Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 02 07

G.Žibėnas prieš skrajojančių vokiečių iššūkį mato galimybę: „Vilnius gali tapti išimtimi“

Giedrius Žibėnas su Vilniaus „Rytu“ trečiadienio vakarą namuose laikys sunkų egzaminą. Į Lietuvą Čempionų lygos „Top-16“ etapo rungtynėms atvyksta suomio Tuomo Iisalo treniruojama Bonos „Telekom Baskets“ komanda, prieš kurią šiame sezone krenta ir Eurolygos žvaigždės.
Giedrius Žibėnas
Giedrius Žibėnas / FIBA.com nuotr.

16 pergalių ir tik 2 pralaimėjimai – Bonos komanda skrajoja Vokietijos lygoje, užleisdama į priekį tik Berlyno ALBA ekipą (16-1). Čempionų lygos grupėje vokiečiai užėmė pirmąją vietą, aplenkę Atėnų AEK, Izmiro „Pınar Karšıyaka“ ir Emilijos Redžo „UnaHotels“.

„Telekom Baskets“ į dvikovą su „Rytu“ žengs puikios nuotaikos – savaitgalį 77:73 buvo nugalėtas Miuncheno „Bayern“. Jau antrą kartą šiame sezone.

„Jei vienu žodžiu reikėtų apibūdinti Bonos ekipą, tas žodis būtų „intensyvumas“, taip pat pergalių balansas. 23 pergalės ir 4 pralaimėjimai – tai jų šio sezono rezultatas. Iš tų keturių pralaimėjimų, du patirti prieš Eurolygos komandą ALBA, jie dukart laimėjo prieš „Bayern“, – vardino Giedrius Žibėnas. – Tai daug ką pasakantys skaičiai.

O intensyvumas yra tiek gynyboje, tiek puolime. Tai komanda, kuriai nesvarbu kur žaisti – namie ar išvykoje, jiems nerūpi išvykų atmosfera. Vilnius gali tapti išimtimi, tikimės, kad mūsų fanai suorganizuos kažką panašaus, ką matėme rungtynėse su PAOK. Laukiame to, reikia to.

Kas liečia žaidėjus, tai nėra individualių žaidėjų rinkinys, o tikra komanda. Reikės riboti erdves, jie labai nori bėgti į priekį net po pataikyto metimo, tad turėsime būti budrūs. Šios komandos puolimas – nenutrūkstamas, tad reikės rinktis, kada atlikti teisingas pražangas.“

TJ Shortsas groja pagrindiniu smuiku Bonos ekipoje. Čempionų lygoje 25-erių gynėjas renka po 20,3 taško, išdalina po 6,3 rezultatyvaus perdavimo ir atkovoja po 4,4 kamuolio.

nuotr. FIBA/TJ Shortsas
nuotr. FIBA/TJ Shortsas

„Statistiškai išsiskiria, bet negalima jo vadinti savanaudžiu žaidėju – jis labai traukia visą komandą, – pabrėžė vilniečių treneris. – Jei ateisime su neteisingomis pagalbomis, bus laisvi tritaškiai. Ekstra klasės žaidėjas, bandysime apriboti jo veiksmus puolime, bet ten visi labai mobilūs, kuriantys nuo pirmos iki ketvirtos pozicijos.“

Tiesa, pastarosiose rungtynėse prieš Manresos BAXI „Telekom Baskets“ lyderis tesurinko 5 taškus. Tai lėmė neįprasta „box-and-one“ gynybos sistema, apie kurią po susitikimo kalbėjo ir treneris Tuomas Iisalo.

„Box-and-one“ gynyba skirta išjungti komandas, turinčias vieną aiškiai išreikštą lyderį puolime. Taikant šią sistemą, keturi aikštėje esantys žaidėjai taiko zoninę gynybą, o vienas asmeniškai dengia oponentų lyderį.

Imago / Scanpix nuotr./Tuomas Iisalo
Imago / Scanpix nuotr./Tuomas Iisalo

„Tai buvo pirmas kartas, kai šiame sezone susidūrėme su tokia gynyba. Buvo įdomi patirtis. Manau, kad padarėme gerą darbą, įtraukėme į žaidimą visus, sukūrėme daug pavojingų situacijų varžovams“, – tuomet teigė T.Iisalo.

Bet Vilniuje to, panašu, nepamatysime.

„Manresa galiausiai pralaimėjo 20 taškų, todėl nežinau, ar tokios mintys būtų teisingos“, – sakė G.Žibėnas.

Negailėjo gražių žodžių Lietuvos čempionų treneris ir savo būsimam varžovui T.Iisalo. Kylantis 45-erių suomis treneris įrodinėja, kad gali kilti į elitą ateityje.

„Jis žaidžia kitaip nei visi. Žaidimo negrindžia pikenrolais, nėra daug derinių. Tiesiog žaidžia intensyviai. Jei labai spausimės į kiekvieną prasiveržimą per vėlai, bus išsimėtomi kamuoliai ir susikuriami laisvi metimai iš statinių padėčių“, – sakė G.Žibėnas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Giedrius Žibėnas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Giedrius Žibėnas

Lukas Uleckas ir Tomas Lekūnas nepadės „Rytui“ trečiadienio rungtynėse.

Jau kurį laiką kalbama apie galimą papildymą, tačiau G.Žibėnas teigė, kad kol kas šia tema pasakyti nelabai turi ką.

„Yra daug vadinamų gandų žiniasklaidoje, bet būtų kažkaip keista, jei juos komentuočiau. Kai bus atliktas sprendimas, būsim pirmi, kurie jį paskelbsime. Tada ir galėsiu pakomentuoti, dabar viskas gandų lygyje. Aišku, turgų tikriname, bet žinių, kad kažkas įvyko – nėra“, – sakė treneris.

Paklaustas, kokio žaidėjo dairosi labiausiai, G.Žibėnas neišsiplėtė.

„Tokio, kuris norėtų būti „Ryto“ komandoje ir mums padėtų tose vietose, kur mums kažkiek trūksta“, – sakė strategas.

„Rytas“ ir „Telekom Baskets“ į kovą „Jeep“ arenoje trečiadienį stos 19:30 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas