Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 03 06

Gyvenimo kontraktą Italijoje sudaręs lietuvis: „Rankos drebėjo ir buvau šlapias“

Prieš dvejus metus jis buvo vaidmens žaidėjas Klaipėdos „Neptūne“, o šį sezoną jis yra vienas ryškiausių Italijos pirmenybių krepšininkų. Osvaldo Olisevičiaus karjeros šuolis – įspūdingas, bet pats krepšininkas to nesureikšmina. „Kai esi krepšininkas, visada galvoji, kad esi geriausias“, – 15min laidoje PIKENROLAS kalbėjo 29-erių lietuvis, praėjusį mėnesį drebančia ranka suraitęs parašą ant gyvenimo kontrakto.

„Taip, dedant parašą ant naujos sutarties rankos drebėjo, buvau šlapias“, – juokdamasis 15min laidoje PIKENROLAS kalbėjo Osvaldas Olisevičius.

Penktas pagal rezultatyvumą Italijos pirmenybių žaidėjas nelaukė vasaros ir dar sezono viduryje su Emilijos Redžo „UnaHotels“ klubu sudarė naują garantuotą dvejų metų kontraktą.

16,7 taško, 4,9 atkovoto kamuolio ir 1,5 rezultatyvaus perdavimo statistiką Italijos čempionate renkantis krepšininkas, pasak 15min šaltinių, per artėjančius du sezonus susižers net 460 tūkst. eurų.

Daugiau nei uždirbo per visą karjerą iki tol.

„Aš esu laimingas, negaliu sakyti, kad taip nėra. Bet prieš pasirašant sutartį buvo daug niuansų – ar darau gerą sprendimą, ar neskubu. Sezono vidurys, statistika ir žaidimas nebuvo prastas, tikrai gerai atrodžiau. Su agentu labai daug kalbėjomės, klausiau, ar verta skubėti pasirašyti, ar geriau palaukti vasaros? Gal atsiras geresnė komanda – Europos taurės ar net Eurolygos? Agentas sakė, jei lauksi, uždirbsi gerus pinigus vis tiek, bet italai tikrai tavęs nori ir sutiko su visomis sąlygomis. Jie laukia išskėstomis rankomis. Ar verta palikti komandą, kurioje viskas gerai finansiškai ir kuri turi planus kitą sezoną būti TOP 4 komanda Italijoje bei žaisti Europos taurėje? Kitoje komandoje reikės viską įrodinėti iš naujo. Jeigu nepavyks, sėdėsi ant suolo? Pagalvojęs ir pasikalbėjęs su šeima, drauge, nusprendžiau likti čia, Emilijos Redže“, – sakė 29-erių metų 200 cm ūgio Osvaldas Olisevičius.

Krepšininkas patvirtino, jog tarpsezoniu Eurolygos ar Europos taurės klubai turės galimybę išpirkti jo kontraktą, sumokėję sutartyje nurodytą išpirką.

Donato Slaninos, Rimanto Kaukėno bei brolių Lavrinovičių ligi šiol nepamirštanti „UnaHotels“ komanda šiuo metu Italijos čempionate yra 8-oje pozicijoje, kuri garantuoja vietą atkrintamosiose varžybose. Tuo metu FIBA Europos taurės ketvirtfinalyje O.Olisevičiaus komandos laukia ketvirtfinalio serija su Varšuvos „Legia“.

„Mums sekasi neblogai, esame aštuntoje vietoje, atkrintamųjų varžybų zonoje. Kas įdomu Italijoje, tai kad čia svarbus kiekvienas mačas – pergalės atveju gali pakilti į kokią ketvirtą vietą, o nesėkmės – kristi į dugną. Labai įdomu. Kiekvienos rungtynės yra labai svarbios. Mūsų tikslas – atkrintamosios, o ten bus matyti, – aiškino lietuvis. – Šis klubas turi dvejų metų planą grįžti į pirmąjį ketvertą ir elitą, kaip buvo žaidžiant Kaukėnui ir Lavrinovičiams. Jie nori sugrįžti į tuos laikus. Smagu, jog komanda nenori tik dalyvauti, bet turi ir ilgalaikių didelių tikslų. Jie žada turėti kiek didesnį biudžetą ir geresnius žaidėjus. Smagu, aš to laukiu.“

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Osvaldas Olisevičius
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Osvaldas Olisevičius

Osvaldo proveržis – bene didžiausias pastarųjų metų Lietuvos krepšininkų gretose.

Dar prieš dvejus metus jis Klaipėdos „Neptūne“ rinko po 10,1 taško, tuomet persikėlė į Bairoito „Medi“, kurioje puolėjo karjera šovė į viršų – 13,9 taško, 3,4 atkovoto kamuolio ir 2,1 rezultatyvaus perdavimo.

Pirmoji priežastis – pasikeitusi pozicija.

„Lietuvoje žaisdavau sunkiuoju kraštu, o čia daugiau tenka rungtyniauti lengvojo krašto puolėjo pozicijoje, kartais pasislenkant į ketvirtąją. Tai kažkiek lėmė, jog atsiskleidžiau, – dėstė O.Olisevičius. – Gal galime sakyti, jog trečioje pozicijoje turiu daugiau pranašumų prieš varžovus. Jei mažesnis varžovas, lengviau jį atakuoti po krepšiu. Dažniausiai būna, jog trečias gynyboje susikeičia su pirmu, kurį aš iškart bandau apžaisti. Naujoje pozicijoje atsirado daugiau pranašumų.“

Antroji – pasikeitęs pats O.Olisevičius.

„Kai buvau „Neptūne“, su Kaziu nuėjome į sporto salę pasisverti. Svarstyklės rodė gal 115 kilogramų. Stoviu ir nesuprantu, kaip tai įmanoma? Nuo to laiko pasakiau, kad viskas – reikia numesti. Pradėjau prisižiūrėti mitybą, atsisakiau tam tikrų produktų. Vien per paskutinius keturis to sezono Klaipėdoje mėnesius numečiau 15 kilogramų. Nuo to laiko šį svorį ir išlaikau. Niekada nebeleidžiu sau priaugti papildomų kilogramų, maistą prisižiūriu ir dažniau vaikštau į sporto salę“, – sakė Emilijos Redžo vedlys iš Vilniaus.

Trečioji priežastis – tinkama situacija ir krepšininku itin pasitikintis strategas.

„Kai treneris tavimi pasitiki, dėl prasto metimo ar klaidos nesodina ant suolo, tai suteikia papildomo pasitikėjimo. Krepšinyje labai svarbus pasitikėjimas. Jei žaidėjas pasitiki savimi, gali eiti toli“, – sakė O.Olisevičius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pedro Martinezas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pedro Martinezas

Būtent trenerio veiksnys lėmė O.Olisevičiaus vasaros pasirinkimą, kai ant stalo gulėjo ir Emilijos Redžo „UnaHotels“, ir Manresos „Basket“ klubų pasiūlymai. Ispanijos klubo pasiūlymas, pasak 15min šaltinių, net buvo kiek pelningesnis, bet lietuvio širdis pakrypo link Italijos.

„Jeigu atvirai, truputį pabijojau trenerio (Pedro Martinezo). Teko pasišnekėti su Martynu Sajumi, kuris buvo žaidęs Manresoje. Dar pakalbėjau su kitais Ispanijoje žaidusiais lietuviais. Pabijojau, jog nepatempsiu lygio, – vasaros sprendimą aiškino atletas. – Pasirinkau kiek žemesnį lygį, tikėjau, kad Italijoje sezonas man bus vykęs. Galvoju, kad visai geras pasirinkimas, nežinau, kaip būtų Ispanijoje. Tikrai nesigailiu dėl pasirinkimo. Džiaugiuosi čia būdamas.“

VIDEO: PIKENROLAS: O.Olisevičius – apie karjeros proveržį, T.Pačėso skambutį ir gyvenimo kontraktą

Nors sirgaliai ir žurnalistai stebisi dėl Osvaldo karjeros šuolio, bet pats žaidėjas į situaciją žiūri ramiai.

„Kai esi krepšininkas, visada galvoji, kad esi geriausias. Šie dalykai (karjeros šuolis – aut. past.) manęs nestebina. Žinojau, kad sulaukęs šanso būtinai juo pasinaudosiu. Aš juo ir pasinaudojau, gerai žaidžiu. Žinau, kad daug žmonių tuo stebisi, neva Lietuvoje nebuvo įspūdingas žaidėjas, o užsienyje žaidžia gerai. Daug žmonių to nesupranta, kaip tokį šuolį padariau. Aš tiesiog žaidžiu taip, kaip žaidžiau. Ir man gerai sekasi“, – sakė O.Olisevičius.

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir B.Matkevičius – Rusijos sporto griūtis ir nauja Eurolyga

Galingas krepšininko žaidimas Italijoje pravėrė jam ir Lietuvos rinktinės duris. Debiutas – įspūdingas. Klaipėdoje vykusiose pasaulio čempionato atrankos pirmosiose rungtynėse su Bulgarija puolėjas įšovė 6 tritaškius iš 8 ir surinko 20 taškų.

„Kiekvieno krepšininko svajonė yra užsivilkti rinktinės marškinėlius ir atstovauti savo šaliai. Tikrai smagu. Gaila, kad nepavyko to padaryti anksčiau, bet vis tiek debiutavau. Galime sakyti, kad tai yra rezervinė rinktinė, bet ji vis tiek yra rinktinė. Labai džiaugiuosi galėdamas atstovauti savo šaliai“, – dėstė O.Olisevičius.

Kazys Maksvytis puikiai pažįstamą krepšininką vežėsi ir į dvikovą Čekijoje, namuose palikęs Eimantą Bendžių, ir į Bosniją ir Hercegoviną.

Lietuvos rinktinės ketvirtoje pozicijoje – plyšys, kurį O.Olisevičius gali būti kviečiamas užkamšyti ir Europos čempionate.

„Jei mane pakviestų į pagrindinę rinktinę, atvažiuočiau ir bandyčiau duoti maksimalų rezultatą. Bet nenoriu užbėgti įvykiams už akių, svajoti, kad mane paims. Žiūrėsime, kas bus vasarą. Galbūt kažkas iš pagrindinių žaidėjų atsisakys, o treneris man suteiks šansą. Tikrai atvažiuočiau“, – sakė O.Olisevičius.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Osvaldas Olisevičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Osvaldas Olisevičius

Nacionalinėje komandoje krepšininkas jėgas suvienijo su K.Maksvyčiu, su kuriuo dvejus metus dirbo Klaipėdos „Neptūne“.

„Tikrai toks pat žmogus, neatrodo pasikeitęs. Atvažiavome į rinktinę, kurioje nuo pirmos dienos prasidėjo visokie Kazio bajeriukai. Matyti, kad jis buvo pasiilgęs Lietuvos. Jis tikrai atsakingai dirba šį darbą. Tikrai geras treneris. Kaip sakė Deividas Gailius, Kazys – geras žmogus, su kuriuo krepšininkai nori dirbti ir už kurį jie nori kovoti. Tikra teisybė“, – kalbėjo Osvaldas.

K.Maksvytis šiuo metu yra kontrakto su Permės „Parma“ klubu nutraukimo procese. Kur galėtų pasukti šio 44-erių stratego karjeros kelias?

Užkulisiuose vis kalbama apie potencialias K.Maksvyčio karjeros stoteles: Kauno „Žalgirį“ ir bręstantį Gedimino Žiemelio projektą.

„Kazys labai gerai palaiko ryšį ir su asistentais, ir su visa komanda. Tai labai svarbu. Galvoju, kad jis patobulėjo ir dirbdamas Permėje. Šie dalykai duoda vaisių. Tikrai geras treneris. Manau, kad šiuo metu TOP 3 treneris Lietuvoje. Jei norės, jis tikrai ras darbą Lietuvoje. Jei ne, paims kokia Europos taurės komanda“, – prognozavo O.Olisevičius.

ltu.basketball nuotr./Kazys Maksvytis ir Osvaldas Olisevičius
ltu.basketball nuotr./Kazys Maksvytis ir Osvaldas Olisevičius

Svarbiausiu ir rezultatyviausiu K.Maksvyčio kariu O.Olisevičius tapo Tuzlos mieste, kuriame lietuviai rezultatu 78:77 suvystė Bosniją ir Hercegoviną.

Krepšininko sąskaitoje – 18 taškų ir kertinis tritaškis dvikovos pabaigoje.

Bet ši akistata Balkanuose pasislinko į pavėsį. Pasaulio akys žvelgė į Ukrainą, kurią rungtynių rytą užpuolė Rusija.

„Atsikėliau ryte ir pamačiau, jog dauguma krepšinio ekspertų ir šiaip garsūs žmonės reiškia užuojautą Ukrainai, kuri yra puolama Rusijos. Pradėjau domėtis, įsijungiau visus naujienų portalus. Ėjome valgyti pusryčių, o prie stalo visi kalbėjomės, kas čia vyksta ir kas čia dabar bus. Aš negalėjau užmigti įprasto pietų miego, visą laiką žiūrėjau naujienas. Baisus dalykas. Niekam nelinkiu to, ką šiuo metu išgyvena Ukraina. Greičiau visa tai baigtųsi. Karas niekam nėra naudingas ir prie gero nieko neprives, – kalbėjo O.Olisevičius. – Bet kai atėjo rungtynės, šiuos įvykius reikėjo padėti į šalį ir susikaupti žaidimui.“

Visa 15min laida PIKENROLAS su Osvaldu Olisevičiumi:

VIDEO: PIKENROLAS: O.Olisevičius – apie proveržio priežastis, T.Pačėso skambutį ir gyvenimo kontraktą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas