Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 07 06

Ispanijoje – šurmulys dėl paso amerikiečiui: „Ar normalu, kad pasaulio čempionai neranda žaidėjų?“

JAV gimęs ir užaugęs bei niekada Ispanijos klubuose nerungtyniavęs Lorenzo Brownas gavo Ispanijos pilietybę ir rugsėjį turėtų žaisti Europos čempionate. Tai sukėlė nemenką pasipiktinimą pasaulio čempionų šalyje.
Lorenzo Brownas
Lorenzo Brownas / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

31-erių L.Brownas, kuris ateinantį sezoną žais Tel Avivo „Maccabi“ klube, Ispanijos pasą gavo antradienį.

Nors oficialiai tai neminima, neabejojama, kad pagrindinė to priežastis – ispanų bėdos įžaidėjo pozicijoje. Komandos lyderis Ricky Rubio dėl kryžminių kelio raiščių traumos praleis Europos čempionatą, o veteranas Sergio Rodriguezas jau baigė karjerą rinktinėje.

Vis dėlto toks Ispanijos krepšinio federacijos ėjimas paskatino atsargius 2019 m. pasaulio čempionų šalyje.

Ispanijos žaidėjų sąjunga (ABP) išleido pranešimą, kuriame išreiškė neigiamą nuomonę apie pilietybės suteikimą žaidėjui, neturinčiam jokių sąsajų su Ispanija, bei iš to kylantį neigiamą efektą Ispanijos krepšininkams.

„Ispanijos pilietybės suteikimas žaidėjui, neturinčiam jokių šaknų Ispanijoje, siunčia labai žalingą ir neigiamą įtaką dabar ir ateityje galinčią padaryti žinutę mūsų šalies žaidėjams. Ar normalu, kad dabartinė pasaulio čempionų komanda neranda Ispanijos žaidėjų, su kuriais galėtų varžytis aukščiausio lygio turnyruose?

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ispanijos krepšinio rinktinė
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ispanijos krepšinio rinktinė

Kiekvieno Ispanijos krepšininko siekis yra vieną dieną žaisti Ispanijos rinktinėje. Bet viltis tą padaryti žlugdo federacijos ir nacionalinės sporto tarybos sprendimas suteikti teisėtą, bet etiškai smerktiną pilietybę užsienio krepšininkui.

ABP daugelį metų smerkė fiktyvių santuokų ir pasų kitų šalių piliečiams suteikimą, ką dabar padarė krepšinio federacija ir sporto taryba.

Tokie veiksmai žlugdo žaidėjų viltis, atstumia sirgalius ir eliminuoja sportinį principą, pagal kurį krepšininkai siekia vietos rinktinėje.

Baisu matyti, kaip kiekvieną sezoną mažėja Ispanijos žaidėjų skaičius klubų sudėtyse. Tai vyksta net ir jaunimo lygmenyje.

Ispanijos krepšininkai yra talentingi ir tai demonstruoja jau daugelį metų, bet norint juos ištobulinti ir atskleisti, jiems reikia suteikti galimybes klubuose ir rinktinėse. Mes nenorime žlugdyti daugelio žaidėjų, taip norinčių žaisti rinktinėje, ateities“, – teigiama ABP pranešime.

Ispanijos rinktinė Europos čempionatą pradės A grupėje Tbilisyje, kur jos varžovėmis bus šeimininkė Sakartvelo komanda, Turkija, Juodkalnija, Belgija ir Bulgarija.

Jei pateks į antrą etapą, Ispanija gali tapti Lietuvos rinktinės varžove, nes aštuntfinalyje grumsis A ir B grupių komandos. Lietuviai rungtyniaus būtent B grupėje Kelne.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas