo stebėti situaciją rinkoje.

„Galvoju, kad „Žalgiris“ tikrai turi žiūrėti rinką, galvoti ir planuoti. Paulius protingai daro, kad viešai apie tai nekalba. Esu įsitikinęs, kad jie apie tai galvoja, bet nesakau, kad jie tikrai kažko ieško, – 15min laidoje PIKENROLAS komentavo Linas Kleiza. – Toks yra jų darbas – žiūrėti, kalbėtis su treneriu ir planuoti. Kiekvienas sporto direktorius visada yra atviras variantams, jis turi pastoviai mąstyti į priekį, ypač tokioje situacijoje, kokioje yra „Žalgiris“. Žinoma, kad tai nėra paprasta. Kokį tu surasi žaidėją, kad būtum garantuotas dėl sėkmės? Bet aš 100 proc. žiūrėčiau, tik viešai apie tai nekalbėčiau.“

Jau šią savaitę žaliai balti sulauks paskutinio praėjusią vasarą įsigyto žaidėjo Dovydo Giedraičio, tačiau klaustukų kelia priekinės linijos trapumas, kurioje Laurynui Biručiui vis dar sunkiai sekasi sėkmingai keisti pagrindinius „Žalgirio“ aukštaūgius.

„Žiūrėčiau rinkoje geriausio žaidėjo, ką aš galiu paimti. Ar prisidėti kažką prie gynėjo grandies, ar pirkti centrą, bet man reikia geriausio varianto už tą sumą pinigų ir kur geriausiai galiu jį panaudoti, – sakė L.Kleiza. – „Žalgiriui“ nepakenktų ir dar vienas gynėjas. Tikrai rastų kur jį dėti. Kol kas kortų ant Dovydo Giedraičio dar nestatyčiau, kad jis taps „Žalgirio“ gelbėtoju Eurolygoje. Žinoma, dabar gelbėtis nereikia, o kažkokį vaidmenį jis turės. Norėtųsi ir centro, kuris keistų Kevarriusą Hayesą ir gebėtų pakelti antrą penketą. Tavo, kaip klubo vadovo, darbas yra galvoti apie tai, bet ne kalbėti apie tai viešai.“

R.Vyšniauskas jau ne kartą viešai buvo pasisakęs apie saugiklio trūkumą priekinėje Kauno komandos linijoje. Nuomonės nekeičia jis ir dabar, nors į fantazijas apie „Žalgirio“ galimybes pasiekti finalo ketvertą nenorėjo leistis.

„Turbūt, kad taip – jei pirkti, tai centrą. Bet man atrodo, jog šis klausimas yra išsprogdintas ir utopinis. Nėra tokių pinigų ir gal nėra tokių žaidėjų, kad „Žalgiris“ jį pasirašęs taptų pretendentu į finalo ketvertą. Kodėl atsirado šis ažiotažas? Nes nugalėtas ASVEL, o lentelėje dega 4:3? Aš netikiu, kad „Žalgiris“ pasirašys kokį G lygos žaidėją ir šaus į viršų“, – sakė R.Vyšniauskas.

„Dabar tai atrodo kaip drambliuko svajonė“, – pridėjo L.Kleiza.

2022-aisiais ir 2018-aisiais finalo ketvertai vyko Belgrade, 2019-aisiais – Vitorijoje, tačiau šių miestų klubai, kurie yra panašaus kalibro, kaip „Žalgiris“, netikėtų triušių iš skrybėlės sezono metu netraukė, siekdami pakliūti į namuose vykstantį turnyrą.

„Ar buvo taip, kad „Baskonia“ su „Partizan“ gruodį trauktų kozirius, nes pavasarį jų mieste vyks finalo ketvertas? Šie dalykai taip neveikia. Finalo ketvertuose komandų rotacija pastaraisiais sezonais yra labai maža. Trys klubai vietas būna užsirakinę, ketvirta pozicija lieka kažkam, bet šįmet dėl pirmojo ketverto kovoja kaip niekada daug klubų. Autsaideriui įšokti į finalo ketvertą šįmet yra kaip niekada sudėtinga“, – konstatavo R.Vyšniauskas.

VIDEO: PIKENROLAS: galimybių metas „Žalgiriui“ ir Matas Buzelis pasaulio čempionate

Vis dėlto sirgalių tikėjimas šiuometiniu „Žalgiriu“ yra akivaizdus, atsispindintis ketvirtą kartą paeiliui iššluotuose bilietuose, ko ne taip ir dažnai būdavo net prie Šarūno Jasikevičiaus.

Namų sienos tapo Kazio Maksvyčio kariaunos pranašumu – laimėjo visas trejas rungtynes prieš Bolonijos „Virtus“, „Barcelona“ ir Berlyno ALBA.

Sėkmingą atkarpą penktadienį 20 valandą „Žalgiris“ sieks pratęsti prieš Milano „Olimpia“, kuri prieš sezoną buvo regima kaip reali pretendentė į titulą, nors startavo itin slogiai.

Ettore Messinos vyrų sąskaitoje – 3 pergalės ir 4 pralaimėjimai. Įdomu tai, kad visi laimėjimai pasiekti svečiuose – Belgrade, Vilerbane ir Miunchene.

Tiesa, į Kauną „Olimpia“ atvyksta pralaimėjus tris kartus iš eilės – prieš „Barcelona“, Madrido „Real“ ir Bolonijos „Virtus“.

Italijos derbis buvo itin nykus, pasibaigęs Milano krepšininkų nesėkme 59:64.

„Ten buvo Helovinas, – pastarąjį „Olimpia“ pralaimėjimą vaizdžiai įvardijo Rytis Vyšniauskas. – Nuotaiką tik kiek pakėlė Milošas Teodosičius, matyt, kad per pertrauką užtraukė dūmelį ir nusprendė nepralaimėti (juokiasi). Tritaškių paleido tokių kaip geriausiais savo laikais.

Milanas tikrai turi problemų, o jos kažkiek prasideda ir nuo traumų. Shavonas Shieldsas yra kertinis žaidėjas, bet iškritęs gana ilgam. Nėra Billy Barono, traumuotas ar apsirgęs buvo ir Luigi Datome. Tai jaučiama. Ettore Messinos statomas „Olimpia“ žaidimas priklauso nuo kūrėjų meistriškumo. Milanas turėjo gerą sezoną, kai Kevinas Punteris buvo pagrindinis taškų rinkėjas, o Sergio Rodriguezas ir Malcolmas Delaney buvo sveiki. Jie tuomet pasiekė finalo ketvertą. Pernai jie turėjo traumų ir problemų įžaidėjų gretose, o žaidimas puolime strigo.“

Italijos žiniasklaida trimituoja, kad išretintam šalies grandui buvo siūlomi du žaidėjai – Avery Bradley ir Jeffery Tayloras, bet E.Messina nusprendė palaukti dar 10 dienų, per kurias susikibs su „Žalgiriu“ bei dviem Stambulo klubais – „Fenerbahče“ ir „Anadolu Efes“.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Ettore Messina ir Brandonas Daviesas
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Ettore Messina ir Brandonas Daviesas

„Olimpia“ situaciją aiškiai nusako statistika – pirmas gynybos reitingas Eurolygoje (104,5 per 100 atakų) ir priešpaskutinis puolimo (101,2 per 100 atakų).

„Gynyboje jie yra puikūs. Susikomplektavę taip, kad visi judrūs ir kieti, – sakė R.Vyšniauskas. – Jie kenčia puolime daugiausiai dėl traumų. Faktas, kad reikia nusiteikti varžovų gynybai, o puolime bus kaip bus. Gero lygio žaidėjai, bet „Žalgiris“ turi šansą. Svarbiausia negalvoti, kad Milanas turi problemų, tad esame favoritai ir nugalėsime. Vis tiek bus sunku.“

„Milaną tikrai galima imti, bet tikėtis lengvų rungtynių neverta. Laukia gynybinio pobūdžio rungtynės. Šią komandą puikiai apibūdina statistika – pirmi gynyboje, bet priešpaskutiniai puolime. Todėl ir negali laimėti rungtynių“, – sakė L.Kleiza.

Pastarojoje trijų pralaimėjimų atkarpoje Milano ekipa vis įkrisdavo į katastrofišką puolimo duobę.

Antrajame ketvirtyje su „Barcelona“ jie pelnė 8 taškus, trečiajame kėlinyje su „Real“ – 11 taškų, o trečiajame ketvirtyje su „Virtus“ – vos 6 taškai.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Kevinas Pangosas
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Kevinas Pangosas

Pagalius E.Messinos komandai į ratus kiša ne tik traumų šmėkla, bet ir savo vietos dar nerandantys žaidėjai.

Pirmasis jų – pagrindiniu generolu aikštelėje regimas Kevinas Pangosas, į Eurolygą sugrįžęs po vienerių metų pertraukos, kai neužsikabino už NBA, o vėliau taip ir nedebiutavo Maskvos CSKA komandoje.

29-erių kanadietis sezono starte renka po 10,9 taško (30,4 proc. trit.), 2 atkovotus kamuolius, 4 rezultatyvius perdavimus, 2,3 klaidos ir 9,3 naudingumo balo.

„Ant K.Pangoso pastatyta daug, bet jis po praėjusio sezono dar nėra toks aštrus“, – sakė R.Vyšniauskas.

„Nėra lengva grįžti iš NBA, net jei ten Kevinas Pangosas beveik nežaidė. Matėme, kaip pernai buvo su Nicolo Melli. Grįžo į Milaną ir neįgavo tinkamo ritmo. Ta pati problema yra ir su Kevinu Pangosu. Jam kol kas yra sudėtinga“, – teigė L.Kleiza.

Euroleague.net/Devonas Hallas
Euroleague.net/Devonas Hallas

Dar labiau klimpsta Devono Hallo, DeShauno Thomaso ir Johanneso Voigtmanno trijulė.

Pirmasis yra daugiausiai rungtyniaujantis Milano komandos krepšininkas (vid. 29 minutės), tačiau kol kas žaidžia tragiškai – pelno po 4,1 taško (22 proc. dvit., 20 proc. trit.), atkovoja po 2,4 ir perima po 1,4 kamuolio, atlieka po 3,1 rezultatyvaus perdavimo ir fiksuoja po 3 naudingumo balus.

„Kaip ir K.Pangosas, visiškai prapuolęs yra ir Devonas Hallas, nors šie du žaidėjai daugiausiai turi kamuolį savo rankose. Jie viską sprendžia. Devonas Hallas žaidžia daugiausiai, nors rodikliai yra absurdiškai blogi. Kažkodėl tokie krepšininkai atsigauna prieš Kauno „Žalgirį“. Baiminuosi, kad ateis D.Hallas ir sužais 16 taškų rungtynes būtent penktadienį“, – sakė R.Vyšniauskas.

D.Thomasas žaidžia po 10 minučių ir pelno po 3 taškus, J.Vogitmanno statistika – 4 taškai ir 4,9 atkovoto kamuolio per 15 minučių ant parketo.

„Kai kurie naujokai nepateisina lūkesčių. Tarkime, Nicolo Melli šį sezoną atrodo daug solidesnis, bet Johannesas Voigtmannas, kuris turėjo reikalui esant pakeisti N.Melli ar žaisti viename penkete, nieko gero nerodo. Jis labai prastai atrodė ir Europos pirmenybėse. Kol kas jis visai neįsipaišo“, – konstatavo R.Vyšniauskas.

„Scanpix“ nuotr./Nicolo Melli
„Scanpix“ nuotr./Nicolo Melli

Bene didžiausi iššūkiai „Žalgirio“ laukia po krepšiu, kadangi aukštaūgiai Nicolo Melli ir Brandonas Daviesas yra „Olimpia“ lyderiai sezono starte.

„Brandonas Daviesas priklausomas nuo įžaidėjų. Jei stringa jie, pačiam B.Daviesui kažką padaryti yra sudėtinga. Man atrodo, kad jis nežaidžia blogai, – sakė R.Vyšniauskas. – Kol kas Milaną traukią N.Melli ir atsitiktiniai metimai ir situacijos, kai jis savo kovingumu kažką pasiima. Verta paminėti dar neseniai sugrįžusį gynėją Nazą Mitrou-Longą. Tai – įdomus ir talentingas žaidėjas, turintis gerą metimą po driblingo. “

VIDEO: PIKENROLAS: galimybių metas „Žalgiriui“ ir Matas Buzelis pasaulio čempionate

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas