Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 02 02

G.Žibėnas – apie atsidariusį „Rytą“, sugrįžusį J.Williamsą ir išvykstantį M.Ndourą

Emocionalus vakaras vyriausiajam Vilniaus „Ryto“ treneriui Giedriui Žibėnui. Siaubingą sostinės ekipos pirmąją mačo pusę prieš Sombathėjaus „Falco“ keitė solidi antroji bei pirmasis taškas FIBA Čempionų lygos „Top 16“ etape, o džiaugsmas dėl sugrįžusio Jarviso Williamso virto liūdesiu dėl išvykstančio Maurice'o Ndouro. Apie pastarojo išvykimą G.Žibėnas sužinojo iškart po finalinio arbitro švilpuko.

Trečiadienio vakarą amerikietiški kalneliai „Avia Solutions Group“ arenoje baigėsi pirmąja Vilniaus „Ryto“ pergale FIBA Čempionų lygos „Top 16“ etape.

Giedriaus Žibėno auklėtiniai iki ilgosios pertraukos leido siautėti Sombathėjaus „Falco“ ekipai, kuri per pirmuosius du kėlinius pelnė net 53 taškus, tačiau kitokį veidą gindamiesi vilniečiai demonstravo antroje susitikimo pusėje.

Rungtynių nugalėtojas trileryje Vilniuje sprendėsi paskutinėmis akimirkomis. Vengrijos čempionai metimu su sirena galėjo išplėšti pratęsimą, tačiau kamuolys tinklelio neskrodė, o „Rytas“ triumfavo 91:88.

„Didžiuliai pagyrimai „Falco“ komandai. Puiki komanda, laimėjusi grupę, kurioje buvo Atėnų AEK, Rygos VEF ir Trevizo „NutriBullet“. Jie neturėjo dviejų žaidėjų, bet tik paskutinę ataką krito prieš Tenerifės „Lenovo“. Šiandien jie parodė, kokio tai lygio komanda, – spaudos konferencijoje kalbėjo Giedrius Žibėnas. – Sveikinimai sirgaliams ir žaidėjams, kurie sugebėjo suvyriškėti po ilgosios pertraukos. Pirmoje pusėje leidome varžovams jaustis per daug patogiai atakuojant krepšį ar veržiantis link jo. Mes buvome per daug minkšti. Ėmėme žaisti fiziškiau antroje mačo pusėje, todėl tai yra pelnyta mūsų pergalė. Dar noriu paminėti atsarginius žaidėjus, kurie pakeitė dvikovos ritmą. Didžiausi sveikinimai keliauja sugrįžusiam Jarvisui Williamsui.“

Pergalės džiaugsmą kiek apkartino naujienos apie vedlį Maurice'ą Ndourą. Traumą besigydantis „Ryto“ aukštaūgis, kuris neseniai pratęsė sutartį iki sezono pabaigos, susikrovė lagaminus ir artimiausiu metu Vilnių iškeis į Stambulą, kuriame vilkės „Galatasaray“ marškinėlius.

Šią naujieną G.Žibėnas sužinojo iškart po pergalės prieš „Falco“.

„Leiskite po tokių rungtynių įkvėpti šviežio oro. Šis mačas nebuvo lengvas. Noriu atiduoti pagarbą žaidėjams, kurie buvo aikštelėje. Visi klausimai apie M.Ndourą turi eiti Donatui Zavackui, – sakė G.Žibėnas, vėliau vis dėlto išsiplėtęs. – Tai sužinojau iškart po rungtynių. Nuskambėjus sirenai priėjo Donatas ir pasakė. Jis nenorėjo trikdyti prieš dvikovą.“

M.Ndouras jungiasi prie kitos Čempionų lygos komandos, kuri teoriškai ateityje galėtų tapti „Ryto“ varžove turnyre, bet problemos dėl to Vilniaus komandos vairininkas nemato, palinkėjęs buvusiam auklėtiniui sėkmės naujoje karjeros stotelėje.

„Gerbiame Maurice'o sprendimą. Dar labiau gerbiame jo pagalbą mūsų komandai. Turiu paminėti, jog jis su mumis pralaimėjo tik vieną mačą, ir tą patį per du pratęsimus Stambule. Likusias dvikovas su Maurice'u laimėjome. Mes turime jam atiduoti pagarbą, jog jis vėl atvyko į Vilnių ir mums padėjo. Turime palinkėti jam geros kloties ir sėkmės sezone. Kurioje komandoje žais, tai jo ir jo agento sprendimas“, – teigė G.Žibėnas.

„Rytas“ neteko vieno aukštaūgio, bet susigrąžino kitą. Pirmąsias oficialias rungtynes sužaidė amerikietis Jarvisas Williamsas, dėl Achilo traumos nežaidęs nuo rugsėjo mėnesio pradžios.

Pirmojo kėlinio pabaigoje į aikštę žengęs puolėjas pelnė greitą dvitaškį su pražanga, blokavo varžovo metimą, kuris greitoje atakoje virto Margirio Normanto tritaškiu.

Antrajame ketvirtyje aukštaūgis bandė įspūdingai įkrauti kamuolį į krepšį, pamiršęs, jog spyruoklės kojose nebėra tokios lanksčios. Nesėkmingą „Ryto“ legionieriaus bandymą palydėjo palaikymo plojimai iš tribūnų.

Antroje susitikimo dalyje J.Williamsas į aikštelę nebegrįžo.

„Nenoriu nieko prižadėti ir sakyti, kad Jarviso minutės kils dramatiškai. Galvoju, kad minutes auginsime po truputį ir jis žais kiekviename mače vis daugiau ir daugiau, – mintimis dalijosi G.Žibėnas. – Jarvisas savo indėlį šiandien įnešė. Jis davė energijos, padarė teisingą pražangą ir davė kontakto. To iš jo ir tikimės. Tai nebus pagrindinis centras, kuris duos kažką baudos aikštelėje žaisdamas nugara. Jis duos energijos. Galbūt tai, ką davė Maurice'as. Džiaugiamės turėdami jį aikštėje. Jis kasdien įneša daug pozityvios energijos.“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus „Rytas“ – „Falco“
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus „Rytas“ – „Falco“

Rungtynes „Rytas“ pradėjo netradiciniu penketu. Iki tol visose Čempionų lygos dvikovose startavęs Gytis Radzevičius į rungtynes įsijungė nuo atsarginių suolo, kaip ir Margiris Normantas, starto penkete nežaidęs tik pirmajame susitikime Oldenburge.

Vietoje šių žaidėjų dvikovą pradėjo Speedy Smithas ir Tanneris Leissneris.

„Derinome sudėtį pagal varžovus. Jų ūgio vidurkis yra vienas aukščiausių lygoje, tad reikėjo pradėti mačą su Tanneriu ir Buva. Tai buvo aišku. Praėjusiose rungtynėse T.Leissneris net kiek per daug žaidė penktoje pozicijoje. Toje vietoje mes kentėjome. Kodėl pradėjome be Margo? Varžovai labai spaudžia kamuolį, tad reikėjo dviejų įžaidėjų, kurie galėtų išsivaryti kamuolį ir organizuoti atakas“, – sprendimą paaiškino „Ryto“ vairininkas.

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir J.Mačiulis – šlovė Kalnui, „Ryto“ situacija ir „Žalgirio“ prancūzo frazė

Pirmoje mačo pusėje Vengrijos čempionai surengė įspūdingą pasirodymą puolime, tiesiog varpę sostinės ekipos krepšį.

Greitos, aštrios ir tikslios atakos virto 15 pataikytų dvitaškių iš 21 (71,4 proc.), 6 tiksliai tolimais metimais iš 7 (85,7 proc.) ir net 53 pelnytais taškais.

„Rytas“ surinko 46 taškus, bet vis tiek turėjo 7 taškų deficitą.

Kitokį veidą savoje aikštės pusėje G.Žibėno auklėtiniai ėmė rodyti po ilgosios pertraukos, leisdami varžovams įmesti 14 taškų. „Falco“ vis ieškojo žmogaus baudos aikštelėje, bet Sombathėjaus krepšininką vis pasitikdavo sudvigubinta vilniečių gynyba.

Arno Butkevičiaus tolimas metimas su varžovo pražanga ketvirčio pabaigoje prikirpo „Rytą“ deficitą iki 64:67. Lemiamą kėlinį šeimininkai pradėjo pelnydami 5 taškus be atsako, o Mindaugo Girdžiūno tritaškis pirmą kartą nuo dvikovos pradžios išvedė „Rytą“ į priekį.

„Žaidėjai priėmė asmeniškai tai, ką varžovai išdarinėjo du kėlinius. Pirmoje rungtynių dalyje praleidome 6 tritaškius iš 7, antroje – vos vieną nuo lentos. Susitvarkėme tuos reikalus. Buvome kur kas griežtesni ties stipriąja varžovų ranka. O kas mane labiausiai nudžiugino, kad ir neturėdami pagrindinių aukštaūgių, sugebėjome laimėti lentą. Ypač antroje pusėje dominavome – tiek gynyboje, tiek puolime. Šiandien pagrindinį skirtumą padarė puolime atkovoti kamuoliai ir kiekvieno žaidėjo indėlis gynyboje antroje susitikimo pusėje“, – dvi skirtingas „Ryto“ puses nupasakojo G.Žibėnas.

Atkaklus mūšis „Avia Solutions Group“ arenoje persikėlė į mačo pabaigą. Po puikaus A.Butkevičiaus gynybinio epizodo Speedy Smithas įvertė dvitaškį su pražanga greitoje atakoje, Gytis Radzevičius pridėjo tolimą metimą.

Prasidėjus paskutinei susitikimo minutei – minimali „Ryto“ persvara, kurią kilstelėjo du taiklūs Ivano Buvos baudų metimai.

„Falco“ dvitaškiu metimu skirtumą sugrąžino iki minimalaus, S.Smithas žaidimu vienas prieš vieną išmetė netikslų tritaškį, bet sėkmė nusišypsojo „Rytui“ – kamuolys į užribį išlėkė nuo Sombathėjaus atstovo, švieslentėje palikus vos 6 sekundes.

Staigi varžovų pražanga nusiuntė S.Smithą mesti baudų metimų. Jis realizavo abi. „Falco“ tritaškiu metimu galėjo išplėšti pratęsimą, bet sudėtingas metimas tikslo nepasiekė.

Kitą savaitę antrosios pergalės Čempionų lygos „Top 16“ etape Vilniaus „Rytas“ sieks Tenerifėje prieš vietos „Lenovo“.

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir J.Mačiulis – šlovė Kalnui, „Ryto“ situacija ir „Žalgirio“ prancūzo frazė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas