Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 12 20

G.Žibėnas prieš žūtbūtinį „Ryto“ mūšį: „Nesitikime jokių kalėdinių dovanėlių“

Vilniaus „Rytas“ ruošiasi kol kas svarbiausiam šį sezoną mūšiui – Giedriaus Žibėno auklėtiniai žūtbūtiniame susitikime namuose priims FIBA Čempionų lygos čempionus. Nors identišku laiku Izraelyje vyks vilniečiams itin aktualus mačas, Giedrius Žibėnas su kompanija telefonus žada palikti rūbinėje.

Praėjusią savaitę namuose prieš Herclijos „Bnei“ sudegęs Vilniaus „Rytas“ išliko savo likimo FIBA Čempionų lygoje kalviu – pergalė prieš Tenerifės „Lenovo“ atvertų kelią į turnyro įkrintamąsias varžybas, o nesėkmės atveju sostinės krepšininkams tektų dairytis į mačą Izraelyje.

Pirmąją tarpusavio akistatą Kanarų saloje Giedriaus Žibėno auklėtiniai pralaimėjo 74:89.

„Žinome rungtynių svarbą. Kiekvienas mūsų žaidėjas turės duoti kažką papildomo, pradedant gynyboje, – rungtynių išvakarėse kalbėjo Giedrius Žibėnas. – Tenerifės komanda yra labai gerai treniruojama. Rezultatai kalba patys už save. Stabilumas yra pagrindinis šios komandos pranašumas. „Lenovo“ pastatyta ant dviejų gynėjų – Marcelinho Huerto ir Bruno Fitipaldo. Tai skirtingi, bet užtikrintai komandą valdantys įžaidėjai. Jie turi daug triukų pagrindiniams metikams – Sasu Salinui ir Aaronui Doornekampui. Yra išreikštas didelis žmogus Giorgio Šermadinis, šalia kurio žaidžia šį sezoną stebinantis Franas Guerra. Jis turbūt auga treniruodamasis šalia tokio krepšininko. Mums reikės įdėti daug pastangų gynyboje, pastovėti vienas už kitą ir žiūrėsime, kas iš to gausis.“

Vis dėlto 2022-ųjų ir 2017-ųjų metų Čempionų lygos nugalėtojai į Vilnių atvyksta užsitikrinę pirmąją vietą grupėje bei neturėdami žūtbūtinio tikslo įveikti Vilniaus komandą.

„Tai ne tokio lygio komanda, kad atvažiuotų ir žaistų viena koja. Žinome, kad jie to tikrai nedarys ir kad atvažiuoja visos sudėties. Mes tikrai iš varžovų nesitikime jokių kalėdinių dovanėlių. Jų komanda per rimta tam. Kitos jų rungtynių yra už savaitės. Jie tikrai nesitaupys, nes nėra kam taupytis. Veteranai turi išlikti geroje formoje. Galvoju, kad prieš mus jie žais taip, kaip žaidžia kiekvienas rungtynes“, – sakė G.Žibėnas.

Identišku metu Izraelyje vyks kova tarp Herclijos „Bnei“ ir Atėnų „Peristeri“ komandų.

Jei „Rytas“ iškovos pergalę, tuomet palankesnis būtų Vassilio Spanoulio treniruojamos ekipos laimėjimas, jei pralaimės – būtina „Bnei“ pergalė.

„Telefono ant mūsų suolo tikrai nebus. Tai liečia trenerius, žaidėjus ir visą personalą“, – sakė G.Žibėnas.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Giedrius Žibėnas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Giedrius Žibėnas

Giedriaus Žibėno auklėtiniai geros patirties dvikovose su „Lenovo“ neturi – pastarieji trys tarpusavio mačai, visi žaisti šiais kalendoriniais metais, pralaimėti vidutiniu 16 taškų skirtumu.

„Labai pajėgi komanda. Čempionų lygos nugalėtojai bei vieni ACB lyderių. Tenerifėje žaidžia ekstra klasės žaidėjai. Čia mums ir pritrūko. Tuo jie ir stiprūs. Mes žinome, kad turėsime visas sąlygas laimėti ryt, žaisime namuose ir pagaliau turėsime visą sudėtį. Ryt į aikštelę turėsime atsinešti širdį“, – teigė „Ryto“ treneris, paminėjęs, kad šįkart ruoštis rungtynėms problemų nebuvo.

Pagrindiniai trys „Lenovo“ komandos tūzai – 39-erių brazilas Marcelinho Huertas (vid. 14,6 tšk., 7,8 rez. perd. ir 18,8 naud. bal.), 33-ejų kartvelas Giorgi Šermadinis (vid. 15,6 tšk., 5.6 atk. kam. ir 17,2 naud. bal.) ir 31-erių suomis Sasu Salinas (vid. 15 tšk., 52,5 proc., 14 naud. bal.).

Būtent šis trejetukas „Rytą“ nužudė ir pirmoje akistatoje, kartu surinkęs 55 taškus ir tiek pat efektyvumo balų.

„Žiūrėjome šias rungtynes dar kartą. Tai komanda, kuri mažytę varžovų klaidą konvertuos į taškus. Tokio lygio varžovas. Gynėjai labai greitai perskaito situacijas, kai mes klystame, ir iškart baudžia. Labai svarbu prieš tokią komandą gintis visas 24 sekundes, nes pakanka pora sekundžių prarastos koncentracijos ar išėjimo iš rungtynių plano, ir būsi labai skaudžiai nubaustas. Turime būti kartu 24 sekundes visi, kas yra aikštelėje. Tuomet galėsime išvengti lengvų taškų, o kai jų išvengsime, galėsime žaisti aukšto tempo rungtynes, ko mums prie savų žiūrovų ir norisi“, – sakė G.Žibėnas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Giedrius Žibėnas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Giedrius Žibėnas

Pastaruosiuose trijuose mačuose, kurių du baigėsi po pratęsimo, „Rytas“ praleido bent po 100 taškų – tiek vilniečiams atseikėjo ir „Bnei“, ir Panevėžio „7bet-Lietkabelis“ ir „Šiauliai“.

„Jeigu trumpai, turime būti kietesni kovoje vienas prieš vieną. Turime tokias dvikovas priimti asmeniškiau, – sakė G.Žibėnas. – Emocinė komandos būklė tokia, kad turime laimėti rungtynes. Žinome, kad kiekvienas turime pridėti kažką papildomo gynyboje. Gynyba mūsų netenkino per pastarąsias trejas rungtynes, nes užpulti tikrai galėjome. Pradėjome dalintis dažniau kamuoliu, rasdavome papildomą perdavimą, bet esame labai priklausomi nuo gynybos. Turime gerinti reikalus. Mes turime tinkamus žaidėjus, galime gintis geriau, ką esame įrodę ne viename mače. Varžovas nepriimdavo kamuolio, kur norėdavo, o mes padarydavome pražangą, kai turime ją padaryti. Ant parketo guldavo varžovas, o ne mes. Turime tai atsinešti į rungtynes, nes žaidėjai ir treneriai yra tie patys, tad turime tokių rungtynių atrasti daugiau. Geriausia proga tai padaryti yra rytoj.“

„Ryto“ treneris teigė, kad prieš „gyvenk arba mirk“ akistatą su „Lenovo“ papildomai savo auklėtinių užvedinėti nereikia.

„Visi supranta, kad tai bus žūtbūtinis mačas. Nėra ko čia akcentuoti, nėra ko papildomo jiems krauti ant pečių. Žaidėjai žino situaciją, nes yra profesionalai. Turime eiti ir ne žodžiais, o kūnu ir veiksmais parodyti, kaip mes norime šios pergalės“, – sakė G.Žibėnas.

VIDEO: PIKENROLAS: pavyzdinė „Žalgirio“ kova, idėja dėl I.Brazdeikio ir „Rytas“ ties bedugne

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas